iban ver, 1 eurosunu DH ödesin her ay :) |
Kira sözleşmeleri e-Devlet üzerinden yapılacak (7. sayfa)

-
-
-
Kayserili nasılda belli ediyor kendini
Ev sahibi olsam kiraya falan vermem ne uğraşacam kiracısıyla birde evi kullanıp eskitecek ne gerek var. ev zaten yükle değer kazanıyor
-
Hayırlı olsun
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
lss
Bi kerelik 10 bin alır sonraki sene maximum %25 artırmak zorunda kalır. Uzun vadede yine kar edemez :) Çok yüksek verirse de kimse tutmaz :)
Neymiş ne değilmiş diye bakayım dedim, detaylı pek bilgi yok henüz. Şurada bazı olabilecekler hakkında bilgi vermişler. Hakkımızda hayırlısı olsun. https://www.temsilcin.com/kira-sozlesmeleri-e-devlet-zorunlulugu/link -
Desenize devlet bundan sonra kiracılardan bir de kira vergisi alacak, tahsildar olarak da ev sahiplerini kullanacak.
Çok güldüm.
-
Hocam senin mantık nasıl işliyor bilmiyorum, ama evde oturan kişinin olması gereken kirayı ödemesi lazım, uzun yıllar oturuyorsa bu zam oranı düşer tabii ki. Bu durum ne kiracının ne ev sahibinin sorunu, bu hükümetin sorunu. Senin mantığın alıyor mu hiç, her şeye %100'e yakın ve daha fazla zam varken ev kiralarına %25 uygulamak?
Desen ki, iki tarafta haklı sorunun çözümü Türkiye ekonomisinin düzelmesi desen, eyvallah der geçeriz yorumuna. Git bir markete, ben geçen sene bunu 100 TL'den aldım, bu sene 125 TL veriyorum desen, market tabii abicim der, değil mi? :)
Bu kafayla anca kiracı haklı, ev sahibi haklı diye yıllarca tartışırsınız, bir nevi bir müslüman ile ateist'in tartışması gibi çözüme kavuşmaz.
Ev sahibi de değilim, yıllardır kiracıyım, bu gidişle de ev sahibi olmayacağım gibi.
Babam emekli, annem ev hanımı, zamanında evini almış koymuş kenara, özel sebeplerden dolayı şehir dışında 7 yıldır kirada oturuyorlar, ev sahibi kirayı 1.750 TL'den 3.750 TL'ye çıkardı, şimdi babam kendi evine zam yapmazsa nasıl ödeyecek bu kirayı emekli maaşı ile?
Çözüm yolu bulmak için uğraşın biraz, tek taraflı adalet olmaz, bunu anlayabilecek yaşta olduğunu tahmin ediyorum.
-
Yahu 6 bine anlaşılmış hali bu, ev sahibi 4 bini elden geri veriyor zaten bu senaryoda. Senin dediğin gerçekleşirse 10 bin üzerinden yüzde 25 artırıp elden verdiği 4 bini geri vermez hale gelecek. Kiracı işine gelmezse çıkmakta serbest yani.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Çözümü basit...
Elden alacağı 2.000 TL için her ay a bir senet yapar. (senelik 12 adet) kirayı aldıkça o ayın senetini geri verir.
Kira yenileme döneminde döngü yeniden başlar...
VS vs vs
Sorunların kaynağını doğru tespit edilmedikçe doğru çözümler bulunamaz...
Benim oturdugum eve yüzde yüz zam yaptı ev sahibi halen memnun değil ara zam icin neden aramadınız diyor. Şimdi soruyorum bu ev sahiplerini savunan arkadaşlara yüzde yüz zam yaptım neden halen ara zam isteniyor? ve sürekli ben oturcam baskısı yapılıyor? Üstelik bu kişi bana yemin ederek her sene aynı oranda zam yapıcam ben fırsatcı degilim diyor. Birde şu konuya uyuz oluyorum : Markette peynir 80 tl olunca ev sahibi o peyniri 80 tl ye alıyor ya sanki kiracı sanki 10 tl ye alıyor. Burada suclu ev sahibi veya kiracı değil aslında her semtte m2 ve oda sayısına göre ve bina yaşına göre sabit kira olsa bunlarla ugraşmiycaz halbuki birde belediyelerde bununla ilgili maaş alan adamlar varken bunlarla ugraşıyoruz. Şimdi söyleyin bana sayın savunucular yüzde yüz zam yapmama ragmen bu zülüm nedir ? Ne yapiyim yani ev sahibide olamıyoruz bir ev 2 - 3 trilyon sokaktamı kalalım, bunun cözüm bulunması lazım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi derlemeler -- 20 Aralık 2022; 22:32:33 > -
Yüzde 25 artış sınırı temmuz 2023 e kadar geçerli.
Yeni kanun çıkartmaz ise sınırlı süreli bir kısıtlama..
Kiracı mahkemeye verse uğraştırır. "Vergiden kaçmak için bir kısmını elden almak istedi bunun için de senet yaptı. Ben de ev bulabilmek için mecbur senet imzaladım" diye mahkemeye verse uğraştırır. Belki de mahkeme sonucu ev sahibine pahalıya patlar.
-
Hocam güçlü bir ihtimal.
Ancak kiracı bunu yaparsa mal sahibinin de sözleşme bitmeden 1 ay önce ihbar / tebligat yaparak sözleşmeyi yenilememe / fes etme hakkı var.
Kiracı itiraz etse bile max 6 ayda tahliye edilir.
Bunun sonucunda yeni bulacağı ev piyasa fiyatında olacak ayrıca taşınma masrafları, emlakci depozito, boya vs masraflari derken astarı yüzünü geçecek.
Münferit olaylar tabii ki olacak ancak genel piyasa da insanlar bu çözümler de uzlaşacak...
İnanın piyasa kendi çözümlerini üretecek....
Benim evim vardı kirada ama bende kirada oturuyordum. (aldığım kiraya gidiyordu, hemen hemen kafa kafaya)
Öyle ya da böyle konunun iki tarafında da bulundum...
İnanın sorun kira/kiracı vs problemi değil. Sorun yüksek enflasyon ve geleceğin belirsizliği... (ekonomik olarak)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi True_Sun -- 20 Aralık 2022; 22:47:43 >
Doğru söylüyorsun yüksek enflasyon vatandaşı perişan etti. Bir an evvel enflasyonu makul seviyelere çekmeleri gerekir. O zamana kadar ev sahibi de kiracı da böyle sıkıntıları yaşayacak.
-
Hep düşülen bir yanlışa siz de düşmüşsünüz maalesef. Ne bütün ev sahipleri aç gözlüdür, ne de bütün kiracılar melektir. İyi ev sahipleri olduğu gibi hasis, paragöz ev sahipleri de vardır. Aynı şekilde düzgün kiracılar olduğu gibi, çakallık yapan, kirayı düzgün ödemeyen veya çıkarken evi neredeyse yıkıp çıkan kiracılar da vardır. Sizin ev sahibi aç gözlü diye bütün ev sahipleri öyle olmak zorunda değil. Ben de ev sahibiyim, kirada 2 evim var. Birine %46 zam yapıldı, diğerine %73. Bu zamlardan ilki temmuzdan sonra diğeri önceydi. Ne ara zam istedim, ne de fahiş zam istedim. Enflasyon ne kadarsa onu istedim. Kiracılar pazarlık yaptı, olur dedim. Sadece %25 zammı kabul etmedim çünkü kabul edilebilir bir yanı yok. AKP oy toplayacak diye benim gelirime çökemez.
Kayınvalidemin de kirada bir evi var, eşyalı. Kiracı sapığın teki çıktı, sitedeki kadınları taciz etmeye başladı, içip içip eve hayat kadını getiriyor, perdeler açık kadınla sevişip bağırıp çağırıyormuş. Sitedekiler bize yüklendiler çıkarın bunu diye. Oysa bizim elimizde böyle bir yetki yok, adam kirayı ödüyordu çünkü. Kirayı ödediği müddetçe kiracıyı çıkarmam mümkün değil. Kanun böyle. Sitedekilere ya polise şikayet edin, savcılığa şikayet edin, ya da aranızda dilekçe yazıp bize verin biz de bu dilekçeyle tahliye davası açalım dedik. Sitedekiler adamdan korkup buna da yanaşmadılar. Adama evden çık dedik. Çıkarım ama 50 bin tl hava parası verin dedi. Neyse bir şekilde bu adamı evden çıkarmaya muvaffak olduk ama çıkarken her şeyi kırıp dökmüş, 35 bin TL maddi zarar oluştu.
Şimdi bu örneğe bakıp ben bütün kiracılar kötüdür diyemiyorsam, siz de bütün ev sahipleri kötüdür dememelisiniz. Vaka bazında konuşmanız gerekir. Toplumca genelleme yapmayı çok seviyoruz ama genellemeler çoğu kez doğru değildir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 20 Aralık 2022; 23:35:52 >
-
Çözüm belli. "Ev sahibim vergi kaçırıyor" diye ihbar edecek. Uğraşsın dursun vergi dairesiyle.
-
Ona da çözüm var. Boş ev vergisi.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X