Arkadaşlar selam, Ben şu an İTÜ KKTC bilgisayar mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. %100 bursla girdim, yani bu okula para vermedim ama 4 senemi verdim. Bu süreçte yaşadığım şeyleri, kafasında soru işareti olanlar için yazmak istedim. Abartmadan, yermeden ama makyaj da yapmadan anlatacağım. Kampüs mevzusu: Her şey belirsizdi, hâlâ belirsiz Okula girerken dediler ki “Hazırlık Kıbrıs’ta, sonra İstanbul’da okuyacaksınız.” Tamam dedik. Sonra yıl içinde “Kıbrıs’a döneceksiniz belki” söylentileri çıktı. Hocalar bile ne olacağını bilmiyordu bazen. Şu an yeni gelenlere “tüm lisans İstanbul’da” diyorlar ama bu sistem 3 ayda bir değişebiliyor. İTÜ gibi bir marka ama bu kadar kararsız bir sistemle ilerliyor. Güvenip hayat planı yapılacak gibi değil. %100 bursluyum ama değdi mi? Tartışılır. Dediğim gibi ben para vermedim ama yine de bazen düşünüyorum: “Bu 4 seneye değdi mi?” Çünkü sistem hâlâ oturmuş değil. Bugün şöyle, yarın başka türlü. Herkes farklı şeyler yaşıyor. %100 burslu olmama rağmen “bari sağlam bir sistem olsaydı” diyorum. Ücretli okumayı düşünen varsa, hele ki şu anki fiyat olan 800.000 TL’yi gözden çıkaracaksa, 2-3 kere düşünsün. Bu parayı başka bir vakıf üniversitesine verip daha oturmuş, daha net bir sistemde okuyabilirsiniz. Diploma konusu: Üstü güzel, altı karışık Diplomada “İstanbul Teknik Üniversitesi” yazıyor, eyvallah. Ama detaylara inince “KKTC Eğitim ve Araştırma Yerleşkeleri” diye bir ibare var. Fakülte kısmı farklı, altında rektör imzası var ama dekan yerine “KKTC yönetim kurulu başkanı” imzası bulunuyor. Yani diploma kağıt üstünde güzel ama biri detayına bakarsa “bu İstanbul İTÜ değilmiş” diyor. Yurt dışına başvururken açıklama yapmak zorunda kalıyorsun. O tat kaçıyor işte. Kısacası, “İTÜ diploması” diyip geçmek kolay ama içeriği biraz farklı. Mezuniyet sonrası: Kimse tanımıyor, mezun ağı yok Şu an kaç mezun var derseniz, bir elin parmağını geçmez. Mezun ağı yok, sektörde “İTÜ KKTC nedir?” diye soran çok. İTÜ deyince herkes “vay” diyor ama detayları görünce “hmm” noktasına geliyorlar. Sen bir şey başardığını anlatırken önce açıklama yapıyorsun: “Evet İTÜ ama KKTC programıydı” falan... O an bile insanın morali bozuluyor. Bu kadar emeğin sonunda bile kendini kanıtlamakla uğraşıyorsun. Bölüm özelinde de bir şeyler eksik Bilgisayar mühendisliği okuyorum ama bazı derslerde sınıf ayrımı yaşadık, bazı hocalar ana kampüsle eş zamanlı veriyor ama bazıları daha zayıf. Laboratuvar imkanları da sınırlı, teknik seçimli ders sayısı da az. İstanbul’daki gibi zengin bir ders havuzu yok. “İTÜ markası var” diye tolerans gösteriyorsun ama bu eksikler yeri geliyor can sıkıyor. Sonuç: %100 burslu olmama rağmen bu sistemi her zaman sorguladım. Para vermedim ama zamanımı verdim, o yüzden size içim rahatken şunu diyemem: “Gözünüz kapalı yazın, değiyor.” Çünkü her şey belirsiz. Sistem oturmamış. Mezun oluyorsun ama elinde net bir güç olmuyor. Marka olarak İTÜ çok değerli evet, ama bu programın içi o değere henüz denk değil. Kendi kararınız tabii ama bu yazıyı okuyorsanız, yazmadan önce gerçekten iyi araştırın derim. Sonradan pişman olmamak için. |
İTÜ KKTC

-
-
geçen sene yazmayı düşündüm bu tarz bir yazıyı ben de, yazdığın şeylerde çok haklısın, gelmek isteyen dostlarım burayı yazmadan önce 5 kere düşünün
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
ben de itu kktcdeyim sen 2021 girişli misin? Keşke kktc bilgisayarcılara yapılan negatifi ayrımcılıktan da bahsetseydin. Derslerin çoğunlukla sadece kıbrısa özel açılması, (hocalar genellikle daha önce ders vermemiş hocalar isim vermiyim ama lineer ve c de oyle oldu mesela), sistemsizligin had safhada olması. Son 2 senedir yetişmedigi için add dropta ders almak zorunda kalmamız. Add droptayken istanbul bilgisayarla aldıgımız dersin sonradan ayrılması ve diger crnye geçmeye zorlanmamız geçmezseniz dersiniz sayılmayacak demeleri.
1. Sınıfta havuz derslerini de ayrı açmaları ve tek bi crnyi almaya zorunlu tutulmamız. Başkalarının mat1-2 için her günü seçme şansı varken bizim tek gün tek saat olması.
Rektörle konuşunca 1k yapmış kişilerle sizi tabii bir tutamayacagız demesi.
Belki bunlar senin başına gelmemiştir çünkü 4. Sınıfsın ilk girenler cogu dersi ortak gördü diye duymustum.
eger itu kktc yazacaksanız bilgisayar yazmanızı onermem. Kktc elektrik elektronikte ayrımcılık yoktu mesela. Onlar eef çatısı altında kardeş kardeş okuyor. Ama elektrik elektronigin bi sıkıntısı programı ehbyle aynı olmasına ragmen adı farklı oldugu için karışıklık çıkabilir. itü’de eem yok ehb var malum.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
İstanbul'da KYK'da kalınabiliyor mu
-
İtü nün Odtü nün ücretli kıbrıs okulu açması çok saçma. Kıbros öğrencilerinin de kendini itü lü odtülü sayması saçma.
Ülkede birkaç tane kaliteli okul var. Bu okulları kaliteli yapan öğrenci kitlesinin başarılı olması.
Şimdi baktım itü ceng kıbrıs 73 binle almış. Gerçek itü ise 1200 le almış. Sen şimdi bu ikisini bir mi tutacaksın? Ki paralı olan kontejyanları dolmamış bile okulun. 300.000 olayım sonra itü diploması alayım.
Bu itü odtü kıbrısın kapatılması lazım. Kendi öğrencilerine haksızlık bu.
Ben öğrenciyken devamlı kıbrıstan öğrenci gelir bizle derse girerdi. Abicim zaten sınıf küçük, okul dolmuş ağzına kadar. Sınıfta oturacak yer olmazdı. Bir de kıbrıstan gelenler bize hep farklı gözle bakardı.
Devamlı söyledikleri aynı hocalar derse giriyor, aynı dersleri alıyoruz, biz de odtülüyüz derlerdi. Bi kıbrıstan gelen ödev grubunda biri vardı. 800.000 bin yapmış ygs de. Türev almasını bile bilmiyordu. Sonra lafa gelince biz de odtülüyüz.
Ülkede kaliteli kurumları böyle böyle içini boşalttılar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Halihazırda okuyan biri olarak kesinlikle tavsiye etmiyorum bir diğer konuda da açıkladım ancak kısaca yurtdışı imkanınız yok itü'deki öğrencilerden tamamen ayrısınız hazırlığı kktc'de okuyorsunuz (işkence seneydi)ekstra olarak şu an bizi zor durumda bırakıyorlar itü kktc kampüsünün tamamlanacağını söyleyen insanlar var tekrar oraya gönderemezler bizi söz verildi!
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
hocam ben de şunu merak ediyorum, dediğiniz şeye göre önemli olan öğrenci kalitesi ve bunu da itü kktc belirli yıllarda sağladı. 2022 2023 yıllarında gayet iyi sıralamalarla kapadı okul bu öğrenciler istanbulda eğitim almasına rağmen kendilerini niye itülü saymasın? Diğerlerinin hakkı demişsiniz de biz zaten ortamlarda kktc girişliyiz diyip durumumuzu belli ediyoruz ki. Bize bir şans kapısı aralandı ve bundan yararlandık. Zaten fark ederseniz bilgisayar öğrencilerini ayrı sınıflara koymuşlar bile. Hadi 100k ile pcde okuyanlara karşı haklısınız derdim fakat aynı sınıflarda bile değiller imkandan yararlanıyorlar kimseye de zarar etmiyorlar hani.
-
Hocam bunu lütfen açıklar mısınız mezun oldunuz mu? İş güç durumu ne? Son söylediğiniz cümle zaten direkt palavra kimsenin kıbrısa gittiği yok benim merak ettiğim ilk 2 cümleniz Yurtdışı imkanınız yok demek dümdüz yanlış demek ama kanıtlı şekilde mezunlar arasında yurtdışına gidenler oldu olacak da. Dayanağınızı merak ediyoum
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X