Şimdi Ara

Kuş suluklarının akmadan nasıl duruyor ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
7.555
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Az buçuk herkes bilir bu sulukları.Bu suluklar nasıl bir fizik kanunu varki akmadan su doluyor ? Az buçuk basınç vardır bu şişede durmadan akması lazım,bitene kadar dökülmesi lazım ?

• Hani büyük su barındıran kısmı var ya, onun basıncının büyük bi kısmı dibe yapılıyo, en aşağıda ufak bi delik var, en aşağıdaki su da oraya basınç yapıyo ama öteki taraftaki az biraz su ve açık hava basıncı onu dengeliyo. Delik daha büyük olsaydı o zaman suların yüksekliği arasındaki fark daha az olurdu.
  • Tşkler.Demekki kuşun su içeceği yerin bile bir oranı var.O orandan düşük yapılırsa dış basınç etki etse bili suyu dengeliyemez.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: linksiz

Tşkler.Demekki kuşun su içeceği yerin bile bir oranı var.O orandan düşük yapılırsa dış basınç etki etse bili suyu dengeliyemez.

dengeler ama seviye değişir sadece, dolu su haznesinin seviyesi daha altta olur yani.
  • hava ile alakası var sanırım bir bardağın üstüne kağıt kapat ters çevir dökülmez su sanırım bunun gibi bişi
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheWertigo

Hani büyük su barındıran kısmı var ya, onun basıncının büyük bi kısmı dibe yapılıyo, en aşağıda ufak bi delik var, en aşağıdaki su da oraya basınç yapıyo ama öteki taraftaki az biraz su ve açık hava basıncı onu dengeliyo. Delik daha büyük olsaydı o zaman suların yüksekliği arasındaki fark daha az olurdu.

kısmen doğru kardeşim :) ama ufak delikle alakası yok.. isterse ağzı komple açık olsun.. toriçelli amcanın dediğini tekrarlarım ki.. Po= h.d.g :) suyun yüksekliği bulunduğun ortamın basıncına bağlı.. deliğin genişliğine değil... bak sana bi güzellik yaptım resim çektim :D

https://store.donanimhaber.com/90/bb/de/90bbdee6b53fc2062602d2a20b64ab19.jpg

• bir atm(atmosfer basıncı) = 76cmHg(santimetre civa) burdan çıkar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yanlışım olabilir ben sadece kafa yorarak bişeyler çıkarıp anlatmaya çalıştım
  • yalnız şunu unutmayın,yukarısı boşluk olmalı,hava değil.yani bildiğiniz manometre.
  • quote:

Orijinalden alıntı: superposition

yalnız şunu unutmayın,yukarısı boşluk olmalı,hava değil.yani bildiğiniz manometre.

Yok hocam, bizim muhabbet kuşu var, ıslık öğrettim artık kendine özgü ötmeyi unuttu ıslık çalıyo boyuna Onun suyunu yenilerken suyu kattıktan sonra ters çevirince suluğu bildiğiniz lık lık lık ses geliyo hava gidiyo yani oraya, hatta hava baloncuklarını yukarı çıkarken görüyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seyyah -- 13 Eylül 2011; 8:39:51 >
  • içindeki havadır suyu dökmeden tutan. atıyorum içi su dolu bir pipetin(bildiğimiz kola meyve suyu vs.içerken ki ince pipet) bir ucunu parmağınızla kapatırsanız su diğer uçtan akmaz. elini çekersen delikten suyun aktığını görürsün.

not: pipet örneğini denemedim ama öyle olacağını sanıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fatihlik

quote:

Orijinalden alıntı: TheWertigo

Hani büyük su barındıran kısmı var ya, onun basıncının büyük bi kısmı dibe yapılıyo, en aşağıda ufak bi delik var, en aşağıdaki su da oraya basınç yapıyo ama öteki taraftaki az biraz su ve açık hava basıncı onu dengeliyo. Delik daha büyük olsaydı o zaman suların yüksekliği arasındaki fark daha az olurdu.

kısmen doğru kardeşim :) ama ufak delikle alakası yok.. isterse ağzı komple açık olsun.. toriçelli amcanın dediğini tekrarlarım ki.. Po= h.d.g :) suyun yüksekliği bulunduğun ortamın basıncına bağlı.. deliğin genişliğine değil... bak sana bi güzellik yaptım resim çektim :D

https://store.donanimhaber.com/90/bb/de/90bbdee6b53fc2062602d2a20b64ab19.jpg

(Toriçellinin ifadesi doğru olsada tüm sıvılar için ağzının genişliğiinin bir öneminin olmadığını söyleyemeyiz.

Su moleküllerinin birbirini ve yüzeye tutunmasını sağlayan adhezyon ve kohezyon kuvvetleri vardır. ince uzun kaplarda yüzey gerilimi ve sıvının kaba yapışmasından kaynaklanan sıvının kap içerisiden ters çevirdiğimizde dökülme olasılığı çok düşük olur. )

Ters çevirilen sıvının boşalmamasının nedeni ise akışkan olan sıvılar herzaman yüksek basınçtan düşükbasınca hareket ederler.
    Biz suluğu çevirdiğimiz vakit suluk içerisinde ki ve dışarıdaki hava basıncın eşit olması için az miktarda su ve havanın yerdeğiştirdiğini görebiliriz.

TheWertigo arkdaşımızın verdiği formulede bakarak sıvının yüksekliğine, yerçekimine ve sıvının özkütlesine bağlı olarak farklı sonuçlar alabileceğiniz gösterilmiştir.

*Sulukta hava basıncını daha yoğun bir sıvı ile denedğinizde suluk seviyesinde su ile diğer sıvının farklı olduğunu görebilirsin.
    *Aynı suluğu yerçekiminin farklı olduğu bir ortamda farklı sonuç vereceği. Aynı sıvının aynı yerçekiminde aynı hava basıncında daha uzun bir kapta sıvının miktarını arttırarak daha farklı sonuçlar vereceğini
    *Aynı uzunlukta farklı ağız genişiliğinde, aynı sıvı, aynı ortamda aynı sonucu vereceğini .. Çıkarabiliriz...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.