Şimdi Ara

Kader Saçmalığı (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
206
Cevap
1
Favori
3.852
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mfselektronik

    Tüm dinlerin içtihatları aynını söylüyor. Sen onlarda iyi bilcen kavruk.
    Benim annamdığım bu kadar inançlı müslümanın %2 si bilem farz olan beş vakit namazı neden kılmaz.
    Kim dinini inançlı bir şekilde yaşıyor ki? Ben de müslümanım ama namaz kılmıyorum bu benim sorunum seni hiç alakadar etmez. Allah a inanmam da seni ilgilendirmez.

    Klasik bir cevap olacak ama , eğer sen haklıysan ben cezalandırılmayacagım ama eğer ben haklıysam seni çok kötü bir ceza bekliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bir defa olsun okuduğunuz anlasanız şaşardık
    her konuyu anlarsınız ama din olunca algılar kapanıyor
    hindulara Allah mı gidin o pis işleri yapın diyor ,onun biliyor olması senin kötü işler içinde yüzmeni mi gerektiriyor ?

    ne yani şimdi sen gidip birine tecavüz etsen ,onu yaratıcı mı yaptırmış oluyor ?
    işinize ne gelirse onu anlamakta profesyonel olmuşsunuz

    kendi yapıp ettiklerinizi yaşayın görün ,bize imkan verseydin öyle yapmazdık ,demeyesiniz diye bu hayatı yaşatıyoruz diyor
    al işte imkan ama sen hala gidip dinde açıklar arayıp durursan ,gittiğin yerde fazla sızlanmazsın artık
    ha orada da sızlanıp duracağınız da anlatılıyor "bizi bir daha dünyaya gönder ,kendimizi düzeltelim "diyeceğiniz

    vazoyu kırıp ,ben yapmadım kendisi yaptı diyen çocuk gibi ,sen her türlü kötü işi yap sonra yaratıcıdan fazla bil ve sonra niye cehenneme atacak deyip dur

    neyse biz boşuna kendimizi yoruyoruz ,siz aslında hepsini bal gibi anlıyorsunuz ama işinize gelmiyor




  • diyeceğimi tam anlatamaya bilirim veya anlayamazsınız.
    bu yazdıklarım iman edenleri bağlar iman etmeyene bir şey anlatamazsın. desem ki ateiste adın ne ali veli neyse ispatla desem, işte kimliğim der bende derim sahte,ben senin kimliğine inanmıyorum desem bana bir ateist ismini bile ispatlayamaz.

    Allah teala biç bir şeyi boşa yaratmaz mutlaka bir hikmeti vardır hatta karşısındaki ateist bile olsa o bile boşa yaratılmadı. bizim müslümanlar ateiste cevap vereceğim diye ayet hadis okuyor kendini geliştirmesine vesile oluyor hatta imanı daha çok artıyor bu sayede.

    kadir gecesini bilirmisiniz 1000 aydan daha hayırlı bir gün öyle bir gün ki her yaptığın hayır 82 yıl gibi bir zamana tekabül ediyor(önceki ümmetler 1000 yıl yaşardı nuh peygamber 950 sene peygamberlik yaptı bizim ümmetin ömrü kısa olduğu için aradaki farkı kapatalım diye Allah teala kutsal gün ve geceleri verdi) ramazan ayının içinde saklı, saklı olmasınında bir hikmeti var çünkü her geceyi kadir herkesi hızır bil demişler çünkü her geceyi kadir bilirsen kadir gecesini kaçırmazsın her geceyi kadir gecesi gibi ibadet edersin 1 gün ibadet et bütün ömrünü kurtar dememiş ,herkesi hızır bilirsen hızır ile karşılaşırsan tanımamış olmassın.
    günah ta aynı şekilde hangi günah büyük günah demişler, hangi günahı kolay işliyorsan o senin büyük günahındır.
    sevapta öyle hangi sevap büyük sevaptır demişler, hangi ibadet sana ağır geliyorsa o senin en çok sevap kazandığın ibadetindir.

    gelelim kader konusuna ibadet eden adam kesin cennete gidecek olsaydı ne olurdu. tabiki Allah ın mekrinden emin olurdu bu sefer riya ucup kendini beyenme ortaya çıkardı böylece ibadetini yapan adam ameline güvenemiyor veya günahkar deseydi ben kesin cehennemlğim bu seferde Allah ın rahmetinden ümit kesmiş olacak ve daha çok günaha dalacaktı nasıl olsa battı balık yan gider diyip daha kötü olacaktı.
    Allah teala kulunun düşmanı değil.
    Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onun mükafatını görecektir. ﴾7﴿ Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse onun cezasını görecektir. ﴾8﴿ zilzal

    Kitap ortaya konur. Suçluları, kitabın içindekilerden korkuya kapılmış görürsün. "Eyvah bize! Bu nasıl bir kitaptır ki küçük, büyük hiçbir şey bırakmadan hepsini sayıp dökmüş!" derler. Onlar bütün yaptıklarını karşılarında bulurlar. Senin Rabbin hiç kimseye zulmetmez.
    Kehf : 49

    dediğim gibi bu dediklerim müslümanları bağlar




  • cüzi iraden sana kısıtlı alan sağlar.
    iradene olan şeyleri Allah ezelden bilir.
    ancak Allah biliyor diye sen o şeyleri yapmazsın sen iradenle yapacaksın diye Allah bilir. insan seçimlerinde sınırsız özgür değildir. seçeneklerden seçme hakkı vardır. hangi seçeneği seçeceğinin bilinmesi zamanda yolculuk yapan için bile mümkün iken zamanda soyut olan Allah için neden mümkün olmasın.

    çok bilmen gereken şey var. felsefe başlığına konu açacak kapasiten bile yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: e92v8

    o kadar çok cevabım var ki anlatamam bile. en basitinden "beni yaratmadan önce cehenneme gideceğimi biliyordun neden yarattın" allah bilmiyordum sen seçtin diyemez çünkü biliyordu
    Dostum sadece Cennetlikler yaratılacaksa otomatikman Dünyanın ve hatta evrenin yaratılmasına gerek kalmıyor.
    Ayrıca birinin cennete gidebilmeyi hak etmesi için iyi ve kötü arasında kalıp iyiyi kendi özgür iradesiyle seçmesi gerekiyor. Kötü yaratılmazsa, şeytan yaratılmazsa iyinin de anlamı ve değeri kalmıyor.

    Ayrıca sende bende hatırlamasakta biz bu dünyaya isteyerek geldik.

    "İsteyerek veya istemeyerek (varlığa) gelin, dedi. 'İsteyerek geldik' dediler"(Fussilet, 41/11).

    "Sen beni neden yarattın?" diye bir soru sorarsan "Sen isteyerek geldin." denilecek.




  • Mesela Ömer Hayyam diyor ki ;

    beni özene bezene yaratan kim? sen!
    ne yapacağımı da yazmışın önceden.
    demek günah işleten de sensin bana:
    öyleyse nedir o cennet cehennem?

    Bana çok saçma bir yaklaşım olarak geliyor,Aklıma çok büyük insalık suçu işleyen insanlar geldi.Mesela Adolf Hitler ;

    Adam milyonlarca insanın ölmesine sebep oldu.Bunu Allah ın daha önceden kaderine yazdığını ben düşünmüyorum.Yani bu günahı işleten yaratan olamaz.Belkide dünyanın ilerleyişini 100 yıl geriye götürdü.Yapmış olduğumuz tercihler olduğu gibi bunun sonucunda iyi yada kötü oluşacak sonuçlarda olacaktır.Ve iyi ve kötü varsa cennette var cehennemde , günahta var sevapta.
  • Timsah-16 kullanıcısına yanıt
    aynen bende onu soruyorum yaraltılması saçma oluyor :) hem evrenin sadece bizim için yaratılma argümanı yeterince saçma değilmi? samanyolu galaksisinde nokta kadar bir gezegen, samanyolu ve ondan daha büyük milyarlarca galaksi var bunların olması yeterince saçma değil mi? aynen hepimiz allahla konuştuk ama hiçbirimiz hatırlamıyoruz aslında bende diyorum ki hepimiz şeytanla anlaşma yaptık ama hiçbirimiz hatırlamıyoruz hadi bana bunun olmadıgını kanıtla




  • EmreDFace kullanıcısına yanıt
    Ömer hayyam çok büyük bir filozoftur şairdir astronomdur matematikçidir. bunu yapan tanrı olamaz diyorsun ama tanrı yaptı islama göre ve bunu kabullenmek çok zoruna gidiyor . allah hitleri yarattıgında onun milyonlarca masum insanın vahşice ölmesini sağlayacak olan adamın o oldugunu biliyordu hadi aksini söyle allah bilmiyordu de
  • Kapasitesi olan felsefe bilen çok şey bilen sensin yani muhammedin ata binip uçtuğuna inanan, ibrahime gökten koyun geldiğine inanan, musanın denizi ikiye böldüğüne inanan, nuhun bir gemi yapıp yeryüzündeki bütün hayvanlardan bir çift alıp aylarca o gemide birlikte yaşanıldıgına inanan kişi . bak normalde kimseyi inancı için aşağılamam ama sen kaşındın saçma sapan mitolojilere masallara inanıp başkasına kapasiten yok dersen olmaz işte yapma çocugum . felsefi terimlerle uzun uzun anlaşılmaz şekilde de yazabilirim bunları ama en anlaşılır şekilde yazmaya çalışıyorum.İrademle yapacağım diye allah bilir tamam öyle olsun ama bu allahın önceden bildigini değiştirmez ne seçim yaparsan yap allah önceden haberdardır bundan o yüzden cennet cehennem saçmalıktır. hiç inanmayacagını bildigi bir insanı yaratıp onu sonsuza kadar yakmak?.




  • e92v8 kullanıcısına yanıt
    Dostum tabiki biliyor , kaderine yazmadığından bahsediyorum.Yani ona bir irade verdi.O bu iradeyi farklı bir yönde kullandı.
    Allah bundan önce ve bundan sonra olacak herşeyi biliyor evet biliyor müdahale etmesini filanmı bekliyorsun , yada onu kendi iradesinin dışında farklı bir düşünce ile hareket ettirmesinimi.

    Ne anlamı kaldı ozaman bizim tercihlerimizin.
  • Bir ateist olarak bunun bir problem yarattığını düşünmüyorum açıkçası. Tanrı bizler gibi zamanın içinde olan bir varlık değil. Tanrı bütün zamanlara tek bir an gibi bakacaktır. Bütün anlara da o anda bakıyor diyebilir teistler. Örneğin Ahmet t süre sonra dondurma yesin, Tanrı bunu önceden bilmiyor aslında. Zamansız bir anda biliyor denebilir. Öte yandan bağdaşırcı özgür iradeyi kabul eden biri için bu sorun olmayacaktır zaten. Ama teistler liberteryen, ateistler de bağdaşırcı özgür iradeyi savunurlar genelde. O yüzden bu şekilde verdikleri cevap da bu problemi çözmeye yetiyor bence.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 6 Mart 2019; 17:13:58 >
  • Uygulama sorunları var. Bu sorunları halletmeden kaderi tanımlayamayız.

    Ne yaptığından haberdar olmayan kişinin bunu ilahın(kainatın sahibi) emrettiği ya da bildiği konusundaki tutumu sarhoşluktur.

    Ölümün sarhoşluğu budur. Yaptığınız fiilin bi tanımı olmalı.

    ..................

    Bu tanımlamalar olmadan bi yere varamayız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • e92v8 kullanıcısına yanıt
    İlahi kudretin önceden bilmesi denen şey konusunu örnekleyin mesela.

    Önünüzde bi kek var ve bunun yenip yenmiyeceğini biliyor olsun. Sizce kaderiniz ne ola ki bu pasta olayı nihayet bulsun?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 6 Mart 2019; 17:32:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: e92v8

    aynen bende onu soruyorum yaraltılması saçma oluyor :) hem evrenin sadece bizim için yaratılma argümanı yeterince saçma değilmi? samanyolu galaksisinde nokta kadar bir gezegen, samanyolu ve ondan daha büyük milyarlarca galaksi var bunların olması yeterince saçma değil mi? aynen hepimiz allahla konuştuk ama hiçbirimiz hatırlamıyoruz aslında bende diyorum ki hepimiz şeytanla anlaşma yaptık ama hiçbirimiz hatırlamıyoruz hadi bana bunun olmadıgını kanıtla
    Bana göre Dünyanın bizim için yaratılmış olması, şansa meydana gelme olasılığından çok daha fazla.
    Evren de, dünya da baktığımızda çok sistemli bir akışın içerisinde. Şansa meydana gelmesi bana göre akıl dışı.

    Evrende ki gök cisimlerinin oluşumunun şöyle gerçekleştiğini düşünmüyorum;

    ...Taş,taş,taş,gaz,taş,taş,gaz,gaz,taş (Şansa), Dünya (şansa), taş,taş,taş,gaz,taş,gaz,taş,gaz,gaz,taş(şansa)...

    Trilyon tane gezegen var hepsi taş ve gaz şansa oluştu, Dünya var bu da aynı koşullarda aynı kaynaktan çıktı ama şansa oluştu... Bu bana mantıklı gelmiyor.

    Kardeşim sen ister şeytanla anlaşma yap, ister şeytanla konuştuğuna inan bu beni çokta alakadar etmiyor.
    Ben seni niye bir şeye inandırmaya çalışayım ki? Sana niye bir şey kanıtlamaya çalışayım ki?
    Benim inancım belli, oldu ki yanıldım diyelim öldükten sonra bir zarar uğramayacağım ki en fazla yok olup giderim. Maksimum faiz yememiş, içki içmemiş olurum onlarda da gözüm yok.
    Sen yanıldıysan nasıl bir zarara uğrayacağını Allah bilir. Veya inandığım şeytana sorarsın ne diyeyim.




  • EmreDFace kullanıcısına yanıt
    basit düşün kardeşim. Allahın bildigini yaşıyoruz ne seçim yaptığın veya allahın buna müdahale edip etmemesi önemli değil. Haticeye bakma neticeye bak neticede ben cehenneme gideceksem allah bunu yüzbin yıl önce de biliyordu beni yarattı ve sonsuza kadar yakacak. ahirette bak sen yaşadın bu günahları diyemez çünkü bizim yaşayacağımız günahları da öncesinden biliyordu. Burdan yola çıkarsak yaratılış çok saçma oluyor ve allah ahiret yargılarının saçmalığı ortaya çıkıyor
  • İlahın gücü kavramına bakalım. Düzen mevcut ve düzende biri sağlam programa virüs gönderiyor diyelim.

    İlahın gücü her şeye yeter dendi. Şimdi radovan karadziç gibi bi gereksizi yaratmak güç denen şeyin ilah denen mubarek yapısıyla bi ilgisi var mı?

    Radovanı anne ve babası yarattı diyelim ki radovan ateist biri olarak bunu zaten kabul ediyor. Şimdi düzgün düzlemde biri insanı virüslerdi ve kader denen şey artık ilahın tayin ettiği değil virüsün tayin ettiği bi şeye dönüştü.

    ...........

    Bu virüs ilahi kudret dışıydı zira Radovanı yaratmakla bi şeyi ispat etmiş olmazsınız. Bu adam aynı zamanda cehennemlik diyelim. Buradaki kader ilahın çizdiği değilken bu kişinin varacağı yer ateştir denebilir. Böyle olmayabilir ancak konunun ayrıntılanması bu şekilde olacak.

    ..............

    İlahi kudreti boş anlamsız muzır pis habis işler konusunda da tayinci kılmak mümkün değilken sebebi insan olanın yaptığı ve ettiği konusunda ilahı biliyor deyip kendisinin dahi inanmadığı ilahı sürüp, inanmadığı bir şeyi husule getirmesi de akıl hastalığıdır.

    .................

    İslama göre kıymet verilen yaratılış iman üzre olandır. Diğeri insanın ameli olarak kendi iradesidir denebilir.

    Ha bu demek değil ki 13-23? Yaşında da olsa insan bilinçlidir. Bu kişiye zamana göre değişir.

    Hukukta bilinçli taksir denen bi şey vardır. Buna göre kısaca yaşamadığını bildiğini iddia etmek makul olmayan bi düşünüştür denebilir.

    Kişi adam öldürecem der. Dersin ki cezası ağırdır. Yıllarca hapis yatarsın belki müebbet alırsın. Adam da derki olsun ben yine de yapacam.

    Burada bilinçli taksir denen hal uygulanabilir. Mesela adam daha önceden adam öldürmemiş hapse gitmemiş yani bu konuda hayat deneyimi yokken ileri sürülen irade(dikkat) kanun koyucu tarafından kaale alınmamıştır.

    Yani adamın tecrubesizliğinden dolayı iradesinin eksik olduğu beyan edilir.

    İlahiyat dahi bu şekilde düşünebilir. İraden var ancak kiminle aşık attığını bilmiyorsun deyip mesela günahların çoğunu affederiz şeklinde beyanda bulunabiliyor.

    ...........

    İrade, bilme, bu bilinenin bilinmesi gibi haller o kadar basit konular değil.

    .............

    İşin tanım kısmı da mevcut ki bu kısım kaderin gerçek manada dehşete giz kısmını oluşturur.

    Mesela radovan kader bakımından öz anne ve öz kızkardeş nedir konusunda tanım yapabileceğini zannetti diyebiliriz.

    Korkunç bi hal.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 6 Mart 2019; 19:36:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    yani bu konuda hayat deneyimi yokken ileri sürülen irade(dikkat) kanun koyucu tarafından kaale alınmamıştır.


    Bu söz önemli olabilir zira kişinin yaşadığı şeyin kader olmadığı tecrübe ve bilinç eksiği olduğu ileri sürülmektedir.

    Bu bakımdan yaşadığımız şey tecrübe edinme ve bilinç kazanma ise bunun kaderle alakası kazanılması gereken tecrübe ve bilinç bakımından dır.

    Tanımda bi sorun var.

    Tanım denen şey tahminimce her konuda yanlış yapılmış. Kasten çarpıtılmış ise sebeblerini de biliyorum diyebilirim. Ancak bi kısmı kesinkes kasten çarpıtılmışa benziyor.

    Dogma kelimesi hakkında yazdığım kısmi bilgilere bakılabilir. Ayrıca kelimenin içine bi kısım şeyler de gizlenmiş ki bu durum Google translate olmasa onlarca kütüphanelik bilginin yoğrulması ile ortaya çıkabilirdi.

    Kelimeler dahil her türlü araç saldırı pozisyonunda kullanılmışa benziyor ki bu düşünmek isteyen kişi adına çok acı bi durum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 6 Mart 2019; 19:50:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bedensel olmeme iradesi yoktur o halde kader vardir.
  • Teistler liberteryen özgür iradeyi savunur demek bu akımın tarihiyle gayet çelişiyor. Teistlerden de bağdaşırcı olan olabilir bir yandan.
    Bu arada senin adaletsiz sonsuz acı kavramının orantısızlığına tamamen katılıyorum. Hatta görüyor ve arttırıyorum. Sürekli cehennemle tehdit edilen bireyler ağır ruh hastası olma sorunlarıyla karşılaşıyorlar. “Şunu yaparsan şöyle yakarım, şöyle yaparsan derilerini yüzüp böyle yakarım. Cehenneme gittim orada kadınlar vardı. Dedikodu yapmışlar yalan söylemişler. Yanma işkence, yanma, deri yüzme”
    Bir bireyin bunca ağır bir korku tehdit ortamında kafayı üşütmemesi çok çok ama çok zor. Hatta kadınların durumu daha da zor. Avrupa kafayı yedi, onu bunu yaktı fakat reformdu vesaireydi derken bir şekilde paçayı kurtardı. Bizim halimiz bayağı duman.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 6 Mart 2019; 22:28:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zaman açısından bakarsak dünyadaki 70 yıllık hayat ebedi bir cehenneme neden verebilir halde. zira bir kısım veriler bunu gösteriyor hatta insan bu cehennemi halk ediyor.

    burada önemli olan şey cehennemi olan haletin özü ne olabilir konusu. mesela şeytan denen varlığın bulunma amacı ne? neden böyle bir varlığa ihtiyaç duyulmuş? insana üflenen şey 'ruh' iken ve bu ruh 'ilim' diye çevrilirken ilahın 'zat'ından bir parça gibi lanse edilmesinin gerekçesi ne?

    ..............................

    bir kısım kabuller ya da varsayımların, dine bir şekilde ALLAHU teala yerine TANRİ denen kavramı yerleştirmek daha doğru ifade ile bu kavramla ALLAHU tealayı tanımlama isteği olarak görülmesi mümkündür.

    bu esemede TANRİdenen şeyin ileri sürdüğü cehennem kader iman itikat vs hallerini düşünelim. yani bu kavramlar esasen ALLAHU tealanın ileri sürdüğü şeyler değil olsun.

    ...............................

    bu açılardan meseleye bakarsak ebedi yanış, yakma veya kızgın ilah gibi betimlemeler parçanın bütününde iken mesela aracın rölesi, aküsü vs. totalde gideceğin yere vardıran yapısı yani aracın tamamı ise çok farklı bir haldir.

    yani avrupalılar bize araba satarken röleyi aküyü bizim ilahımız gibi monte etmişler tanriyi da aracın tamam aksaanı gibi göstermiş olmalılar.

    ..............................

    işte bu kısmi cehennemi ateşlemeler belki göze büyük gelirken aracın totalde bu oluşları cüziyete indirgeyen yapısı bize cehennem algısının ötesinde algıların da mevcudiyetini gösteriyor.




  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.