Şimdi Ara

Lehim atmanın püf noktası nedir? Kafayı sıyırıcam!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
4.037
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaş bugün basit bi devre yapıyım dedim. Şu delikli karta ilk olarak tüm elemanları taktım. Ters çevirince hepsi geri düştü. Yerden toplayıp tekrar yerlerine yerleştirdim bu sefer o uzun bacakları kıvırdım düşmesinler diye. Havyayı aldım elime. Neyse işte bacaklara lehim atıyorum istediğim bacak harici heryere bulaşıyor lehim sıvısı. Özellikle o entegrelerin bacakları birbirine çok yakınlar lehimler birbirine karışıyor bacakların. En sonunda dayanamadım attım kartı duvara.

Bu fabrikada çalışan çinliler nasıl saniyeler içersinde onlarca lehim atıyor anlamıyorum.

Şu işin püf noktaları neler acaba? Sokacağım deliğe önce lehim damlatsam ardından bacağı delikten soksam daha mı iyi olur ki? birde o ısıyla devre elemanı zarar görür mü bi kaç sn de alev gibi oluyorda.

• ben makinayi bacagin dibine degdiriyorum sonra hemen lehimi makinaya degdiriyorim. zaten hemen eriyor bakira yapisiyor.

ben delikle kartta degil. bakir levhada yaptim ilk defa bakir plaka kullanmama ragmen super oldu

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • O kadar az sürede elemana bir şey olmaz. Ben genelde lehimi yapıyorum bacaklar yakın olunca bacakların üsrünü lehimliyorum bir de lehimi az al sonra dokundurunca yayılmaması gerekiyorsa üflüyorum direk donuyor lehimi geriye çekiyorum. Lehim kötüyse lehimlemek daha da zorlaşıyor kopuyor falan. O şirketlerdeki adamlar kendileri lehimlemiyor, programlıyorlar lazerlerle eritiliyor nanometre seviyesinde lehimlemeler yapıyorlar. Bir delehim hangi yöne gidecekse pertinaksı tersine çevir çünkü yer çekimi bayağı etkili oluyor mesela birazcık sağ tarafta olduya kartı sola eğ ardından erit hemen lehimi çek hafif sola gider. Bir de lehimi eritip tekrar kullanınca biraz kötüleşiyor yani ilk denemede lehimle ki hem etraf lehim olmasın(gelecek lehimleri çekmemesi açısından) hem de lehim boşa gitmesin. dediğim gibi fazla lehim alma az az al. hmm bir de lehim istekleri farklı oluyor maddelerin örneğin bakırın lehim isteği alüminyumdan fazla o yüzden zaten pertinaksın altı bakır lehim tutunca bırakmıyor. bunu da göz önünde bulundurmakta yarar var. aklıma gelenler bunlar.

• bu işin püf noktası, bacakları, delikten geçirdikten sonra, eğmektir. dik dururlarsa, delikten geri kayarlar. artık lehimler için file şeklinde, lehim emici aparatlar var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 22 Ağustos 2014; 21:47:25 >
  • AAT.BH kullanıcısına yanıt
    Lehimin çok fazla ısınmadan erimesi gerekiyor,,, lehiminizin kötü olması,, lehim makinesinin kötü olması, ustasını bile işten soğutur.
    Lehim makinasının ucu parlıyormu yoksa karamı,, lehiminiz iyimi.
    delikliplakete lehim yapmadan önce plaketi ince zımpara ile parlatın. plakete parmağınızla çokçok az lehim pastasını yayın (çok az ama).. önce ana malzemeyi takın (hangi malzemeyi koyduktan sonra diğerlerini ona göre dizecekseniz o malzeme)..
    Havyenizi fişe takın,,(fazla fişte bekletmeden) ilk lehim yapmaya başladığında fişten çekin,, lehimi iyi yaptıysa fişe takın, fişe takılı kaldığı süre içinde lehimi hızlı ve buharlaştırırcasına yapıyorsa,, plakette bekleyince sanki yakacak gibiyse (en kısa süreli lehimde bile) havye çok ısınıyordur.
    Lehim parlak ve inci gibimi oluyor,, yoksa donuk toprakgibimi sanki, gümüş renginde.
    Bir deneyin bakalım.
  • Alet işler,el övünür.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • -Lehim yapılacak yüzey temiz olmalı.
    -Havya ucu temiz olmalı.
    -Havya gücü yeterli olmalı.
    -Lehim teli kötü olmamalı.
    -Eleman yerleştirildikten sonra havya ucu bacağın dibine tutularak lehim basılır. Pad lehimi tamamen kavradığı anda havya çekilir.

Eleman bacaklarını bükmek takarken iyi oluyor ama yarın bir gün arıza olduğunda çıkarmak zor oluyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Lehim telin pinax mı pinax ise normal,lehim telinin iyisini kullan feray kurtel soldex gibi 0.75 makara tipi al yada küçük olanlardan ama marka olsun, bide havya ucun iyi olsun, lehimi tutmayan uç ise lehim pastası (iyisi lötfett tir) ile ucu temizle, bunlardan sonra gerisi otomatikmen gelir kolay gelsin

• Hocam eğer iyi bir lehim yapmak istiyorsanız öncelikle:

-1 Milyoncularda vs. satılan 1.2mm'lik dandik lehim tellerini asla kullanmayın.
    (0.75 bence en ideali)
    -Havyanızın yeteri kadar ısındığına dikkat edin.Eğer yeteri kadar ısınmadıysa havyanızı çekerken lehim erimediği için havyaya yapışabilir,diğer elemanlara değer ve kısa devre yapabilir.
    -Devre elemanlarının bacakları çok hassas oldukları için eğerken çok dikkatli olun 2-3.eğişte büyük ihtimalle kopacaktır.
    -Lehimin bacak etrafındaki yuvarlak deliğe tamamen yayıldığını gördüğünüz anda:(BURAYA ÇOK DİKKAT) havyayı lehime değdirdiğiniz açı ile çekin.Eğer yapamazsanız lehim yine diğer elemanlara değebilir.

Ayrıca lehim bitince kubbemsi olmasına da dikkat edin aksi halde bacakları koparabilir.

Ve can sağlığınız herşeyden daha önemli.Eğer amatör iseniz asla ama asla lehim pastasını tek başınıza bilmeden kullanmayın ve sakın karmaşık devre yapmaya kalkışmayın.Kurşun zehirlenmesi hafife alınacak bir şey değil.

Şunu da eklemeyi unuttum

Asıl püf noktası şudur:

Diyelim kondansatörü taktınız önce havya iyice ısındıysa bacağın olduğu kısımda bacak ile bakır arasındaki o minik boşluğa havyayı 2-3 saniye tutun.Zaten çabucak ısınacaktır.Ardından havyayı çekmeden lehimi basın.Zaten 1 saniye içinde erir.Lehimin az olmasına dikkat edin.Lehim eridiği anda yukarıda belirttiğim gibi açıya dikkat ederek çekin muhtemelen bir iki denemeye başarılı olursunuz :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 15 Kisiye Saldirdim -- 23 Ağustos 2014; 0:32:58 >

• quote:

Orijinalden alıntı: brkymtl11

Hocam eğer iyi bir lehim yapmak istiyorsanız öncelikle:

-1 Milyoncularda vs. satılan 1.2mm'lik dandik lehim tellerini asla kullanmayın.
    (0.75 bence en ideali)
    -Havyanızın yeteri kadar ısındığına dikkat edin.Eğer yeteri kadar ısınmadıysa havyanızı çekerken lehim erimediği için havyaya yapışabilir,diğer elemanlara değer ve kısa devre yapabilir.
    -Devre elemanlarının bacakları çok hassas oldukları için eğerken çok dikkatli olun 2-3.eğişte büyük ihtimalle kopacaktır.
    -Lehimin bacak etrafındaki yuvarlak deliğe tamamen yayıldığını gördüğünüz anda:(BURAYA ÇOK DİKKAT) havyayı lehime değdirdiğiniz açı ile çekin.Eğer yapamazsanız lehim yine diğer elemanlara değebilir.

Ayrıca lehim bitince kubbemsi olmasına da dikkat edin aksi halde bacakları koparabilir.

Ve can sağlığınız herşeyden daha önemli.Eğer amatör iseniz asla ama asla lehim pastasını tek başınıza bilmeden kullanmayın ve sakın karmaşık devre yapmaya kalkışmayın.Kurşun zehirlenmesi hafife alınacak bir şey değil.

Şunu da eklemeyi unuttum

Asıl püf noktası şudur:

Diyelim kondansatörü taktınız önce havya iyice ısındıysa bacağın olduğu kısımda bacak ile bakır arasındaki o minik boşluğa havyayı 2-3 saniye tutun.Zaten çabucak ısınacaktır.Ardından havyayı çekmeden lehimi basın.Zaten 1 saniye içinde erir.Lehimin az olmasına dikkat edin.Lehim eridiği anda yukarıda belirttiğim gibi açıya dikkat ederek çekin muhtemelen bir iki denemeye başarılı olursunuz :)

İşim bitince havya mı cekılecek lehim mi

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Benim de başımın belası idi bir zamanlar. Önce plaketteki bakırı kaldırdım, sonra diğer yollara taşırdım onları çözdüm bu sefer de soğuk lehim oluyormuş peh peh peh.
  • quote:

Orijinalden alıntı: AAT.BH

Arkadaş bugün basit bi devre yapıyım dedim. Şu delikli karta ilk olarak tüm elemanları taktım. Ters çevirince hepsi geri düştü. Yerden toplayıp tekrar yerlerine yerleştirdim bu sefer o uzun bacakları kıvırdım düşmesinler diye. Havyayı aldım elime. Neyse işte bacaklara lehim atıyorum istediğim bacak harici heryere bulaşıyor lehim sıvısı. Özellikle o entegrelerin bacakları birbirine çok yakınlar lehimler birbirine karışıyor bacakların. En sonunda dayanamadım attım kartı duvara.

Bu fabrikada çalışan çinliler nasıl saniyeler içersinde onlarca lehim atıyor anlamıyorum.

Şu işin püf noktaları neler acaba? Sokacağım deliğe önce lehim damlatsam ardından bacağı delikten soksam daha mı iyi olur ki? birde o ısıyla devre elemanı zarar görür mü bi kaç sn de alev gibi oluyorda.

bir eline havya öbür eline lehim telini alıyorsun

lehim yapacağın elemanın bacağının orada lehim telini tutarken diğer elindeki havyayı de lehim teline değdiriyorsun

fazla lehim eritmeden teli ve havyayı çekiyorsun

lehim donmaya başlar, o sırada parça oynamamalı oynarsa lehim bozuk tutar

havyayı sakın elemanlara değdirerek lehim yapma

elemanın bacağı - lehim teli - havya bu şekilde bir ilişki olmalı

havyayı elemana değdirirsen elemanı yakabilir, bozabilirsin (özellikle entegreler)

• Yukari da butun cevaplar verilmis cinliler nasil lehim yapiyor onuda ben soyleyim sadece padler acik ve padlerde bir miktar lehim oldugu icin lehim sadece bir noktaya toplaniyor o yuzden kisa surede mukemmel lehimliyorlar

• AAT.BH kullanıcısına yanıt
    Şimdi bak dediklerimi yaptıysan,önce lehimi ne çok yavaş ne çok hızlı çek(Yavaş çekersen daha fazla lehim erir,hızlı çekersen lehim bulaşır) normal hızlı yani.Ardından havyayı aynı açıyla çek %90 başaracaksın benimde ilk lehimlerim senin gibiydi bi entegre yapmaya kalktım 3 4 bacak kısa devre :D sonra okulda yavaş yavaş çözdüm.Arada bir de gidip bi plaket alıp pratik yapıyorum tellerle :D Dediğim gibi önce orta hızla lehimi sonra biraz hızlıca havyayı çek.

Edit : Hocam birde yukarıda arkadaşın dediğini görmemişim.Onu da ekleyeyim:Eğer havyayı ideal şehilde getirdiniz.Lehimi de en ortalama şekilde değdirseniz de iş bitmiyor.Havyayı çekmeden o lehim donmayacaktır.Ancak lehim oraya yapışacaktır.Asıl iş burada başlıyor.Havyayı eğer getirdiğiniz gibi çekmezseniz elemanın bacağını oynatırsınız ve lehim elemana değmez.Bu yüzden pompayla,geri eritmeyle uğraşırsınız.Bacaklar asla oynamamalı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 15 Kisiye Saldirdim -- 23 Ağustos 2014; 10:53:52 >
  • [Deleted by Admins]
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.