Şimdi Ara

★LCD/CRT Monitörler, Paneller ve Projektörler hakkında pratik bilgiler ★

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
1
Favori
10.794
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar;
     ★LCD/CRT Monitörler, Paneller ve Projektörler hakkında pratik bilgiler  ★

     ★LCD/CRT Monitörler, Paneller ve Projektörler hakkında pratik bilgiler  ★

    Yazımda monitör mimarisi, teknolojisi ve ölü piksek, parlak piksel ve diğer sorunları üzerinde elimden geldiğince durmaya çalışacağım. Umarım keyifle okuyacağınız bir yazı olur.Baştan söyliyeyim, LCD monitörler için marka ve model gibi önyargılar olmaması gerekir. Mesela Philips gibi bir ürünün yanında INCA gibi bir monitörde gayet kaliteli olabilir. Genellikle monitörlerde özelliklerle orantılıdır ancak markalar fiyat konusunda çok yanıltmacı olabiliyor.

    Bilgisayarlar için yaygın olarak kullanılan üç tip monitör çeşiti mevcuttur;

    -CRT

    -LCD

    -Projektör

    Her ne kadar CRT monitörler teknolojileri ve standartları nedeni ile günümüzde kullanımını oldukça azalsada LCD'ler ile CRT monitörler arasındaki teknoloji boyutu farkını gösterebilmektek adına LCD konusuna geçmeden önce değineceğim.

    CRT; Katot ışınlı tüplü yapıya verilen isimdir. Bu tipteki monitörlere verilir. Vakum tüpü ve elektron tabancası önemli ekipmanlarındandır. Üç adet elektron tabancasını barındıran ''YOKE'' ( Silindirik ) adında bir yapı mevcuttur. Bu silindirik elektron tabancalarını arasında tutan elektromıknatıslardan oluşmuştur.
     ★LCD/CRT Monitörler, Paneller ve Projektörler hakkında pratik bilgiler  ★

    Görüntünün oluştuğu büyük panele ise fosfor tabakası denir.
     ★LCD/CRT Monitörler, Paneller ve Projektörler hakkında pratik bilgiler  ★

    CRT monitörlerin çalışma prensibi, elektron tabancasından gönderilen fotonlar fosfor tabakasına çarparak ekranda belirir. Ve ışık üretilir. Bu ışığın belirli süre ekranda kalmasına bağlı olarak görüntüde netlik, leke gibi durumlar ayarlanır.

    Elektron tabancasından çıkan fotonlar ekranın sol üst köşesinden başlayarak ekranı seri bir şekilde tarar, sağ alt köşesine geldiğinde biter. Bu tarama çizgilerine ''Raster Lines'' denir.
    Ardından elektron tabancaları sonraki taramaya hazırlanmak adına tekrar yerlerini alır ve bu şekildeki döngü ile görüntü sağlanır.
     ★LCD/CRT Monitörler, Paneller ve Projektörler hakkında pratik bilgiler  ★


    Yenilenme oranı ( Refresh Rate ) VRR'ye bağlıdır. Yani tüm ekranın baştan sonra taranması sonucundaki olaya yenilenme denir. Birimi Hertz'dir.
    Göz sağlığı ve net bir görüntü adına yenilenme hızı en az 85 Hertz olmalıdır. Günümüzde 600 Hertz'e kadar destek veren televizyonlar çıkmaya başlamıştır. Slow Motion ( Yavaşlatılmış ) çekimde bilmem kaç km hızla giden topdan çıkan tozu dahi yakalayabilmektedir.

    Birçok monitör ve TV ''Multisync'' çoklu yenileme oranına destek sunar. Hertz ayarlarının insan sağlığı kadar kullanmış olduğunuz monitör içinde önemi çok büyüktür. Yüksek Hertz değerleri titreme vb. sorunlar üretebilir, bu da monitörüzün bozulmasına sebebiyet verebilir. Bu konu aynı zamanda LCD monitörlerden, yayın yapan tüm bileşenler için geçerlidir.

    Fosforlar, elektronlardan fırlatıldığında 3 çeşit renk saçar, ( RGB ) Red, Green, Blue ( Kırmızı, Yeşil, Mavi ) bu RGB renk grubunun oluşturduğu fosfor grubunun her birine ''Triad'' denir.

    Gölgeleme Maskesi; elektron tabancasının uygun fosfor grubunu aydınlatmasını sağlayan bir yapıdır. Taşmaları engeller, buna şöyle örnek verilebilir, yan triadda yer alan bir grup fosforun aydınlatılması sonucu yan gruptaki renklerin bu gruptaki renklere müdahale etmesini engellemektedir.

    Çözünürlük; yatay ve dikey piksel sayılarının çarpılması ile ifade edilmektedir. 640x480 düşük bir çözünürlük oranı olduğu gibi, 1600x1200 yüksek sayılabilecek bir çözünürlük oranıdır. Bu çözünürlüklerin oranına ''aspect ratio'' denir. En ve boy oranına denir, 4:3, 16:9 vs...

    Pikselin küçüklüğü arttıkça çözünürlük artar, bu LCD monitörler adınada geçerlidir. Bu üretim teknolojisi ''nanometre''ye bağlıdır.

    Nokta Uzaklığı; Nokta uzaklığı monitörlerin çözünürlüğünü sınırlandıran kavramdır. Aynı renklerin fosfor noktaları arasındaki uzaklıktır.

    Bant Genişliği; elektron tabancasının bir saniye içerisinde kapanıp, açılması olayına denir. Mhz'dir birimi. 1024x768 = 127 Hz'dir. Bu oranı elde edebilmek monitörün bant genişliğini bilmemiz gerekir, bir monitörün Hertz değeri için Mhz değerini bilmemiz gerekir. Örneğin; 100 Mhz olsun = 100000000/ 1024x768 = 127 Hz sonucu ile bulunur.

    LCD; Liquid Crystal Display, sıvı kristalli monitör yapısı, günümüzdeki monitörlerdir. Zararlı radyasyon oranı CRT'ye oranla yok denecek kadar azdır.

    Titreşim problemi Analog kablo ile bağlantısı haricinde yoktur. Daha az enerji kullanması ve ozona zarar vermemesi en önemli husustur.

    CRT'den tamamen farklı bir yapıya haizdir. Yukarıda bahsetmiş olduğum birçok kavram lâkin LCD içinde geçerlidir.

    LCD monitörlerin çalışma prensibi ışığın polimerizasyonu ( Polaritesi ) ile alakalıdır. LCD ekranlarda özel tasarım olan bir sıvı yer alır. Bu sıvı kristalize yapı iki adet cam tabakası arasındadır.

    Görüntünün oluşması ise; sıvı kristallerin ışığı geçirme özelliklerinin elektrik ile denetlenmesi sonucu oluşur. Işığı geçirme meziyetlerine bağlı olarak Aktif ve Pasif matris olarak iki çeşidi mevcuttur.

    Pasif Matris; Günümüzdeki LCD monitörlerde kullanılmaz. Her kesişim noktasında bir piksel yer alır. Uygulanan elektriğe bağlı olarak kristaller yer değiştirir ve görüntü oluşur. Ancak çok yavaştır. O sebeple Aktif matris zamanla pasif matrisi tarihe kaldırmıştır.

    Aktif Matris; TFT olarakta bilinir. Zaten OEM ürünler satan mağazalarda aktif matris diye geçmez, TFT olarak geçer. TFT= Thin Film Transistör ( İnce film transistör )

    Her sıvı kristal bir transistör tabakası ile kontrol edilir, elektrikle değil. Ölü piksel ve parlak piksel gibi sorunları mevcuttur. Her transistör grubu 1 pikselle meşguldür.

    TFT ekranlar çok parlaktır ve kaliteli görüntü sağlar, daha geniş bir bakış açısıda sunarlar. TFT LCD monitörlerde sıvı kristallerinin arka kısmı transistör, ön kısımlarında ise renk filtresi yer alır, bu filtre RGB renklerinin oluşmasını sağlar. Günümüzde benim araştırdığım kadarı ile RGB'nin yanına ''Sharp'' firmasının yeni birkaç ürününde ve demo ürünlerinde RGB'nin yanında artık Yellow ( Sarı ) renkte dahil edilmekte.

    LCD'ler üç temel bileşenden oluşmaktadır;

    Invertors, LCD Panel, arka plan aydınlatmaları ( Floresan )dır.

    Florasan lambalar arka kısım için kullanılır, yazıda sorunlara değineceğim.

    Invertors; AC güç ile florasanları gerilim sağlar.

    LCD Panel ise DC güç kullanmaktadır, AC/DC güç dönüştürücüden geçirildikten sonra LCD Panel DC gücü alır ve kullanılır. Bu sebeple kontrollü olduğu için LCD Panel arızaları çok daha az görülür.

    DVI ve HDMI bağlantılar doğrudan LCD Logic Board ( devre kartına ) bağlanırken VGA görüntü arayüzü ve soketi, ADC devre aracılığı ile süzülür ve öyle LCD Logic Board'a geçer.

    Bu arada LCD monitör arızaları, çok daha basittir, ancak zor tamir edilir. CRT monitör arızaları çok daha karışıktır, zamanında 2 ay boyunca ( sonunda ) bir tüplü televizyonu tamir etmekle zaman geçirdiğimi biliyorum :))

    LCD monitörlerde pikseller sabittir. Yani demek o ki düşük çözünürlüklerde dünyanın en kaliteli oyununu oynayın, poligonlar hangi ekran kartı ile kaplanırsa kaplansın, Playstation 1'de Street Fighter oynar gibi görüntü elde edersiniz :)

    LCD monitörlerde ekran boyutu, inchle ifade edilir ve bir köşeden çapraz karşı köşe ile arasındaki mesafe alınır. Yani CRT'lerde dışarıda kalan o plastik yapıda mesafeye ve boyuta dahil edilir. CRT'lerde 21 inch bir monitör ile LCD'de 19 inch bir monitör aynı gibidir.

    Piksel sıklığı nedeni ile aynı zamanda aynı boyutta iki farklı LCD monitörün çözünürlüğü farklı olabilir.

    LCD Parlaklığı; Brightness LCD floresanlarının şiddetini ve monitör aydınlanmasını tayin eder. NITS biçimi ile ifade edilir. 100 NITS dandik bir değerdir, yükseldiğinde 1500 NITS ve üstüne kadar gider, günümüzdeki LCD'lerde.

    Ortalama olarak 500 NITS'dedir, hemen her monitör. Ben alırken tüm detaylarını sitesinden incelemeye gayret ederim.

    Tepki Süresi ( React Time ); piksel açılıp, kapanması arasındaki süredir. Yenileme oranına benzer niteliktedir. CRT'lerde bahsettiğim fosforik yapı gibidir. Fosforlar zamanla solar, ancak pikseller onları kontrol eden transistör bozulmadığı sürece kendinden bir şey kaybetmez.

    Tepki süresi, ms ile ifade edilir. Düşük olması oldukça önemlidir, bu hususta forumda monitör önerenlerin buna önemsiz demesini zaman zaman görmekteyim, yüksek tepki süreleri zamanla gölgeleme vb. problem yaşatmaktadır.

    Kontrast oranı; parlaklıkla, koyuluk arasındaki farkı düşünün işte o bu. LCD 1000 cd/m2'lik parlak bir beyaz ölçümüne 2 cd/m2'lik siyah ölçüsüne haizse 1000:2 olarak ölçülür.

    Mesela 1000:1 iyi bir değerdir. Bu oran düştükçe kalite azalır. 3000:1 -5000:1 monitörler dahi var, bir süredir bakamıyorum belki üstü mevcuttur. Kalite arttıkça yani kontrast gri tonlar ortaya çıkar.

    Dinamik kontrast; Bu pek de önemli değildir, insanları yanıltır. Satış politikası olarak uygulanır. Monitör alırken buna dikkat etmeyin. Karanlık sahnelerde ışık patlaması mevcut değilken yöntem kullanılır. 50000:1 mesela kontrast oranı olamaz, bu ancak dinamik kontrast oranıdır.

    CRT monitörlerin nadir olarak avantaj sağladıkları noktalardan biri, geniş açılarıdır. Hemen heryerden görülebilir. LCD monitörlere yüksekten baktığınızda yansır, özellikle dizüstü bilgisayar kullanıcılar şikayetçidir bu durumdan.

    Genelde 150C dikey, 160C yatay görüş açısı sunarlar.

    LCD piksel hataları; 1920x1080p FULL HD bir monitörde 1920x1080x3= 6.220.800 milyon tane alt piksel vardır. Her alt piksel bir transistör tarafından yönetildiği unutulmamalıdır. Buradan 6 milyon küsür transistör olduğu bulunabilir. Bu kadar transistörün için bir tanesi arızalanabilir, bu da ölü piksel veya parlak piksel sorunlarını doğurur. ISO standartlarına göre pek takip etmem ancak tam ve alt piksel hataları 5 adet veya daha aza göre garanti şartına girmez. Bunları tüketici firmalar belirtir, sözleşmede.

    Piksel hataları forumumuzda bu husus üzerinde daha önce konularda mesaj yazmama rağmen bir daha değineceğim iki çeşittir;

    Ölü Piksel;transistör sürekli kapalı kalırsa karanlık bir nokta oluşur ve buna ölü piksel denir. Bir tane ölü piksel çok da önemli değildir. Şu an bir tane mevcut monitörümde nerdeyse belli olmuyor.

    Parlak Piksel;transistör sürekli açık kalırsa alt pikseller bangır bangır yanar, ve renkli bir nokta oluşur. Mesela mavi, kırmızı, yeşik gözükebilir. Buna parlak piksel denir.

    Güç Tasarrufu; CRT ve LCD'ler arasında dağlar kadar fark vardır. O koca ekranlar tabikide kalorifer peteği gibi cayır cayır yanar ve elektrik tüketir.:)

    100-120 Watt güç tüketimine sahiptir, LCD monitörlerse en fazla 30-40 Watt güç tüketirler.

    DPMS; ekran güç yönetimi ve sinyal sistemidir. Güç yönetimini bekleme durumunda %75 gibi bir oranla indirger.

    40 Watt harcıyorsa 3-5 Watt tüketim yapacaktır, boştayken.

    LCD monitörlerde son yıllarda CRT teknolojisi ile bir birleştirme çabası mevcuttur, LED, FED gibi teknolojiler bu sebeple üretilmiştir. LED şu an en gelişmiş yapıdır.

    Plazma ekranlardan bahsedecek olursak, daha çok TV'ler için popülerdir. Bilgisayarlar için kullanılmıyor. En büyük problem dengesiz bir çözünürlüğe haizdir. Burn-In adı altında sürekli ekran görüntünün yanması gibi durumlar söz konusudur. Hazır bu konuyu açmışken söyliyeyim, mesela TV'de sürekli bir kanalın açık kalması, günlerce aynı kanal izlenirse, daha sonra farklı bir kanala geçildiğinde hafif gölge ve silüeti o kanal simgesi gözükebilir. Buna Burn-In durumu kaynaklı sorun denir.

    LCD ve CRT monitörlerin karşılaştırılması;

    LCD;
    CRT;


    İnce ve hafiftir.
    Ağırdır ve geniş yer kaplar.


    Daha az güç tüketir. (40 Watt)
    Güç tüketimi fazladır, 120-150 Watt.


    Görüntü kalitelidir.
    Görüntü net değildir. Ve zamanla bozulabilir.


    Kontrast çok iyidir ve nettir.
    Kontrast zayıftır.


    Titreme yapmaz.
    Titreme yapar.


    Görüş açısına bağlı olarak kontrastta oran değişikliği vardır.
    Görüş açısına bağlı kontrast zayıflığı yoktur.


    Tam olarak siyah renk elde edilemez.
    Net siyah ve karanlık renkler elde edilebilir.


    Hareketli görüntü oluşumunda bulanık durumlar oluşabilir.
    Görüntüleri nettir, hareketten etkilenmez
    .

    Piksel hatası mevcuttur.
    Piksel hatası yoktur.


    Doğal çözünürlüğü vardır, bundan zaten bahsettim.
    Birçok çözünürlüğe destek sunar.


    DVI, HDMI gibi dijital arayüzleri destekler.
    Analog arayüze haizdir.


    LCD ve LED monitörler arasındaki farklar;

    LED;

    %30-50 arası enerji tasarrufu sağlar.
    Tüketim değeri LED TV ye oranla biraz daha fazladır.


    Çok daha incedir.
    Biraz daha kalındır ve ağırdır.


    Renkler daha canlı ve gelişmiştir.
    Benzerlik gösterir.


    Uzun kullanım ömrü mevcuttur. ( 100.000-120.000 Saat )
    Kullanım ömrü daha kısadır. ( 20.000-30.000 Saat )


    LCD ve Plazma monitörlere oranla daha parlaktır ve daha az yansıma yapar.
    Daha az parlama ve yansıma yapar.


    Ölü piksel oluşturma riski daha yüksektir.
    Ölü piksel oluşturma riski daha azdır ve daha az radyasyon yayar.


    İzleme skalası oldukça kısadır. 120 C'lik açı ve sonrasında karartı oluşur.
    Benzerlik gösterir.


    Siyah rengi hiçbir zaman LCD ekranlar gibi net ( DARK ) bir şekilde gösteremez.
    LED TV'lere oranla siyah ve haraketli görüntüleri daha iyi sunar. Yinede yetersizdir.



    Her monitörde bir ayarlama (OSD) menüsü mevcuttur, birkaç düğme ile kontrast, parlaklık ekran doldurma gibi ayarlamalar yapılır. Bir monitörün OSD menüsü net bir biçimde gözüküyorsa muhtemelen monitör düzgün çalışıyordur.

    Monitör tamiri yapılırken bu bilince kesinlikle sahip olunmalı bu konuda ciddi bir ders aldım, zamanında. İçerisinde yer alan, tüpte yıllarca binlerce volt potansiyel gerilim vardır. Bir anda 20000V ortaya çıkabilir.

    Çıs, kıvılcım, düşey çizgiler, parlaklığın ve renklerin en yüksek olmasına rağmen sorun çıkartması durumunda garantiye göndermek en mantıklı yoldur bu tür sorunlar monitör kaynaklıdır. Ekran kartı değil.

    SORUNLAR;

    Mevcut bazı CRT sorunlarından biri, gölgeleme maskesi problemidir. Elektron tabancasında odak problemi ortaya çıkabilir mesela. Görüntü çizgili olarak gözükür. Titreme olur vs. Ayrıca CRT monitörlerde Degauss Bobini yer alır bu bobin demanyetize eder, monitörün OSD menüsünde yer alabilir. Garip bir dank diye ses çıkartabilir bu işlem sonucu.

    LCD problemlerinde ise, çatlama, suyunun akması gibi durumlarda monitörü bir çöp kamyonuna atsanız daha iyi olur yani onarılamaz, o mevcut panel ya da benim gibi içerisini söküp tamir merakınız varsa saklayıp, bir yere stoklayın bozulan diğer monitörlere takılabilir.

    Ekranda çok soluksa resimler, yazılar net görülmüyorsa, florasan problemi mevcut demektir. 20-50 TL arasında satılıyordu yanılmıyorsam.

    Eğer ki hiç görüntü gelmiyorsa, Invertor problemi mevcuttur, çünkü yukarı bahsetmiştim ama invertor, floransanları besler, bu bozulursa, florasanlar zaten ışık veremez.

    Piksel hatalarına gelelim, bazı piksel hatalarını düzeltme şansına sahipsiniz.

    Parlak pikselleri piksel üzerinde oval bir baskı uygulayarak kotarabilirsiniz. Ayrıca monitör tabi ki kapalı iken parmağınızla hafifçe bastırabilirsiniz. Bu işlem yapılırken monitörü açacaksınız ve kontrol edeceksiniz. Çözülebilir ve bir daha hiç gözükmeyebilir.

    LCD ekranlarda parlaklık, görüntü netliği ve piksel hataları, Dead Pixel Buddy, Passmark, DisplayMate ile test edilebilir.
     ★LCD/CRT Monitörler, Paneller ve Projektörler hakkında pratik bilgiler  ★

    Test öncesi monitörü yarım saat çalıştırmanız yani ısınması gerekir.

    Monitörlerin temizliği konusuna gelecek olursak bu konuda sırf satmak için çok ciddi yanlış bilgiler mevcut. O piyasadaki spreyleri ben kullanmam, çünkü asidik yapısı sayesinde ve bir bezle silerken paneli inceltir ve zamanla zarar verir. Asla içeri su vb. bir sıvı kaçırmayın bu durumda florasan problemi ortaya çıkabilir. Kirlendiğinde plazma TV'leri birkaç damla sirkeyi bir beze sürün öyle temizleyin. LCD TV'ler de ise pamuklu beze biraz su damlatmanız yeterlidir. Kapalı durumda tabiki temizlik yapın. CAM SİL gibi malzemeleride denemeyin benden söylemesi :)

    Monitörler ve LCD TV'ler çalışırken yanında elektrik süpürgesi çalıştırmayın, elektromanyetik alandan etkilenirler çünkü içlerinde RAM'ler, USB bellekler gibi yarı-iletken bileşenler mevcuttur.

    Dokunmatik Ekranlar;

    POS cihazları, telefonlar, tablet sistemlerde yaygınlaşmaya başlamıştır. Isı, basınç duyarlı dirençleri, kızılötesi, elektronik kapasitörleri mevcuttur. Kapasitif AMOLED, dokunmaya duyarlı, bastırmaya duyarlı türleri vardır. Bu konu tamamen farklı bir platform sadece yüzeysel söyledim.
     ★LCD/CRT Monitörler, Paneller ve Projektörler hakkında pratik bilgiler  ★

    PROJEKTÖRLER; bilgisayarlar için pek de tercih edilmez, kalite açısında düşüktür. Daha çok konferanslarda kullanılır. Önden ve arkadan görüntü oluşturan iki türü mevcuttur;

    Arkadan görüntülüler; daima ekranın içinde yer alır ve televizyonlar adına geliştirilmiştir.

    Önden görüntülüler; görüntüyü önden gönderir, mesefa ayarlaması yapılması gerekir. Netliği etkiler. Konferanslardakiler bunlara örnektir.

    Teknolojileri; ilk olarak CRT teknolojisi yer almıştır. Ağır ve pahalı olduğu için vazgeçilmiştir. LCD'ler her zaman olduğu gibi burada da önem kazanır. Görüntü kalitesi açısından CRT'ler daha iyidir ancak çok pahalıdır. LCD daha ucuzdur.

    Özellikleri; parlaklık lümenle ifade edilir. Ne kadar büyükse o kadar parlak olur ve iyi olur. Bu ortam boyutuna ve ışığına göre ayarlanmalıdır. Throw uzaklıklar arasındaki görüntüye denir. Isınma sorunları mevcuttur, projektörlerin mesela bunların başında lambalar yer alır, yüksek TDP değeri nedeniyle ısı ortaya çıkar ve fanlar ilave edilmiştir bu sebeple. Kapandığında fanların çalışması normaldir. Projeksiyon TV avantajları arasında, CRT monitörlerden daha ince; ve daha hafif olmalarıdır.
    Ayrıca LCD ekrandan; ve Plazma TV’den daha gerçekçi görüntüler; ve gölgeler oluşturabilmeleridir.

    Projeksiyon TV'ler fosfor teknolojisi ile üretilmemektedir bu nedenle bir renk uzun süre bir noktada kaldığında, görüntü kirliliğine neden olmamaktadır. Halbuki CRT veya plazma panellerde örnek olarak bir kanalın logosu ya da bir monitörde işletim sisteminin bir logosu çok uzun kaldığında silüeti değişim olduğunda dahi arka planda gözükmektedir. Tabi ki dezavantajlarıda var, renk parlaklılığı konusunda CRT monitörlerle dahi yarışamazlar.

    VGA, Kompozit, analog bağlantılar yer alır. Tabi DVI ve HDMI varken tercih edilmez. USB üzerinden ve seri port arayüzüde önemlidir. Alınırken bunlara dikkat edilmelidir. Windows 7'nin projektörler için Vista'dan gelen desteği geliştirdiğini araştırmıştım bir ara ancak şu an uzağım projektörlerden bu konuda bir şey söyleyem.

    Birkaç konum;

    http://forum.donanimhaber.com/m_46802014/tm.htm

    http://forum.donanimhaber.com/m_43980460/tm.htm

    http://forum.donanimhaber.com/m_46249372/tm.htm

    Umarım faydalı bir yazı olmuştur, tüm üyelerin yararlanmasını umuyorum. :))

    Herkese iyi günler.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • anlatım ve bilgiler için teşekkürler özelikle yeni monitor alıcaklar için faydalı bilgiler transistör kapalı kalması ölü pixel neden olyuor demişsiniz monitor çalıştığı sürece nasıl kapalı kalıyor onu anlıyabilmiş değilim ekran koruyucularının ölü pixel oluşmaması için bir faydası varmı acaba bilgilendirirseniz sevinirim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: enja

    anlatım ve bilgiler için teşekkürler özelikle yeni monitor alıcaklar için faydalı bilgiler transistör kapalı kalması ölü pixel neden olyuor demişsiniz monitor çalıştığı sürece nasıl kapalı kalıyor onu anlıyabilmiş değilim ekran koruyucularının ölü pixel oluşmaması için bir faydası varmı acaba bilgilendirirseniz sevinirim

    Transistörün kapalı kalmasından kasıt transistörün bozulmasıdır, bozuk bir transistör tepki veremeyeceği için RGB renklerini yayamaz. Karanlık bir nokta oluşur. Bu sebeple buna da ölü piksel denir. Parlak pikselde ise durum tam tersidir, yine hiçbir komutu almaz ancak sürekli açık kaldığı için belirsiz bir renk oluşturacaktır.
  • teşekkür ettim bilgiler için güzel bi çalışma olmuş :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: makedonn

    quote:

    Orijinalden alıntı: enja

    anlatım ve bilgiler için teşekkürler özelikle yeni monitor alıcaklar için faydalı bilgiler transistör kapalı kalması ölü pixel neden olyuor demişsiniz monitor çalıştığı sürece nasıl kapalı kalıyor onu anlıyabilmiş değilim ekran koruyucularının ölü pixel oluşmaması için bir faydası varmı acaba bilgilendirirseniz sevinirim

    Transistörün kapalı kalmasından kasıt transistörün bozulmasıdır, bozuk bir transistör tepki veremeyeceği için RGB renklerini yayamaz. Karanlık bir nokta oluşur. Bu sebeple buna da ölü piksel denir. Parlak pikselde ise durum tam tersidir, yine hiçbir komutu almaz ancak sürekli açık kaldığı için belirsiz bir renk oluşturacaktır.

    parlak pixel ölü pixel 2 side çok kötü bence teşekürler bilgiler için




  • Parlak piksel bahsettiğim şekilde düzelme ihtimali mevcuttur. Ve renkler içerisinde 2-3 parlak piksel sorun çıkartmayacaktır, göze batmaz. Ancak ölü piksel çok daha farklıdır. Kötü bir görüntüye sebebiyet verir.
  • Güncellendi. Konu linkleri eklendi.
  • Spektaküler bir paylaşım olmuş eline sağlık.
  • Her zamanki makedon paylaşımlarından gerekli bilgiler teşekkürler.
  • Görüş ve düşünceleriniz için teşekkür ederim, arkadaşlar.

    Zamanla güncellenecektir.
  • Güncellendi.
  • keyifle okudum gayet bilgilendirici bir yazı olmuş elinize sağlık

    yazıyı ilerde daha detaylandırmak isterseniz panel teknolojileri üreticilere göre de farklılık göstermeye başladı amoled paneller blacklit ıps paneller bunun hakkında da detaylı bir yazı bekleriz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: highgen

    keyifle okudum gayet bilgilendirici bir yazı olmuş elinize sağlık

    yazıyı ilerde daha detaylandırmak isterseniz panel teknolojileri üreticilere göre de farklılık göstermeye başladı amoled paneller blacklit ıps paneller bunun hakkında da detaylı bir yazı bekleriz

    Yakında eklemeye çalışacağım.
  • @ makedonn

    anlatım gayet akıcı ve neT bilgi paylaştıkça çoğalıR emeğe saygı
  • Elinize sağlık hocam
  • helal olsun guzel paylasim
  • Teşekkürler
  • Teşekkürler, Bilgisayar öğretmenliği okuyorum. Yarın Tasarımcı, grafiker için CRT monitörü neden LCD e tercih etmeliyiz başlıklı sunum yapacağım. Kaynağınızdan faydalanacağım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AC DC

    Teşekkürler, Bilgisayar öğretmenliği okuyorum. Yarın Tasarımcı, grafiker için CRT monitörü neden LCD e tercih etmeliyiz başlıklı sunum yapacağım. Kaynağınızdan faydalanacağım.

    Rica ederim, tabi ki.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.