Şimdi Ara

LPG NE KADAR TASARRUF YAPTIRIYOR, İŞTE HESAP

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
18.275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yaklaşık 18bin km LPG kiti kullandığım için 1100 YTL kar elde ettiğimi net olarak tespit ettim. LPG kiti taktırmayı planlayan arkadaşlara fikir vermesi açısından sizlerle paylaşıyorum.

HESAP NASIL YAPILDI?

Her yakıt istasyonunda LPG doldururken cep bilgisayarımdaki bir excel dosyasına ne kadar lpg yi kaç ytl den aldığımı yazıyordum. KM yi de sıfırlıyordum. LPG bittiğinde aldığım km yi bi sonraki lpg dolduruken not ediyordum. Şimdi bu notlara bi satır daha ekledim, oraya da internetten bulduğum benzin pompa fiyatlarını yazdım. Buna göre hazırladığım formül, aldığım LPG'nin %82 i kadar benzin fiyatını hesaplayıp, lpg fiyatından düşüyor ve elde ettiğim kar ortaya çıkıyor.
    Bu süre zarfında tam 250 ytl tutarında da benzin almışım.(lpg bittiğinde 3-5 km benzinle kullanmışımdır) Bu 250 ytl yi de 1350 ytl tutan lpg-benzin farkından düşerek net kar tutarı olan 1100 ytl yi buldum.

Hazırladığım ve hesaplamada kullandığım excel dosyası buraya yükledim.
    http://rapidshare.com/files/177886969/lpg_hesap_birtasarimci.xls.html
    ( ** olan yere boşluksuz olarak r a p i d s h a r e yazınız)

excel dosyası ile aracınızın 100 km de kaç lt yakıt, ve 1 litre yakıt ile kaç km, ve km başına kaç ytl yakıt harcadığınızı hesaplamaktadır.

(Konuyu otomobil yardım - lpg dönüşümü bölümüne açtım ama genel bilgi bölümüne daha uygun sanırım, tekrar için kusura bakmayın, yönetici arkadaşlar ilgisiz olanı silebilirler)

• fazla kasmaya gerek yok:

Yüzde olarak yakıt tüketim oranı = (LPG fiyatı / Benzin fiyatı) * 1.22 * 100

Bir ara LPG'ni hiçbir anlamı kalmamıştı ama, şimdilerde % 40'e varan tasarruf sağlayabiliyor..
  • quote:

Orjinalden alıntı: muteber

fazla kasmaya gerek yok:

Bir ara LPG'ni hiçbir anlamı kalmamıştı ama, şimdilerde % 40'e varan tasarruf sağlayabiliyor..

LPG'nin tasarrufu benzin fiyatlarının tavan yaptığı 6 ay önce daha üst düzeydeydi. Şu an güncel fiyatlarla %40'a varmak mümkün değil çünkü bunun için LPG'de litre olarak benzinle aynı miktarı yakmak lazım. Şimdilerde tasarruf azami %30'da kalır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: oflazca

quote:

Orjinalden alıntı: muteber

fazla kasmaya gerek yok:

LPG'nin tasarrufu benzin fiyatlarının tavan yaptığı 6 ay önce daha üst düzeydeydi. Şu an güncel fiyatlarla %40'a varmak mümkün değil çünkü bunun için LPG'de litre olarak benzinle aynı miktarı yakmak lazım. Şimdilerde tasarruf azami %30'da kalır.

LPG 2ytl idi, şimdi 1.59, yüzde 25 lik bir fiyat farkı var eski fiyata göre, benzin de düşüş ne kadar?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanmerto -- 30 Aralık 2008; 1:36:26 >

• Benim aracım benzinde km de 45 kuruş yakıyor lpg de ise 20 kuruş civarında
  • Eski aracımdan biliyorum çook hesap yaptım. 90 km hızda 100 km de benzinde 6 litre gazda 7,5 litre yakardı.
  • El değmişken hesabında yapalım.
    BENZİN 6 litre * 2,74 YTL/100= 16,4 YKRŞ
    LPG 7,5 litre*1,60 YTL/100= 12 YKRŞ
    Yaklaşık %27 lik bir tasaruuf sağlıyor eski arabama göre... ( 93 excel )

DİP NOT. Konuyu açan arkadaşın yaptığı yola göre hesaplama yapalım; km başına tasarufum olan 4 kuruşdan 18000 km de 720 YTL kazancım olur -ki-bu sıralı sistemin kurulum masrafını bile kurtarmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi anchorman -- 30 Aralık 2008; 5:51:12 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: hasanmerto
    LPG 2ytl idi, şimdi 1.59, yüzde 25 lik bir fiyat farkı var eski fiyata göre, benzin de düşüş ne kadar?

LPG Kasım başında 2,01 YTL idi o dönem LPG'de karlığın dibe vurduğu zamanlardı. Şu an o tarihe göre LPG %21 düşüşle 1,59'a, benzin ise %12 düşüşle 3,13'den 2,75'e geriledi ve LPG tekrar avataj kazanmaya başlayarak karlılığı tekrar %30'a dayandı.

2 sene önce falan benzin 3 TL.nin üzerindeyken LPG 1,50 TL civarlarındaydı ve bu durumda LPG'nin tasarrufu %40'ı geçebiliyordu. Bu yaz bu sınırı biraz zorlar gibi oldu ama bundan sonra uzunca bir süre ben LPG'nin eski karlılığını yakalayabileceğini sanmıyorum.

Tabi %30 tasarruf da azımsanacak gibi değil. Standart bir LPG kiti 20.000 km.de kendini amorti ederek kâra geçirmeye başlıyor. Yol yapanlar için ideal.

• Normal benzinli bir otomobille 4 yılda 22.000 KM yaptım, yılda 5.500 KM. Araca LPG taktırdım, 1 yılda 10.000 km yaptım. Yani 2 katı. Psikolojik olarak "daha ucuza gidiyorum" ve "araba daha az yakıyor" (kilometreye daha az birim fiyat yakıt tüketiyor) düşüncesi araca daha fazla binilmesine neden oluyor.

Bu örneği daha da ileriye götürdüm, 2 yılda 6.600 KM (!) (yılda 3.300 KM) yapan eşimin aracına LPG taktım, araç şu anda 12.200 KM'de, yani 5.600 km yapmışız. Araba 2 yılda görmediği kilometreyi 1 yıldan daha az zamanda görecek.

Benzinli kullanan LPG'ye (veya dizele) geçince yaptığından daha fazla KM yapıyor, çünkü daha fazla geziyor, daha fazla ve değişik/uzak yerelere gidebilme imkanına kavuşmuş olarak hissediyor. Benzinliye LPG sistemi taktırınca aynı veya daha az KM yapan yoktur sanırım aramızda.
  • quote:

Orjinalden alıntı: tanergode

Normal benzinli bir otomobille 4 yılda 22.000 KM yaptım, yılda 5.500 KM. Araca LPG taktırdım, 1 yılda 10.000 km yaptım. Yani 2 katı. Psikolojik olarak "daha ucuza gidiyorum" ve "araba daha az yakıyor" (kilometreye daha az birim fiyat yakıt tüketiyor) düşüncesi araca daha fazla binilmesine neden oluyor.

Bu örneği daha da ileriye götürdüm, 2 yılda 6.600 KM (!) (yılda 3.300 KM) yapan eşimin aracına LPG taktım, araç şu anda 12.200 KM'de, yani 5.600 km yapmışız. Araba 2 yılda görmediği kilometreyi 1 yıldan daha az zamanda görecek.

Benzinli kullanan LPG'ye (veya dizele) geçince yaptığından daha fazla KM yapıyor, çünkü daha fazla geziyor, daha fazla ve değişik/uzak yerelere gidebilme imkanına kavuşmuş olarak hissediyor. Benzinliye LPG sistemi taktırınca aynı veya daha az KM yapan yoktur sanırım aramızda.

• quote:

Normal benzinli bir otomobille 4 yılda 22.000 KM yaptım, yılda 5.500 KM. Araca LPG taktırdım, 1 yılda 10.000 km yaptım. Yani 2 katı. Psikolojik olarak "daha ucuza gidiyorum" ve "araba daha az yakıyor" (kilometreye daha az birim fiyat yakıt tüketiyor) düşüncesi araca daha fazla binilmesine neden oluyor.

Çok doğru bir tespit.

• @tanergode

Kesinlikle haklısınız.Şu örnekte tespitinizin doğruluğunu gösteriyor.

92 yılında alıp 2004 yılında sattığımız Şahinimizle 12senede 100bin km yapmışken 2004de aldığımız dizel 206'mızla 4senede 65bin km yaptık.12senede 195bin km gibi bi rakam yapar ki nerdeyse 100bin km'nin 2katı kadar yol yapmış oluruz.
  • quote:

Dediğiniz büyük oranda doğrudur ama her zaman öyle olmayabilir de. Misal ben 1 sene kullandığım benzinli aracımı bu bir senenin sonunda yeni firmam için kullanmaya ve benzin paralarını da masraf göstermeye başladım. Firmada hissem ufak olduğu için benim yakıt giderim %30 falan değil %80 azalmış oldu ama benim aracı kullanma yoğunluğumda hiç bir artış olmadı. Kendi adıma konuşursam; ben yaptığım km.yi arttırmam ama belki sürüş stilimi biraz daha ekonomi kaygısız hale getirtebilirim ve bunun sonunda yine ettiğim tasarrufun yarısını geri veririm.

Ama şu da var ki ; neticede daha az para harcanmasa bile aracı gönlünce kullanabilmek de bir avantajdır.

• Teşekkür ederim arkadaşlar. Yarın kayınvalidem gelecek, mesafe 150 km uzakta ve trenle gelirse 4 saat sürüyor (Nurdağı) ve ona "sakın trene binme, ben seni almaya geliyorum" dedim, LPG'li arabayla gideceğim, Osmaniye'de TEM'e gireceğim, dönüşte de aynı yerden çıkıp 1.35 YTL'ye LPG alacağım, araç 77 HP ve 5 vites ama 4.000 / 5.000 devirde gayet iyi çeviriyor. Tek başıma ve lüks gerekli olmadığında LPG'li araç alternatifi ile otomobil kullanma hevesimiz yine de su yüzüne çıkabiliyor. Belki de yarın işler yoğun olur, kendi aracımla giderim. Şöyle TEM'de araba temiz oksijen alsın, dağ havası, karlı dağ tepeleri falan. Kısmet tabi ama demek istediğim, psikolojik olarak "benzin 3,00 YTL olsa da araba LPG'yle yarı fiyatına gidiyor, o zaman her yere gidilebilir" düşüncesinin kendiliğinden yeşermesi. Belki de doğayı durdurmak imkansız, insanlar yaşam gereği gezmek, dolaşmak ve uzak yerlere gitmek istiyorlar, LPG'nin (ve dizelin) yine de bunu bir şekilde imkanlaştırdığını düşünüyorum.

• kesinlikle doğru bir tespit....
    lpg birazdaha düşerse bakkala bile arabayla gidicem

ama arabadan ve gezmekten çok zevk alan biri olarak fazla parada versem aracımın tadına varmak bol bol ve gezip kafa dağıtmak gibisi yok....

lpg yapmıyım ...daha az km yapayım ..gaz pedalına korkarak basıyım...hiç kick-down yapamıyım .. çok yakacak diye gezmeyim...

eee niye yaşıyorum ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whisper911 -- 31 Aralık 2008; 2:20:43 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.