Şimdi Ara

'İyi' Bir Bilgisayar Mühendisliği için Mezuna Kalmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
47
Cevap
5
Favori
3.345
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bu yıl 32k yaptım. İlk 5k için tekrar sınava girmeyi düşünüyorum. İyi bir üniversitede bilgisayar mühebdisliği okumayı düşünüyorum. "Kendini geliştirirsin boşver mezuna kalmayı." gibi klişe lafları çok duyuyorum. Ama ben gerçekten iyi bir bilgisayar Mühendisi olmak istiyorum ve gerçekten iyi bir eğitim almak istiyorum.Bu sıralamalarda eğitimi,hocaları "Gerçekten" iyi olan, burs imkanları olan, akreditasyonu olan, iş bulmanın zor olmadığı bir üniversite var mı ? Bu konuya açıklık getirirseniz sevinirim.

• Yanlış düşünüyorsun. Bir kere "iyi bir bilgisayar mühendisi" olmak diye bir şey yok, çünkü bilgisayar mühendisliği meslek değil. Bilgisayar mühendisliği mezunlarının çoğu yazılımcı oluyor, ben de yazılımcıyım, ve o iyi dediğin okullardan birinden mezun olmama rağmen bunun yazılım kabiliyetime hiçbir etkisi olduğunu düşünmüyorum.

İstersen MIT'de oku, sana öyle ahım şahım bilgiler öğretmeyecekleri gibi mesleğe hazır hale bile gelmeyeceksin. Hocaların isterse dünyanın en zeki insanları olsunlar, bu onları iyi bir öğretmen yapmayacak, yeri gelecek ortalama okul mezunu 20 li yaşlarda biri sana daha iyi konu anlatacak, çünkü üniversitede atom parçalamayı öğretmiyorlar, altı üstü başlangıç seviyesi bilgiler öğretiyorlar. Bana meslek hayatımın daha ilk haftasında söylenilen şeyleri tüm üniversite hayatım boyunca hiçbir hoca ya da asistan söylemedi.

Zaman çok değerli, zamanını boşa harcama.

ben bunu 2015 yılında yaptım 29binden ve baya pişman oldum diyebilirim. sonraki sene 25bin yaptım, 25 bin yapmamdan bağımsız olarak 5bin falan yapıp itüye falan girseydım de yine biraz aynı pişmanlığı yaşayacaktım. itü boğaziçi bilkent koç vs ve onlardan başka butun unılerden bılgısayar muh mezunlarının çalıştığı trnin en büyük yazılım şirketlerinden birinde işe başlıycam, yeni mezun oldum. Bölümdeki dönemden arkadaşlarım da öyle. yani çok bir şey değişmiyor sonuç olarak. (boğaziçi bilkenti bı kenara bırakırsak. gerçi çalışacagım sırkette oralardan da var ama o okulların kültürü, yurt dışı olanakları diğer okullardan farklı). Hadi giden bir sene pek onemli değil de boşuna kendimi ilk 5 10bin falan yapamadım diye sıkıp üzmüşüm çok gereksizmiş yani. gençliğimi yaşamaya konsantre olmalıymışım, erasmus work and travel falan allah ne verdıyse.

özetle tavsiyem, özellikle bilgisayar müh için asla mezuna kalmamanızdır bu sıralamalarda ve bu senelerde. %95 değmeyecektir bu bahsettiğim sıralamalarda. şimdi sıralamalar baya ilerlemiş, seneye daha da ilerleyecek. şimdi 32bine deü ege falan gelmiyor ama yine iyi yerler geliyordur diye tahmin ediyorum. yani 3k yapsan bile itüye giremiyorsun. itü dahil oradan itibaren 30bine kadar pek bi farkı yok mezun olduğunda. bence kesinlikle kalma. ha 5 sene öncesi gibi sıralamalar olsa kalınabilir derdim yine de bu daha önce yazdıklarıma rağmen. şimdi baya baya high risk low reward durumu var. değmesi için en az 1-2kya girmen gerek bence bu baya çılgınca bir şey.

ayrıca zaten şu anki sıralaman iyi. bir cenge yerleştikten sonra birinci sınıf sonunda ilk 30kdaki cenglerden istediğin yerlere kolayca geçiş yapabilirsin. birçok üni yatay geçişte not ortalamandan cok lys sıralamana-puanına bakıyordu(ytü yuzde yetmıs lys sıralaması yuzde 30 not ortalaması mı neydı diye hatırlıyorum uc sene falan once bakmıstım. şu anda tam bılmıyorum nasıl ama buna yakındır) biraz iyi not ortalaması da yaparsan baya yüksek ihtimal olur.

Keşke 6 sene önce birileri bana bunları deseydi. Gerçi ben farkındaydım bu dediklerimin çoğunun: yine kolay iş bulundugunun, cogunlukla aynı sırketlerde calısıldığının vs. Ama buyuk oranda sırf takıntı yaptıgım için mezuna kalmıstım işte 5 bin falan yapıcam yapmalıyım vs. Allahım ne kadar saçmaymış ve gereksız boşaymış. boyle takıntılar yapmadan önemli olan şeyleri fark edip, bu önemli şeyler mevcutsa gerisine takılmadan devam edip hayatınızı gençliğinizi yaşamanız bir abi tavsiyesidir :)
  • özelde asla okumam gibi bir düşünceniz varsa seneye ilk 1.5k hedeflemelisiniz en kötü

• Kurtçu Restrop kullanıcısına yanıt

Özel dışında hangi işler mevcut ?

• 1MuhammeD1 1 kullanıcısına yanıt

anlamadım?

Özel dışında devlette hangi kurumda calışabilirim ? Savunma Sanayi de devlete bağlı mı bir de ?

• devlette çalışcaksan kalma mezuna genelde devlette urfa mezunları falan çalıışıyor yaz gitsin.

savunma sanayinin durumu biraz karışık

Kendimi disipline edebileceğim Düzgün bir şirket için olmam gereken sıralama ne kadar olmalı ?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İTÜ zor bir okul mu?
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • hocam ben senin ne demek istediğini çok anlamıyorum

• Bilgisayar mühendisliği çok geniş bi alan. Üniversite tabi ki önemli ama üni mezunu olmasan bile yazılımcı olanlar var. Gayet iyi bi sıralaman var bence tercih yapmayı düşünmelisin. Burdaki odtü itü den mezun olmadığın sürece gerisi boş muabbet i yapan at kafalarını çok dikkate alma. İş dünyasında kimse sana x üni mezunusun diye direk iş vermeyecek. Önemli olan neler yapabildiğin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • araştırmalarıma göre genellikle ilk işin haricinde nereden mezun olduklarına pek bakmıyorlarmış. yazılımcı olacaksanda üniversitelerde öyle son zamanlarda çıkan önemli yaklaşımlar pek anlatılmıyor (kaynak: üniversitelerin ders planları) anca iki elin parmaklarını geçmez o üniversiteler. örneğin sana object oriented da java anlatabilirler ama sana gidip spring framework, spring boot, hibernate anlatmaları çok düşük ihtimal başka bir örnek ise html css javascript anlarıtlar ama sana sass, react vue angular dan birini, state managment olayını anlatmayabilirler . Yada son zamanlarda genellikle(ben böyle biliyorum) e ticaret sitelerinde kullanılan mikroservis mimarisi vardır bu mimaride öyle her üniversitede anlatılmaz. Benim bildiğim bi egede bi deü cs de(bilgisayar mühendisliği değil) birde bilkent ctisde ha bunları internettende öğrenirsin udemyden plurasighttan falan. Bu arada rakiplerin sadece bilgisayar müh olmayacak buna hazırlan bunlardan biride ben olucam :). Araştırırsan görürsün önlisans mezunu olup trendyolda çalışan mı dersin(https://www.youtube.com/user/EqualGameTR) felsefe mezunu olup frontend developer olan mı....................... yukarıda kurtçuda demiş ilk 1.5k girmediğin sürece en iyi devlet ünileri gelmeyecek hatta artırıyorum ilk 1k

• jenkem kullanıcısına yanıt

okul falan bilgisaar için hiç önemli değil

boğaziçiden mezun olup çok düşük başlayanlar var ama programcılık okuyup çok iyi yerlerde başlayan var

----------------

burada yazılım için yetenek gerek ve ünide ve üni öncesinden kendini geliştirmiş kişiler çok iyi yerlerde başlayabiliyorlar

Hocam zaten bu bölümler bahsettiğiniz teknolojileri öğretmeyi hedeflemez. Teknolojiler kalıcı değillerdir. Bu nedenle üniversitelerin sana katması gereken değer bir teknolojiyi öğretmekten çok herhangi bir teknolojiyi anlamanı sağlayacak bilgiyi vermektir. Bölüm içerisindeki derslerin hepsi benzer mantıktan ilerler. İşte bir programlama dili öğretmez, programlama üzerine konseptler öğretir. Bu sayede programlama dillerinin kullandığı mantıkları öğrenmiş olursun ve herhangi bir dile yönelme imkanın olur. İşte belirli başlı algoritmaları öğretmez, o algoritmaların işleyişlerini anlamanı sağlar. Bu yüzden bu piyasada kullanılan teknolojilerin öğretilmesi eksiklik değildir.

Piyasada neler yapıldığını da bilmek lazım, eğer altındaki mantığı anlamadan sadece teknolojileri öğreniyorsan sen yazılımcı değil programcı olabilirsin. Bahsettiğiniz teknolojiler, programlama bir dil ise bu bölüm size edebiyat yapmayı öğretir kısacası. Programcı arkadaş anca tercümanlık yaparken, yazılımcı arkadaş ise sanat yapar.

• zorunlu olarak anlatılsın diye bir şey demedim zaten o tarz şeyler seçmeli verilmeli. Sonra nitelikli yazılımcı yok falan diyor millet o zaman böyle seçmeli dersler koyucaksın ve öğrencinin öğrenme işini dahada kolaylıştırıcaksın. Bu arada yazılım ve programcılık işi birer zannattır bana kalırsa. Eğerki birisi kalkıp sıfırdan bir dil, veritabanı, işletim sistemi yapmıyorsa o kişi işin mühendisliğini zaten yapmıyordur. Türkiyede yapılan çocuğu iş ya backend uygulaması yada frontend uygulaması. Bu yüzden böyle yukarda verdiğim örneklerdeki gibi güncel teknolojilerin seçmeli dersler olmalı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jenkem -- 1 Ağustos 2021; 23:24:26 >

Seçmeli olarak bile verilmesinin gerekli olduğunu düşünmüyorum, bu sefer çokça alana yönelik ders açılması gerekecek ve bunun uygulanabilir olacağını sanmıyorum. En uygun gördüğüm öğrencilere kendilerini geliştirebilecek ortam ve zaman yaratmaları. Gerek projeler, stajlar hatta ders programının yoğunluğu bile bu konuda önemli etkilere sahip olabiliyor. Zaten öğretilmek istenen mantık öğrencilere geçtikten sonra bu teknolojileri öğrenmelerinin pek zorlayıcı olacağını sanmıyorum, sadece biraz zaman alacaktır. Tabii bu konuda bir kariyer danışmanlığı tarzı öğrencilere bilgi verilmesi gerekiyor. Başarılı öğrenciler zaten nereye yönelmek istediğine karar verip gerekli teknolojileri öğreniyordur da yine de nereye yönelmek istediğine tam karar veremeyen ya da yönelmek istediği alanda ne öğrenmesi gerektiğine emin olamayan öğrencilere yol gösterilmiş olunur. Kişisel olarak söylemek gerekirse ben bir framework anlatılan dersten zevk almam, ama bir framework kullanarak uygulama geliştirmemi sağlayacak bir ortam hazırlanırsa ki proje ya da stajlar buna güzel örnek, işte o zaman zevk alırım.

• sıralamalar oyle firliyor ki seneye one cekip suan gidebilecegin yerlere gidemeyebilirsin hedef 5k falan olmali

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • mbayediagne10 kullanıcısına yanıt

Hedef o

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ankaratıplı kullanıcısına yanıt

genelde boş konuşur ama burda doğru laf etmiş boş ver üniversiteyi kendini geliştirmeye bak. Side projectler yap

• Sıralaman, hedefine göre çok kötü değilmiş. Bence riske etmeye değmez kendini geliştirmeye bak dikey geçiş vs kovala.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.