Şimdi Ara

KÜÇÜK YANAK LASTİK Mİ? KÜÇÜK İNÇ JANT MI?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
0
Favori
9.632
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aracın güvenliği açısından hangisi daha etkili durumda.

Büyük inç jant küçük yanak lastik mi ?

Küçük inç jant büyük yanak lastik mi?

Ayrıca lastik genişliğinin etkisi nedir?

Not: Tercih sebebinizi sormuyorum. Teknik açıdan hangisi daha güvenli?

• Motor gücü derken 2.0 da bana göre kuvvetli mesela...

edit :

Aracın kasasıyla alakası var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yarbay -- 20 Nisan 2007; 16:40:35 >
  • Standart yol lastikleri açısından değerlendirirsek, düşük profilli lastiklerde yanak deformasyonu daha az olacağı için zeminle temas halinde kalan daha fazla olacak ve bu da yol tutuşa olumlu etkide bulunacaktır.

Öte yandan zemin bozuklukları mevcutsa düşük profilli lastikler kullanıldığında jant ve lastik hasarı daha sık yaşanabiliyor.
  • kesinlikle büyük inç jant ve küçük yanak lastik teknik açıdan daha güvenlidir.(özellikle yüksek hızlarda virajda veya ani dönüşlerde yanak yüksekliği az olan lastikle aracın yol tutuşu çok daha iyi olur.
  • Evet, ince yanaklı lastikler...
    Daha Fazla Göster
  • Anladım peki bu her araç için geçerlimi? Bir arkadaş motor gücüyle orantılı demişti ama anlayamadım. Yani her araç için ince yanak lastik ve büyük bir jant mı güvenilirdir?

quote:

Orjinalden alıntı: Yarbay

Anladım peki bu her araç için geçerlimi? Bir arkadaş motor gücüyle orantılı demişti ama anlayamadım. Yani her araç için ince yanak lastik ve büyük bir jant mı güvenilirdir?

Orjinalden alıntı: roverci

GÜVENLİKTEN KASTIN DAHA İYİ YOL TUTUŞSA,
    LASTİK ÇEVRESİ STANDART ÖLÇÜYÜ AŞMADIĞI SÜRECE, BÜYÜK JANT, KÜÇÜK YANAKLI LASTİK DAHA İYİ YOL TUTAR.
    DÜŞÜK YANAKLI LASTİKLERDE YANAL YUVARLANMA DİRENCİ DAHA FAZLADIR. BU DA İYİ YOL TUTUŞ DEMEKTİR. ANCAK AYNI DERECEDE DE KONFOR KAYBI OLUŞUR. EN KÜÇÜK TÜMSEK VEYA ÇUKUR ARACIN İÇİNDE HİSSEDİLİR...

quote:

Anladım peki bu her araç için geçerlimi? Bir arkadaş motor gücüyle orantılı demişti ama anlayamadım. Yani her araç için ince yanak lastik ve büyük bir jant mı güvenilirdir?

Söylediğinizi anladım arabanın içinde zıplaya zıplaya gidersiniz bir nevi. Peki motor gücüne göre olan seçim nedir? Varmıdır böyle birşey?

• DRAG, YARIŞ VS. İÇİN ÖZEL ARAÇLARI AYRI TUTARAK ŞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ.
    STANDART ARAÇLAR İÇİN, EN İYİSİ ORJİNAL ÖLÇÜLERDEKİ JANT VE LASTİKLERDİR.
    DAHA İYİ YOL TUTUŞ İÇİN YUKARDA SÖYLEDİĞİM ŞEKİLDE OYNAMA YAPILABİLİR. BUNUN MOTOR GÜCÜYLE İLGİSİ YOK...
    1.0 LIK 50 BG VEYA 2.0 200 BG BİR ARAÇ OLSUN. BU ARAÇLARIN JANT VE LASTİKLERİNDE (ORJİNALE GÖRE, BÜYÜK JANT DÜŞÜK YANAK ŞEKLİNDE) YAPILACAK DEĞİŞİKLİK DAHA İYİ YOL TUTUŞA, DAHA AZ KONFORA SEBEP OLACAKTIR...

Peki genişlik neyi değiştirir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yarbay -- 20 Nisan 2007; 22:08:12 >

Orjinalden alıntı: roverci

GÜVENLİKTEN KASTIN DAHA İYİ YOL TUTUŞSA,
    LASTİK ÇEVRESİ STANDART ÖLÇÜYÜ AŞMADIĞI SÜRECE, BÜYÜK JANT, KÜÇÜK YANAKLI LASTİK DAHA İYİ YOL TUTAR.
    DÜŞÜK YANAKLI LASTİKLERDE YANAL YUVARLANMA DİRENCİ DAHA FAZLADIR. BU DA İYİ YOL TUTUŞ DEMEKTİR. ANCAK AYNI DERECEDE DE KONFOR KAYBI OLUŞUR. EN KÜÇÜK TÜMSEK VEYA ÇUKUR ARACIN İÇİNDE HİSSEDİLİR...

O Konuda Aydınlatman İi Oldu Bende Düşünüyodum. 205*40*17 Ebatlarındaki Lastikleri Takınca Süspansiyon Sistemini Bozdu Diyodum. 50 Km İle Biraz Derin Bi Çukura Girdim (Tahminim 5 Parmak Yüksekliği kadar). Sanki Tamponu Kaldırıma direk Vurmuş gibi bi ses Geldi İçeri.Tabi inip Baktığımda da Lastik Yanak Yapmış :( Gerisini Düşünmek Bile İstemiyorum !!!.

KARARLAR, YILAN BALIĞINA BENZER. KOLAYCA YAKALANIR, AMA TUTULMASI ZORDUR.

• quote:

Olay anlaşılmıştır. Teşekkür ederim.

Peki genişlik neyi değiştirir?

uygunsuz ebatta bir lastik kullanıp taban genişliğini dengesiz ayarlarsanız lastik-yol sürtünmesi artacağından motor daha fazla zorlanır ve yakıt tüketimi yükselir..diğer taraftan ıslak ve/veya karlı zeminlerde fren mesafesinde uzama ve aquaplanning değerlerinde yükselme görülebilir..ama kuru zeminlerde taban genişliğinin fazla olması bu değerler açısından avantajdır...

ek olarak taban genişliğinin tolere edilebilenden fazla olması direksiyonun tam turlarında lastiklerin içten çamurluk davlumbazlarına sürtme riskini doğurur..bir de çamurlukların dışına varan genişliklerde(örnekleri yollarımızda var) ön lastiklerin attığı çamur arka kapı camlarına kadar ulaşır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi türbülans -- 20 Nisan 2007; 22:40:04 >

• türbülans teşekkür ederim. Peki 16'' bir janta lastik tavsiyen ve genişliği nedir? Araç 106

ya da sizin için daha kolay olması bakımından aşağıdaki adreste lastik dönüşüm tablosu var..buradan aracınıza uygun toleranslar dahilinde çeşitli ebatlarda lastik seçebilirsiniz..

http://www.lastix.com/haberler.asp?nws=13&cid=

o tablodaki değerler piyasada bir çok markanın mevcut olan değerleridir..başka ölçü düşünüyorsanız bulmanız çok zordur..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi türbülans -- 20 Nisan 2007; 22:52:21 >
  • Link için teşekkür ederim. Yani orada gördüğüm kadarıyla 16 jant için sadece ya 205 ya 215 ya da 225 kullanılacak ve 50 ve 55 yanak var. Benim bildiğim daha ince yanaklar da var ama sanırım lassa üretmiyor.
  • 16 jant ebadında 45 profil lastikte belki bulunabilir ama eğer 106 modeliniz gti değilse sıkıntı yaşayabilirsiniz..ayrıca jant ebadı ne olursa olsun 45 profilin süspansiyonu aşırı sertleştireceğini ve balon ihtimalinin çok yüksek olduğunu unutmayın..sanırım en uygunu aracınızın orjinal ebadına göre 16 inç bir lastik seçmek olacak..

tabii bu ölçüleri uygularken jant durumunu da hesaba katmak gerek..eğer 205 taban genişliği seçecekseniz 5,5 kesit jant seçilebilir..ama 215 veya 225 düşünüyorsanız jant kesitini 6.0 a çıkarmak gerekir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi türbülans -- 20 Nisan 2007; 23:19:46 >
  • 106 gti ın lastik ebatlarını bilmiyorum o yüzden işkembeden sallıyor gibi olmayayım ama,

215 55 16 lastik çap itibariyle çok büyük bir lastik, mercedes e klas, bmw 5 serisi gibi araçlarda kullanılabilecek bir çap, yani 106 nın yürüyen aksamının kaldırmasından geçtim, çamurluğuna sığması dahi zor gözüküyor, kaldı ki sığsa dahi ivmelenmeniz çok düşer, ve özellikle şehir içi tüketim abartı seviyelere ulaşır.

bence siz, ebata para harcıyacağınıza, gti ın orjinal ebadında alabileceğiniz en kaliteli lastiği almaya bakın, çünkü gti tipi arabalar zaten maksimumlar zorlanarak üretilmiş araçlar, aracı daha da fazla zorlamak pek doğru değil.

bu arada, lastik çapı değişmediği müddetçe: yanak genişliği arabanın performansını etkilemez, yanak genişliği düştükçe yol tutuş artar,konfor azalır, lastikçilerle samimiyet artar.

taban genişliği arttıkça da yol tutuş artar fakat, özellikle direksiyon kutusuna binen yük de artıcağından arabanın problem çıkarma ihtimali artar, zaten 106 ön takım olarak pek sağlam bir üretim değil (en azından standart 106lar öyle, gti da mutlaka modifikasyon vardır ama...).

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.