Şimdi Ara

Kaza yapmaktan kurtuldum, yaptığım doğru mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.533
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dün öğleden sonra Ayaş Yolu'nda sol şeritten 80-85 km/saat hızla takip mesafemi koruyarak ilerliyordum. 2 önümdeki araç ani fren yaptı ve arkasındaki ona, benim önümdeki de ona vurdu. Frene yapıştım, ABS de devreye girmesine rağmen önümdeki araca vurmak üzereyken son anda sağa kırdım. Sağdaki araba biraz daha öndeydi yine duramıyordum el freni çekerek durdum. El freni çekerken direksiyon ve araba düz konumdaydı. El freni çekmem doğru bir hareket miydi? El freni sayesinde durdum ama sormak istedim.

Ben aradan çıkınca arkamdaki araba da önümdekine vurdu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bi tylol hot içer miyiz -- 21 Kasım 2018; 18:15:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Kurtulduysan dogrudur

• Takip mesafesini koruyarak neden sol şeritten ilerliyorsunuz? Orası sadece sollamak içindir.

• El freni ne alaka onu anlamadım,normal frene basmak yerine el frenini çekmenin mantığı nedir ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • El freni çekmeniz bence çok mantıklı değil, zaten sert fren yaptığınız için aracın ağırlığı iyice öne doğru binecek, arka tekerlerin tutuşu azalacak, el frenini çekince çok kolay biçimde kaymaya başlar lastikler ve üstüne çok ağırlık binmeyen kayan bir lastiğin fren etkisi nerdeyse yok denecek duruma gelir.

"Sağdaki araba biraz daha öndeydi yine duramıyordum el freni çekerek durdum." demişsiniz, galiba yeteri kadar fren pedalına basmadınız veya arka balatalarınız bitik ki arka tekerlekler fren uygulamadı, yoksa el freninin fren mesafesine etkisi olumsuz yönde olmalı normal şartlarda.
  • El freni ağırlık merkezi ön taraftayken bassanız da bir naneye yaramaz, aksine aracı yönlendirmeniz gerekse müthiş bir kontrol kaybı sağlayacaktır.

Örnek video

• @Justoffer Bilmiyorum Ankara'yı biliyor musunuz 82 tabelalarından sonra hızlanmak isteyen araçlar sol şeride geçer. Trafik o bölgelerde yoğunlaştığı için tüm şeritler yoğundur. Yani sürekli bir sollama halindesinizdir.

@HoLY.oNE Hocam arabanın normal frenle durmayacağını düşündüğüm için çektim.

@Diablo Hocam frene sonuna kadar bastım, ancak yeterli olmadı. Balatadan kaynaklı olabileceği gibi asfalttan da kaynaklı olabileceğini düşünüyorum. 82 tabelalarından hemen sonraydı. Yani sürekli hızlanılan, aşınan yer. Balatalara yazın baktırmıştım sıkıntı yoktu tekrar baktırsam iyi olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bi tylol hot içer miyiz -- 21 Kasım 2018; 18:43:22 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bağa mı didin?

Kurtulduysan dogrudur
    Sonuç odaklılık budur

• sey_47 kullanıcısına yanıt
    Gayet açıklayıcı bir video olmuş hocam, teşekkür ederim.

• Arkandaki arabaya kumpas kurmuşsun.

• Allah korumuş.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Takip mesafesini korurken nasil öndeki arabaya vurmak üzere oluyorsunuz anlamadim.

• _zanaatkar_ _ kullanıcısına yanıt
    Birçok fiziki etken var hocam. Zaten bir anda vurmak üzere olmadım, fren yaptığımı ABS'nin devreye girdiğinden bahsettim. 1 tondan fazla araç sonuçta ha deyince durmuyor. Sonuçta takip mesafesini koruyan arabalar da kaza yapıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bi tylol hot içer miyiz -- 21 Kasım 2018; 19:48:12 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sey_47

El freni ağırlık merkezi ön taraftayken bassanız da bir naneye yaramaz, aksine aracı yönlendirmeniz gerekse müthiş bir kontrol kaybı sağlayacaktır.

Örnek video

El freni nasıl kullanılmaz temalı bir video olmuş resmen. Tek elle artist gibi kullanıp en son manyakça el freni çekeceğine, frene yüklendiği an devirli vites düşürerek sert motor freni yapsaydı bu kadar hızlı vurmazdı. Bu tip ani frenlemelerde motor freninin çok ciddi faydası var, yeni nesil otomatik araçlar sert fren yapıldığında 2-3 vites birden düşürerek arabayı bağırta bağırta motor freni yapıyor durana kadar.

• Apaçinin teki makas ata ata geliyordu. Bende sol şeritte idim. Önüm kapalı malum trafik. Adam arkadan selektör çakıyor. Önümde 10 tane araç var eşşek hala selektör çakıyor. Bu durum ile karşılaşmayan yoktur sanırım. Hızımda 80 civarı. Aradan 10 dakika geçmiş arkada ki zibidi çakmaya devam ediyor. Tepem o kadar attı ki anlatamam.

Neyse sol şerit açıldı hızlarımız 120 civarı oldu ama hala önğmde araç var. Aynadan kontrol ettim apaçinin arkasında araç varmı diye. Arkayı sağı iyice kontrol ettikten sonra 120 civarı hızla giderken çok sert fren yaptım. İki elimlede direksiyonu tuttumki araç savrulmasın. Tamponuma adeta yapışık giden bu zeval ani fren yaptığımda o da ani fren yaptı. Hızım 40 a kadar inene kadar fren yaptım. Arkadaki orman çocuğu da freni yaptı. O kadar korktu ki dikiz aynasından o ifadelerini seyretmek bana eğlence verdi. Çünkü onun arkasında takip meaafesi olmaksızın araç olsaydı %90 kaza olurdu.

Sonra aptala dönen mahluk usul usul sağdan ilerledi.

Aynısını bana yapsaydı bende sizin gibi sağdan kaçardım. Ancak kör nokta olduğu için bu tehlikeli bir hareket olurdu. Yırtnışsınız dua edin.

• El freni mevzusu çok sıkıntılı. Takla bile attırabilir.

• Yaptığınız anlık refleksle oluşmuş mantıklı bir hareket. Asıl yapmanız gereken ise takip mesafenizi iyi ayarlamaktı. Eğer ki doğru takip mesafesinde olsaydınız öndeki araç ne yaparsa yapsın (duvara vurup hızı yavaşlamadan sıfıra düşmesi hariç) görüp yavaşlayabilirdiniz. Sağ tarafınız dolu olsa büyük ihtimal sağdaki adamı biçmiştiniz hocam. Tecrübe olmuş en azından, dikkatli ve kazasız sürüşler dilerim.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şimdi uzun uzun anlatmıyayım seni bu konuya alalım

https://forum.donanimhaber.com/yanlis-bilinenleri-duzeltelim--133010488

Abs devreye girdiği anda tüm kuvvetinle fren pedalına yüklenmelisin... Evet tüm kuvvetinle... Merak etme istesen de o pedal kırılmıyor...

• Servis freninin yanında el freninin pek bir etkisi olmaz, frenleme etkisi çok daha düşüktür.

Sizi yine ABS ve varsa eletronik fren destek sistemi kurtarmış.

El freni sadece, ne yaptığını çok iyi bilen biri için,
    aracın önden kaydığı kafanın açıldığı durumlarda, arka tekeleri kitleyerek ve hafif direksiyon kontrasıyla aracı toplamak için kullanılır.

Onun dışında sürüş sırasında durmak için çekilirse araç ve frenleme dengesini bozar.
  • Bana göre doğrusunu yapmışsınız.
    Fren esnasında ön ve arka tekerleklerdeki fren gücü farklıdır.
    Panik fren yapıyor iseniz ABS size manevra kabiliyeti şüphesiz ki veriyor ,
    Fakat durma mesafesini de uzatıyor .
    Böyle bir durumda direksiyon kontrolünü kaybetmemek şartıyla ,
    Kontrollü olarak el freni ile arka tekerleklerdeki fren gücünü arttırmak yararlı olacaktır.
    Ki sizdede böyle olmuş.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.