Şimdi Ara

laptop bataryası için özel şarj tekniği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
24.975
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar laptopumun bataryası kısa bir süre önce şarj tutmaz hale geldi içini açtım sony marka 18650 pillerden kullanılmış 3.7v 2200mA.toplam 6 tane pil var bunlardan 1 tanesi bozulmuş elektronikçiden yan sanayii pil aldım bozulanın yerine taktım batarya düzeldi 2 saat falan gidiyordu bir müddet sonra yine bozuldu tekrar bataryanın içini açtım yan sanayii takdığım pil bozulmuş diğer orijinaller taş gibi duruyor fakat bu arada laptopumun şarj devresinide yan sanayii pil sayesinde yandı artık hiç şarj etmiyor yeni pilde taktım fakat nafile neyse şimdi söylemek istediğim şu LAPTOPUMUN BATARYASININ İÇİNDEKİ PİLLERİN ARTI VE EKSİ UÇLARINI BİR JAKLA DIŞARIYA ÇIKARTSAM VE BU JAKA YENİ YAPTIĞIM HARİCİ ŞARJ DEVRESİNİ TAKSAM BEN LAPTOPUMU KULLANIRKEN HARİCİ ŞARJ DEVREMDE PİLLERİ ŞARJ ETSE SONRA DIŞARDA KULLANACAĞIM ZAMAN DOLU PİLLERLE ÇALIŞTIRABİLİRM.FAKAT BURADA ASIL KAFAMA TAKILAN VE CAN ALICI NOKTA ŞU LAPTOPUN PİLLERİNİ ŞARJA BAĞLADIM ZAMAN PİLLER İLK ETAPTA BOŞ OLACAĞI İÇİN ÇOK AKIM ÇEKECEK DOLDUKÇADA AKIMI DÜŞECEK İŞTE BU AKIM AYARINI YAPABİLECEK BİR DEVRE VARMIDIR YANİ PİLLER İLK ETAPTA 12 VOLTTA 3A ÇEKMEK İSTEDİĞİNDE ŞARJ DEVRESİ VOLTAJI DÜŞÜRECEK VE 500mA ÇEKMESİNİ SAĞLAYACAK VE PİLLER DOLDUKÇADA VOLTAJI YAVAŞ YAVAŞ YÜKSELTEREK DÜŞÜK AKIMDA PİLLERİ DOLDURACAK EĞER BÖYLE BİR DEVRE VARSA ŞARJ DEVRESİ BOZULAN BİNLERCE LAPTOP KURTULUR FAZLADAN YANIMIZDA 1 ADAPTÖR DAHA GEZDİRMEK ZORUNDA KALIRIZ FAKAT LAPTOMUZU PİLLERLE SAATLERCE KULLANMA İMKANI BULURUZ...YARDIMCI OLMANIZI NEKLERİM ARKADAŞLAR.

• bu konuda tek verebilecegim fikir pilin +ve- ucunu direkt şarj girişindeki adaptöre bağlaman olacaktır şarj devresi işine girersen bu işin içinden çıkamazsın

Orjinalden alıntı: leeon

bu konuda tek verebilecegim fikir pilin +ve- ucunu direkt şarj girişindeki adaptöre bağlaman olacaktır şarj devresi işine girersen bu işin içinden çıkamazsın

İyide batarya ile bilgisayara giriş gerilimi aynı olmayabiliyor.Bence denemeyin.
  • Leeon arkadaşım bataryanın artı ve eksi uçlarına direk şarj aletini bağladım fakat ampermetrem 2.5 amper gösterdi yani çok tehlikeli normalde 230miliamperle şarj olması lazımken direk bağladınmı 2500miliamper çekiyor işte yapacağımız devre burada işe yarayacak piller 2.5 amper çekmeye başladımı hemen voltajı düşürecek 230milampere gelinde duracak pil doldukçada voltajı yükseltecek yani arkadaşlar bana sadece otomatik amper ayarı yapabilen bir devre lazım...
    Dizüstülerde piller şarj edilirken daha kısa sürelerde şarj yapmak için pil sıcaklığıda ölçülür. Pil ısındığında şarj akımı düşürülerek ısının düşmesi beklenir. Tabii ki siz bunları yapamayacaksınız.

Eğer siz 400..500mA ile şarj ederseniz ısınma olmayacağı için problem olmayacaktır. Ama uzun sürede şarj gerçekleşir. 10 saatlerin üzerinde.

Şarj devresinin tamiri ne kadar tutuyor?
    3. piler şarjlı iken laptop u çalıştırabiliyormusun(devreli veya devresiz)

Orjinalden alıntı: leeon

hesaba katmadıgım şey senin adaptörünün voltajı
    1.pil kaç volt
    2. adaptörün kaç volt
    3. piler şarjlı iken laptop u çalıştırabiliyormusun(devreli veya devresiz)

@leeon..

Arkadaşım kızma ama yanlış şeyler yazıyorsun.
    Dizüstü adaptörleri kabaca 65 le 100W arasında değişir. Genellikle 18..19 V dur.
    Bu da 3.6A ile 5.5A arasında bir akım yapar. Eğer bu doğrudan boş pile bağlanırsa pili eline almak olur.

Piller 12V dur büyük ihtimal.

___

Pardon.. 11.1 V olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tephas -- 21 Şubat 2009; 1:38:09 >
  • Her ne olursa olsun o piller devresiz şarj olmaz. Belirli bir voltajın üzerine çıktığında patlarlar. Pillerle aynı voltajda başka bir batarya gurubunun şarj devresini çıkarın kendi bataryanıza takın.

• quote:

Orjinalden alıntı: krm-iks

Her ne olursa olsun o piller devresiz şarj olmaz. Belirli bir voltajın üzerine çıktığında patlarlar. Pillerle aynı voltajda başka bir batarya gurubunun şarj devresini çıkarın kendi bataryanıza takın.

Evet arkadaş haklı, adaptör gerilimi batarya geriliminin çok üzerinde oluyor genellikle direk bağlanamaz.
    neden ise piller tap şarjlı iken bile kendi devresi olmadan bilgisayar uyarı verip kendini açmıyordu durum normal aslında pilleri boş (hatta yok)gördügü için kendini korumaya alıyorduonda durum müsaitti
    adaptörü 18 volttu ve pil olarak içinde 4 gurup pil vardı tam şarlı iken 17 volt okuyordum bende adaptöründe 1 v kısarak yani adaptörden artık 17 v çıkıyordu ve piller tam şarj oldugunda artık akım çekmeyi kesiyordu bu sayede oldu

neyse önemli taraf şu kendi devresi olmadan dolu pillerle bile pil kendi orjinal bağlantı noktasından bilgisayarın açılmasına izin vermemesi bu yüzden çözüm anca bilgisayarın şarj girişinden halledilebilir gibi duruyor ki arkadaşın makinasında extreme bir durum yoksa

yok ben bu işte çok iyiyim ben o devrenin yenisini yaparım diyen yoksa

• böyle bir seyi kimse sakın denemesin.
  • şöylemiş olduğunuz işlemi şarj devresi yapıyor zaten. Yani bozmuş olduğunuz o devreyi yeniden yaparsanız istedğinize ulaşırsınız. Başka güvenli çözüm yok malesef. Ama sırf meraktan bu devre nasıl yapılır diye öğrenmek isterseniz prensip olarak şu devreleri inceleye bilirisiniz .
    www.eetasia.com/ARTICLES/2000MAR/2000MAR20_AMD_PD_TAC1.PDF
  • Lityum ion piller bombadan farksızdır. Sakın kontrolsüz şarj devresi ile şarj denemeyin. Bütün evi yakarsınız korkunç bir ısı ortaya çıkarıp patlıyor. O kadar tehlikeli bir pil türüdür ki ne kadar güçlü patlayıp nelere sebep olduğuna şahit olsanız kullanmaya korkarsınız. Üç kuruşluk bir pil yüzünden evi yakmak bir yana vucüdunuzda meydana gelebilecek bir hasarı ömür boyu çekersiniz.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • seri bağlı pillerin toplam voltajını kontrol ederek şarj etmek güvenlik açısından yetersizdir. her bir pilin voltajını aşırı yükselmeye ve düşmeye karşı ayrı ayrı kontrol etmek gerekir (battery balancer). lityum ve lipo piller çok hassas ve tehlikelidir.

http://www.aliexpress.com/item/2PCS-of-three-series-of-protective-plate-10-8V-11-1V-12V-12-6V-18650-lithium/1252649858.html

linkteki gibi bir koruma devresi gereklidir. pil kutusundaki devrenin sağlam olduğundan eminseniz, akım ve gerilim kontrollü bir kaynakla şarj edilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 16 Aralık 2013; 21:30:04 >

• quote:

Orijinalden alıntı: selimacer

Arkadaşlar laptopumun bataryası kısa bir süre önce şarj tutmaz hale geldi içini açtım sony marka 18650 pillerden kullanılmış 3.7v 2200mA.toplam 6 tane pil var bunlardan 1 tanesi bozulmuş elektronikçiden yan sanayii pil aldım bozulanın yerine taktım batarya düzeldi 2 saat falan gidiyordu bir müddet sonra yine bozuldu tekrar bataryanın içini açtım yan sanayii takdığım pil bozulmuş diğer orijinaller taş gibi duruyor fakat bu arada laptopumun şarj devresinide yan sanayii pil sayesinde yandı artık hiç şarj etmiyor yeni pilde taktım fakat nafile neyse şimdi söylemek istediğim şu LAPTOPUMUN BATARYASININ İÇİNDEKİ PİLLERİN ARTI VE EKSİ UÇLARINI BİR JAKLA DIŞARIYA ÇIKARTSAM VE BU JAKA YENİ YAPTIĞIM HARİCİ ŞARJ DEVRESİNİ TAKSAM BEN LAPTOPUMU KULLANIRKEN HARİCİ ŞARJ DEVREMDE PİLLERİ ŞARJ ETSE SONRA DIŞARDA KULLANACAĞIM ZAMAN DOLU PİLLERLE ÇALIŞTIRABİLİRM.FAKAT BURADA ASIL KAFAMA TAKILAN VE CAN ALICI NOKTA ŞU LAPTOPUN PİLLERİNİ ŞARJA BAĞLADIM ZAMAN PİLLER İLK ETAPTA BOŞ OLACAĞI İÇİN ÇOK AKIM ÇEKECEK DOLDUKÇADA AKIMI DÜŞECEK İŞTE BU AKIM AYARINI YAPABİLECEK BİR DEVRE VARMIDIR YANİ PİLLER İLK ETAPTA 12 VOLTTA 3A ÇEKMEK İSTEDİĞİNDE ŞARJ DEVRESİ VOLTAJI DÜŞÜRECEK VE 500mA ÇEKMESİNİ SAĞLAYACAK VE PİLLER DOLDUKÇADA VOLTAJI YAVAŞ YAVAŞ YÜKSELTEREK DÜŞÜK AKIMDA PİLLERİ DOLDURACAK EĞER BÖYLE BİR DEVRE VARSA ŞARJ DEVRESİ BOZULAN BİNLERCE LAPTOP KURTULUR FAZLADAN YANIMIZDA 1 ADAPTÖR DAHA GEZDİRMEK ZORUNDA KALIRIZ FAKAT LAPTOMUZU PİLLERLE SAATLERCE KULLANMA İMKANI BULURUZ...YARDIMCI OLMANIZI NEKLERİM ARKADAŞLAR.

HORTTTTT
    Dusunce iyi ama 11 v pili 19 v adaptorle sarj etmez buyuk skinti. Gerci ben bugun 1+1 * 3 toplamda 6 18650 pili ups ile sarj ettim ama yine de risk. Bu arada asiri sarj oldu galiba laptop acilmiyor.. toplamda 12 v 12a sarj olmus. Nsil oldu bilmiuorum normalde 4.2 olmasi gerek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker_mania -- 18 Aralık 2016; 3:26:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    AMD FX 8350 4.84 GHZ 16 MB CACHE-- ASUS R9 290X 4GD5-- SAPPHİRE HD 5850 1GB EXTREME-- ASUS M5A99FX PRO R2.0 990FX / SB950-- 2*4 GB G SKILL 1600 MHZ-- SAMSUNG 840 EVO 250 GB SSD DISK--- CORSAIR CARBIDE 400R--- SEASONIC (X SERİES)750 W 80 GOLD--COOLER MASTER HYPER 212 EVO DUAL FAN WITH SILVERSTONE FM 121 110 CFM FAN-- HAKKIMDA GÖRÜLMESİNİ İSTEDİĞİM

• Siz kafayimi yediniz ne demek 11-12v ne demek + ve - uclarina 19v baglamak Cilginlik Buyuk Cahillik. Sakin ama Sakin dedeme yada bir baskasi denemesin. o senin 11-12v dedigin deger 6 adet pilin 2ser paralel ve birbirleri ile seri baglanarak 3.6v * 3=11v ile gordugun degerdir. o piller 3.6v MAX 4.2v Sen 19v tan bahsediosun ampere girmiyorum bile facia

BENIM SIZE EN BUYUK TAVSIVEM BILEN BIRINDEN YUZ YUZE DESTEK ALMADAN IYICE OGRENMEDEN CALISMA PIRENSIBI YAPISINI BILMEDEN UGRASMAYIN DONUSU OLMAYAN KAZALARLA SEBEP OLMAYIN BU ISLER OGLE FORUMDAN KULAKTAN DOLMA DUZ MANTIKLA OLMAZ TEKNIK BILGI ALTYAPI GEREKTIRIR.

Bu yaziyi yazmamin sebebi okuduklarima inanamadigimdan o pillerle bole birak oynamak ayni marka olmayan ayni seriden bile olmayan pilleri birbirine paralel calistirman yanlis. lutfen kulak verin dinleyin....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi laplace66 -- 14 Eylül 2017; 4:4:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.