Şimdi Ara

Lütfen yardım. opamp larla ilgili.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
2.633
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Lütfen yardım. Arkadaşlar selamlar. Elimde bir toner sensörü var. Algılama yapmıyorken 615 milivolt çıkışı var. Algılamadayken 640 milivolt veriyor. Algılama yaparken bir led yakmasını istiyorum. galiba bir opamp devresi gerekiyor. basit bir devre önerebilirseniz çok sevinirim.

• Bir ara opamplarla bayağı kafayı yemiştim.

Sağolsun r2d2droids yardımını esirgememişti..

• selam arkadaşlar, benim bir sıkıntım var, çalıştığım iş yerindeki argon kaynağından kaynağa başladığı anda bir sinyal almamız gerekiyor, bunun için eksi kablosuna bir şönt bağladık ve bundan 10 mV sinyal alabiliyoruz, bunu en azından bir transistörü tetikleyebilmem veya röle çektirebilmem için yükseltmem gerekiyor, bana yardımcı olursanız çok sevinirim, buradaki bir sıkıntımda opampın sinyal girişiyle beslemesi ayrı kaynaklardan olması, kafam karıştı anlayacağınız, üstadlarımdan yardım bekliyorum çok acil lütfen, şimdiden allah razı olsun, çalışmalarınızda başarılar..
  • Arkadşım bu linkte benzer bir konuda verdiğim devre var. orada offset voltajı 2.5V tu. sen bunu 615mV olarak ayarlayacaksın.
    çıkıştaki değişim yeterli gelmezse 56K yükseltebilirsin.
    http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=43469461&key=
  • quote:

Orijinalden alıntı: seaman71

selam arkadaşlar, benim bir sıkıntım var, çalıştığım iş yerindeki argon kaynağından kaynağa başladığı anda bir sinyal almamız gerekiyor, bunun için eksi kablosuna bir şönt bağladık ve bundan 10 mV sinyal alabiliyoruz, bunu en azından bir transistörü tetikleyebilmem veya röle çektirebilmem için yükseltmem gerekiyor, bana yardımcı olursanız çok sevinirim, buradaki bir sıkıntımda opampın sinyal girişiyle beslemesi ayrı kaynaklardan olması, kafam karıştı anlayacağınız, üstadlarımdan yardım bekliyorum çok acil lütfen, şimdiden allah razı olsun, çalışmalarınızda başarılar..

• quote:

Orijinalden alıntı: tyilgin1

Bir ara opamplarla bayağı kafayı yemiştim.

Merhaba Sayın tyilgin1

İstenilen olayın bir karşılaştırma (comparator) devresi ile yapılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum. Zira şemadaki non-inverting amplifier girişteki sinyalin fazını değiştirmeden çıkışa verecektir. Oysa arkadaşın istediği bir volt değerinden sonra ledi yakmak. Yani çıkışta örneğin 0 veya 5V görmek istiyor.

Bunun için de V- pinine bir referans gerilimi, örneğin 625 mV verirsek, OPAMP'ın "open-loop" kazancı yüksek olduğundan, V+ pinine de okuduğumuz gerilimi verdiğimizde, V+>625mV durumunda + SAT,ta, V+<625mV durumunda da -SAT'ta olacağını söyleyebiliriz. Bu şekilde çıkışta 0 veya 5V elde edilmiş olur ve LED yanıp sönebilir diye düşünüyorum.

Saygılarımla

Alper

• quote:

Orijinalden alıntı: 90alper90

quote:

Merhaba Sayın tyilgin1

İstenilen olayın bir karşılaştırma (comparator) devresi ile yapılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum. Zira şemadaki non-inverting amplifier girişteki sinyalin fazını değiştirmeden çıkışa verecektir. Oysa arkadaşın istediği bir volt değerinden sonra ledi yakmak. Yani çıkışta örneğin 0 veya 5V görmek istiyor.

Bunun için de V- pinine bir referans gerilimi, örneğin 625 mV verirsek, OPAMP'ın "open-loop" kazancı yüksek olduğundan, V+ pinine de okuduğumuz gerilimi verdiğimizde, V+>625mV durumunda + SAT,ta, V+<625mV durumunda da -SAT'ta olacağını söyleyebiliriz. Bu şekilde çıkışta 0 veya 5V elde edilmiş olur ve LED yanıp sönebilir diye düşünüyorum.

Saygılarımla

Alper

Merhaba sayın 90alper90,

Öncelikle opamplar konusunda çok bilgili olmadığımı söylemeliyim. Açıkça belirteyimki +SAT ve -SAT nedir bunlarıda bilmiyorum.
    Ben giriş "0" olduğunda çıkışta 0 olacağı için çıkışındaki bir transistörün basenin pulldown direnci ile kesimde tutulacağını, giriş +615mv olduğunda çıkışın >6 volt olarak transistörü tetikleyeceğini düşünmüştüm.

Ama görüyorum ki comparatör seçeneği hiç aklıma gelmemiş, Haklısınız..

Sizin nazarınızda size ve tüm foruma İyi seneler dilerim.

Saygılar..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Konu açılmışken bende sorayım.Finallere hazırlanıyorum yerli yabancı hiç farketmez OPAMP lar ile ilgili PDF paylaşabilirseniz sevinirim. Taranmış ders notuda olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Antor

Konu açılmışken bende sorayım.Finallere hazırlanıyorum yerli yabancı hiç farketmez OPAMP lar ile ilgili PDF paylaşabilirseniz sevinirim. Taranmış ders notuda olur.

Bir aralar topladığım bazı dökümanlar, umarım işinize yarar...

http://hotfile.com/dl/93617719/6a99f0e/Opamp_tyilgin.rar.html

Edit : İçerikleri hakkında kısa bilgiler...
    AN-33.pdf - "Op Amp Circuit Collection"
    opamp2.pdf - "OP-AMP 'IN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ"
    opamp örnek1.pdf - "Non-ideal op-amps"
    opamplar.pdf - "Bölüm 10: Operasyonel amplifikatörler, A- Opamp'ların yapısı vs.."
    op-amps.doc - "OP-AMP - Operational Amplifier (İşlemsel Kuvvetlendirici) Dr.M. Danacı"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 2 Ocak 2011; 12:19:54 >

• NOWANDA üstadım, çok sağolasın, allah razı olsun, eline emeğine sağlık, çok işime yarayacak, işlerinizde başarılar, allah yardımcınız olsun...
  • Bu tür bir uygulama için opamp ın "rail to rail" olması gerekiyor.Yani giriş ve çıkışların besleme gerilimi aralığında çalışabilmesi gerekir.Aksi halde 10mV gibi küçük bir gerilimi ön gerilim olmaksızın opamla yükseltmek mümkün değil.

Ayrıca bu tür düşük sinyal uygulamalarında ortamdaki parazitin etkilerini en aza indirmek için "instrumentation amplifier" altyapısını kullanmak en doğrusu olacaktır.

http://en.wikipedia.org/wiki/Instrumentation_amplifier
  • quote:

Orijinalden alıntı: OzanGazi

Bu tür bir uygulama için opamp ın "rail to rail" olması gerekiyor.Yani giriş ve çıkışların besleme gerilimi aralığında çalışabilmesi gerekir.Aksi halde 10mV gibi küçük bir gerilimi ön gerilim olmaksızın opamla yükseltmek mümkün değil.

Ayrıca bu tür düşük sinyal uygulamalarında ortamdaki parazitin etkilerini en aza indirmek için "instrumentation amplifier" altyapısını kullanmak en doğrusu olacaktır.

"rail to rail" çıkış gerilimin + ve - besleme voltajları arasında kayıpsız olarak alınabildiği opamplardır.
    yani opamp beslemesi 12V- gnd(0V) ise çıkış çıkışta tam 12V ve 0V alabilirsiniz demektir.
    normalde çıkıştan alınabilecek gerilim max 10V min 1.5V tur.

fakat bu durum giriş gerilim aralığını hiç bir şekilde ilgilendirmez. opamp en az 1.5V veriyor diye gireşe en az 1.5V mu vermek gerekiyor? bu opamp teorisi aykırıdır.
    ki lm358 serisi özellikle single supply serisidir ve giriş gerilim aralığı -0.3V ve 32V aralığındadır.

diff amp konusunda haklısın ama girişlerden biri zaten GND olunca bu diff amp gerek olmuyor.
    yani girişlerin ikisi birden bağımsız değişkenler olsaydı aralarındaki farkı ölçmek için diff amp gerekirdi.fakat burada böyle bir durum yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

quote:

Orijinalden alıntı: OzanGazi

Bu tür bir uygulama için opamp ın "rail to rail" olması gerekiyor.Yani giriş ve çıkışların besleme gerilimi aralığında çalışabilmesi gerekir.Aksi halde 10mV gibi küçük bir gerilimi ön gerilim olmaksızın opamla yükseltmek mümkün değil.

"rail to rail" çıkış gerilimin + ve - besleme voltajları arasında kayıpsız olarak alınabildiği opamplardır.
    yani opamp beslemesi 12V- gnd(0V) ise çıkış çıkışta tam 12V ve 0V alabilirsiniz demektir.
    normalde çıkıştan alınabilecek gerilim max 10V min 1.5V tur.

fakat bu durum giriş gerilim aralığını hiç bir şekilde ilgilendirmez. opamp en az 1.5V veriyor diye gireşe en az 1.5V mu vermek gerekiyor? bu opamp teorisi aykırıdır.
    ki lm358 serisi özellikle single supply serisidir ve giriş gerilim aralığı -0.3V ve 32V aralığındadır.

diff amp konusunda haklısın ama girişlerden biri zaten GND olunca bu diff amp gerek olmuyor.
    yani girişlerin ikisi birden bağımsız değişkenler olsaydı aralarındaki farkı ölçmek için diff amp gerekirdi.fakat burada böyle bir durum yok.

Peki rica etsem tavsiye ettiğiniz devreyi kurup girişine 10mV verir misiniz? Ondan sonra devam edelim bu konuşmaya..

Argon kaynağı yapılan bir ortamda 10mV sinyali algılamak için diferansiyel amp kullanmaktan başka bir sanşınız yok.Girişlerden biri GND olunca diferansiyel amplifikatöre gerek olmadığını söylüyorsunuz .Lütfen insanları yanlış yönlendirmeyelim.

Girişlerden biri GND, Peki neye göre .. Sensöre göre mi 0V yoksa opampın girişine göre mi.Aradaki kablonun üzerine düşen parazit 0V mu peki. Sensörün iki ucundan iki canlı uç getirerek enstrumantasyon amfisinde yükseltme işlemi yapmanız gerekiyor.Başka yolu yok.

PT100 , strengeç gibi sensörlerin sinyalleri hangi tip devrelerle yükseltiliyor isterseniz araştırabilirsiniz..

• peki hocam.siz bir devre verin o zaman arkadaş onu yapsın.engin bilginizden faydalanalım.
  • nowanda üstad doğru söylüyor hocam, madem sizinde bir teziniz veya bilginiz var sizde bir katkıda bulunmak istemezmisiniz, bilgi paylaşımınızı birde devreye dökerseniz mutlu olacağız, emeğe ve bilgiye her zaman saygımız vardır, kolay gelsin...
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Antor

Konu açılmışken bende sorayım.Finallere hazırlanıyorum yerli yabancı hiç farketmez OPAMP lar ile ilgili PDF paylaşabilirseniz sevinirim. Taranmış ders notuda olur.

Bir aralar topladığım bazı dökümanlar, umarım işinize yarar...

http://hotfile.com/dl/93617719/6a99f0e/Opamp_tyilgin.rar.html

Edit : İçerikleri hakkında kısa bilgiler...
    AN-33.pdf - "Op Amp Circuit Collection"
    opamp2.pdf - "OP-AMP 'IN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ"
    opamp örnek1.pdf - "Non-ideal op-amps"
    opamplar.pdf - "Bölüm 10: Operasyonel amplifikatörler, A- Opamp'ların yapısı vs.."
    op-amps.doc - "OP-AMP - Operational Amplifier (İşlemsel Kuvvetlendirici) Dr.M. Danacı"

Teşekkürler. Daha fazlasınada özellikle 1 den fazla opamp kullanılmış analizler eski sınav sorularıda olursa dahada bir sevinirim.

• İşin özünü anlatmanın hazır devre sunmaktan daha faydalı olduğuna inanıyorum..Örneğin;

http://www.lecroy.com/files/WhitePapers/WP_Differential_Measurements.pdf
    http://www.analog.com/static/imported-files/tech_articles/25406877Common.pdf

Ama illaki hazır devre istiyorsanız buyrun;

http://www.eng.yale.edu/ee-labs/morse/compo/sloa058.pdf
    http://www.mit.edu/~6.301/OP07_a.pdf

Hepimizin amacı aynı.Bilgilerimizi paylaşmak,birbirimize yardımcı olmak..Lütfen birbirimizi yanlış anlamayalım.

Değiştirme : imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanGazi -- 2 Ocak 2011; 23:19:47 >

• ozan gazi hocam sağolasın, emeğine sağlık, ancak benim sizin kadar elektronik bilgim malesef yok, ben elektronikle hobi olarak ilgilenirken içine girdim, ben asıl elektrikçiyim fakat elektronği çok seviyorum, kitaplar okuyrum, sizin gibi bilgili insanlardan forumlarda bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum ancak şu an bana acil bir devre lazım, bu konuda bana yardım ederseniz sevinirim, bu vermiş olduğunuz pdf leri bilgisayarıma aldım, gücüm yettiğince anlamaya çalıştım, armut piş ağzıma düş istemiyorum ancak maruzatımı anlamışsınızdır umarım. nowanda üstadımın da devresini deneyeceğim, sizde yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler, allah işlerinizde yardımcınız olsun...
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: 90alper90

quote:

Merhaba Sayın tyilgin1

Saygılarımla

Alper

Merhaba sayın 90alper90,

Öncelikle opamplar konusunda çok bilgili olmadığımı söylemeliyim. Açıkça belirteyimki +SAT ve -SAT nedir bunlarıda bilmiyorum.
    Ben giriş "0" olduğunda çıkışta 0 olacağı için çıkışındaki bir transistörün basenin pulldown direnci ile kesimde tutulacağını, giriş +615mv olduğunda çıkışın >6 volt olarak transistörü tetikleyeceğini düşünmüştüm.

Ama görüyorum ki comparatör seçeneği hiç aklıma gelmemiş, Haklısınız..

Sizin nazarınızda size ve tüm foruma İyi seneler dilerim.

Saygılar..

Merhaba,

+SAT -SAT kavramlarını kısaca şöyle açıklayabilirim:

OPAMP dediğimiz cihaz bir diferansiyel yükseltecidir. İdeal bir OPAMPı ele alacak olursak, V+ ile V- pinleri arasındaki gerilim farkı alınır ve bir katsayı ile çarpılarak çıkışa voltaj olarak verilir. Yani Vout=Av(V+ - V-) şeklinde matematiksel olarak ifade edilebilir. Çoğu uygulamada istenilen çalışma şekli de bu şekildedir. Bu çalışmaya lineer çalışma adı verilir. Sorun ise şudur ki OPAMPın çıkışı tüm voltaj değerlerini bize veremez. Örneğin Av=100 V+ - V- = 1V ise çıkışın 100V olmasını bekleriz. Fakat OPAMP'ımızın besleme voltajları bize engel olacaktır. OPAMP'ın çıkışında pozitif ve negatif besleme voltajlarını aşacak bir çıkış göremeyiz. Eğer +5, -5V ile besliyorsak bu durumda çıkışımız 5V'ta kalacaktır. Aynı şekilde -5V altına da inemeyiz. Tabi pratikte kullandığımız 741 gibi OPAMPların çıkışında tam olarak besleme voltajlarını göremeyiz. Bunun nedeni de iç yapıda bulunan transistörlerin BE, CE gibi kısımları üzerinde oluşan voltaj düşümleridir. Eğer OPAMP pozitif besleme voltajına dayanırsa lineer işlem yapamaz, + Saturation bölgesine girmiş olur. Aynı şekilde çıkışın negatif besleme voltajına dayandığı bölge de - Saturation bölgesi olarak adlandırılır. Umarım açıklayıcı olmuştur.

Ben de sizin ve herkesin yeni yılını biraz geç de olsa kutlarım.

Saygılarımla

Alper

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.