Arkadaşlar işyerimi mahkemeye vermeyi düşünüyorum. Tüm Türkiye'de faaliyet gösteren sözde kurumsal gözüken bir aile şirketi. Vardiyalı sistemde 7/24 çalışılıyor. Fakat gece vardiyası saat 18:00'de başlıyor sabah 08:00'de bitiyor yani tam 14 saat. Bu çalışma süresiyle ilgili herhangi bir mesai ücretide verilmiyor. Bir kaç kişiden duyduğum kadarıyla gece vardiyası 18:00'de başlamaz diyorlar ve 14 saat çalışmak usulsüz diyorlar. Bu yüzden rakip firmaların hepsi vardiyasını 8 saat üzerinden yaptı. Hak hukuk olarak ben bunları kime şikayet edebilirim acaba? 170 nolu telefona mı? Birşey çıkar mı bu durumdan. Amacım maddi beklenti değil sadece insancıl saatlerde çalışmak.
Genel olarak haftada 50 saat çalışıyoruz ama gece ve gündüz vardiyası birleştiğinde kimi zaman haftada 68 saate çıkıyor çalışma süresi ve ek bir ücret olmadan.
Evet değerli yorumlarınızı bekliyorum. Nasıl ve hangi yönteme başvurmalı.
Mahkemeye verebilirsin .Bişey çıkar mı bilmiyorum ama 14 saat usulsüzlük .Bunu kanıtlayabilir misin peki ?
Benimde eski işimde gece vardıyasında (gündüzdede aynı) mesai akşam 19:30da başlar sabah 7:30da biterdi. Saat 5ten sonrası 2,5 saat mesaiydi. Haftada 45 saat dışındaki her süre mesaidir.
İŞ SÖZLEŞMEN VARSA ELİNDE OKU, ÇALIŞMA SAATLERİN ÜCRETİN AYNI ŞEKİLDE YAZIYORSA İMZANDA VARSA HAKSIZ ÇIKABİLİRSİN.