Şimdi Ara

Kalem pil, Volt ve Amper ilişkisi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
3.414
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 6 adet AA kalem pil (şarjlı değil) ile çalışan bir elektronik cihazın adaptör girişinde de 9 Volt yazıyor.
    Bu cihazın yanında gönderilen adaptörde 12 Volt 3 Amper yazıyor.
    Aynı elektronik cihazın kullanma kılavuzunda 12 Volt 5 Amper adaptör tavsiye ediliyor.

6 Kalem pil 9 Volt yapıyor ve cihazın adaptör girişinde de 9 Volt yazıyorken, sorum şudur:

1- Adaptörde 9 Volt değil de neden 12 Volt telaffuz ediliyor?
    2- Adaptörde 3 ve 5 Amper değerleri çok mu fark eder, yani cihaza zarar verecek kadar önemli bir fark mıdır?
    3- 6 adet AA kalem pil olarak Duracell'in en güçlü (20 kat) pillerini kullansam cihaza zarar verir mi?

Biraz uzmanlık sorusu gibi oldu ama kusura bakmayın, cevapları bir yerde bulamadım. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Kalem Pil, Volt ve Amper İlişkisi

Kalem piller, çeşitli elektronik cihazlarda güç kaynağı olarak yaygın olarak kullanılan silindirik şeklindeki pillerdir. Volt ve amper, bir pilin gücünü ve kapasitesini tanımlayan önemli ölçümlerdir.

Volt (V)

Volt, bir pilin elektrik basıncını veya gücünü temsil eder. Kalem piller tipik olarak 1,5 voltluk bir değere sahiptir.

Amper (A)

Amper, bir pilin bir birim zamanda sağladığı elektrik akımını temsil eder. Daha yüksek amper değerine sahip piller, daha fazla akım sağlayabilir. Kalem piller genellikle 0,7 ila 1,5 amper aralığında bir akım sağlar.

Pilin Volt ve Amper Değeri

Bir pilin volt ve amper değeri, aşağıdaki formülle ilişkilendirilebilir:

Volt = Amper x Direnç

Burada direnç, pilin harici devresinin direncidir.

Örnekler:

• Bir 9 voltluk pil, 0,5 amperlik bir akım sağlarsa, direnci 18 ohmdur.
    • 4 adet kalem pil seri olarak bağlandığında, toplam voltajı 6 volt olur (1,5 volt x 4).
    • 2 adet kalem pil paralel olarak bağlandığında, toplam amper değeri 1,4 amper olur (0,7 amper x 2).

Bu ilişkileri anlamak, elektronik cihazların uygun güç kaynaklarını seçmene ve pil ömrünü optimize etmene yardımcı olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • 1- ) belki o zamanlar 9v adaptör çok bulunan bişey değildi çünkü 12 volt artık evrenselleşmiş bir gerilim miktarı. Veya kart ona göre modifiye edilmiştir.

2- ) 3-5 amper yazması bişey ifade etmez. Siz en az bu kadar akım verin , fazlası cihaza zarar vermez. Kendi kullanacağı kadar çeker.

3-) duracell'in 20 kat güçlü bir pili yok. Bunlar pazarlama stratejisi. O rakamlar pil dolu iken saklama süresini gösteriyor !

- " 10 kata kadar daha uzun ömürlü "-

Saklar isen diğer pillere göre 10 kat daha uzun süre gücünü saklı tutabilir anlamında....

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu cihaz ne cihazı peki?
  • quote:

Orijinalden alıntı: dfk24

1- ) belki o zamanlar 9v adaptör çok bulunan bişey değildi çünkü 12 volt artık evrenselleşmiş bir gerilim miktarı. Veya kart ona göre modifiye edilmiştir.

2- ) 3-5 amper yazması bişey ifade etmez. Siz en az bu kadar akım verin , fazlası cihaza zarar vermez. Kendi kullanacağı kadar çeker.

3-) duracell'in 20 kat güçlü bir pili yok. Bunlar pazarlama stratejisi. O rakamlar pil dolu iken saklama süresini gösteriyor !

- " 10 kata kadar daha uzun ömürlü "-

Saklar isen diğer pillere göre 10 kat daha uzun süre gücünü saklı tutabilir anlamında....
    Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla 12 Volt adaptörle kullansam da zararı olmayacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MOBIUS -- 24 Ekim 2019; 18:49:4 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: MOBIUS

Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla 12 Volt adaptörle kullansam da zararı olmayacak.

Alıntıları Göster
    Hocam zaten yanında gelen adaptör de 12 volt dediniz ?

• quote:

Orijinalden alıntı: dfk24

Hocam zaten yanında gelen adaptör de 12 volt dediniz ?

Alıntıları Göster
    Hocam ürünün yanında gönderilen adaptör farklı marka ve bana pek güven vermedi. Şüphelerim vardı, o nedenle böyle söyledim.
  • quote:

Hocam ürünün yanında gönderilen adaptör farklı marka ve bana pek güven vermedi. Şüphelerim vardı, o nedenle böyle söyledim.

Alıntıları Göster
    O zaman cihazı sıfır almadınız ?

• 1- 9 Volt olan cihazlarda adaptör 9 volt olmaz zaten 11 ve üstü olmalıdır.
    2- Amper değeri güç değildir unutmayalım şarj süresi olduğundan dolayı cihaza zarar verecek bir durum olamaz
    3- İstediğin türde fiyatta ve kalitede pil kullanırsan kullan güç değeri yani voltaj değeri değişmeyeceği için hiç bir problem olmayacaktır.

Umarım sorunlarına cevap bulabilmişsindir.
  • Daha önce de sordum ama yanıt gelmedi.

-Bu cihaz ne cihazıdır?

-Yeni mi alınmıştır ve eğer yeni alınmışsa adaptörünü fabrika mı öyle göndermiştir?

-İkinci el mi alınmıştır ve ikinci el aldığınız şahıs bilgi verdi mi?

Bakın yukarıda arkadaş durumu anlamak için tekrar tekrar soruyor, net yanıt yok. Bilmece gibi. Nasıl çözücez sorunu?
  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    Hocam sıfır diye aldım ama maalesef açılmış paket geldi. Fiyatından dolayı iade etmedim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Afacann29

1- 9 Volt olan cihazlarda adaptör 9 volt olmaz zaten 11 ve üstü olmalıdır.
    2- Amper değeri güç değildir unutmayalım şarj süresi olduğundan dolayı cihaza zarar verecek bir durum olamaz
    3- İstediğin türde fiyatta ve kalitede pil kullanırsan kullan güç değeri yani voltaj değeri değişmeyeceği için hiç bir problem olmayacaktır.

Umarım sorunlarına cevap bulabilmişsindir.
    Hocam bu sizin ilk mesajınız sanırım ve bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Oldukça aydınlatıcı bilgi oldu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı

Daha önce de sordum ama yanıt gelmedi.

-Bu cihaz ne cihazıdır?

-Yeni mi alınmıştır ve eğer yeni alınmışsa adaptörünü fabrika mı öyle göndermiştir?

-İkinci el mi alınmıştır ve ikinci el aldığınız şahıs bilgi verdi mi?

Bakın yukarıda arkadaş durumu anlamak için tekrar tekrar soruyor, net yanıt yok. Bilmece gibi. Nasıl çözücez sorunu?
    Hocam cihazıburadan görebilirsiniz. Türkiye Distribütörüyle görüştüm, sorun yok şimdilik. Ama açılmış ve kullanılmış (ya da outlet) bir ürünü sıfır diye üstelik de eksik parçayla ve ciddi bir indirimle satmaları utanç verici. Ama Meade Türkiye Distribütörü konuyla ilgilendi ve sorularıma yanıt buldum.

Edit: Yanıt bulduğum sorular, burada sorduğum sorular değildi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MOBIUS -- 26 Ekim 2019; 0:13:12 >

• quote:

Hocam sıfır diye aldım ama maalesef açılmış paket geldi. Fiyatından dolayı iade etmedim.
    Eeee o kadar yardım ettik gören gözün hakkı
    Artık bizle çektiğiniz fotoğrafları paylaşırsınız

İstek parça olarak mümkünse İSS'i görmek isterim

Kalın sağlıcakla...

• dfk24 kullanıcısına yanıt
    İyi dilekleriniz için teşekkürler hocam. Prof resimler çekebilirsem paylaşırım tabi ki
  • Merhaba benim araştırdığım konuya yakın bulduğum için yeni bir başlık açmak istemediğim için buraya yazıyorum lütfen bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim sorum şöyle 4 adet büyük boy d olarak adlandırılan pil ile çalışan bebek salıncağı var ben bunu piller çok masraflı olduğu için adaptör ile çalıştırmak istiyorum fakat nasıl bir adaptör secmem gerekiyor bunu bilmiyorum yani bu salıncak 4 adet büyük boy pillerden anlık olarak ne kadar akım çekiyor bilmediğim için yardım ve istiyorum lütfen yardım edin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: tkpn

Merhaba benim araştırdığım konuya yakın bulduğum için yeni bir başlık açmak istemediğim için buraya yazıyorum lütfen bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim sorum şöyle 4 adet büyük boy d olarak adlandırılan pil ile çalışan bebek salıncağı var ben bunu piller çok masraflı olduğu için adaptör ile çalıştırmak istiyorum fakat nasıl bir adaptör secmem gerekiyor bunu bilmiyorum yani bu salıncak 4 adet büyük boy pillerden anlık olarak ne kadar akım çekiyor bilmediğim için yardım ve istiyorum lütfen yardım edin.
    Bebe salıncağınız 6Volt ile çalışıyor. Ama kaç Amper çekeceğini bilemeyiz. Kafadan 1Amper desek,

5Volt 2 Amperlik bir USB şarj adaptörü kurtarıcak sanki...

Olması gereken ise 6Volt-2Amperlik adaptör temin etmeniz ve kablo uçlarının artısını-eksisini dikkat ederek pil yuvasına bağlamanız. Bulamayacaksanız yukarıda belirttiğim gibi kaliteli olmak şartıyla 2Amperlik USB adaptör.

• tkpn T kullanıcısına yanıt
    https://forum.donanimhaber.com/aa-kalem-pil-kapasitesi--80703874
    konusunda en kral pilin 3Amper verbeileceği yazılmış. Bu şartlarda 6Volt 3Amper yani 18 watt bir adaptöre ihtiyacınız var. Eskiden ayarlı adaptörler olurdu bulabilirsiniz diye ümid ediyorum. 1.5Volt...12Volt arası ayar yapılıyordu.

Cihazınızı ekstra korumak isterseniz; 6Volt gerilim regülatörü alın. Küçücük 3 bacaklı bir parçadır ve bağlaması çok kolay.

Zil trafolarında vb 7.5Volt yakınlığında gerilim olmalı. Hatta 5Volt olan uçları da aslında yüksüzken 10Volt felan verir. Ac trafo alıp köprü diyot ile ve ekstra 6Volt gerilim regülatörü ile işi bitirebilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: karafetva

https://forum.donanimhaber.com/aa-kalem-pil-kapasitesi--80703874
    konusunda en kral pilin 3Amper verbeileceği yazılmış. Bu şartlarda 6Volt 3Amper yani 18 watt bir adaptöre ihtiyacınız var. Eskiden ayarlı adaptörler olurdu bulabilirsiniz diye ümid ediyorum. 1.5Volt...12Volt arası ayar yapılıyordu.

Cihazınızı ekstra korumak isterseniz; 6Volt gerilim regülatörü alın. Küçücük 3 bacaklı bir parçadır ve bağlaması çok kolay.

Zil trafolarında vb 7.5Volt yakınlığında gerilim olmalı. Hatta 5Volt olan uçları da aslında yüksüzken 10Volt felan verir. Ac trafo alıp köprü diyot ile ve ekstra 6Volt gerilim regülatörü ile işi bitirebilirsiniz.
    Hocam cevabınız için teşekkür ederim ama benim elektronik ile ilgili hiç bilgim yok simdi trafo falan beni aşar ben sadece adaptörü ile bu oyuncağı çalıştırabilirmiyim bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim 6volt 2amperlik bir adaptör işimi görür mü yoksa oyuncağı bozar mı bozulmasını hiç istemem çünkü baya pahalı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• tkpn T kullanıcısına yanıt
    Gerilimi uygun verdikten sonra alet ne akım isterse çeker, bozulmaz. Zaten adaptör ile çalıştırınca sesini dinlersiniz herşey normal mi görürsünüz. Çok kafaya takacaksanız şarzlı pil ile de kullanabilirsiniz. Hatta tek blok şarzlı piller dahi var, 6Vluk.
    Kalem pil, Volt ve Amper ilişkisi?
    urun.n11.com
    Kademeli Adaptör 3v 4,5v 6v 7,5v 9v 12v 500 Mah - n11.com
    https://urun.n11.com/uydu-ekipman-ve-malzeme/kademeli-adaptor-3v-45v-6v-75v-9v-12v-500-mah-P223095375

Daha ucuzları da vardır.
    ElektroMarketim
    Mervesan MT-6/12C 6 V/12 V 1A Smps Akü Şarj Adaptörü
    https://www.elektromarketim.com/mervesan-mt-6-12c-6-v-12-v-1a-smps-aku-sarj-adaptoru

Ayrıca bunları istemezseniz; Bahsettiğim voltaj regülatörü çok basit bir malzeme. Herşeyini buradan çizeriz sadece lehimletmek kalır size, onu da bir cep telefoncuya tık diye yaptırırsınız.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.