UK PAL koleksiyonu yaptığım için arka ve ön kapak ingilizce olan oyunları uygulamalardan satın alıyorum. Bu başlık altında sorun yaşadığım veya dolandırıldığım satışları yazacağım.
Horizon Zero Dawn
Aldığım fiyat 354 TL - 2. el piyasasına göre normal bir fiyat.
Hatasız diye satılan bir ürün, satıcı ile konuşma aşağıda.

Bana gelen ürün :)
İlk görseldeki çizik belli oluyor.
2. görsel kutusu kırık
3. görsel üst kaplama poşeti ve kağıdı yırtık
4. görsel alt kısım poşette yıpranma var

Bu satıcıya denk gelirseniz dikkat edin.
Dolap Profili: kusadasisatis
Diğer sorunlu alışverişlerde gelecek. Canım çok sıkılırsa savcılık yoluylada uğraşabilirim, zamanım biraz çok :), ilerleyen süreçte bunları YouTube ve Instagram'a taşıyacağım.
-------------------------------------------------------------------
Playstation Oyun Koleksiyonum
Yaklaşık 1.5-2 senedir oyun koleksiyonuna başladım, daha öncede yapıyordum ama bu kadar bilgim yoktu koleksiyonlar hakkında, genelde UK PAL ürünlerini topluyorum, genel olarak piyasa fiyatları daha yüksek, koleksiyon açısından daha değerli sayılıyor, ebay gibi sitelerde kontrol ettiğinizde UK PAL sürümlerinin daha yüksek fiyata satıldığını görürsünüz, bu nedenle bu koleksiyona yöneldim. Fotoğrafları yayınlıyorum;

Elimde bulunan çoğu oyun UK PAL'dır, arada farklı ve birden çok dili olan kapaklı olan oyunlar vardır, o oyunların UK sürümlerini daha getiremedim :). Genelde koleksiyon yapanlar buna pek dikkat etmez, arkası önü Arapça, fransızca, almanca kapakları olan ürünleride koleksiyon yaparlar, ben bu tarz ürünleri sevmiyorum, hatta ürünün PEGI ifadesi yanında sarı nokta olmayan ürünleri bulmaya özen gösteriyorum, şimdi bu sarı noktanın bir çok açıklaması var, ingiltereden bir firmayla iletişime geçerek bilgi almaya çalıştım Türkçe ve İngilizce olarak aşağıda yayınlıyorum, baya reddit veya yurtdışı forumlarında araştırdım tam net bilgisi olan yok.
İNGİLİZCE
Thanks for getting in touch. Here are some examples of what the yellow dot might signify:
Bundled with console: The game was initially included in a console package, like a PlayStation with a copy of "God of War."
Bundled with peripherals: It came packaged with an accessory, such as a PlayStation Move with "Sports Champions."
Bundled with other games: The game was part of a collection, like a "Killzone Trilogy" box set.
Regional differences: In some cases, the yellow dot might indicate that the game includes English language options in regions where that isn't the default language. This helps retailers easily identify versions for customers who prefer English.
Important Note: The yellow dot isn't a universal symbol, and its meaning can vary. If you're unsure about a specific game, it's always a good idea to check with the retailer or the game's publisher for clarification.
TÜRKÇE
İletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. Sarı noktanın anlamına dair bazı örnekler aşağıda verilmiştir:
Konsolla birlikte paketlenmiş: Oyun başlangıçta bir konsol paketinde yer almaktaydı, örneğin PlayStation ile birlikte “God of War” oyunu.
Çevre birimleriyle birlikte paketlenmiş: Bir aksesuarla birlikte paketlenmişti, örneğin PlayStation Move ile birlikte “Sports Champions” oyunu.
Diğer oyunlarla birlikte paketlenmiş: Oyun, “Killzone Trilogy” kutu seti gibi bir koleksiyonun parçasıydı.
Bölgesel farklılıklar: Bazı durumlarda sarı nokta, oyunun varsayılan dilin İngilizce olmadığı bölgelerde İngilizce dil seçenekleri içerdiğini gösterebilir. Bu, perakendecilerin İngilizceyi tercih eden müşteriler için sürümleri kolayca tanımlamasına yardımcı olur.
Önemli Not: Sarı nokta evrensel bir sembol değildir ve anlamı değişebilir. Belirli bir oyun hakkında emin değilseniz, açıklığa kavuşturmak için perakendeciye veya oyunun yayıncısına danışmak her zaman iyi bir fikirdir.
Türkçe çeviri kısmında deepL'den yardım aldım, bunu anlaşılabilir şekilde çevirebilecek kadar ingilizcem maalesef yok.
---------
Türkiye içerisinde sarı nokta olmayan ve ingilizce kapağa sahip olan ürünleri bütçem yettiği taktirde pazarlıksız alıyorum.
Special edition veya limited edition oyunları TR'de UK olarak bulmak neredeyse imkansız, hep birden çok veya farklı dillerde. Special edition veya limited edition tümünü UK'den getirdim, firefly edition'da koleksiyona katacaktım ama satıcı çok fiyat kırmadı, şu an için wlf ile yetiniyorum :). İlerleyen süreçte firefly edition ve complete edition sürümlerinide koleksiyona katacağım, özel sürümlerde sadece GOW açık diğerleri ambalajlı ve paketli, GOW'un ambalajlı ürünü için 290 sterlinden aşağı düşmedi adam, sadece kapalı olarak o satıcının ürünü vardı, mantıken ben de düşmezdim :).
Oyunları tanıyanlar koleksiyonun arasında değeri yüksek oyunların olduğu bilirler, şu an için disco elysium ve gravty rush oyunlarını koleksiyona katmayı planlıyorum, disco elysium PAL sürümü çok nadir bulunuyor bulunan PAL sürümlerinde de birden çok dil mevcut kapağında, sanırım UK ürünü yok emin değilim.
Akşam akşam canım sıkılıyordu paylaşayım dedim :), sorularınız varsa elimden geldiği kadar cevaplarım, önerileriniz varsa kesinlikle açığım.
Uzun bir süreçten sonra eşimle birlikte istediğimiz konuta sahip olduk, fakat bu sürede inanılmaz saçmalıklar yaşadık ve tecrübe ettik.
Alacağımız konut, dubleks müstakil, geniş bir alanda 632 adet tamamen aynı yapıda konutlar mevcut, zamanında kooperatif ile yapılmışlar.
İlk olarak malum siteden konutlara bakmaya başladık (Farklı bir ilde yaşıyoruz), ailem 20 yıldır alacağımız konutlarda oturduğu için artılarını eksilerini biliyoruz ve çıkarabilecek masraflarıda biliyoruz, bu nedenle eksikleri kısmen veya tamamen giderilmiş konutlara bakıyoruz.
Çoğu konut emlakçıların elinde olduğu için, hatta bir konutu 2-3 emlakçı filan ilan girmiş hepsi de farklı fiyat :).
KONUT 1
Emlakçılar ile konuşuyoruz tabii, evi geziyoruz, tesisat sistemini soruyoruz, hepsi yapıldı diyor, ama evleri bildiğimiz için rutubet lekelerinden ve şartellerden tesisatın ev yapıldığından beri değişmediği belli oluyor, evi bilmeden satmaya çalışıyorlar veya kakalamaya çalışıyorlar.
İlk konutu bulduk, banka ile görüştük bekliyoruz tabii ki, sonuç bir geldi, bağımsız bölüm hatası yüzünden kredi onaylanmadı, böylece ilk eksper ücretimiz yanmış oldu, bunu ne ev sahibinden ne de bankadan talep edemiyorsun.
Bu konutların çoğunda bağımsız bölüm numaralarında hata var, türkçe tercümesi, sizin alacağınız ev tapuda normal görünüyor, ama projede yandaki konut görünüyor, yani projeye göre yandaki konutu satmaya çalışıyorlar :). Bu durum tamamen belediye ve tapu arasındaki iletişimsizlikten kaynaklı, yani sahibinden bile bir ev alacağınız zaman ekspertiz yaptırında alın. Daha sonra başınız ağrımasın, yandaki daireye icra gelir, ama konut size ait göründüğü için sıkıntı yaşarsınız.
KONUT 1-1
Süreç devam ediyor tabii ki, bazı emlakçılar kapora gönder ama yanar gibi cümleler kuruyorlar, aynı konutu farklı bir emlakçıdan baktık acaba ne diyecek diye, ilk sorum krediye uygun mu oldu, bilgisiz olduğu için evet dedi, aslında baktığımız konuta bağımsız bölüm numarasından dolayı eksperden satışı yapılamaz raporu gelmişti, tabii ki sadece bağımsız bölüm numarasına bakılmıyor, farklı incelemelerde de evde sorun çıktığı için konum tespiti yapılamıyor, bu yapılamadığı için eksperiz olumsuz rapor veriyor. Bu emlakçıların %90 ı gereksiz gerçekten, bu arada krediye uygun olarak işaretlemişler ilan halen açık. Bu sorunun düzeltilmesi için LİHKAB bürolarına başvuruda bulunuyorsunuz, onlar tespiti yapıp tekrar proje vs çiziyorlar galiba ve belediyeye sunuluyor, bunlar tabii ki maliyet.
KONUT 2
Farkı bir eve baktık, yine emlakçı ile görüşüyoruz, ev gerçekten güzel tesisatları vs yenilenmiş, mutfak banyo yapılı, tapu örneğini filan aldık, 7 kişinin adı geçiyor tapuda, tapu inkital ile geçmiş 7 mirasçısı var, emlakçı ile konuşuyoruz "abi bu evin 4 mirasçısı var diyor" tapuda 7 kişinin adı yazıyor diyorum, onlar kendi aralarından ayarlarlar diyor bana. Bu öyle bir durum ki, tapuda hepsinin olması gerek imza için, fakat tapuya 4 kişi gelecekler diyor emlakçı, diyorum ev sahibi ile görüşelim, adam bin türlü bahane uyduruyor, galiba bunu aradan atıp komisyonsuz alacağız sanıyor evi :). Bu ev de bankaya girmeden bitti zaten, vazgeçtik. Ya bizi dolandırmaya çalışıyorlar, ya da farklı bir durum var çözemedim ben.
KONUT 3
İçi hiç yapılı olmayan bir ev bulduk yine emlakçıdan, fakat fiyatı oldukça makul, yarı fiyatına denk geliyor, içerisine 1-1.5 milyon harcansa çiçek gibi olacak hem de istediğimiz gibi yapılacak, bunu göze aldık zaten. Dedik kredi çekmeyelim evin içerisini yavaş yavaş yaptırırız nakit alalım, tapuya gittik evde haciz çıktı :).
KONUT 4 (MUTLU SON)
Baya tecrübe ve araştırmadan sonra, çocukluk arkadaşımdan bir ev bulduk o da emlakçı ama, işini hakkı ile yapıyor detaylara geleceğim.
Tam istediğimiz konut, içi yapılı sıfır masraf, fiyat teklifi verdik, orta bir yolda bağladık ve banka sürecini başlattık, Akbank'a gerekli evrakları verdik bekliyoruz, 1 haftaya yakın sürede eksper raporu geldi, satılabilir olarak görünüyor yasal durum değeride vermiş eksper, fakat 1985 yılında TEK'in (Türkiye Elektrik Kurumu) koyduğu bir şerh var, o da irtifak hakkı nedeniyle, üzerinden yüksek gerilim hattı geçiyormuş zamanında, ama şu an yok.
Eksper'in satış yapılabilir raporuna rağmen akbank bu krediyi onaylamadı, kurumdan evraklar alındı, ev sahibi ve emlakçı gidip geldi, biz o kadar bankaya gittik geldik, yok abi, akbank sonunda bu şerhin kaldırılmasını istedi. Bu duruma tapu ve elektrik dairesinde çalışan personel bile şaşırmış, bu evde de eksper ücretimiz yandı :). Bu arada Akbank'ı şikayet ettik sonucu bekliyoruz, süreci yargıya taşıyacağız duruma göre.
Emlak danışmanı olan arkadaşım, sen bana bırak İşbankasın'dan bu eve tekrar başvuralım siz sadece imzaya gelin dedi, çok umudum yoktu ama tamam dedim, olmazsa eksper ücretini mal sahibinden alırız diye de anlaştık, nasıl olduysa 1 hafta içerisinde ön onay geldi ve eksper gitmiş konuta, incelemeden 3-4 gün sonra onay verildi, bankaya gittik imzaları attık tamamladık ertesi güne tapudan gün aldık ve üzerime geçti konut.
Aynı şerh yine çıktı, ama İşbankası biz sadece eksper raporuna bakarız dedi, orada satılabilir kutucuğu işaretli ise bizim için sorun yok dedi, emlak danışmanı olan arkadaş kendi eksper arkadaşlarına da danıştı, akbank resmen saçmalamış demişler ki gerçekten de öyle oldu.
Doğru bir emlak danışmanı ile çalışırsanız yorulmuyorsunuz arkadaşlar :). Farklı şehirde olmamıza rağmen kredi sürecini danışman arkadaş bulunduğu yerin iş bankası şubesinden yönetti, biz sadece toplu imzaya gittik o kadar.
Bu özeti, psikolojik olarak inanılmaz bir baskısı oluyor sürecin, merdiven altı emlakçı dolmuş her yer, bir konut 2-3 emlakçıda kafalarına göre fiyat yazıyorlar, ekran görüntüleri aldım ama paylaşmak istemiyorum, yasal olarak doğru olmayabilir, gerekli yerlere şikayette bulundum zaten.
Toplamda 15 konut filan bakmış olabiliriz, bunların bazıları emlakçıdan bazıları sahibinden, fiyatlar o kadar saçma ki, yedirebildiklerine geçiyorlar fiyatları, emlakçılar ne takbis belgesi sunuyor ne de konuya hakimler. Kafa yapıları, ben bu ilanları açarım parama bakarım, bir sorun çıktığında apışıp kalıyorlar.
Bağımsız bölüm no hatasının detaylı açıklamasını emlak danışmanı olan arkadaşım yaptı bana, LİHKAB vs onun sayesinde biliyorum.
Sürece baya hakim olduk bu konuda, kredi ön onayının bile gelmesine şaşırdık biz, sorularınız varsa bilgim dahilinde cevaplayabilirim.
NOT: Akbank TEK şerhi yüzünden onaylamadığı evin ekspertiz ücretini şikayet üzerine geri yatırdı. Daha önce böyle bir sorun yaşayan varsa BDDK üzerinden şikayette bulunabilir.
Bben de ev alma aşmasındayım, tapuda 7 kişinin adı yazıyor, katmülkiyetli tapu, dublex müstakil bir ev.
Tapu devri sırasında bu 7 kişiden de muvafakatname alsam, şufa açmayacağım diye, bu durum beni korur mu?
Saatlerdir araştırıyorum genelde tarla ve arsayla ilgili bilgiler bulabildim, hisseli konut tapusu için açıklayıcı bir yazı ve video bulamadım.
Forumda konusu olan bir kaç kişiye de bu soruyu yazdım, kısa bir zaman olduğu için dikkatli araştırmam gerekiyor.
Bir kaç gündür bu durum için uğraşıyordum, bir çok kablo denedim hepsi sorun çıkardı, sürekli internette kopma sorunu oluyordu. Çoğu kablo 1 amper, superbox'ın adaptöründe 1.5 amper yazıyor, ama 2 tane 1.5 amperlik kablo denedim kesinlikle internet kesiliyor.
En son Piili Süperbox Kablo Dc Ac Güç Kablosu Type-C kablo modelinde bir sorun yaşamadım, yaklaşık olarak 7-8 saat kesintisiz internet alabildim. Youtube'da eski Superbox modemleri çalıştırılmış genelde (1 amper olan modeller), kule tipi modem örneği bulamadığım için yazıyorum belki birisine faydası dokunur.
Superbox Modeli: Huawei B618s-22d (Kule tipi)
Powerbank: Baseus elf 20000mah 65w
Bu powerbank ile MacBook Pro'da şarj edilebiliyor onu da denedim, 100w modeli var o daha hızlı şarj edecektir. Amacım Superbox modemi dışarıda kullanabilmekti. Sabah 9:00 akşam 18:00 çalışma saatlerinde kesintisiz olarak kullanabilirsiniz.
Mangal Kömürü Tavsiyesi
Hafta sonları ailemle birlikte genelde mangala gideriz, etlere güzel bir aroma veren mangal kömürü arayışındayım, deneyimlediğiniz kömürleri önerebilir misiniz?
Apple M2 Pro Edge Yükleme Sorunu
Apple M2 Pro mu, Ryzen 9 5900x mi?
Şu an mevcut olarak ryzen 9 5900x işlemci, b550 anakart ve 64gb ram olan bir sistemim var. Grafikerim, biraz daha detay verecek olursam web ve mobil arayüz tasarımları yapıyorum, bir e-ticaret sitesinin anasayfa, kategori, ürün detay, ödeme ve sepet adımlarını hem web hem de mobil olarak tasarlıyorum.
M2 Pro işlemci aklıma takıldı, mevcut sistemi satıp M2 Pro almayı planlıyorum, daha önce böyle bir geçiş yapmış olan var mı?
RTX A2000 Tercih Etmeli miyim?
Mevcut sistemim;
R9 5900x
64 Gb Ram
MSI B550 Gaming Edge Wifi
650W +80 Gold PSU
AMD 6600
Mesleğim grafiker, biraz daha indirgeyecek olursam web ve mobil arayüz tasarımları üzerine uzmanım, Adobe uygulamalarında genelde PS / AI / XD / AE / PR kullanıyorum, ayda 1 veya 2 kez video kurgu ve render işleri yapıyorum, hobi olarak 3D ile uğraşıyorum.
Oyun işini konsolda hallediyorum, bilgisayarda neredeyse hiç oyun oynamıyorum. Bu nedenle RTX A2000 tercih etmeli miyim? 3-4 gündür incelemeleri izliyor ve okuyorum, ama kararsızım, tecrübesi olanlar bilgilendirme yaparsa memnun olurum.
Pazar Yerleri Mobiloom Satıcısına Dikkat!
Amazon'da satış yapan Mobiloom firmasından PS5 Dualsense aldım, ürün elime ulaştığında paketin daha önce açık olduğunu fark ettim ve firma ile iletişime geçtim, aldığım cevap, ürünlerimiz kapalı kutu ve orijinaldir, oldu. Şeffaf jelatin kesilmiş ve askı olarak kullanılan plastik parçası yoktu veya içerisine girmiş olabilir bakmadım çünkü.
Bir de ne kadar yüzsüz bir firmaysa ürün kutusunun üzerine açılan ürünlerin geri iade yoktur diye de etiket yapıştırmışlar :), ayak üstü öpecekler yani. Konuyu Amazona taşıdım ve iade süreci başlattım, neyse ki müşteri hizmetleri sorunu çözdü, iade almama durumunda zararı karşılayacaklarını belirtti.
Bu nedenle, pazar yerlerinden ürün alırken Mobiloom firmasına dikkat edin.
Meslek: Web&Grafik Tasarım
Son Giriş: 4 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 2 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 3.612
İkinci El Bölümü Mesajları: 108
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 2.111)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 971 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
8 Yanıt
3