Şimdi Ara

Karıncalar Nasıl Hep Yuvasını Bulur.. (çok ilginç)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
0
Favori
3.730
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Karıncaların yiyecek bulma amacıyla yuvalarından 10larca metre uzağa gidip her seferinde de kaybolmadan geri dönebildiğini hepimiz biliyoruz.
    Fakat her ne hikmetse bu karıncalar nasıl oluyorda yollarını kaybetmiyorlar.?

Haberde;
    Avrupanın hangi kenti hatırlamıyorum, bilim adamları bu olayı çözebilmek için karıncalar üzerinde sayısız testler yapmışlar.
    Ve Karıncaların vücutlarının içinde görünmez bir AdımSayar olduğunu keşfetmişler.
    Allah'ın (c.c.) yüce hikmeti işte. Bilim adamları çok ilginç bir matematik sistemi kullandıklarını keşfetmişler. Bu sistemde
    karınca atıığı adımları sayıyormuş. Ve bu sayede kaybolmadan yuvasını bulabiliyormuş.

Bunu şöyle ispatlamışlar.

İki adet karınca üzerinde,
    Cerrahi bir operasyonla karıncanın birinin tüm bacaklarının yarısını kesmişler. Yani tüm bacaklarının boyunu yarıya indirmişler.
    Diğer ikinci karıncanın ise yine cerrahi müdahale ile tüm ayaklarına kendi ayak boyu kadar ek yapmışlar ve ayaklarının boyunu iki katına çıkartmışlar.

İki karıncayı da yuvalarından iteleyerek (yürüterek) 1er metre uzaklaştırmışlar.

İlk karınca (bacaklarının yarısı kesilen) tekrar yuvaya dönememiş. Yerım metre ilerlemiş ve durmuş.
    İkinci karınca ise yuvaya dönmüş ama pas geçmiş 1 metre daha ters istikamete ilerlemiş durmuş.

Bilmiyorum ama bana çok ilginç geldi. Bak şu Allah'ın (c.c.) hikmetine...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi comrade -- 12 Temmuz 2006; 12:33:58 >

• quote:

Orjinalden alıntı: comrade

Geçen bir kanalda haberlerde izledim.

Karıncaların yiyecek bulma amacıyla yuvalarından 10larca metre uzağa gidip her seferinde de kaybolmadan geri dönebildiğini hepimiz biliyoruz.

Haberde;
    Avrupanın hangi kenti hatırlamıyorum, bilim adamları bu olayı çözebilmek için karıncalar üzerinde sayısız testler yapmışlar.
    Ve Karıncaların vücutlarının içinde görünmez bir AdımSayar olduğunu keşfetmişler.
    Allah'ın (S.A.V.) yüce hikmeti işte. Bilim adamları çok ilginç bir matematik sistemi kullandıklarını keşfetmişler. Bu sistemde
    karınca atıığı adımları sayıyormuş. Ve bu sayede kaybolmadan yuvasını bulabiliyormuş.

Cerrahi bir operasyonla karıncanın birinin tüm bacaklarının yarısını kesmişler.
    Diğer ikinci karıncanın ise yine cerrahi müdahale ile tüm ayaklarına kendi ayak boyu kadar ek yapmışlar ve ayaklarının boyunu iki katına çıkartmışlar.

İki karıncayı da yuvalarından iteleyerek (yürüterek) 1er metre uzaklaştırmışlar.

İlk karınca (bacaklarının yarısı kesilen) tekrar yuvaya dönememiş. Yerım metre ilerlemiş ve durmuş.
    İkinci karınca ise yuvaya dönmüş ama pas geçmiş 1 metre daha ters istikamete ilerlemiş durmuş.

Bilmiyorum ama bana çok ilginç geldi. Bak şu Allah'ın (S.A.V.) hikmetine...

bu arada bu karıncalarda çok hikmet var altımızda kazıyolar sonra göçertcekler yerin dibine hepimizi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi affetmez -- 12 Temmuz 2006; 14:23:32 >

• Eyw.
    Düzelttim dostum.
  • quote:

Haberde;
    Allah'ın (c.c.) yüce hikmeti işte. Bilim adamları çok ilginç bir matematik sistemi kullandıklarını keşfetmişler. Bu sistemde

Cerrahi bir operasyonla karıncanın birinin tüm bacaklarının yarısını kesmişler. Yani tüm bacaklarının boyunu yarıya indirmişler.

anlamadım yaw ama sen kesildikten sonra itelenmiş diyosun o zaman10 adım attıysa yine 10 adım atar döner.haa kesilmeden önce götürülüp kesilseydi o zaman mantıklı olmazmıydı

• kesilmeden önce evet. ya işte haberlerde dinledim dedim ya. sanırım dediğin doğru.
  • yarım bacakla aldığı mesafe daha kısa olmalı. Bende yön olayını merak ettim. Acaba yuvasının yönünü nasıl buluyor.
  • deney sacma ve cok mantıksız nasıl böyle bir sey bir belgeselde olabilirki? adım sayısı bacak boyu ile alakalı degildir bacak boyları belki adım bası atılan mesafeyi degistirir ama oda cok bir fark yaratmaz karıncalar icin.. ayriyetten bu bacak ameliyatı da sacma bunu yapabileceklerini hic zannetmiyorum...

simdi gelelim gerceklere karıncaların yollarını bulmaları yürürken kıc kısımlarından salgıladıkları özel bir koku vasıtası ile olur.. geri gönerken antenleri filan vasıtasıyla bu kokuyu takip ederek dönerler.. (denemek isteyen karınca yolu üzerine parfüm sıksın göreceksiniz ki karıncalar kokularını secemedikleri icin uzunca bi süre yollarını bulamıcaklardır yada yeni bir güzergah cizeceklerdir)

karıncaların aynı yolda ve aynı güzargahta ilerlemelerinin sebebide bu salgıladıkları kokudur.. adım sayacı olsun veya olmasın bir karıncayı elinle al 2 metre uzaga koy o karıncanın yapacagı ilk sey kendi cinsine ait bir koku bulmak olucaktır ve bir kokuya denk gelinde hemen onu takip edip yuvasına dönecektir..

adım saymayla bir yön bulunmaz.. o zaman bir karıncayı elinle al 2 metre öteye koy asla yuvasına dönemez adımları bilmedigi icin yada aynı adımları ters yönde atabilir yine yuvasını bulamaz.. bence bu belgesel tamamen atmasyon

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

deney sacma ve cok mantıksız nasıl böyle bir sey bir belgeselde olabilirki? adım sayısı bacak boyu ile alakalı degildir bacak boyları belki adım bası atılan mesafeyi degistirir ama oda cok bir fark yaratmaz karıncalar icin.. ayriyetten bu bacak ameliyatı da sacma bunu yapabileceklerini hic zannetmiyorum...

simdi gelelim gerceklere karıncaların yollarını bulmaları yürürken kıc kısımlarından salgıladıkları özel bir koku vasıtası ile olur.. geri gönerken antenleri filan vasıtasıyla bu kokuyu takip ederek dönerler.. (denemek isteyen karınca yolu üzerine parfüm sıksın göreceksiniz ki karıncalar kokularını secemedikleri icin uzunca bi süre yollarını bulamıcaklardır yada yeni bir güzergah cizeceklerdir)

karıncaların aynı yolda ve aynı güzargahta ilerlemelerinin sebebide bu salgıladıkları kokudur.. adım sayacı olsun veya olmasın bir karıncayı elinle al 2 metre uzaga koy o karıncanın yapacagı ilk sey kendi cinsine ait bir koku bulmak olucaktır ve bir kokuya denk gelinde hemen onu takip edip yuvasına dönecektir..

adım saymayla bir yön bulunmaz.. o zaman bir karıncayı elinle al 2 metre öteye koy asla yuvasına dönemez adımları bilmedigi icin yada aynı adımları ters yönde atabilir yine yuvasını bulamaz.. bence bu belgesel tamamen atmasyon

aşağıdaki olayı gerçek hayatta canlandırmışlar :)

Bilim adami Temel pirelerle deney yapiyor.Pireye siçra diyor. Pire sicriyor. Zipla diyor: Pire zipliyor. Pirenin kanatlarini kopariyor ve zipla diyor. Zipliyor. rapor 1:
    Pire kanatlari koparimis olarak zipladi. Bu defa ayaklarini kopariyor ve zipla diyor hareket yok. Bir daha zipla diyor yine hareket yok . Adam yaziyor. Rapor 2:
    Pirelerin ayaklari kopunca kulaklari duymuyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ParacelciuS -- 12 Temmuz 2006; 13:21:42 >

• quote:

Haberde;

Bir belgeselde görmüştüm.
    Karıncalar dolaştıkları yerlere bi salgı, bi tür işaret bırakıyorlar ve onu takip ediyorlar.
    İsterseniz bir karınca sürüsü bulup şunu deneyin:
    Karıncaların takip ettiği yol üzerinde bir bölgeyi temizleyin(elinizle bile olur), sonra bakın karıncalar oraya gelince ne oluyor?
    Temizlediğiz yere kadar sorunsuzca yolunu bulan karıncaların orda kafası karışıyor ve yolun devamını bulana kadar sağa sola rasgele gidiyorlar.

• quote:

Orjinalden alıntı: meco

deney sacma ve cok mantıksız nasıl böyle bir sey bir belgeselde olabilirki? adım sayısı bacak boyu ile alakalı degildir bacak boyları belki adım bası atılan mesafeyi degistirir ama oda cok bir fark yaratmaz karıncalar icin.. ayriyetten bu bacak ameliyatı da sacma bunu yapabileceklerini hic zannetmiyorum...

Bu deney YÖN kavramını açıklamıyor bir kere.Hadi gittiği doğrultunun tam tersinde gelsek diyeceğim ama karıncalar sadece bir doğru üzerinde hareket etmiyor ki. Çok saçma sapan bir belgeselmiş. Açıkçası bacakları uzatılmış karıncaların hareketli hallerini görmek isterdim.
    Sanırım @comrade bize bu belgeseli hangi kanalda izlediğini söylerse her şey ortaya çıkacaktır.

• quote:

Orjinalden alıntı: olivier_kahm
    Bir belgeselde görmüştüm.
    Karıncalar dolaştıkları yerlere bi salgı, bi tür işaret bırakıyorlar ve onu takip ediyorlar.
    İsterseniz bir karınca sürüsü bulup şunu deneyin:
    Karıncaların takip ettiği yol üzerinde bir bölgeyi temizleyin(elinizle bile olur), sonra bakın karıncalar oraya gelince ne oluyor?
    Temizlediğiz yere kadar sorunsuzca yolunu bulan karıncaların orda kafası karışıyor ve yolun devamını bulana kadar sağa sola rasgele gidiyorlar.

İşin aslı bu. Bizzat denedim.
  • bende böyle biliyorum.
    yani karıncalar kimyasal maddeler salgılayarak "konuşuyorlar"

kendi türlerindeki karıncaların kokusunu tanıyabiliyorlar.
    dikkatli bakarsanız karıncalar birbirine rastladıklarında antenlerini sallarlar bu

aslında koku almak için yapılan davranıştır.
    karıncalar çok iyi koku alan ve herşeyi kokularından tanıyan koku izleyerek yollarını bulan hayvanlar.

bir belgeselde görmüştün çam fidnlarının başına bela olan karıncaları öldürmek için fidanlıktaki karınca yuvalarının yakınınına çam kokulu kimyasal kırpıntılar döküyorlar. karıncalar normalde yalnız

çam yapraklarını topladıkları halde bunlarıda çam kokuyor diye yuvalarına taşıyorlar. aşağıdada
    toprağın nemi ile bu kimyasal maddeler zehirli ve çok yoğun bir duman çıkarınca bütün karıncalar ölüyor.

yine başka bir belgeselde daha ağaç karıncaları kendilerine özel yiyecek ve içecek veren bir
    ağaca yuva yapıyorlar. ağacın çevredesinki bütün bitkileri öldürüp ağaca konmaya kalkan

çekirge vb bütün böceklere saldırıyorlar. ağaç da karıncalar için bir özsu salgılayıp dal uçlarında
    yağlı topaklar üretiyor. ağacın dallarının içide boş karıncalar için tünel gibi.

yalnızca bir tür gece kelebeği bu ağaca yumurta bırakıyor. larvanın kokusu karıncaların aynısı
    olduğu için karıncalar onu öldürmüyor. larva sürekli yaprak falan yiyip hem kendisi büyüyor

hemde karıncalar için kıvamlı bir salgı üretiyor karıncalarda bu salgıyı yiyor. sonunda larva
    koza yapıyor ve kelebek olarak çıkıyor. kanatlarını açıp kurumasını bekliyor yüzlerce karınca

etrafını sarmış bakıyor. kelebek savunmasız ve artık onlara verecek bir şeyide yok. ama
    karıncalar ona saldırıp öldürmüyorlar çünkü hala karınca kokusu taşıyor.

sonunda kanatları kuruyupda uçacak hale gelince kelebek uçup gidiyor.

• Ben zaten 2 hayvana şaşırıyorum.1.si Arı 2.si Karınca.
  • buda biraz atmasyon.Adımsayar ne demek.Seni ben bilmediğin bir bölgeye bırakayım ve 100 adım atarsan gizli noktaya ulaşacaksın diyeyim.SEn bana ne dersin? 100 adım ama hangi yöne

bunun sebebi feromonlardır hatta bu feromonların kimyasal taklidi de yapılmıştı.Bu salgı sayesinde karıncaları istdiğiniz çizgide yürütebilirsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi faruk -- 12 Temmuz 2006; 21:07:26 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: meco

Karıncalar Nasıl Hep Yuvasını Bulur.. (çok ilginç)

Çizim kötü oldu ama inş. anlatmak istediğimi anlatabilmişindir. Ayrıca koku ile bulur falan demişsin olabilir o konuda bilmigom yok yorum yapamıycam ama bu dediğinde yanılıyosun

• Karıncaların gözleri yokmuş bu arada...
    Bu yüzden bir koku yolunda karşılaşan iki karınca çarpıştıktan sonra yollarına deva ediyorlar.
  • Ben belgeselde izlemiştim.Karıncalar geçtikleri yerden sıvı ile galiba iz bırakıyorlarmış..artık bu izlerin kokusuylamı geri geliyor bilmıyorum ama bu izlere göre geri dönüyolarmış..
  • quote:

Haberde;

• Feromon salgılarlar ve yollarını bu şekilde bulurlar.Ayrıca bizdeki görme özürlü insanlarda değnek,onlar da ise anten vardır.Ayrıca antenleri iletişim amaçlı da kullanırlar
  • Onlarda GPS sistemi var...
    Yuvalarında bir verici var kendilerinin de antenları var.
    Buluyorlar işte...

Şaka bir yana Allah'ın hikmeti var.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.