Yüksek hızda savaş uçağı kullanırken pilotların dikkatinin dağılmaması oldukça önemli. Bunun için de uçuşa dair tüm bilgileri göz hizasında konumlanan saydam bir ekran üzerinden takip ediyorlar.
Otomobillerde de benzer bir durumun söz konusu olduğunu düşünen Alman otomobil üreticisi BMW de bu sistemi opsiyonel olarak yeni serilerine entegre ediyor. Direksiyon simidinin hemen üzerine, cama yansıtılan bilgiler, daha güvenli ve sürücünün dikkatini bozmayan bir sürüş sağlıyor.
2004′ten beri BMW’nin geliştirdiği Head-Up Display sistemi, artık tam renkli ve sürücünün göz hizasında olmasından ötürü dikkat dağıtmıyor. Yapılan araştırmalar, ortalama reflekslere sahip bir sürücünün hız, benzin ibrelerine veya navigasyon cihazına bakmasının 1 saniye kadar sürdüğünü gösteriyor. Bu da saatte 50 km hızla gidilirken yaklaşık 14 metrelik bir mesafenin, sürücünün gözleri yolda olmadan kat edildiği anlamına geliyor.
Head-Up Display ile bu süre yarıdan fazla azaltılabiliyor. Sistemin göz hizasında olmasının bir diğer avantajı ise gözün başka yerlere ve sonrasında tekrar yola bakarken odaklamak için kendini zorlamasından ötürü oluşan yorgunluğu ortadan kaldırıyor olması. Cama yansıyan görüntülerin bulunulan ortama göre aydınlanıp kararması da görüş kolaylığı sağlıyor. Ekrandaki bilgiler yalnız sürücü tarafından görüntülenebiliyor. (log)
İyimiş...
bencede.
Fiyatıda uçar artık bmw'lerin hayaldi imkansız olur benim için.....
quote:
Orijinalden alıntı: mert107
Fiyatıda uçar artık bmw'lerin hayaldi imkansız olur benim için.....
belli olmaz arakdaşım. hayat neylerle dolu. şuan için bende sana katılıyorum almak imkansız. ama ilerisinwe ALLAH KERİM diyorum.
Aynı fonksiyonu görebilen Android uygulamalar var. Heves eden arkadaşlara duyrulur
Cep telefonuyla yapıyorum ben bunu :p özel programlar var bir ara kuruluydu, uzun yolda işe yarıyor. Ayna görünümüne ayarlıyorsun torpitonun önüne koyuyuorsun ve hızını falan gerekli bilgileri cama yansıtıyor.
sizin android ceptelefonuyla bu araç için kullanılan cihazın özellikleri birbirini tutmaz. bence başarılı bi olay gerçekleştirmiş bmw adam direk cama yansıtor .
Gereksiz bence.
Yani o bilgilere bakıcak anlık zamanlarda zaten 5 cm aşağıda bakarsınız.
Onun haricinde viraja girerken zaten camada konsantre olamazsınız ki viraja girerken bakmakta saçma olur. Yani bence gereksiz.
Ancak şehirler arası otobüsler de falan iş görür diye düşünüyorum. Örneğin mercedes bunu yapabilir.
HUD otomobillerde yıllardır kullanılıyor zaten. 90 larda da vardı yani. Yeni bir olay değil.
Buradaki tek yenilik renklendirmiş olmaları.
pejo 3008 test ederken hızı gösteren bu ekran cıkmıştı nedense benim hoşuma gitmemişti sürekli gözümün önünde zımbırtılar arasıra iyi olabilir de sürekli olunca sıkılır insan yaww
quote:
Orijinalden alıntı: bbrroomm19
sizin android ceptelefonuyla bu araç için kullanılan cihazın özellikleri birbirini tutmaz. bence başarılı bi olay gerçekleştirmiş bmw adam direk cama yansıtor .
Biz tavana mı yansıtıyoruz.
quote:
Orijinalden alıntı: Yazılımcı Online
Cep telefonuyla yapıyorum ben bunu :p özel programlar var bir ara kuruluydu, uzun yolda işe yarıyor. Ayna görünümüne ayarlıyorsun torpitonun önüne koyuyuorsun ve hızını falan gerekli bilgileri cama yansıtıyor.
Programın adı neydi hocam?
quote:
Orijinalden alıntı: osencag
quote:
Programın adı neydi hocam?
Ullyse Speedometer bence en başarılısı ama market girip hud yazarsan binlerce çıkıyor.Beğendiğini indir
quote:
Orijinalden alıntı: arjen553
quote:
Orijinalden alıntı: bbrroomm19
Biz tavana mı yansıtıyoruz.
yandaki arabaya yansıtıyoz
quote:
programın adı ne hocam ?
quote:
Orijinalden alıntı: arjen553
Ee vardı zaten.Hatta pejo 5008'dede var
Geliştirmişler işte. Sizin paylaştığınız videoda belirli bir kaç rengi gösterebiliyorken, şimdi tam olarak renkli hale gelmiş. İlk fotoya dikkatli bakarsanız görebilirsiniz. Peugeot 5008deki sistemde ise cam ile direksiyon arasından saydam bir ekran kalkıyor ve bilgiler bu saydam ekranda beliriyor. Ya da bu saydam zemine yansıtılıyor da olabilir tam olarak bilmiyorum ancak BMW daki gibi ön cama yansıtma yok.
quote:
Orijinalden alıntı: altunay2
quote:
programın adı ne hocam ?
Okumaz-Yazar
Ben şimdi anlamadım. Android telefonlarla nasıl cama yansıtılıyor? Yada ben mi yanlış anladım?