Şimdi Ara

Laptop için batarya yapımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
647
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Laptop bataryam(600 tl) öldüğü için kendim yeni batarya yapmaya çalışıyorum.

2 Seçeneğim var

Adaptör girişinden beslemek
    19.5V-7.69A-150W

Elimde 2000-2100 mah piller mevcut. Laptop içine en fazla 10 adet 18650 pil sığdırabiliyorum. Bunları 2 li paralel 5 adet seri bağlasam voltaj düşürücü modül ile 19.5V-4A güç sağlayabiliyorum bu değerlaptopu çalıştırır mı zarar verir mi bilmiyorum.

Batarya girişinden beslemek
    14.4V-5200 mah

8 pili 2 li paralel 16.8v-4A güç elde ediyorum. Burada şöyle bir sıkıntı var. 9 adet pin var ve pilden gelen + - kabloları nereye nasıl bağlarım adaptörü taktığımda o pinlerden gerilim alabilir miyim bilmiyorum.
    Laptop için batarya yapımı

19.5V gerilimi sağlabilirim fakat 8A yerine 4A akım şiddeti laptopu adabtör girişinden sorunsuz çalıştırmak için yeterli olur mu? Batarya daha düşük volt ve akım şiddeti ile laptopu çalıştırabiliyor ama 9 pinli girişten sağlıyor burayı çözebilirsek en güzel verimi buradan alırız diye düşünüyorum yardımcı olabilir misiniz?

• Laptop'ı adaptör girişinden batarya ile besleme fikri bana pek mantıklı gelmedi, zira laptop bunu kutu adaptör gibi göreceğinden kenci içerisinde gerilimi düşürüp enerji kaybına sebep olacaktır.

Batarya girişinden beslemen daha sağlıklı olacaktır, yalnız bataryaları 4 seri 2 paralel bağlarsan 14,8V ile orijinal bataryanın değerine daha yakın bir değer kazanmış olursun.

9 pin ise sanıyorum bataryanın seviye kontrol, ısı kontrol gibi birimleri için imalatçı tarafından konulmuş. Bu pinlerin ne görev yaptığı Laptop'ın marka modeline göre değişiklik gösterebilir. Sahip olduğun ana kartın datasheet'ini internette bulabiliyorsan oradan bir incelemeye ne dersin?

Veya orijinal bataryana ters mühendislik uygulayıp çözmeye çalış dilersen.

Söylediklerimin tamamı tavsiyedir. Kesinlik bildirmez.

Bol şans.
  • Pilleri Bms modülüne bağlanman gerekir. Bu modül kartta da mevcut batarya için Pozitif, negatif, ntc ve balanslı şarj için pil aralarına bağlantı sağlıyor. Ayrıca laptop batarya modülün de pillerin ömrünü, kaç kez şarj olduklarını ve kaç kez daha şarj olacaklarını bilgisini o chip de tutar. Sen çipsiz bir batarya kutusu oluşturcağın için voltajı değil chipi referans alacaktır. Oda olmadığı için onu batarya olarak görmeyecektir.

İkinci yöntem Aynı pillerle power dan beslemek pek mantıklı gelmedi 18-19v ve amperi sabit veremeyebilir piller. Anakart gibi hassas bir karttan bahsediyoruz yani. Motor, lamba vb gibi bir şey olsa hiç önemli değil de dikkatli olmak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cihan45manisa -- 1 Ağustos 2020; 22:10:9 >

Bataryası, şarj cihazı olmayan ve ekranı kırık bir laptop elimize geçti.

Ekran kırık olduğu için ekran kısmını komple çıkartıp vga çıkışından harici bir monitör bağladım. Bu haliyle bir çeşit masaüstü bilgisayar oldu

Kendi şarj cihazı ve bataryası olmadığı için, masaüstü ayarlı güç kaynağına şarj soketi üzerinden bağladım. Güç kaynağı üzerinden voltaj ve çekilen akımı gözlemledim.

Not: Çekilen akım doğal olarak pcnin o andaki iş yapma durumuna göre değişiyor. Karşılaştırmalar aynı koşullarda yapıldı. (İşletim sitemi açık ve herhangi bir iş yapmıyor)

19,5V da 1...1,5A civarında akım çekiyor

12V da 2..3A civarında akım çekiyor.

Akım sabit kalmıyor ve belirli bir aralıkta sürekli değişiyor.

Not2: PC 12V ile beslendiğinde de çalışıyor. Yanlız çekilen akım 19V a göre ~2 katına kadar çıkıyor.

Not3: Lcd ekran ve onun arka plan aydınlatmasının olmadığını tekrar hatırlatmakta fayda var.

Kullanacağınız batarya sisteminde şarj ve aşırı deşarj problemlerini çözerseniz, harici batarya ile pc yi şarj soketi üzerinden çalıştırmanızda bir sakınca görünmüyor. Tabi batarya olmadığı için, düşük pil seviyesi uyarısı almayacaksınız ve pil bittiğinde sistem birden kapanacak. Bu hususu göz önünde bulundurun.

Not4: Anakartlar üzerinde gelişmiş bir güç yönetim kontrol chipi/mekanizması bulunur. Gerekli olan 1,2V, 1,8V,3,3V,5V...vb ihtiyaçları ve ilgili çevre birimlerine ayrı ayrı çıkışları (usb, hdd, ram, cpu...) bulunur.

Belirli limitler ve şartlar altında; yanlış, düşük ve yüksek vereceğiniz gerilimler bu güç kontrol kısmı tarafından engellenir, cpu, ram gibi diğer donanımlar korunur.

İdeal bir çözüm olayabilir ama şarj soketi üzerinden besleyip kullanmakta bir çözüm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 3 Ağustos 2020; 9:57:29 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Ayrıldı01

Laptop'ı adaptör girişinden batarya ile besleme fikri bana pek mantıklı gelmedi, zira laptop bunu kutu adaptör gibi göreceğinden kenci içerisinde gerilimi düşürüp enerji kaybına sebep olacaktır.

Batarya girişinden beslemen daha sağlıklı olacaktır, yalnız bataryaları 4 seri 2 paralel bağlarsan 14,8V ile orijinal bataryanın değerine daha yakın bir değer kazanmış olursun.

9 pin ise sanıyorum bataryanın seviye kontrol, ısı kontrol gibi birimleri için imalatçı tarafından konulmuş. Bu pinlerin ne görev yaptığı Laptop'ın marka modeline göre değişiklik gösterebilir. Sahip olduğun ana kartın datasheet'ini internette bulabiliyorsan oradan bir incelemeye ne dersin?

Veya orijinal bataryana ters mühendislik uygulayıp çözmeye çalış dilersen.

Söylediklerimin tamamı tavsiyedir. Kesinlik bildirmez.

Bol şans.
    Caner Bilim Atölyesiyoutube
    BİR İLK! ŞARJLI LAPTOP ADAPTÖRÜ YAPTIK! AKÜLÜ LAPTOP ADAPTÖRÜ, DIY BATTERY LAPTOP ADAPTER
    https://www.youtube.com/watch?v=R3TG2_VSfTc

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.