Şimdi Ara

Cuma Günü Yıllık İzin İçin 2 Gün Kesilmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (3 Mobil) - 1 Masaüstü3 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
914
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese iyi forumlar,


    Sabah 07:30 akşam 17:30 saatleri arasında haftanın 5 günü çalışan birisiyim. Günlük 40 dk yemek mola süremiz bulunmakta (mavi yakalarda 15 ve 10 dk'lık 2 adet çay istirahati bulunmakta)


    3 yıldır çalıştığım şirkette , yılbaşından sonra "Cuma izin alanlardan 2 gün yıllık izin kesilir" diye bir uygulama başladı. Cuma izin alan birisinin 2 günlük yıllık izninin kesilmesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi?


    İnternetten araştırdığım ve gördüğüm kadarıyla "İş sözleşmesinde Cumartesi-Pazar hafta tatilidir ibaresi varsa yıllık izin olarak 2 gün kesilemeyeceği" yazıyor.


    Haftalık 45 saati tamamladığımız için iş sözleşmesinde otomatikman "Cumartesi - pazar" tatildir ibaresi var mıdır? Yoksa bu olay tamamen işverenin inisiyatifine mi kalmıştır?


    Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. İyi Forumlar.




  • Kanunen mümkün değil bu dediğin.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hafta tatilini keseriz diyor olmasınlar

    Genelde bunu yapıyorlar.

  • iş kanunun da iş günleri 6 gündür, sen 5 günde çalışsan 6 gündür.

    Eğer ki iş sözleşmende akdi tatil olarak nitelendirilen cumartesi gününün hafta tatili olarak değerlendirileceği ya da bugünün yıllık izin açısından dikkate alınmayacağı yazmıyor ise işveren cuma günü yıllık izin kullanan bir çalışandan 2 gün yıllık izin bakiyesi azaltabilir.

  • Bununla ilgili yakın bir tarihte yazı yazmıştım


    İnternette bu konuya dair okuduğun bilgiler doğru, haksızlık gibi gelse de ne yazık ki değil.


    Haftanın 5 günü çalışma yapan işyerlerinde çalışılmayan cumartesi gününün yıllık izin bakisinden düşülmesi işçiler açısından hep merak edilmiş acaba işverenlik doğru bir işlem mi yapıyor diye kafalarında soru işareti yaratan bir uygulama olmuştur.

     

    Evet işçi işvereninin doğru bir işlem yapıp yapmadığını merak etmekte haksız mıdır?

     

    Cumartesi günü çalışma olmamasına rağmen yıllık izin bakiyesinden bu sürenin düşülmesi hakkaniyete uygundur mudur?

     

    Bilindiği gibi, 4857 sayılı İş Kanunu 10/06/2003 tarih ve 25134 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

     

    4857 sayılı İş Kanunu’nun “Çalışma süresi” başlıklı 63. maddesinde, “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.

     

    Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.

     

    Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.”

     

    Çalışma sürelerinin yukarıdaki esaslar çerçevesinde uygulama şekilleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.” denilmektedir.

           

    Diğer taraftan, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 53. maddesinde yıllık ücretli izin süreleri düzenlenmiş, 56 ncı maddesinde de, yıllık ücretli iznin işveren tarafından bölünemeyeceği, bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesinin zorunlu olduğu, ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin sürelerinin, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olamamak üzere bölümler hâlinde kullanılabileceği, işveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinlerinin yıllık izne mahsup edilemeyeceği, yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günlerinin izin süresinden sayılmayacağı hükme bağlanmıştır.

     

    Mülga olmuş olan 394 sayılı Hafta Tatili Kanunu ile 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanuna göre “Pazar” günü hafta tatili günüdür.

     

    İş Mevzuatımıza göre “Cumartesi” günü iş günüdür.

     

    Buna göre, yıllık ücretli izin günlerinin hesabında Cumartesi günü yıllık ücretli izin süresinden sayılmaktadır.

     

    Ancak, iş sözleşmesinde ya da toplu iş sözleşmesinde Cumartesi gününün yıllık ücretli izin süresinden sayılmayacağına ilişkin bir hüküm bulunması halinde bu hükme uyulması gerekmektedir. 

    Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin kapatılması sonrasında Başkan ve Üyelerinin Yargıtay 9.Hukuk Dairesinde görevlendirilmesi üzerine her iki Daire kararlarında uyuşmazlık konusu hususlar görüşülmüştür. Uyuşmazlık konularından bir tanesi de Cumartesi gününün yıllık izin süresinden sayılıp sayılmamasına dönüktür.

     

    Konu ile ilgili daireler arasındaki görüş aykırılığı ve birleşme sonrası alınan ilke kararı şöyledir:

     

    Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nce verilen kararlarda, iş sözleşmesinde cumartesi gününün hafta tatili olarak kararlaştırılması durumunda, sözleşmede ayrıca “cumartesi gününün yıllık izin hesabında iş günü sayılacağına” dair kural bulunuyor ise, cumartesi gününün iş günü sayılarak izin süresinden düşülmesi gerektiği kabul edilmiştir.

     

    Buna karşın birleşmeden önce Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nce, “taraflarca iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde cumartesi gününün hafta tatili olduğu açıkça kararlaştırılmış ise, sözleşmede başkaca hükümler ile bunun aksinin düzenlenmesinin mümkün olmadığı” yönünde kararlar verilmiştir.

     

    Birleşmeden sonra alınan ilke kararına göre:

     

    Bireysel veya toplu iş sözleşmeleriyle Cumartesi ve Pazar günleri hafta tatili günü olarak belirlenmişse, İş Kanunu’nun 56/5. maddesi gereği her iki gün yıllık izin sürelerinden sayılmaz.

     

    Başka bir anlatımla yıllık izin kullanma dönemi içindeki Cumartesi ve Pazar günleri kullanılan izin süresinden düşülür. Ancak bireysel veya toplu iş sözleşmesinde hafta tatiline eklenen bu Cumartesi gününün yıllık izin hesabında iş günü olarak sayılacağı veya izin süresinden düşülmeyeceği şeklinde açık bir kural mevcutsa, bu hüküm geçerli sayılmalı ve İş Kanunu’nun 56/5. maddesi gereği sadece yıllık izne rastlayan Pazar günleri izin süresinden düşülmelidir.

     

    Görüldüğü üzere ilke karar net bir şekilde işçi ile imzalanmış olan iş sözleşmesine atıfta bulunmaktadır.

     

    İşçi ile imzalanan sözleşmede Cumartesi gününün iş günü olup olmadığına dair bir atıf olup olmadığının araştırılması gerektiği, böyle bir atıf var ise sözleşmede belirtilen hükme göre işlem yapılması gerektiği, herhangi bir atıf yok ise Cumartesi gününün yıllık izin bakiyesinden iş günü olarak düşülebileceği sonucuna varılacaktır.

     

    Dolayısıyla haftanın 5 günü de çalışmış olsak eğer ki sözleşmemizde Cumartesi gününün yıllık izin bakiyesinden düşülmeyeceğine dair bir madde yok ise işverenlikçe bugünün yıllık izin bakiyemizden düşülmesi Kanuna uygun bir işlem olacaktır. 





  • Haftalık 45 saati tamamladığımız için iş sözleşmesinde otomatikman "Cumartesi - pazar" tatildir ibaresi var mıdır? Yoksa bu olay tamamen işverenin inisiyatifine mi kalmıştır?



    Sözleşmelerin % 99' unda bu tip bir ibare yer almaz, cumartesiye atıf yapmaz,

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.