Arkadaşlar selam, Ben şu an İTÜ KKTC bilgisayar mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. %100 bursla girdim, yani bu okula para vermedim ama 4 senemi verdim. Bu süreçte yaşadığım şeyleri, kafasında soru işareti olanlar için yazmak istedim. Abartmadan, yermeden ama makyaj da yapmadan anlatacağım. Kampüs mevzusu: Her şey belirsizdi, hâlâ belirsiz Okula girerken dediler ki “Hazırlık Kıbrıs’ta, sonra İstanbul’da okuyacaksınız.” Tamam dedik. Sonra yıl içinde “Kıbrıs’a döneceksiniz belki” söylentileri çıktı. Hocalar bile ne olacağını bilmiyordu bazen. Şu an yeni gelenlere “tüm lisans İstanbul’da” diyorlar ama bu sistem 3 ayda bir değişebiliyor. İTÜ gibi bir marka ama bu kadar kararsız bir sistemle ilerliyor. Güvenip hayat planı yapılacak gibi değil. %100 bursluyum ama değdi mi? Tartışılır. Dediğim gibi ben para vermedim ama yine de bazen düşünüyorum: “Bu 4 seneye değdi mi?” Çünkü sistem hâlâ oturmuş değil. Bugün şöyle, yarın başka türlü. Herkes farklı şeyler yaşıyor. %100 burslu olmama rağmen “bari sağlam bir sistem olsaydı” diyorum. Ücretli okumayı düşünen varsa, hele ki şu anki fiyat olan 800.000 TL’yi gözden çıkaracaksa, 2-3 kere düşünsün. Bu parayı başka bir vakıf üniversitesine verip daha oturmuş, daha net bir sistemde okuyabilirsiniz. Diploma konusu: Üstü güzel, altı karışık Diplomada “İstanbul Teknik Üniversitesi” yazıyor, eyvallah. Ama detaylara inince “KKTC Eğitim ve Araştırma Yerleşkeleri” diye bir ibare var. Fakülte kısmı farklı, altında rektör imzası var ama dekan yerine “KKTC yönetim kurulu başkanı” imzası bulunuyor. Yani diploma kağıt üstünde güzel ama biri detayına bakarsa “bu İstanbul İTÜ değilmiş” diyor. Yurt dışına başvururken açıklama yapmak zorunda kalıyorsun. O tat kaçıyor işte. Kısacası, “İTÜ diploması” diyip geçmek kolay ama içeriği biraz farklı. Mezuniyet sonrası: Kimse tanımıyor, mezun ağı yok Şu an kaç mezun var derseniz, bir elin parmağını geçmez. Mezun ağı yok, sektörde “İTÜ KKTC nedir?” diye soran çok. İTÜ deyince herkes “vay” diyor ama detayları görünce “hmm” noktasına geliyorlar. Sen bir şey başardığını anlatırken önce açıklama yapıyorsun: “Evet İTÜ ama KKTC programıydı” falan... O an bile insanın morali bozuluyor. Bu kadar emeğin sonunda bile kendini kanıtlamakla uğraşıyorsun. Bölüm özelinde de bir şeyler eksik Bilgisayar mühendisliği okuyorum ama bazı derslerde sınıf ayrımı yaşadık, bazı hocalar ana kampüsle eş zamanlı veriyor ama bazıları daha zayıf. Laboratuvar imkanları da sınırlı, teknik seçimli ders sayısı da az. İstanbul’daki gibi zengin bir ders havuzu yok. “İTÜ markası var” diye tolerans gösteriyorsun ama bu eksikler yeri geliyor can sıkıyor. Sonuç: %100 burslu olmama rağmen bu sistemi her zaman sorguladım. Para vermedim ama zamanımı verdim, o yüzden size içim rahatken şunu diyemem: “Gözünüz kapalı yazın, değiyor.” Çünkü her şey belirsiz. Sistem oturmamış. Mezun oluyorsun ama elinde net bir güç olmuyor. Marka olarak İTÜ çok değerli evet, ama bu programın içi o değere henüz denk değil. Kendi kararınız tabii ama bu yazıyı okuyorsanız, yazmadan önce gerçekten iyi araştırın derim. Sonradan pişman olmamak için. |