Şimdi Ara

lm338 in çıkışı yüke binince 0 oluyor ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.987
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

lm 338 in adjust bacağından pot ile oynayarak çıkışta istediğim voltajı alabiliyorum ancak yüke bindiği anda çıkış voltajı 0 a düşüyor.

giriş voltajı ise halen 37volt. trafom 150w. köprü 10a. kapasite 2200uf bir fikri olan var mı ?

• kac amper cekmeye calışıyosun
  • quote:

Orjinalden alıntı: Meymet

kac amper cekmeye calışıyosun

600mA yani 0.6 Amper.
  • Bu arada datasında bacakların isimlerini üstten bakışa göre göstermiş ancak ben bu şekilde bağladığımda çıkış hep sıfır. Adjust ile giriş pinleri tam tersi yaptığımda ise yüksüz iken çalışıyor görünüyor.

• Hocam klasik bi soru olucak amaçıkış kısa devre olabilirmi.lm338 in kısa devre koruması var bildiğim kadarıyla
  • Okuyun. Veri belgesini okuyun.

Şair şöyle demiş :

"LM338, çıkışından en fazla 20 mA verebilir"

Ne güzel demiş, değil mi dostlar...
  • quote:

Orjinalden alıntı: tumra

Okuyun. Veri belgesini okuyun.

Şair şöyle demiş :

Sayın tumra, yanlış gördünüz veya yanlış ürünün datasını incelediniz sanırım. LM338 den bahsediyorum.

Sayın jhoosen, çıkışlarında kısa devre yok. hatta plakete dahi takmadım, krokodiller ile deniyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • krokodillerde bir gariplik olabilir gerçi datasında
    http://cache.national.com/ds/LM/LM138.pdf
    sizin verdiğiniz pin bağlantılarından daha farklı birşey gösterilmiş.
    peki çıkış geriliminin bir hesabı var koyduğunuz dirençlere göre bu hesap sağlanıyormu???
  • quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

krokodillerde bir gariplik olabilir gerçi datasında
    http://cache.national.com/ds/LM/LM138.pdf
    sizin verdiğiniz pin bağlantılarından daha farklı birşey gösterilmiş.
    peki çıkış geriliminin bir hesabı var koyduğunuz dirençlere göre bu hesap sağlanıyormu???

Hocam sizin verdiğiniz pin bağlantısı alttan, benim gönderdiğim ise üstten bakışa göre. Bu yüzden 2 data arasında pinler farklı (umarım doğru şeyden bahsediyorumdur ).

Bu regülatör ile, bu bağlantıya göre çıkış alamadım, Adj ile girişin tam tersi duruma göre çıkış alabildim. Ancak BU regülatörün arızalı olduğunu yeni bir regülatör temin edip deneyerek, az önce farkettim.

cevabınız için çok teşekkür ederim.

Edit : Direnç hesabından maalesef pek birşey anlayamadım (Suçlu yine aynı:kötü ingilizcem). Çıkış ile adj. arasına 120 ohm. adj ile gnd arasına ise 5k bir pot koydum.
    Bu arada çıkışında da IRFP460 kullanmayı düşünüyorum ve datası da çıkışında mosfet varsa 1uf ve koruma diyotlarından bahsediyor sanırım.

Sizce de gerek varmı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 13 Mart 2008; 10:34:11 >

• geçmiş olsun.
    hesabı o yüzden sordum eğer arızalıysa bu hesabada uymayacaktı...
  • Cevabınız benim düzeltmem ile aynı anda olduğu için belki gözden kaçabilir diye tekrar yazmayı uygun gördüm.

Çıkışında IRFP460 kullanmayı düşünüyorum ve datası da çıkışında mosfet varsa 1uf ve koruma diyotlarından bahsediyor sanırım.

Sizce de gerek varmı ?
  • çıkışında MOSFET kullanmaktan kastınız nedir anlamadım. akım yükseltmek istiyorsanız bjt kullanmanız gerek.
    tam olarak MOSFET konusunu nerde okudunuz, isterseniz oradan inceleyelim...
  • Aslında mosfete elime ilk kez atıyorum. Bjt yi ise şimdi duydum.

12V 2A bir motorda pwm ile devir kontrolü yapacağım için önce LM338 ile 24V tan 12V'a, sonrada CNY17 ile tetiklediğim IRFP460 ile motoru sürmeyi düşünüyorum.

Besleme olarak direk 12V kullanamıyorum çünkü devrede 1 adette 48V ile çalışan motor var. Bende 2x24V yaptırıp 24V ları LM338 ile 12 volta, 48 voltuda 3. motora (24V motordan 2 adet var) vermeyi düşünüyorum.

48 voltluk motorda LM338 yok, direk CNY17 ile sürerek IRFP460 ta pwm oluşturulacak.

Sizce seçimleri doğru yapmışmıyım ?
  • peki başka bişey önereyim. 24 voltu 12 ye indirmeyin. bunun yerine motoru 24 voltla besleyin ve %50 darbe boşluk oranının üzerine çıkmayın. bu durumda motor üzerindeki ortalama gerilim 12 voltun üzerine çıkmayacaktır. lm338 den kurtuldunuz.
    opto izolatör üzerinden mosfet sürmek benim gözüme hoş görünmedi. genelikle power mosfetlerin gate kapasiteleri büyük olur o yüzden bu kapasiteyi aniden doldurup boşaltabilen ek devrelerle sürülür. bu kapasiteyle baş edemezseniz PWM sinyali transistörü aç dediğinde geç açılır kapa dediğinde ise geç kapanır. bunun sonucunda ise hoş şeyler olmaz.
    isterseniz aklınızdaki şemayı bir resim formatına çevirin, buraya ekleyin fikir yürütelim.
    bu arada bjt leri biliyorsunuz şu ana kadar kullandığınız transistörler aslında. npn ve pnp ler yani...

• örneğin 555 entegre çıkışına 100 ohm bağlayarak mosfeti sürmek uygun değilmi?
    nedir bu ek devreler?
    quote:

opto izolatör üzerinden mosfet sürmek benim gözüme hoş görünmedi. genelikle power mosfetlerin gate kapasiteleri büyük olur o yüzden bu kapasiteyi aniden doldurup boşaltabilen ek devrelerle sürülür. bu kapasiteyle baş edemezseniz PWM sinyali transistörü aç dediğinde geç açılır kapa dediğinde ise geç kapanır.
  • quote:

peki başka bişey önereyim. 24 voltu 12 ye indirmeyin. bunun yerine motoru 24 voltla besleyin ve %50 darbe boşluk oranının üzerine çıkmayın. bu durumda motor üzerindeki ortalama gerilim 12 voltun üzerine çıkmayacaktır. lm338 den kurtuldunuz.
    opto izolatör üzerinden mosfet sürmek benim gözüme hoş görünmedi. genelikle power mosfetlerin gate kapasiteleri büyük olur o yüzden bu kapasiteyi aniden doldurup boşaltabilen ek devrelerle sürülür. bu kapasiteyle baş edemezseniz PWM sinyali transistörü aç dediğinde geç açılır kapa dediğinde ise geç kapanır. bunun sonucunda ise hoş şeyler olmaz.
    isterseniz aklınızdaki şemayı bir resim formatına çevirin, buraya ekleyin fikir yürütelim.
    bu arada bjt leri biliyorsunuz şu ana kadar kullandığınız transistörler aslında. npn ve pnp ler yani...

Hocam ben pwm ile voltaj kontrolününün sadece AC de olabileceğini sanıyordum. DC de darbeler ne kadar aralıklı olursa olsun voltaj hep aynı gelecek ve motorun aşırı ısınmasına ve bozulmasına yol açacağını düşünüyordum.
    Sayenizde LM338 den kurtulacağım o zaman

Resimde devrenin ilk halini çizdim, Bir yanlışlık yoksa LM338 'in olduğu bölümü çıkartacağım.

• Ayrıca açıklamanızdan sonra da CNY17 yide kaldırıp IRFP'yi picten direk sürmeyi düşünüyorum.

Edit: İçerisindeki kapasitenin yüksek olduğunu söylediğinizi yeni fark ettim. Dolayısı ile benim picten direk sürmem olanaksız sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 13 Mart 2008; 18:28:22 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: tyilgin1

quote:

Şair şöyle demiş :

Sayın tumra, yanlış gördünüz veya yanlış ürünün datasını incelediniz sanırım. LM338 den bahsediyorum.

Sayın jhoosen, çıkışlarında kısa devre yok. hatta plakete dahi takmadım, krokodiller ile deniyorum.

Off... Artislik yapayım derken nasıl da rezil oldum... Afedersiniz, ben LM358'e bakmışım. Elimde değil, LM görünce direk opamp geliyor aklıma. (Bağlantı yavaştı, resimler açılmamıştı, yazıyı okur okumaz veri belgesine bakıp cevabı yapıştırdım. Cevap da elime yapıştı)

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: tyilgin1

quote:

Şair şöyle demiş :

Off... Artislik yapayım derken nasıl da rezil oldum... Afedersiniz, ben LM358'e bakmışım. Elimde değil, LM görünce direk opamp geliyor aklıma. (Bağlantı yavaştı, resimler açılmamıştı, yazıyı okur okumaz veri belgesine bakıp cevabı yapıştırdım. Cevap da elime yapıştı)

• lm338 ve opto kuplor devreden çıkarılabilir, 24 volt filtre kond leri büyütülebilir, mosfet pic üzerinde 4-8ohm gibi gate direnci ile sürülebilir de eloko nunda değindiği gibi pic burada pwm den başka bir amaç için de kullanılacakmı. eğer kullanılmayacaksa bu devre için biraz lüx bir seçim olacak...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.