DonanımHaber'de AraYENİ GELİŞMİŞ ARAMA
ForumBu Bölümde Ara
Yeni DH Portal arayüzümüz herkese açık ALFA sürümüne girmiştir, siz de bu deneyime davetlisiniz. Gizle Detaylar ve Geri Bildirim
İyi bir mangal nasıl yapılır ?
18
Cevap
2
Favori
65.995
Tıklama
Tüm Forumlar >> Konu Dışı / Off Topic >> Konu Dışı >> İyi bir mangal nasıl yapılır ?
Sayfaya Git:
Sayfa:
1
Giriş
Mesaj
    • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
      07 Nisan 2009 14:27:28 Konu Sahibi
      Arkadaşlar yaz yaklaşıyor. iyi bir mangal nasıl yapılır ? önerileri alalım bilgilenelim.

      KÖMÜR VE MANGAL SEÇİMİ

      İyi bir mangal keyfi yapabilmek için öncelikle yanları delikli ve sacı kaliteli, bir mangalınızın olması gerekir. Kendi arzunuza göre yaptırdığınız özel mangal her zaman daha kullanışlı olur. Mangalı havalandırmak için kullanılacak boru, yellemek için kalın karton keyifli bir mangal yapımında kullanılacak malzemeler arasındadır. Ancak en önemli malzeme de mangalın olmazsa olmazı iyi ve kaliteli kömürdür. Şu anda piyasada yerli ve ithal olmak üzere 2 ayrı kömür çeşidi mevcuttur. Rusya veya Bulgaristan'dan gelen ithal kömür diye adlandırılan kömür çeşidi kalın ve hafiftir. Yanarken etrafa kıvılcım saçar. Yanınca hemen kül olur. Bu kömürde pişen et pek lezzetli olmaz. Fakat benim size önereceğim Çatalca'da çıkan Çelik denilen yerli kömürdür. Bu kömür fazla kalın olmamakla birlikte, rengi parlak ve ağır olur, yandığında kömürün koru uzun süre dayanır, bu kömürle pişirilen etler daha lezzetli olur.

      HAZIRLIKLAR

      Pikniklerde ve mangal yaparken hazırlıklarımızı tamamlamamız gerekir. Önce pişireceğimiz malzemelerden ziyade kömürlerin tüm mangal içerisine yaymalı ve tamamını kaplamalıyız. İkinci bir sefer pişirme işlemi için tekrar kömür eklemek yerine bu yöntem hem daha hızlı hem de daha pratiktir. Pişirmeye geçmeden önce mangalın ısısını iyi ayarlamalıyız. Kömürler kor halini aldığında elinizi ızgaranın üzerinde gezdirdiğinizde elinizi birkaç saniye tutabiliyorsanız istediğiniz pişirme sıcaklığına ulaşmışsınız demektir. Mangal ile ilgili bir hazırlık da ızgara teline malzemelerin yapışmasını önlemek amacıyla yapılan yağlama işlemidir. Kuyruk yağıyla yağlayıp ızgara telini silebileceğiniz gibi kuru soğanı yağlayıp ızgaranın üzerinde gezdirebilirsiniz. Ayrı bir lezzet katar.

      Etin lezzeti terbiyesine bağlıdır

      Pikniğe gitmeden önce etlerin bir gün önceden terbiyeye yatırılması etin lezzetine lezzet katar. Etlerin terbiyesine gelince; yoğurt (suyu ile beraber konulursa daha iyi sonuç verir), zeytinyağı, pul biber ve karabiber bir kapta karıştırılır. Arzu eden bu karışımın içine salça ve sarımsak, sarımsak istemeyen de soğanı rendeleyerek ekleyebilir. Terbiye esnasında ete kesinlikle tuz konulmamalıdır. Aksi takdirde et sertleşir. Et piştikten sonra eklenen tuz da ete gerçek lezzetini vermez. Doğru olanı, etler pişirilmeden 10-15 dk. önce terbiyeye atılan tuzdur.

      PİŞİRİRKEN

      Mangalda köfte ve köfte türü ürünler pişirirken, köfteler ne kadar çok çevrilirse lezzeti o kadar iyi netice verir. Yalnız bu çevirme kesinlikle dengeli olmalı, bir taraf çok pişirilip diğer taraf az pişirilmemelidir. Köfteler fazla kurutulmamalı, hafif sulu bırakılmalıdır.

      Etler çatal ile çevrilmez

      Mangalda pişirilen etin lezzetli olabilmesi için çevirme işlemi çatal yerine maşa ile yapılmalıdır. Çatalla çevrilen etlerin içindeki sular ateşe aktığı için, pişirdiğiniz et adeta ota dönüşür. Unutmayın ki, etin lezzetli olmasının en önemli unsuru içindeki suyu ile birlikte pişmesidir.




      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

    • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
      07 Nisan 2009 14:30:37
      gidersin fırından çok az bi para karşılığı yarım teneke kadar köz alırsın.
      mangala dökersin yaparsın



      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

      ACER Aspire 5920G Series
      Windows Vista TM Home Premium TR
      Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T8100 @ 2.10 GHZ
      4GB DDR2 RAM || NVIDIA GeFORCE 8600M GS || 160 GB SATA
      Western Digital My Passport Essential
      320GB 2.5" 5400RPM || USB 2.0 || Piano Black
    • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
      07 Nisan 2009 14:39:39 Konu Sahibi
      balkonda mangal yapanınız var mı aranızda acaba ?


      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

    • Yarbay
      2628 Mesaj
      07 Nisan 2009 14:48:10
      quote:

      Orjinalden alıntı: mertayd

      balkonda mangal yapanınız var mı aranızda acaba ?


      evet barbeküde fakat diğer türlü bütün mahalle duman oluyo



      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

    • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
      07 Nisan 2009 14:49:35 Konu Sahibi
      bu duman olayını çözmenin bir yolu yok sanırım. bildiğimiz soba borularından birini kullanarak dumanı aşabiliyormuş bazıları. Yapan var mıdır acaba ?


      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

    • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
      07 Nisan 2009 15:06:51
      Şeçimden dolayı pazartesi tatildi.Gittik deniz kıyısına piknik alanları da vardı.Sabah kahvaltı sonra deniz=) sonra mangal süper oldu.4 paket tavuk but,4 paket kasap köfte.ve tansas sucuk yaptık.Yemede yanında yat


      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

    • Yüzbaşı
      834 Mesaj
      07 Nisan 2009 15:10:47
      havalar ısınsada bi mangala gitsek artık.hep yağmur hep yağmur


      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

    • Yüzbaşı
      351 Mesaj
      07 Nisan 2009 15:15:14
      ulan acıktırdınız beni bee...şimdi şöle bir kuzu pirzola olsada mis gibi yanında patlıcan közleme bide sarımsak közleme bide dometes közleme ..Allah
      pazar günü yapim barii....



      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

    • Yarbay
      3712 Mesaj
      07 Nisan 2009 15:53:25
      bilgıye teşekkurler.


      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

      NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE....BÜYÜK ATATÜRK...TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR...
    • Binbaşı
      1157 Mesaj
      07 Nisan 2009 15:55:34
      Bizim mersinde yazlık var herkez yapıyor villa tarzı kebapları şişe diziyoruz eniştem hazırlıyor kebabı.. Tavuk olarak göğüs etini salçalı bir sosla marine edip şişe diziyoruz bekliyor tabi baya sonra pişiyor.. Pirzola olarakda etleri inceince yapıp pişiriyoruz yanında isteyen bira isteyen rakı içiyor tabi sonra pis bir duman kokusu gece yarısıda denize girmek bir başka oluyor..


      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

      Baylar ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensublar memleketi olamaz. En doğru ve en hakikî tarikat, medeniyet tarikatıdır.
    • Yarbay
      3990 Mesaj
      07 Nisan 2009 16:35:07
      ne yaptın birader yaa..offff bunun yanınada rakı veya buz gibi bira.. oooooooooffffffffffffffff...........


      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

    • DH Yönetici
      5695 Mesaj
      07 Nisan 2009 16:47:44
      İyi bir mangal yapabilmenin ilk şartı Türk olmaktır.


      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

      2011 E87 BMW 1.16i

      *"Seizures are fun to watch , boring to diagnose"House M.D.
      **Sammy FARHA & Tony G. the table dominators!!! "Do you feel my pawa?!"
    • Binbaşı
      1915 Mesaj
      07 Nisan 2009 16:55:35
      quote:

      Orjinalden alıntı: mertayd

      balkonda mangal yapanınız var mı aranızda acaba ?

      var tabikide...



      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

      AÇIM DİYE AĞLAMA; MARKETLERİ YAĞMALA...
      Ana sevri, ana arabi. Ana arabi ah yaniyyali...
    • Yarbay
      2382 Mesaj
      13 Haziran 2009 18:58:11
      evet arkadaşlar başka fikri olan var mı ?


      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

    • Yarbay
      3411 Mesaj
      13 Haziran 2009 19:02:40
      Post atayımda kaybolmasın. İleride lazım olur sağol hocam.


      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________


      [sm=You_Rock_Emoticon.gif]
      Çabalar sonuç verdi, efsane döndü.
    • Yarbay
      2382 Mesaj
      14 Haziran 2009 13:44:23
      Arkadaşlar, mangal yapmayı bütün incelikleri ile anlatacak olan var mı?


      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

    • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
      16 Mayıs 2011 22:43:32
      mesajım bulunsun


      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________


      Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.
      Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi,
      seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî bedhahların olacaktır. Cebren ve hile ile aziz
      vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her
      köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir.Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde,
      iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen;
      Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!
    • Er
      9 Mesaj
      14 Ocak 2012 17:44:21
      ortalama 1 kg tavuk eti için;

      1 tatlı kaşığı karbonata yarım limon sıkılır, 1 yemek kaşığı zeytinyağ eklenir, 2 yemek kaşığı soya sosu ve 2 yemek kaşığı yoğurt ve 4 - 5 yemek kaşığı ketçap ile iyice karıştırılır. içine isteğe göre baharat eklenir. örneğin ben köri, çekme karabiber, pul biber ve biraz zerdeçal ekliyorum.

      unutmayın tavuğunuz bu sosta ne kadar uzun zaman marine olursa lezzeti o kadar oturacaktır...

      dışarıda kar var, hava 0 derece ve ya daha az, ama ben bu post' u yazdıktan az sonra çıkıp bu sosla marine ettiğim tavuklarımı mangal yapacağım :) mangal yanarkende 2 kadeh rakı ile kendimi ısıtacağım... herkese afiyet olsun...



      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

    • Yarbay
      2751 Mesaj
      14 Ocak 2012 18:06:34
      Bizim teras balkonu kapalı olduğu zaman yanarda ama bu havada yanmaz..

      O bakımdan sorun yok yani ama böyle havada değilde 0 derece olsun rüzgarsız ve hafif rüzgarlı olsun öyle havalarda mangal yapılabilir ama uğraşı zor olduğu için ılıman havalarda rahattır.. mangal yakmanın püf noktasına gelmeyeceğim söylesekte gene bir işe yaramayacak herkes kendi bildiğini okuyacak.. Benim şömineye her türlü kömür nasıl atarsam atim gene yanıyor.. yani farketmiyor ister altına koy ister odunun hazırlanırken koy yada yanarken at keyfine kalmış.



      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

      Sistem Özellikleri;
      İntel Pentium4 2,39-2,40 GHZ İşlemci,Kingston 1 GB DDR-400 MHZ Ram,120 GB HDD,256 MB Palit Geforce FX5500 Ekran kartı,Arçelik kasa,TP-LINK WD8961 modem- Samsung P2250 21,5 Full HD monitör
      Diğer Elektronikler;
      Nokia E72 Cep telefonu,70 Ekran Arçelik Televizyon-Goldmaster HD1090 PVR(Twinbox) uydu alıcısı-YUMATU 37 Ekran TV-Taplin 19000CI Starlight uydu alıcısı
Reklamlar
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.