Merhaba arkadaşlar. internet de gezinirken Letgo üzerinden bir ürün buldum, Bu bulduğum ilan da ürün ankara da gözüküyor olmasına rağmen ankara da olmadığı için pttavm üzerinden de ilanım var oradan alırsanız kargosuyla size ulaştırılır şeklinde görüştük satıcı ile. satıcı bu ilanının linkini attı bana ama atılan link pttavm.adresiniz.com.tr şeklinde ve orjinal pttavm nin birebir aynısı PTT avm nin kendi web sayfasını incelediğimde
orjinal adresi pttavm.com Adresin farklı olduğunu görünce dolandırılmak üzere olduğumu anladım. Başka arkadaşlarında benzer duruma düşmemesi için UYARI OLARAK buraya yazıyorum. (web de aratınca çokda birşey bulamadım.) com.tr uzantılı bir adresi bu insanlar nasıl alıp uyguluyor çokta anlam veremedim. Gerisini size bırakıyorum. |
Letgo ve Sahibinden gibi web sayfası üzerinde dolandırıcılık
-
-
-
Benzer görseller ile tüm ülkede benzer dolandırıcılığı yapıyorlar son 6 aydır filan aşağı yukarı. Fotolar hep aynı, üyelikler hep yeni veya çalıntı. Açıklamayada genelde 4 lü set, 6 lı takım vs yazıyorlar. Nasıl bir çete olduklarını çözemedim ama ben sadece bulunduğum ile dadandılar sanıyordum demekki tüm ülkede faaller. Öncelikle letgodaki ilanlarının görseline iletişim no bırakıp sizi whatsapp a çekiyorlar, bunun sebebi letgo bu ilanları ve hesapları sürekli silip kapatıyor en kısa zamanda. Bundan yırtmak için whatsapp a çekiyorlar sizi, sonrası malum. -
Aynı olayı sahibinden benzeri siteler üzerinden de yapıyorlar. -
+1 faydalı ticari bilgi.
-
bu konuyu açan kişi olarak:
letgo daki ve sahibinden deki ilanları bildir tuşları ile uygulamlara bildirdim. (ama ilanlar halen açık)
EGM nin sayfasından da bu dolandırıcının telefonunu adını banka bilgilerini olayı ve olayın ekran görüntülerini bildirdim.
Egm den arandım olayı onlara da anlattım, bağlı bulunduğum belediye ye bağlı polis de aradı ona da anlattım.
bu telefonları kapatmadan ilgili arkadaşların dedikleri: bundan birşey çıkmaz dedim telefonunu veriyorum adını ve banka bilgilerini de veriyorum.. yok. birşey çıkmaz bundan dendi. !
Kısaca : Dolandırılıktan sonra çokda ülkede ki bununla ilgili birimlere güvenmeyin. ya siz peşine düşüp takip edip bulacaksınız yada üstüne büyük bir bardak soğuk su içeceksiniz.
-
Özellikle facebook marketplace'de dolu bunlar. Yaşlı insanları kandırmak daha kolay olduğundan orayı mesken tutmuşlar.
-
Ülkede herhangi bir konuda işiniz polise, adliyeye düşerse geçmiş olsun. Ben laptopımı çaldırmıştım, 2 sene oldu ama hiç bir sonuç çıkmadı.
-
Ben TikTok keşfette çok görüyorum bunları. 65 inç philips tv, yok samsung wifi'li çamaşır makinesi, bir sürü beyaz eşya sıralamış hepsi de en lüks modeller. Fotoğraflar falan çekmiş. Yurtdışına taşınacakmış, nişan atmış vs. Bir sürü de yorumlarda iletişim bilgisi isteyen falan oluyor. Keşfete düşecek kadar etkileşim alıyorlar demek ki. Haftada 1-2 kere sazan düşürseler, kaparo alma ayağaına bile gayet ekmekleri çıkar. 65 inç OLED philips TV'yi kim neden sana 10000 TL'ye versin kardeşim? Başlık açan arkadaş için demiyorum yanlış anlaşılmasın da fazla atlamamak lazım. Bir şey gerçek olmak için fazla iyiyse muhtemelen gerçek değildir.
Bir de Tiktok'ta 50000 tl'ye elektrikli araba satan var. O da keşfete düşüyor sürekli. Citroen Ami gibi bir şey koymuş muhtemelen Çin'de bir otomobil fuarından görüntü. Herkes de yorum atıyor iletişim bilgisi falan istiyor. Yahu 50000 TL'ye sağlam bisiklet anca alınır ne arabası? Bizim millet her zamanki gibi uyanıklık yapıyor. Çarpmaya giderken çarpılıyor.
-
Bende bunların facebokkta hilelerini yiyordum az daha..
-
Sarı sitenin umrunda değil. Polis zaten hiç bakmıyor yıllardır.
İki çözüm var. İkiside uygulanmalı.
1- İban sistemi iptal edilecek. Sadece kimlik numarası üzerinden transfer yapılacak. Alıcı-gönderici bilgileri direkt ticaret esnasında görüntülenecek. Yeni 3 boyutlu fotoğraflarla beraber.
2- Aracılık sistemi aktifleştirilecek. Aynen noter gibi. Para güvenilir aracıya aktarılacak. Ticaret gerçekleştiğinde satıcıya, gerçekleşmezse veya sorun çıkarsa alıcıya geri iade edilecek.
Şunlarla dolandırıcılık diye bişey kalmaz ticarette. Kimi satıcılar çok bilgisiz kimi alıcılarda kötü niyetli. Bununda önüne geçilir.
İlkini devlet zorlamadan mümkün değil. İkincisini satış yerlerinin tercih etmesi bunun için zorlanmaları gerek.
-
Facebook’ta da var. Geçenlerde arkadaşım işyerinde otururken telefondan bakıyor 120 lira 5 litre yağ kampanya yapmışlar diye söylüyor bana. Yok canım olmaz o fiyata deyince gir bak pttavm de ben 5 tane sipariş vericem dedi. Kendi bilgisayarımdan girip baktım 270 lira görünüyor dedim.Facebook a özel kampanya herhalde diyor. Kart bilgileri girecekken kalkıp yerimden telefonuna bi baktım pttavm.birseyler.com yazıyor. Herifler pttavm nin aynısını yapmış. Son anda kurtuldu arkadaş. Çok dikkat etmek gerek. Muadillerini başka sitelerde de aratıp acayip bi fark varsa şüphelenmek lazım.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X