Şimdi Ara

Laptop için sıfırdan soğutucu bloğu nerde yaptırılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba laptopum da daha fazla alan olduğu için daha büyük radyatörlü ve daha fazla bakır borulu soğutucu yaptırmak istiyorum. Bunu kim veya kimler yapar hangi ustaya gitmek lazım bilgisi olan varmı?




  • Hemen hemen hiçbir usta önceden tasarlanmış ve kasa kalıpları iç kısımları ona göre yapılmış bir dizüstü ne sizin dediğiniz gibi bir soğutucu yapmaz uğraşmaz yapmasıda bir hayli zordur uzun araştırma deneme ve çok uğraşı gerektirir. Onun yerine soğutuzu kanallarını temiz tutup fanı bir düğme ile sürekli çalıştırabilisiniz ben bir dizüstüne böğle yapmıştım.

  • Dostum 4000rpm le çalışan fanı 5000rpm'le çalışanla değiştirdim 2 borulu soğutucuyu 4 borulu yaptım sıvı metal iletken kullandım, zaten yapılamaz denilen birçok şeyi yaptığım halde randuman alamadığım için bu işe girişmek zorunda kaldım. Peki ben autocadle kalıbı tasarlayıp ustaya versem bunu makine de basabilirler mi

  • Oluşan ısıyı atmak için yeterli radyatör ve fan gücüne sahip olmak kadar, soğutucu yüzey ile soğutulmak istenen chip(ler) arasındaki termal iletkenliğinde çok iyi olması da önemli. Yüzeylerin pürüssüz olması, çapak ve toz kalıntısı bulunmaması ve bir birine eşit ve geniş şekilde basması, aradaki boşluğunda en az mesafede olması gerekir.


    Kullandığınız termal macunun ısı iletkenliğinin yüksek ve doğru olmasına dikakt ediniz. Merdiven altı üretimlerde etikete alakasız yüksek değerler yazılabiliyor bunlara güvenmeyin bilinen markalı bir ürünü tercih ediniz.


    Örneğin: Arada 0.5mm boşluk varsa ve bu arayı en kaliteli termal macun ile doldurursanız bile çok fazla verim alamazsınız.


    Soğutucu çizimi yapacaksanız, bunu cnc de talaşlı imalat olarak yaptırma şansınız olabilir ve malzeme olarakta çelik kullanılır. Yaprak, ızgara, içi boş boru gibi detaylara büyük ihtimal yok diyeceklerdir. Çünkü bu detaylar cnc ile değil farklı imalat prosesleri ile yapılır.


    Adet bir tane olduğu için, fiyat vermeme ihtimalleri çok yüksek. Veya verecekleri fiyat ile kendinize son model ve soğutma problemi olmayan yeni bir makine satın alabilirsiniz. Laptop için sıfırdan soğutucu bloğu nerde yaptırılır? 


    Olası yöntem kendinizin çıkma parçalar ile bir çözüm üretmeniz, zaten sizde bu konuda uğraştınız. Yaptığınız veya yapacağınız uygulama için ilk iki paragrafdaki önerileri dikkate alanmanızı tavsiye ederim.





  • 1gh0st 1 kullanıcısına yanıt

    Bunca soğutucu geometrisi varken neden yenisini arıyorsunuz???


    Sıralı kanatçıklı tip soğutucu düşünüyorsanız fazla işi yok cnc'de, kolay hallolur. Ama herşeyin fiyatı arttı kaç lira fiyat çekerler o ayrı konu. Mesela eskiden olsa basit bir geometri için çizimi hazır bir uygulama 200TL felan olabilirdi.


    bu arada cncde yani 3 boyutlu çizim için solidworks çok kullanılıyordu autocad az. Eğer farklı çizim programınız varsa "parasolid" diye bir format var, bununa kaydolunursa başka programlar da açabiliyordu yanıllmıyorsam.


    Eğer siz birşeyleri genişletip de laptopun alt kasasını da buna uygun genişlettirmek için soruyorsanız yani laptop plastik kasa alt kısmını, bunu 3D baskı yani plastik baskı makinalarında yaptırmayı düşünebilirsiniz.


    Sorduklarınızın kalıpla alakası yok, pahalı bi iş o.


    Laptop altına konulan ek fanlı modüller var. Refrigirantlı soğutmalar var ama laptopa sığdırmak ayrı iş. Hepsi bi tarafa, performansından neden memnun değilsiniz?





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Bu projeyi düşünmemin sebebi cihazı bütünüyle dünya da tek yapmak, zaten farklı projeler üzerinde de çalışıyorum onun haricinde soğutma problemi var ki bi 10 derece bile düşse bu işimi görmeyecek bu yüzden değiştirmişken komple bir değişikliğe gidilsin istedim.




    Tasarım değişmeyecek ama güncellemeler eklenmesi gerekiyor radyatörün yüksekliği yaklaşık 15mm onu yaklaşık 25mm civarına çıkarıp bakır boruların radyatörün üzerine değil de içine oturtup fandan gelen havaya direk temas etmesi sağlanacak, ayrıca malzemesi alüminyum değil bakırdan olması gerekiyor. Zor olan kısmı bu, buraya kadar yapılması planlanabilirse 2 sıralı boruya 3. sıra eklenip tabiri caizse kat çıkmak suretiyle 6 borulu bir bakır bloğu yapılacak. Şuan hali hazırda 2 üzerinde 2 boru şeklinde 4 borulu kullanıyorum ama radyatörün üzerinde tabi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1gh0st -- 25 Eylül 2022; 22:8:8 >
  • Resimlerle anlatın. Basit de olsa-paintten de olsa resmedin.


    Soğutma için refrigirantlı sistemden bahsetmiştim. Masaüstü bilgisayarlarda uygulayanlar videolarını youtubede atıyordu mazide. Su-antifriz gibi sıvılarla da düşünülebilir. Soğutucu bloğu su/sıvı dolaşımlı olur ve bu su/sıvı dışarıda soğutularak tekrar içeri verilir. Laptop içine sığmayacak kısım uygun bir yerden dışarı alınabilir. Su dolanmasa da sistem soğutma yapar ama maksimum soğutmasını su dışarıda soğutulup da içeri alındığında sağlar.


    Bu arada hiçbirine girmeden fan debisi arttırılıp uygun soğutucuyla zaten soğutama imkanı artar?


    Diğer taraftan soğutucu hesapları ısı transferi konusu ve kolay değil hesapları. Ama incelenebilir. Mekanik konusu.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Laptopun orjinalliğini ve kompactlığını bozmamak için sıvı soğutma düşünmedim. Kafamdaki gerçekleşirse 240mm sıvı sogutmaya yakın performansta bir soğutma gücü ortaya cıkacagına inanıyorum. Orjinal fan 4200rpm de çalışıyordu, farklı bir model fan uydurarak sürekli 5200rpm hızında çalışmasını sağladım (tabi bunun için unlock bios gibi bazı yazılımsal olaylara da girilmesi gerekiyor). Sesi evi sarsa da bu bir 4 5 derece düşüş sağladı ama yetmiyor.


    Isı transferi konusunun üzerinde çok duruluyor ama ben bu kadar sorun olacağını düşünmüyorum. Şuan cpu çipinin üzerine oturan blok işlem görürken güney batı yönünde 40 derece yamuldugu için yamuk oturtmak zorunda kaldıgım halde bile sıvı metal iletkenle sağladı iletimle bana bir 10 derece daha soğukluk kazandırdı. (nasıl oturdu diyecek olursanız çip kısmı düz oturunca radyatör kısmı biraz havaya kalktı.)


    Onun haricinde elimde soğutma sistemimin yedeği var ve bölümlere ayrılmış vaziyette yani cpu çipine oturan kısmından boruları söktük diğerine takmak için, böylelikle radyatör ve çip bloğu ayrı. Radyatör çöp olacak olsa da çip bloğu üzerinden projeye devam edilecek.


    Bu nokta da çipin de bir zımparalanmaya ihtiyacı olduğu doğrudur, çipe değen kısmında pürüzler var zaten boruların söküldüğü yerde lehim lekeleri var onlar zımparalanıp bakır bölümün pürüzsüz ve düz olması sağlanacak bunlar zaten hesapladığım ve zor olduğunu düşünmediğim kısımlar. Kafamı kurcalayan radyatör bloğunu inşa edip içine o 6 bloğu oturtmak. Tabi bir detay daha var normalde bakır borular çip bloğunun üzerinden radyatörün üst kısmına düz bir yol üzerinden gelirken şimdi biz o boruları radyatörün daha aşağı bir kısmına monte edeceğimiz zaman boruları yaklaşık 20 derece bir açıyla bükülmeye ihtiyacı olacak. Belki bunun gibi bir iki detay var resimleri ekleyip anlatmaya calışacağım.


    Bunun yapabilmenin imkansız olduğunu hiç sanmıyorum ama yapacak ustayı bulamazsam o zaman imkansıza dönüşebilir. (resimleri eklicem)





  • 1gh0st 1 kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Isı transferi konusunun üzerinde çok duruluyor ama ben bu kadar sorun olacağını düşünmüyorum.

    Konu baştan sona ısı transferi zaten...


    Resimlerle anlaşılacaktır. SOğutucu akışan vardır muhtemelen, bakır boru bağlantıda. BU bakırlar içindeki soğutucu gaz miktarı ve bakır boru çapları değiştirilebilir yani daha büyük bir sistem düşnüülebilir. Temas eden kütle arttırılabilir. Peltier soğutucular var ama pek uygun sayılmazlar, yeri gelmişken bahsetmiş olalım. Işıma ile ısı transferi usulleri de katkı sağlar.


    Laptop harici alt fan kullanıyor musunuz???


    Bu arada sıcaklık artışı ani ve kısa mı yoksa devalı mı?

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Harici fan kullanmıyorum zaten yapmak istediğim bütün işlemleri harici birşey kullanmadan dahili birimleri upgrade ya da uptade ederek orjinalliğini bütünüyle bozmadan ilerlemek.


    Misal fps oyunlarındaki verimliliği arttırmak için harici monitör bağlamak yerine anakartın desteğiyle birlikte daha yüksek ekran yenileme hızına sahip bir panel takmak, 60 yerine 120hz bir panel gibi veya egpu harici ekran kartı bağlamak yerine yine anakart desteğiyle mxm 3.0'ı destekleyen maximum verim alabileceğim bir mobil ekran kartı takmak.


    Cihaz bu tarz yeniliklere müsait ama soğutucu upgrade'i yapılmadan diğerlerini yapmak yeterince verim aldırmayacağı için benim için anlamı kalmayacak.




    Laptop için sıfırdan soğutucu bloğu nerde yaptırılır?


    ---



    Laptop için sıfırdan soğutucu bloğu nerde yaptırılır?




    Daha büyük ama az sayı da boru mu yoksa standart boru ama fazla sayı da boru mu diye de önceden düşünmüştüm ama aşağıya resmini koyacağım çip bloğunun üzerinde zaten çok kısıtlı bir alan olduğu ve o alana bile zar zor hükmettiğimiz için ölçülerinin uyup uymayacağını bilmediğimiz farklı boruları alıp hem eğer işe yaramazsa extra maliyete hem de olup olmayacağını bilmediğim farklı bir bilmecenin içerisine girmek istemiyorum. Zaten bu kafamdaki gerçekleştirilebilirse 6 borulu bakır radyatörün soğutamayacağı bir mobile işlemci olabileceğini sanmıyorum.





    Laptop için sıfırdan soğutucu bloğu nerde yaptırılır?




  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Not: Fan tam devirde çalışırken sıcaklık yavaş yavaş artıyor. Fan ve sıvı metal değişikliklerini yapmadan önce böyle değildi. Cihazı ilk aldığım da acaba vrm güç devrelerinin aşırı sıcaklık ortaya cıkardıgı veya soğutucunun soğutamayacağı bir sıcaklık mı üretiyor anakart diye kendi kendime sormuştum ama o açıdan anakartta bir sıkıntı yok.

  • 1gh0st 1 kullanıcısına yanıt

    Resimler koyuşsunuz çok güzel.Müsait zamanda inceleriz.

    Alıntı

    metni:
    Harici fan kullanmıyorum

    Kullanmadık harici bişi kalmamış aslında :-!! Bahsettiğim harici fan laptoplar için üretilen altlık.

    Alıntı

    metni:
    Fan tam devirde çalışırken sıcaklık yavaş yavaş artıyor.

    Sıcaklık dengesi olacaktır. Isı transferi artan sıcaklıkla artar yani sıcaklık farkı arttıkça(ısınan ürün-hava vb) daha çok ısı alınır kaynaktan.


    2. resimde alüminyum kanatçıklar görülmekte. Tek tek yan yana incecik dilimler halindeki mini levhalara ısı transferinde "kanatçık" denmekte. Bunları hangi cnc'ci yapsın??? BU işlem cnc-freze işi değil. Hani çok hassas denenebilir mi? Sayılmaz. Zaten ince çakılarda istediğiniz derinlik olmaz genelde. araya testere ya da disk gibi kesici ile girilebilir ama özel bişiler lazım. BU denli incesi genelde yok ve zaten keserken ortalığı tarumar etmeyeceği yani parçalamayacağı muamma.


    yine yazarız. Önceki mesajımda unutmuştum: Madem ısı transferini arttırmak için bu kadar uğraş, o zaman neden alüminyum kullanıyorsunuz ki? Tüm soğutcu unsurları bakırdan yapın? 2 kat daha fazla ısı iletim katsayısı var bakırın yani 2 kat daha fazla ısı öekmesi demek.


    Gerçekten yeni bir soğutucu geometrisi düşünürseniz dökümden düşünebilirsiniz. Eritilip kalıbına dökülmeli. KUm kalıplar kolay yapılıyor eğer prototip varsa. Masrafı fazla olmaz. ama ince dilimleri kalıpla üretmek.... ZOr ... Metal kalıp gerekirse fiyat uçar. Ama döküm hayal edilirse ısı transfer katsayısı bakırdan da iyi olan bişileri bakırla karıştırmak ihtimaldir. Altın iyi karışır muhtemelen ama çooook pahalı ve alakasız gereksiz. Gümüş de düşünülür ama yine pahalı. büyük şalterlerde temas noktasında gümüş karışımlı madenler var. Bunlar elektrik iletkenliğini arttırmak için aynı anda ısı ransferini de arttırır.. Yol gösterebilir.


    Hazır size uygun kanatçıklı radyatör vardır. Bilgisayar malzemelerine sizin bakış açınızla yaklaşan bi yerler bulsanız işi bitirirsiniz. Ancak yeniden üretmek yerine var olan bir sisteme alıp uyarlamak lazım Otomotiv radyatörleri, soğutma dolap radyatörleri ve daha sayılabilecek birçok sektörden de araştırılabilir. Uygun malzeme bulunur muhtemelen.





  • Radyatörde borularda bakırdan olcak zaten sadece çip bloğunun etrafı aluminyum aslında milimetrik yapabilirim diyen olsa onu da bakırdan yaptırmakta fayda var çünkü işlemcinin güç kontrolü yaptıgı vrm devrelerinin de soğutulması gerekiyor bloğun üzerine bunun için yer ayrılmış ama termal padler pek işe yaramıyor ben bakır pad yaptırmayı düşünüyordum o şekilde de ısıyı belli seviye de absorbe edebilir şu aşama da çok önemli değil.


    Elimde orjinal soğutucu şuan yok biri parçalanmış diğeri yarım yamalak türkiye de de parçası yok tekrar aliexpress'ten sipariş verecem zaten illa ki bunun net ölçüleri için lazım olacak.


    Valla gerçekten yeni bir soğutucu yapma planım var şakasız çünkü bunu yapmadan diğerlerini de yapmak istemiyorum dolayısıyla proje bütünüyle çöp oluyor. Benim anlamadığım 10 20 senedir laptop soğutucuları için bu bloklar üretilmiyor mu bunları yapan makinalar uzaydan gelmediyse illa bizim ülkemizde de farklı amaçlar için kullanılan benzer cihazlar olmalı onlara ulaşılamaz mı?





  • Şuan ki laptop modeli nedir?
    Bu soğutmayı yapmak için bütçe nedir?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • cnc kullanan ve hassas çalışan bir usta bulman gerekir ki onların ucuza çalışacaklarından emin değilim. zaten yapılan işlem sonrasında, ağırlık ve yapısal olarak laptop olma özelliğini kaybedeceği için, masaüstü bilgisayar toplamanı öneririm.

  • saasc S kullanıcısına yanıt

    Bu soğutmayı yapmak için öneriniz nedir

  • dergul D kullanıcısına yanıt

    cnc ler resimde gösterdiğim gibi milimetrik üretim yapabilirler mi öncelikle makinaların böyle bir maharetinin olup olmadığını merak ediyorum ustanın maharetlisi nasılsa bulunur

  • 1gh0st 1 kullanıcısına yanıt
    Çizim yapılır, yaparım. Cncde yaptırılır, yaptırırım ama bütçeniz nedir önemli olan o.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • saasc S kullanıcısına yanıt

    astronomik rakamlar olmadığı sürece masraftan kacınmayacağım, ortalama ne kadar masraf çıkar

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.