Şimdi Ara

Kanuni Sultan Süleyman'ın Aslında Başarısız Bir Padişah Olması

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
0
Favori
3.455
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

osman bey orhan bey: Bizans a karşı seferleriyle beyliği yavaş yavaş devlete dönüştürmesi

1.murat 2.murat : Bizans ve balkan topraklarındaki yükselişi

yıldırım bayezid han : bizans kuşatması anadolu seferleri ile anadolu türkleri arasındaki siyasi mücadeleyi sağlayarak otorite kurması , timur a karşı şerefli yenilgisi

fatih sultan mehmed han: bizans imparatorluğunu tarihe gömmesi, bosna hersek sınırlarına dayanması, pontus rum imparatorluğunu tarihe gömmesi ve 15. yüzyılın en büyük savaşı olarak görülen otlukbeli savaşı ile akkoyunluları dağıtmış ve birkaç yıl sonra devlet çökmüştür. burada yalnız ben varım demiştir. italya seferleri yapılmış yada planlanmıştır. kendisi tüm dünyaca yeni roma imparatoru olarak görülmüştür.

yavuz sultan selim han: trabzon valisidir kırım üzerinden edirne civarına gelerek babasıyla mücadeleye girişmiş başarısız olsada tahtı elinden almıştır. en uzak sancak beyi olsada.. ayrıca trabzon valiliği zamanında gürcistan dolaylarını osmanlıya kazandırmıştır.

padişahlığı zamanında devrin en büyük güçlerinden olan memluk ve safevi gibi devletleri babası 2. bayezid in yıllarca uğraşıpta sonuç alamadığı seferlerden sonra tabiri caizse ayakları ile çiğnemiştir. halifeliği devralmış hazineyi doldurmuş devrin en büyük devletlerini neredeyse haritadan silmiştir bunlar 8 sene içerisinde olmuştur

gelelim kanuni ye :

tahtın tek varisi olarak başa geçti.

ne bizans vardır ortada ne adamakıllı bir avrupa nede kendisi için çok büyük bi tehdit olabilcek iran bölgesi nede rusya tehlikesi
    46 yıl boyunca ne iranı dize getirebilmiştir ne de avusturya denen ülkeyi. yapıaln antlaşmalara bakıldığında evet avrupa osmanlının üstünlüğünü tanımış kabul etmiştir. fakat realiteye bakıldığında imparatorluğun o gücünü kanuni yaratmamıştır zaten. 46 sene boyunca kıçı kırık bir avusturyayı darmaduman edememiştir balkanlar avrupa her nekadar osmanlı toprağı olsada hep avusturya tarafından akınlarla yaşanılmayacak bir bölge haline gelmiştir kağıt üzerinde ne kadar avrupa osmanlının elinde olsada aslında fiilen böyle değildir sürekli bir çarpışma bir güç mücadelesi vardır.
    matematiksel olarak bakıldığında 6 milyon km toprağı 15 milyon km ye çıkarmıştır. peki nerede bu topraklar. ben yavuz sultan selimin haritasına baktığımda tek farklılığın macaristan himayesi olduğunu görüyorum. denizlerde bir kıbrıs adası bile alınamamıştır malta da alınamaıştır. barbaros döneminde savaşlar yapılmış kazanılmış kaybedilmiş ama gözle görülür tarihi bir kazanım yoktur avrupanın en sefil osmanlının ise en yüksek çağında 46 yıla ben büyük bir kazanım çıkartamadım

sürekli ilerlemek sürekli toprak kazanmaktan bahsetmiyorum fakat en azından ben gittim avusturyayı yok ettim diyebilmeliydi yada iranı yada denizlerdeki diğer durumlar.. şahsi görüşüm osmanlı duraklama devrinin kanuni ile başladığıdır
    burada çok daha fazla ekleme yapılabilir şimdilik aklıma gelen bunlar

cevap yazacak arkadaşlar lütfen seviyeli olalım konuyu yanlış yerlere çekmeyelim beyin fırtınası yapalım

tarihin en büyük devlet adamları olan fatih sultan mehmet yavuz sultan selim ve timur un asla gölgesi olabilcek bir padişah değildir diyorum ve noktayı koyuyorum.

• Ekonomik mevzuları bahsetmemişsin (şahsen doğru politikalar uyguladığını düşünmüyorum) ve baya acımasız yaklaşmışsın. Dediğin kadar kolay olmuyor o işler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ottoman_PoweR

Ekonomik mevzuları bahsetmemişsin (şahsen doğru politikalar uyguladığını düşünmüyorum) ve baya acımasız yaklaşmışsın. Dediğin kadar kolay olmuyor o işler.

@ottoman power hoşgeldin yorumlarını takip ediyorum her zaman:)

benim aslında anlatmak istediğim başarısızlıktan ziyade çok büyük başarılarının olmaması babası dedesi gibi büyük meydan okumaların büyük kazanımların olmadığı şeklinde sanki bir denge politikası gibi diyebiliriz

ekonomik boyutuna gelince amatör tarhiçiler olarak bildiğimiz şey fransa ile yapılan kapitülasyon antlaşmasıdır bunun sebebide fransayı güçlü tutarak avusturyanın (kutsal roma cermen) imparatorluğuna dönüşmemesi ve güçlenmemesi içindir burdanda baktığımızda bir denge siyaseti oldugunu düşünebiliriz ama önceki yıllarda olduğu gibi ben tek başıma giderim ve o işi hallederim tarzında bi felsefenin kalktığıdır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neczer -- 25 Haziran 2013; 16:36:52 >

• o ismi geçen tarihi liderler için neler yazdığımı okumamışsın sanırım. önce bir konuyu oku sonra kendine gül biraz
  • quote:

Orijinalden alıntı: neczer

Objektif bir değerlendirme

osman bey orhan bey: Bizans a karşı seferleriyle beyliği yavaş yavaş devlete dönüştürmesi

yıldırım bayezid han : bizans kuşatması anadolu seferleri ile anadolu türkleri arasındaki siyasi mücadeleyi sağlayarak otorite kurması , timur a karşı şerefli yenilgisi

fatih sultan mehmed han: bizans imparatorluğunu tarihe gömmesi, bosna hersek sınırlarına dayanması, pontus rum imparatorluğunu tarihe gömmesi ve 15. yüzyılın en büyük savaşı olarak görülen otlukbeli savaşı ile akkoyunluları dağıtmış ve birkaç yıl sonra devlet çökmüştür. burada yalnız ben varım demiştir. italya seferleri yapılmış yada planlanmıştır. kendisi tüm dünyaca yeni roma imparatoru olarak görülmüştür.

yavuz sultan selim han: trabzon valisidir kırım üzerinden edirne civarına gelerek babasıyla mücadeleye girişmiş başarısız olsada tahtı elinden almıştır. en uzak sancak beyi olsada.. ayrıca trabzon valiliği zamanında gürcistan dolaylarını osmanlıya kazandırmıştır.

padişahlığı zamanında devrin en büyük güçlerinden olan memluk ve safevi gibi devletleri babası 2. bayezid in yıllarca uğraşıpta sonuç alamadığı seferlerden sonra tabiri caizse ayakları ile çiğnemiştir. halifeliği devralmış hazineyi doldurmuş devrin en büyük devletlerini neredeyse haritadan silmiştir bunlar 8 sene içerisinde olmuştur

gelelim kanuni ye :

ne bizans vardır ortada ne adamakıllı bir avrupa nede kendisi için çok büyük bi tehdit olabilcek iran bölgesi nede rusya tehlikesi
    46 yıl boyunca ne iranı dize getirebilmiştir ne de avusturya denen ülkeyi. yapıaln antlaşmalara bakıldığında evet avrupa osmanlının üstünlüğünü tanımış kabul etmiştir. fakat realiteye bakıldığında imparatorluğun o gücünü kanuni yaratmamıştır zaten. 46 sene boyunca kıçı kırık bir avusturyayı darmaduman edememiştir balkanlar avrupa her nekadar osmanlı toprağı olsada hep avusturya tarafından akınlarla yaşanılmayacak bir bölge haline gelmiştir kağıt üzerinde ne kadar avrupa osmanlının elinde olsada aslında fiilen böyle değildir sürekli bir çarpışma bir güç mücadelesi vardır.
    matematiksel olarak bakıldığında 6 milyon km toprağı 15 milyon km ye çıkarmıştır. peki nerede bu topraklar. ben yavuz sultan selimin haritasına baktığımda tek farklılığın macaristan himayesi olduğunu görüyorum. denizlerde bir kıbrıs adası bile alınamamıştır malta da alınamaıştır. barbaros döneminde savaşlar yapılmış kazanılmış kaybedilmiş ama gözle görülür tarihi bir kazanım yoktur avrupanın en sefil osmanlının ise en yüksek çağında 46 yıla ben büyük bir kazanım çıkartamadım

sürekli ilerlemek sürekli toprak kazanmaktan bahsetmiyorum fakat en azından ben gittim avusturyayı yok ettim diyebilmeliydi yada iranı yada denizlerdeki diğer durumlar.. şahsi görüşüm osmanlı duraklama devrinin kanuni ile başladığıdır

cevap yazacak arkadaşlar lütfen seviyeli olalım konuyu yanlış yerlere çekmeyelim beyin fırtınası yapalım

tarihin en büyük devlet adamları olan fatih sultan mehmet yavuz sultan selim ve timur un asla gölgesi olabilcek bir padişah değildir diyorum ve noktayı koyuyorum.

hazinede ilk açık kanuni devrinde çıkmıştır ayrıca harem eskiden topkapıda değilken harem topkapıya taşınmış kadınların siyasi olaylarla içli dışlı olması da şehadelerin ölüme yol açmış (bkz. şehzade mustafa), ama kanunininde hakkını almamak gerek ne zaman macarlara savaş açsa macar orduları sahaya çıkmıyorlardı ve birlikler geri döndükden sonra tekrar ortaya çıkıyorlardı. bence kanuninin en büyük hatası oğlu mustafayı öldürmesi çünkü sonunun babası gibi olacağını düşündü ama şehzade mustafa yaşasaydı avusturya fethedilebilirdi çünkü şehzade mustafanın viyana kuşatması planları yaptığını biliyoruz. ayrıca kanuninin öbür oğlu sarı selimde sürekli alem derdinde olduğu için yöneticilik işlerinide sokullu idare ediyordu osmanlının duraklamasıda burdan başlar bence

(yanlışım varsa düzeltin.)

• Mesajım bulunsun Buralar değerlenir.
  • Katılıyorum. Her ne kadar önemli bir padişahımız olsa da duraklama dönemi Kanuni ile başlamış, Yavuz'un doldurduğu hazineyi boşaltmıştır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    2.Abdülhamid ve Erdoğan
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • şimdı cıkacak bazıları şu padısah cok ıyıydı, şu padısah kötuydu dıcek,

yahu sorarım sıze daha 100 yıl öncekı padısahın ıyı yada kötu olduğu bıle muallakta, tarıh dersı hocası ıyı derken arkasından ınkılap dersı hocası kötu bırısı dıyebılıyor,

bana kalırsa osmanlının temel yasalarında ve padısahın bıtmez tukenmek bılmeyen kibirinden osmanlı ımparatorlugu yıkıldı yada yıkılmadan önce cakalların mezesı oldu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castiel -- 25 Haziran 2013; 18:57:17 >
  • işte bunlar hep muhteşem yüzyıl kafası
  • Hiçbir padişaha laf ettirmem. Hepsi de ilim sahibi adam gibi adamdı. Allah yolunda yaptıkları, İslam yolunda yaptıkları fedakarlıklar da cabası. Her insanın hataları olmuş olabilir ama seni buralara kadar getiren atana biraz saygı biraz edep. Hiçbirimizin hakkı değildir o muhterem insanları ağzımıza almak ve haklarında farklı bir biçimde atıp tutmak. Bunlar doğru davranışlar değildir lütfen haddinizi bilin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ugurcankorkmaz

Hiçbir padişaha laf ettirmem. Hepsi de ilim sahibi adam gibi adamdı. Allah yolunda yaptıkları, İslam yolunda yaptıkları fedakarlıklar da cabası. Her insanın hataları olmuş olabilir ama seni buralara kadar getiren atana biraz saygı biraz edep. Hiçbirimizin hakkı değildir o muhterem insanları ağzımıza almak ve haklarında farklı bir biçimde atıp tutmak. Bunlar doğru davranışlar değildir lütfen haddinizi bilin.

saygı ve edep derken ?

bu konuyu tartışmaya açmak edepsizlik ve saygısızlık mı acaba ?

senin tarih bilincin zaten hiçbir padişahıma laf ettirmem düşüncenle anlaşılıyor. milliyetçilik vatanperverlik nidaları atmayalım boşuna

hepimiz padişahlarımızı atalarımızı severiz sayarız fakat peygamberleri bir kenara koyacak olursak eleştirilmeyecek insan yoktur bu saygısızlık ve edepsizlik değildir dogmatik düşüncelere sahip olmamanı tavsiye ederim.

• zorradam kullanıcısına yanıt
    quote:

Orijinalden alıntı: zorradam

işte bunlar hep muhteşem yüzyıl kafası

bilimsel ve kaliteli yorumlarınıza ayrıca teşekkürler

arkadaşlar hepinizden ricam bu konuyu ergen gençlerin cirit attığı milliyetçilik dincilik ve bilimum inanışların etkisi altında olmadan elinden geldiğince bilimsel paylaşımda bulunabilcek, bir cümle yazdım lafı koydum gittim düşüncesi olmayan hakaret ve kişisel saldırılardan uzak yorumlarlar yapabilcek üyeler dahil olsun.

bunun dışındaki arkadaşlarımızı konu dışı bölümünde paylaşımında bulunsunsal özel i bozmayalım
  • quote:

gelelim kanuni ye :

Kanuni Sultan Süleyman'ın Aslında Başarısız Bir Padişah Olması

• quote:

Orijinalden alıntı: ugurcankorkmaz

Hiçbir padişaha laf ettirmem. Hepsi de ilim sahibi adam gibi adamdı. Allah yolunda yaptıkları, İslam yolunda yaptıkları fedakarlıklar da cabası. Her insanın hataları olmuş olabilir ama seni buralara kadar getiren atana biraz saygı biraz edep. Hiçbirimizin hakkı değildir o muhterem insanları ağzımıza almak ve haklarında farklı bir biçimde atıp tutmak. Bunlar doğru davranışlar değildir lütfen haddinizi bilin.

Bu ne ya ? Küfür mü ettik birader ne bu hırs ?
  • O değilde Yavuz'un 8 yılda yaptıklarına şaşıyorum ben.
    Oğlu gibi 46 yıl tahtta kalsa neler olurdu acaba.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Leonidas

O değilde Yavuz'un 8 yılda yaptıklarına şaşıyorum ben.
    Oğlu gibi 46 yıl tahtta kalsa neler olurdu acaba.

yavuzun siyasi ve askeri kişiliği timur u çok andırıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: oni-chan

quote:

gelelim kanuni ye :

hazinede ilk açık kanuni devrinde çıkmıştır ayrıca harem eskiden topkapıda değilken harem topkapıya taşınmış kadınların siyasi olaylarla içli dışlı olması da şehadelerin ölüme yol açmış (bkz. şehzade mustafa), ama kanunininde hakkını almamak gerek ne zaman macarlara savaş açsa macar orduları sahaya çıkmıyorlardı ve birlikler geri döndükden sonra tekrar ortaya çıkıyorlardı. bence kanuninin en büyük hatası oğlu mustafayı öldürmesi çünkü sonunun babası gibi olacağını düşündü ama şehzade mustafa yaşasaydı avusturya fethedilebilirdi çünkü şehzade mustafanın viyana kuşatması planları yaptığını biliyoruz. ayrıca kanuninin öbür oğlu sarı selimde sürekli alem derdinde olduğu için yöneticilik işlerinide sokullu idare ediyordu osmanlının duraklamasıda burdan başlar bence

(yanlışım varsa düzeltin.)

Şöyle bir olayda var Kanuni'nin doğal sebepler ile ölümünü beklerse Şehzade Mustafa kendisi zaten 50 yaş dolaylarında olacak belki babasının saltanatı bitmeden vefat edecekti.Tahta geçse bile muhtemelen 50 yaş dolaylarında olacak ve 20-30 yaşındaki atikliği kalmayacaktı.Lakin sefer kararı verebilir,belki alabilirdi Viyana'yı ama dediğim gibi cengaverliği kalmayacak belki de tahta geçtikten 3-5 sene sonra o da vefat edecekti..

• Devleti nereden alıp nerede bıraktığı önemli. Aldığı nokta en güçlü noktalarından biri idi , ordu güçlü düzenli hazinede dolu idi. Bıraktığı padişah olsun , düzenlerde değişiklik yapması olsun , aşırı bölge fethederek devleti zayıflatması olsun hazineyi zayıflatması olsun bence başarısızdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ali Sami Yen

Hiç bir padişahı sevmiyorum. Kardeşini öldüren diktatörlerin nesini seveyim. Neyse ki Atam geldi hepsinin hakkından kaldırdı şu rezil yönetim şeklini.

Şikâyetiniz başarıyla iletildi

Bu mesajın devamındaki url'yi kullanarak şikayetinizin durumunu kontrol edebilirsiniz.

Ayrıca her zaman yukardaki şikayet kısmından son durumu görebilirsiniz.
    ticket.asp?rid=1013955

Pencereyi kapa ?

Mohaç bile yeter aslında.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Erwin Rommel

Devleti nereden alıp nerede bıraktığı önemli. Aldığı nokta en güçlü noktalarından biri idi , ordu güçlü düzenli hazinede dolu idi. Bıraktığı padişah olsun , düzenlerde değişiklik yapması olsun , aşırı bölge fethederek devleti zayıflatması olsun hazineyi zayıflatması olsun bence başarısızdır.

+1
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.