Şimdi Ara

Klima alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken püf noktalar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
15
Favori
3.481
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Klima alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken püf noktalar
     

    Yazın serin kalmak için çeşitli yollar var. Ama sıcaklıklar klima kullanımını kaçınılmaz hale getiriyorsa, yüksek nem oranı, gece-gündüz sıcaklık farkları konforsuz bir yaşam alanı sağlıyorsa, kontrol edilmesi zor bir döngü içerisine girebiliyoruz. Verimsiz kullanmada yapılan en büyük yanlış, klimanın ayar sıcaklığı. Klimalarımızı genelde minimum sıcaklığa ayarlayıp sonra üşümeye başladığımız zaman kapatırız. Bu hem konforsuz ve sağlıksız hem de faturalarımızı kabartan bir yanlış kullanım şekli. Doğru klimayı satın almak ve de aldığımız klimaları verimli kullanabilmemiz için bazı püf noktalar var. Buna ek olarak nesnelerin interneti, veri analizi ve teknolojinin diğer bütün alanları daha konforlu ve verimli yaşayabilmemiz için geliştirilmeye devam ediyor. Hem akıllı oda termostatı gibi teknolojileri kullanarak hem de ufak bazı tüyolar ile faturalarımızı düşürmemiz ve de konforumuzdan ödün vermememiz mümkün. Klimalarımızı da satın alırken ve kullanırken akıllı davranabilmemizi sağlayan bazı yöntemler var.

     


    Satın alırken şunlara dikkat edin:


    Örneğin klima satın alırken en önemli parametre fiyatı olmamalıdır. İlk yatırım maliyeti düşük olan klimalar kullanılırken, daha fazla enerji faturası doğurabilir ve toplamda bize çok daha maliyetli hale gelebilir. Klima satın alırken dikkat edilmesi gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir.




    • Yüksek enerji sınıflı olması 

    • Invertör teknolojisine sahip olması

    • Yetkili ve geniş servis ağına sahip olması

    • Kapasitesinin uygun olması (bunun için odanın ve pencerelerin konumu, pencere sayısı ve toplam alanı, kullanım alanı ve amacı, kişi sayısı gibi parametreleri hesaba katmak gerekir)

    • Yedek parçasının kolay bulunabilir olması 

    • Montaj yerine uygun tipte bir klima olması



     


    Mobilyalarınızı akıllıca yerleştirin


    İç ünite ve dış ünite önüne hava akışını engelleyecek mobilya ve cisimler koymayınız. Bazen de farkında olmadan sadece koltuğunuzun arkasını veya masanızın üstünü serinletiyor olabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için yapılması gereken en doğru şey mobilyalarınızın yerlerini yeniden düzenlemek olabilir.

     


    Gereksiz ısı kaynaklarına engel olun


    Soğutulan hacim gün içinde çok güneş alıyorsa pencereleri perde ve jaluzi ile gölgeleyin. Ayrıca gerekli olmayan ışıkları söndürmek, oda içerisindeki ısıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Burada önemli olan klimanızın, karşı mücadele içerisinde olduğu ısıyı azaltmak ve dolayısıyla daha az gayret harcamasını sağlamak.

     


    Klimanıza bakım yaptırın


    Klimanızın hava filtreleri, biz farkında olmadan doğadan gelen bir takım toz, kir ve hatta bitki ve ağaç polenleri ile dolabilir. Bu da klimanızın verimli çalışmak için daha fazla enerji harcamak zorunda kalması anlamına gelebilir. Her sene özellikle yaz ayından önce üreticinize bir genel bakım yaptırmanızda büyük fayda var.

     


    Kullanacağınız mekanı kapalı tutun


    Klimalar odadaki havayı alıp iç ünitede serinlettikten sonra tekrar içeri geri verirler. Eğer odanızdaki pencere ya da kapılarınız açık ise odanın dışından odaya sürekli sıcak hava akışı olacaktır. Kapı ve pencerelerin kapalı tutulması odanızın daha çabuk ve verimli serinlemesine olanak sağlayacaktır.

     


    Klimanızı uygun dereceye ayarlayın


    Klimalarımızın kumandasından ayarladığımız sıcaklık değeri, klimanın odaya üflediği sıcaklık değildir. Örneğin kumandadan 18 dereceyi ayarladığınız zaman klima, odanız 18 dereye gelene kadar serin hava üflemeye devam eder. Bir süre sonra ise odanın çok soğuduğunu hisseder ve klimayı kapatma ihtiyacı duyarız. Halbuki standartlara göre sağlıklı ve konforlu olan oda sıcaklığı 22-24 derece arasındadır. Unutmayın ki her 1 derece daha soğutmak için %5 ila %10 arası daha fazla enerji harcamış oluruz. Bununla birlikte evde/ofiste değilken klimayı kapatmak, uyurken de nem alma özelliğinde çalıştırmak hem sağlık ve konfor hem de faturaların azaltılması açısından çok etkili olacaktır.

     


    Yeni teknolojileri kullanın %40 tasarruf sağlayın


    30 derece nemli ve sıcak bir havadan eve gelince klimayı 18 derecede çalıştırarak evi aniden soğutmaya çalışmak, klimayı bir açıp bir kapamak, uyurken veya evde yokken açık unutmak gibi birçok günlük alışkanlık faturalarımızın yükselmesindeki en büyük sebep. Klimanızı akıllandıracak bir akıllı oda termostatı ile klimanızı dünyanın her yerinden kolaylıkla yönetebilir; dışarıdayken, uyurken, evde veya ofisteyken önceden ayarladığınız konfor koşullarınıza minimum enerji tüketerek sahip olabilirsiniz. Böylelikle siz evde/ofiste yokken klimanız gereksiz yere çalışmaz, evdeyken ve uykudayken ihtiyacınız kadar çalışır ve evde/ofiste yokken açık unutulan ve sürekli minimum sıcaklıkta çalıştırılan bir klimaya göre %40’lara varan tasarruf sağlayabilirsiniz.
     








  • Güzelmiş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Baymak toshiba motoru var. Doğrumu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende Baymak klima var. Yazın 23 derece civarında çalıştırıyorum. O kapısına da yay taktım hiç açık kalmıyor.
    Fakat klima invertör değil, negatif iyonu var. Havayı çok kuruttuğu için bende boğaz enfeksiyonu yapıyor. Mümkün oldukça az çalıştırıyorum.

    Nemi dengeleyecek bi klima lazım bana
  • 99'da bir mitsubishi klima almıştık. hâlâ maşallahı var nazar değmesin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bluecns

    Bende Baymak klima var. Yazın 23 derece civarında çalıştırıyorum. O kapısına da yay taktım hiç açık kalmıyor.
    Fakat klima invertör değil, negatif iyonu var. Havayı çok kuruttuğu için bende boğaz enfeksiyonu yapıyor. Mümkün oldukça az çalıştırıyorum.

    Nemi dengeleyecek bi klima lazım bana

    Klimanızı Nem Alma modunda çalıştırırsanız daha rahat edersiniz.
  • emrah-e kullanıcısına yanıt
    Kompresör üreticisi firmalar ile Klima üreticisi firmalar birbirinden farklı olduğundan dolayı X marka klima içerisinde Y marka kompresör olduğu bilgileri doğrudur. Genelde kullanılan kompresörler TOSHİBA-HITACHI-RECHİ diye örneklenebilir, bunun dışında MİTSUBİSHİ - DAIKIN ve MİDEA gibi (Örnekler çoğaltılabilir) hem klima hem de kompresör üreten firmalar da mevcuttur.
  • Eyvallah kullanıcısına yanıt
    Piramitin tepesi hocam ME, Normaldir
  • Ado kullanıcısına yanıt
    Nem alma modunda çalıştırınca hava daha da kuruyor. Boğaz için nemin düşmemesi gerekiyor.
  • Airfel nasıldır?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bluecns kullanıcısına yanıt
    Hocam tecrübe ettiniz mi uygulamayı? zira normal şartlarda bu nem alma modu biraz yanlış değerlendiriliyor tüketiciler tarafından.

    Nem Alma modu aslında ''havadaki nemi al'' anlamı taşımıyor. Zaten klimalar soğutma modunda havada ne kadar nem varsa bunu alır ve drenaj kanalından tahliye eder, bu nedenle burunda sertleşme, boğazda kuruma, göğüsde batma gibi negatif rahatsız edici durumlar ortaya çıkar.

    Soğutmanın temeli havadaki nemi alıp insanları o bunaltıcı etkiden kurtarmakta yatar, yani diyeceğim o ki, SOĞUTMA modunda klimanız zaten havadaki tüm nemi alır, bu nedenle klimalara ekstradan bir NEM ALMA modu koyulmaz. Nem Almadaki asıl etken havayı belli bir oranda nemli bırakmaktır zira bu nedenle NEM ALMA modunda fan devri düşük tutulur, kontrol kullanıcıya bırakılmaz ve değiştirme olanağı sunmaz, Marka ve modele göre değişmekle birlikte nem alma modu genelde 24 dereceye setlenmiştir ve bir çok markada bu değer sistemsel olarak değiştirtilmez zira NEM ALMA modundaki asıl etki, havayı çok hızlı devinim etmemekle, kompresörü çok fazla çalıştırmamakla sağlanır. Nem alma modunda kompresör çalışma kodlaması ile, Soğutma modunda kompresörün çalışma kodlaması farklıdır

    Bu NEM ALMA modu yanlış anlaşıldığından dolayı günümüzde üreticiler artık klimalarını tanıtırken SAĞLIKLI NEM ALMA diye lanse ederler.

    Sizden ricam, klimanızın tahliyesine eğer imkan var ise 1 litrelik pet şişe koyunuz.
    Kimanızı SOĞUTMA modunda 1 saat, NEM ALMA modunda 1 saat çalıştırarak tahliye edilen suyun miktarına bakınız

    NEM alma modunda daha az su tahliye edildiğini göreceksiniz.




  • Ado kullanıcısına yanıt
    Evet Hocam tecrübe ettiğim için yazdım iki modda da boğaz kuruluğu yapıyordu. Baymak Elite Modelini kullanıyorum. Dediğiniz gibi bu sene ilk nem modunda kullanmaya başlayacağım. Çıkan suyu da ölçme şansım var onu ölçüp yazacağım.
  • Bluecns kullanıcısına yanıt
    Süper olur hocam zira bazı ürünlerin SAĞLIKLI bir şekilde havayı nem dengesinde muhafaza etmesi gerekirken yoğuşmalı çalışma tekniği nedeniyle DAHA HIZLI nemi attığı bilgisi de almıştım bir arkadaşımızdan. Böylece sizin verdiğiniz bilgi doğrultusunda insanları daha doğru yönlendirebiliriz burada.

    Yine de, Doğrusunun SAĞLIKLI NEM ALMA olduğunu lütfen unutmayın hocam zira

    1- ÇOCUKLU evlerde
    2- ASTIM hastası olanlarda asla ama asla direkt olarak kuru soğutulmuş hava olmamalı.
  • Bizde zibro markalı klima var az yakıyor çok kaçıyor sağlam klima tavsiye ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • inverter klimada verimlilik önemli ama uzun saatler çalıştıracaksanız en önemli faktör klimanın düşebildiği minimum btu değeridir,bende ki klima tse'ye göre a sınıfı ama eurovent sitesine göre d sınıfı ancak tüketimi gayet iyi çünkü minimum btu değeri düşük,alırken tse belgesini .... edin tamamen palavra eurovent sitesine bakın orada ki değerler doğrudur eğer sitede varsa almak istediğiniz klima almanızda sakınca yok ama tse belgeli alırsanız sürprize hazırlıklı olun
  • teşekkür ederim hocam konu yararlı.
  • kim bu torpilli adamlar arkadaş, adam konu açmış te sıcak fırsatlarda çıkıyor.. ne alaka ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • kıladam kullanıcısına yanıt
    Belki haber editörü oldugu içindir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Klima yedek parçası satıyoruz . Mitsubishi en iyisi diyebilirim.

    General de iyidir.
  • Aslında, yabancı kaynaklar da Ado hocamı teyit ediyor.



    Cool mode works almost similar to the dry mode only that when the temperatures drop to 250C the compressor stops running and the fan is left on alone. In dry mode, it is all about keeping the relative humidity at a comfortable 60%. This happens in both the cool and dry mode but in dry mode this value is maintained. In cool mode, humidity keeps increasing dramatically as the fan continues running. Benefits of using dry mode include:



    • Lowering moisture in the room significantly



    • Maintaining comfortable temperatures without really cooling



    • Energy efficient



    Dry mode does not really cool the room. The cooling effect comes from the removal of excess moisture not that the unit is actually cooling the room. By using the dry function of your air conditioning unit you will be spending less money on energy bills. It is a really effective way of keeping the temperatures comfortable.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.