Vucüt geliştirme ile uğraşan her insanın, zamanında geliştirmekde zorlandığı bir kas grubu olmuştur. Gerçekden geliştirmesi mi zor yoksa yanlış antreman mı uyguluyoruz? Neden bazı kas gruplarımız daha iyi gelişirken, bazıları daha zor gelişiyor? Bu soruların cevabı aslında kas liflerinde gizli.
Kaslarınız 2 farklı liften oluşmaktadır. Hangi tür olduklarını, liflerinizin durumunu ve maksimum sonuç için nasıl bir antrenman yapmanız gerektiğini öğrenelim. Antrenman programınızda odaklanma konusunda, kas liflerinizi öğrenmek gereksiz bir bilgi gibi gelebilir. Ancak kaslarınızı yanlış doğrultuda çalıştırıyorsanız, zorlukla kazanılacak bir sonuç için kendinizi kandırıyorsunuz demektir. Vücudunuzdaki her kas, bir takım küçük liflerden meydana gelmektedir. Her takımda, iki temel lif vardır. Yavaş seğiren ve hızlı seğiren olanlardır. Şimdi size bunların tam olarak ne olduğunu açıklayacağım. Kaslarınızı oluşturan bu farklı türlerdeki liflerin yüzdeleri, vücudunuzdaki bir kas grubuna nasıl bir antrenman yapmanız gerektiğini belirlemenizde yardımcı olabilir.
Yavaş seğiren(slow twitch); Bunlar ayrıca 1.tip ya da kırmızı kas lifleri olarak bilinmektedir. Bu lifler, yürümek ya da diğer aerobik aktiviteleri gibi düşük şiddet ve uzun süre aktivitelerinden sorumludurlar.
Hızlı seğiren(fast twitch); Bunlar 2.tip ya da beyaz kas lifleri (ileride A ve B olarak ikiye ayrılmıştır) olarak bilinir. Bu lifler, yüksek şiddet ve kısa süreç aktivitelerinden sorumludur. 2B tip lifler olimpik ağırlık kaldırma gibi kısa süreli – patlayıcı aktiviteler için inşa edilmiştir. 2A tip lifler ise çoğu ağırlık antrenmanından bilindiği üzere kısa-orta süreçte ve kısa-orta şiddette işler için tasarlanmıştır. Farklı spor dallarındaki, seçkin atletlere göz önüne alarak, her iki kas lif türünün şaşırtıcı örneklerini görebilirsiniz. Yavaş seğiren maraton atletlerinde olduğu gibi dayanıklılık göz önündedir. Bu atletler uzun mesafede kendilerini son derecede etkili hale getiren yavaş seğiren kas liflerinin %80 inini vücutlarında barındırmaktadırlar. Hızlı seğiren ise sürat koşucularıdır. Dünya sıralamalarındaki sürat koşucuları, onlara sınırlı dayanıklılık kazandıran ancak onları son derecede hızlı, sağlam ve güçlü kılan hızlı seğiren kas liflerinin %80 inine sahiptirler.
Peki hangi kas lifine sahipiz nasıl öğrenebiliriz? Bunun için basit bir yöntem var. Bir kas grubu seçin, mesela biceps. bir hareket seçin mesela Dumbbell curl. Şimdi bir tekrar için maksimum ağırlığınızı bulmanız lazım ve bu ağırlıkla en fazla 1 tekrar yapabilmeniz lazım. Bulduysanız 15 dakika dinlenin, bu ağırlığın %80i kadar bir ağırlığa geçin ve bu ağırlıkla kaç tekrar yapabildiğinize bakın.
7 tekrardan az yapabildiyseniz, hızlı seğiren kas lifleriniz daha yoğun. 7-8 arası tekrar yapabildiyseniz, karışık kas liflerine sahipsiniz. 8 tekrardan çok yapabildiyseniz, yavaş seğiren kas lifleriniz daha yoğun.
Buna göre, Eğer hızlı seğiren kas lifleriniz daha yoğun ise, antremanlarınız düşük tekrarlardan oluşmalıdır (4-8 tekrar) yüksek bir ağırlık seçmeniz ve set araları 1-2 dakika dinlenme yararınıza olacaktır. Eğer yavaş seğiren kas lifleriniz daha yoğun ise, antremanlarınız daha çok yüksek tekrarlı olmalıdır (12-15 tekrar) set aralarında çok fazla dinlenme olmamalıdır (30 saniye ideal) ve set sayıları yüksek olmalıdır(4-5 set), antremanlarınızda normal seviye ağırlık kullanın. Eğer kaslarınız karışık-liflerden meydan gelmişse, antremanlarınızda hem yüksek ağırlık az tekrar, hemde normal ağırlık, çok tekrarlı sistemleri zaman zaman uygulayın. Bu, kaslarınızdaki tüm liflerin maksimum gelişmesine yardımcı olacaktır.
Kaslarınızı lif türüne göre çalıştırmak bir anlam ifade eder. Bu, kaslarınızın kesin özellikleri belirlemeyi hedefleyen daha iyi bir antrenman takip etmenizi sağlayarak daha iyi bir sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
emegine saglık keşke herkes bu kadar araştırarak bu sporu icra etse..
ama saldım cayıra mevlam kayıra....
Dambıl dan bende hesapladım. 1 kere nizami olarak 20 kg ile yapabiliyorum biceps onun 0,8 ile çarpımında 16 kg çıkıyor. 16 Kg ile nizami olarak en fazla 4-5 yapabiliyorum zorlanarak demekki hızlı seğiren kas lifleri var ama ektomorf olmam dezavantajım sanırım.
quote:
Orijinalden alıntı: Teknik_Psikopat
Dambıl dan bende hesapladım. 1 kere nizami olarak 20 kg ile yapabiliyorum biceps onun 0,8 ile çarpımında 16 kg çıkıyor. 16 Kg ile nizami olarak en fazla 4-5 yapabiliyorum zorlanarak demekki hızlı seğiren kas lifleri var ama ektomorf olmam dezavantajım sanırım.
Bicepslerde iyi ölçü alırsın o halde, çalışma sistemin az tekrar çok ağırlık olsun bicepsler için. Fakat biceps sadece örnekti, bu testi tüm bölgeler için uygulayıp çıkan sonuçlara göre antreman yapmak akıllıca olur.
quote:
Orijinalden alıntı: Amroth.
quote:
Orijinalden alıntı: Teknik_Psikopat
Bicepslerde iyi ölçü alırsın o halde, çalışma sistemin az tekrar çok ağırlık olsun bicepsler için. Fakat biceps sadece örnekti, bu testi tüm bölgeler için uygulayıp çıkan sonuçlara göre antreman yapmak akıllıca olur.
Aklımda kaldıgı için örnek verdim diğerleri hakkında net bi bilgim yok. Biceps fazla çalışmıyorum vücudu toparlamak adına daha fazla diğer bölgelere önem veriyorum. Diğer değerleride çarşamba günü hesaplıyacam
ibretlik paylaşım...
bugün hesaplayacağım. bugün biceps çalışmıyorum.bi dambıl kaldırıp omuza geçsem 15dk. sonra teste devam etsem olurmuki
Burada yanlış anlaşılma olmasın arkadaşın dediği gibi bu testi her kas grubu için yapmanız (en azından sırt-göğüs-bacak) daha yerinde olacaktır. tek noktadan ve küçük kas kütlesinden bu testi yapmak geniş bir hata payı getirisi riskini ihtiva eder.
İnsan vücudunun altı ve üstü farklılık gösterebilir.
bu konunuz çok hoşuma gitti teşekküler en kısa sürede hesaplamaları yapıp bi dağılım yapacağım prof dr amroth bey
@philosopher's stonee
hadi yawrum hadiiiiiiiiiiiiiiiiiii
@Oberyn
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme