Şimdi Ara

İstanbul Tıp Fakültesi(Çapa) mi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
6
Favori
28.118
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Başka bir konuda yazmıştım fakat böyle ayrı bir konuda olursa daha kolay ulaşılabileceğini düşündüm:
    >Çapa 1.sınıf:
    çok rahattır.oryantasyon dönemi gibi olur ilk dönem.işte tıp tarihi vs. gibi basit dersler olur.Bunlar c.paşada da var.
    2.dönemde temel bilimlere giriş 1 , temel bilimlere giriş 2 ,hayatın evreleri, lokomotor sistem gibi temel bilimler dilimleri olur.Bu dilimlerin içinde biyokimya,biyofizik,tıbbi biyoloji vs. gibi temel dersler olur.(Entegre sistem).Kolaydır.Lokomotor sistemde anatomi dersleri görülmeye başlanır,çok zevkli geçer(özellikle özcan gayretli hocanın grubuna düşersen hayatındaki en eğlenceli dersleri görürsün-çapa yazdığını farz ediyorum ).
    Çapa 1.sınıfta haftada 5 gün okul olur.Cerrahpaşada cuma günleri boş,4 gün okul olur.
    Yazın 1. sınıfta yaz stajları başlar çapada.1.sınıf yazında en düşük 1.basamak sağlık kuruluşunda(aile hekimliği,sağlık ocağı gibi yerler) 2 haftalık yaz stajı yapmanı ister okul.
    Cerrahpaşa da bu yok.3 ay tatil yaparsın 40 gün de ara tatil olur.
    Yani Cerrahpaşa haftada 4 gün okul+40 gün yarı tatil+3 ay yaz tatili.
    Çapa 5 gün okul+30 gün yarı tatil+2.5 ay yaz tatili+yaz stajı farkı var.

    2.Sınıf:
    Çapa da cerrahpaşa da aynı gibidir.temel bilimler dersleri görmeye devam edilir.Anatomi uygulamaları en zevkli dersleridir bu sınıfın.Ekstra olarak çapada gördüğün temel bilimler dersleri üstüne bunlarla ilgili+vaka dersleri olur.
    Çapa ara tatil 2 hafta ,yaz tatili 2.5 ay
    Cerrahpaşa ara tatil 40 gün, yaz 3 ay
    +çapa da yine 2hafta yaz tatili stajı olur.Bu sefer en düşük 2.basamak kuruluş istenir,işte devlet hastaneleri vs.Genelde çevre hastanelerde vs. yapılır bu.Cerrah paşa da yine yok yaz stajı.

    3.Sınıf:
    Temel bilimler devam eder.
    Ama çapa da semiyoloji dilimi ve bununla birlikte asistan dahiliye uygulamaları başlar.Çapanın farkını koymaya başladığı dönemdir bu dönem.3.sınıflar okulun servislerinde hasta görmeye başlar.Anamnez nasıl alınır,fizik muayene nasıl yapılır,hangi bulguda ön planda kabaca ne düşünülmesi gerekir bunlar öğretilir.4.sınıf stajları için temel olur bu dilim.
    Cerrahpaşa da bu yok.Direk 4.sınıf stajlarında öretilmeye çalışılır bunlar.
    Ayrıca 3.sınıf çapada simule hasta uygulamaları olur.Hasta rolü yapan oyuncular gelir.Öğrenci vs. değildir bunlar.Bildiğin dışardan oyuncu gelir Asistan gözetiminde tek tek öğrencilerle görüştürülür bunlar ve semiyoloji diliminde öğrencinin ne öğrendiğine bakılır.Kamera,ses kaydı olur.Sonradan ne yaptığınızı izlerken arkadaşlarınızla beraber yarılırsınız
    Cerrahpaşada yine yok bunlar.Sadece temel bilim dersleri devam eder c.paşada.
    çapa ara tatil 2 hafta yaz 2.5 ay
    c.paşa ara 40gün yaz 3 ay.

    4.sınıf:

    Büyük stajlar başlar bu sene.Dahiliye,cerrahi,pediatri,kadın hastalıkları,kardiyoloji gibi ilerisi için çok önemli stajlardır.(cerrahpaşaya girsen bile çok iyi çalışmanı öneririm bunlara-çıkmış çözüp geçmeye çalışma yani,ilerde üzülürsün yoksa.)
    İşte çapa 3.sınıftaki temel burada farkını konuşturur.Önceden anamnez,fm vs gördüğünden bunlara kafan takılmaz tekrar.Servis uygulamalarında hoca sana hadi anamnez al bakıyım dediğinde öylece kalmazsın.
    Ayrıca bu büyük anabilim dalının hepsinin sabah toplantıları olur,bu toplantılarda servise yeni yatmış hastaların,bir önceki gün acile gelmiş ve tanı konulamamış hastaların vs. asistan sunumları ve hocaların kendi özel vakalarının tartışmaları olur.Bu toplantılar c.paşada da olur.
    Çapanın farkı ayrıyeten hocaların dahiliye sabah vaka tartışmasıdır.Bir kaç anabilim dalından tanı alamamış vakalar tartışılır burada.Bu asistan toplantılarından farklı olur.Tüm dönemler katılabilir buna.Acayip zevkli tartışma döner.Houseların canlı kapışması gibi olurBazen öyle tartışma döner ki sanırsın koca koca adamlar kavga ediyor Hatta eskiden çıldıran bazı hocaların koyduğu tanı üstüne diploma yırtmasına iddiaya giriştikleri söylenir.
    Cerrahpaşada bu yoktur yine ve cerrahpaşalıların bazı sağlam öğrencileri de gelir genelde buna sabah dersleri olmadığında.Diğerleri zaten yatış sürekliİki okul arası 10-15 dk olduğunu biliyorsunuzdur zaten.
    Bunun dışında da yine çapa da çok fazla vaka dersleri olur.
    Tatiller:
    Çapa ara tatil 1 hafta, yaz 2 ay
    c.paşa ara 1 hafta yaz 3 ay.

    5.Sınıf:
    2 okulda hemen hemen aynıdır.Çapa farkı yine öğleden sonra sonra okul 4-5 e kadar sürer ancak yoklama sıkıntısı olmaz bu derslerde.Bu öğleden sonraki dersler önceki senelerin de tekrarı gibi olur sürekli.
    Cerrahpaşada ise öğleden sonra okul biter.
    Ayrıca çapada yine pdö dersleri olur.Cerrahpaşada yok yine bu.Bu dersler de dönem 6-8 kişilik gruba ayrılır her gruba senaryo vaka verilir başında hoca bulunur.Grup kendi içinde nedeni bulmaya çalışır.Çok zevkli ve öğreticidir.Housedaki gibi olur bir nebze hoca neler düşünüldüğünü yazar tahtaya sonra ekarte edilmeye başlanır vs..
    +Hekimliğe doğru dersleri olur.Bu da tüm dönem 5lerin vaka tartışması gibi olur.Dahiliye sabah vakalarına benzer ama öğrenciler arasında olur.Katılım zorunlu değildir.Cerrahpaşada yoktur yine bu ve oradan gelenler olur.
    Çapa ara tatil yok yaz tatili 1ay(internlük erken başlar)
    C.paşa ara tatil 2hafta yaz 1ay(internlük)

    çapada vaka dersleri seçmeli stajlar vs. tüm sınıflarda daha fazladır.(tatil farkı bu nedenle olur ki lisede bile 2 hafta ara 3 ay yaz tatili yaptınız,tıp fakültesi için çapanın tatilleri gayet idealdir.)
    Sınıf geçme olarak çapada da kalmadan rahat geçersiniz.Koca dönemde max2-3 kişi kalır ki bunlarda yatışın b.kunu çıkaranlardır.bir de yabancı öğrenciler kalır genelde türkçe nedeniyle.

    6.sınıf:
    6.Sınıfta internsün.Amelelik dedikleri şimdi oluyor işte
    Çoğu kişi saçma sapan isyan eder ama gereklidir bence.Adam daha ekg elektrotlarını bağlamayı bilmez onu bile hemşire yapsın ben niye yapıyorum der isyan eder.Arter gazı almayı bilmez,primer stür ne bilmez,sonda takmaz ben niye milletin sidiğiyle uğraşayım der hemşire yapsın der.Mecburi hizmete bir atanır herkes gözüne bakar şunları yapsa da halletse işi hem de biz de görsek diye ancak paşam zamanında bunları amelelik görüp tus kasmıştır.
    Okullar bu gibi işin pratik temelini öğreneceğin şeylere amelelik deyip kaytaranlarla dolu.
    Adam İntern daha, sanki prof.muş gibi muamele bekliyor.Herkes her şeyi halledecek en son buna rapor edecek bu da tamam diyecek gidecek sanki o kadar bilgi becerisi varmış da.Sonra kalp krizi geçiren bir hasta geliyor adam daha tansiyonu ölçemiyor,basit mi ekg si yorumlayamıyor,kalp krizi geçiren adamı evine yolluyor ben amelelik mi yapacam diyor sonra.
    Neyse fena patlamışım burada
    Kısaca iş pratiği o 6.sınıf ameleliğiyle öğreniliyor.Millet tus çalışcam diye öyle basit ama hayati şeylerden kaytarıyor, iyi bir şey yaptığını sanıyor.

    -----
    Cerrahpaşayı gezdiyseniz yemekhane tarafına gitmişsindir umarım.Temel bilim binası inşaatı var şu anda.Cpaşanın alanı geniş olduğundan ilk aşamada bina yıkılmadı henüz ancak 1-2 seneye hastane tarafı yıkılacak ve felaket bir şantiye kaosu ortamı olacak.
    Çapanın taşınması ise direk yeni yere olacak.aynı marmara tıp gibi ve daha sakin olacak.Eski yer de çapaya ait olacak bazı tarihi poliklinikler(hulusi behçet gibi),azizsancar datem ve onkolji enstitüsü kalacak ve araştırma labı kurulacak çapaya.Yine çapada bir kaç küçük staj olacak.

    Puana göre tercih yapacaksanız da şunu diyim ben tr 247.siydim.bizim dönem lys 1. çapada.Çapa o dönem 500 kişi aldı ve tabanı 1600.sırada kapadı.C.paşa ise 2000 küsürdü.Yani o konular hiç belli olmuyor..Daha sonra taşınma mevzusu çıktı çapa ve cerrahpaşanın ve ne hikmetse çapanın taşınacağı olay oldu.çünkü hocalar bizde baya direttiler eğer eski yerimizden ayrılırsak kesin otel avm dikerler bize vermezler orayı diye.Yeri aşırı merkezi bir yer çünkü.Son haliyle eski yer bizde kalacağı garantisi alındı.Ki çapanın taşınması mevzusu 20 senelik mevzu eskilere söylerseniz gülerler.Böyle bir 10 sene daha gider yani.Daha yeni fakültenin planı bile yok ortada:D çivi dahi çakılmamış.
    Tus taban puanlarına bakarsanız da hala daha diğer bir kaç fakültenin ekol bölümleri hariç tüm bölümleri en yüksek puanlarla kapatır.
    Yani bir 4-6 sene daha okulda olacak asistanlar dahi takmaz taşınma mevzusunu.
    Ancak bugün cerrahpaşa yazacaklar 1-2 seneye pişman olacak.Çünkü cpaşada yerinde yapılanma başladı ve cidden çok karmaşık bir hal alacak orası.Dediğim gibi hastane tarafı yıkılmaya başlandığında aynı anabilim dalı dahi farklı binalara veya prefabriklere dağıtılacak.Şu anda biz bundan hiç etkilenmedik diyenler var.Çünkü inşaat şu an cerrahpaşanın eski halı saha arazisinde,boş yerde yani.ancak buna da kendi okullarında okuyanlardan şimdi bile isyan eden var.yeni yapılan yeri gezerseniz yemekhane dibindedir ve lağım kokusundan toz dumandan geçilmez.Yemek yerken küfredilir hatta bazen yemekhane yerine kumanya dağıtılır.
    Son sözüm de cerrahpaşalılarla ve çapalılarla iyice konuşun bu dönem ona göre karar verin puana göre yazarsanız çok pişman olabilirsiniz.

    ---
    ayrıca çapa ve cerrahpaşanın bulunduğu yer istanbulun en merkezi yerlerindendir.öğrencilikte ortamlara akayım dediğinizde buradan istediğiniz yere ulaşım(taksim-beyoğlu-beşiktaş-kadıköy vs..) otobüs/metro vs 10-30 dk sürer.tıp fakültesi kampüsleri genelde hastane tarzıdır hiç bir yerde odtü,boğaziçi kampüsü gibi bir kampüs bulamazsınız kampüs soran arkadaşlarım.

    Yurt konusu sıkıntı.Özellikle erkekler için daha sıkıntı.Genelde çoğunluk ilk seneden sonra kafa dengi arkadaşıyla okul çevresinde eve çıkar.Ayrıca fatih ilçesi aksaray semti adeta apocalyptic medeniyettir İstanbul dışından gelecek arkadaşlarım.Bu 2 okula da ulaşmak için aksaraydan geçersiniz ki gözünüz korkmasın
    Ancak çapa ve cerrahpaşa çevresi adeta kurtarılmış bölge gibidir.Çapanın karşısı özellikle şehremini semti genellikle öğrenci ve asistanların oturduğu yerdir ve gayet nezihtir.Genelde öğrenciler de buradaki evlerde kalır okula yürüme mesafesi 5 dkdır.Cerrahpaşalılarda genelde kocamustafapaşa tarafında olur.Ev ararken buralara bakarsınız,dediğim gibi okullara yürüme mesafesi 5dk.Kiralar ise biraz tuzlu gelebilir tek başına eve çıkmak zor.

    Soran arkadaşlar için Ankara tıp hakkında pek fikrim yok.Çapa eğitimi hakkında garanti verebilirim.Bu nedenle İstanbul farkından dolayı Çapa yazın kesinlikle derim.Dediğim gibi yeri aşırı merkezi bir yer.öğrenciyken taksim,beşiktaş,kadıköy vs..Ankarayla karşılaştırılamayacak ortamların olduğu,insanın kendini çok rahat istediği yönde geliştirebileceği yerlere/aktivitelere çok yakın yeri.Tiyatroydu,danstı eğlenceydi vs.. aklınıza gelebilecek her türlü aktiviteye/yere ulaşmanız çok rahat.

    Marmara ing. hakkında da pek bilgim yok o yüzden puanına göre okulu yazmayın demem.Ancak İngilizce eğitim ile Türkçe tıp eğitimi arasında cerrahpaşadan gördüğüm hiç fark yok.Sadece kontenjan daha düşük.Yurt dışı imkanı bakımından da ingilizce tıbbın hiç bir ekstra imkanı yok.Dersler öğrencilerin çoğunluğu ingilizce iyi derecede bilmediğinden türkçe işlenir zaten.(hocalarda pek akıcı konuşamaz,türkçe anlatmayı seçer.Yabancı öğrenci varsa slayttan okur vs.)
    Sonuç olarak yurtdışı imkanı itf ve cpaşada istemediğiniz kadar vardır.
    Marmaranın yeri ise en son hatırladığım pendikteydi.Şu an neredeler tam bilmiyorum galiba dağınıklar ancak pendik istanbulun diğer ucudur yukarıda bahsettiğim merkezi yerlere çok uzaktır.Marmarada okuyan bir arkadaş anlatırsa bunları buraya eklerim ben de.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guytoncan -- 23 Temmuz 2017; 17:17:45 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >







  • Forumda gordugum en iyi capa cerrahpasa karsilastirmasi tebrikler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam 1-2 cerrahpaşa yazmıştım 3-4 çapa bu yazıdan sonra capayi öne yazmayı düşünmeye başladım. Çünkü insanların gerçekten iyi doktorlara ihtiyacı var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam ankarada yaşıyorum sizce çapa yazmaya değer mi normalde ankara tıp yazıcaktım karşılaştırır mısınız?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende cerrahpasayi daha öne yazmıştım. Simdi kafam karıştı. Cerrahpaşanin çapaya göre artilari neler?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yarali52 -- 23 Temmuz 2017; 15:4:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaş ben yuh diyorum başka bişey demiyorum çapalıların söylediklerine inanmadan önce bir cerrahpaşalıya sorun ona göre karar verin, bizim zamanımızda da böyleydi çapalılar. Çok mu önemli okulunuzun taban puanının düşmesi, neden insanları yanlış bilgilendiriyorsunuz?



    Birincisi... simüle hasta denen gereksiz uygulama bizde de var, hatta 3. değil 2. sınıfta. Aynı şekilde kameradan izleyip bakıyoruz sonrasında, biri hasta biri hasta yakını biri doktır ve doktor yardımcısı olmak üzere 4 kişi giriyor



    İkincisi..semiyoloji denen dilim bizde de var ama son 3 4 yıldır var, iyi niyetli yaklaşıp yazının eskiden yazılıp alıntı yapıldığını düşünerek arkadaşı zan altında bırakmak istemiyorum.

    Semiyoloji dahiliye kadın doğum genel cerrahi çocuk şeklinde, ilk dönem sözlüye girersin kaç kişi de kaldı bizde basit değildi ama gördüğüm kadarıyla çapada pratikler sayıca daha fazlaydı, ikinci dönemse toplam 15 pratik var %80 devam zorunluluğunu sağlarsan her komitene 5 puan eklenir, sağlamasan girdiin komitedeki 95 soru üzerinden 60 almaya çalışırsın.



    Üçüncüsü.. 4.sınıfta bizim 40 gün ara tatilimiz yok, geçen sene bir hafta vardı. Google a ctf ders programı yazın, gelecek senenin programı bile şimdiden taslak olarak bellidir görürsünüz..



    Sonrasını inanın okumadım belki başka yanlış bilgiler de vardır..



    Yani demem o ki kim olursa olsun duyduğunuz bilgileri teyit ermeden ona göre hareket etmeyin. Çapa cerrahpaşa mevzusuna gelince de ikisi de ankaradaki okullara göre daha rahat, ikisinin de eğitimi gayet iyi ben olsam okullara girer hangisinin kampüsü daha çok hoşuma gitmişse(hangisinden daha az tiksindiysem) onu yazardım, ama çapanın taşınma mevzusundan dolayı cerrahpaşa varken çapa yazmam ben olsam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Abi milleti çapaya gönderip cerrahpaşa ya gidecek adam gibi yazmışsın :)) Bırak millet yazsında çapa düşsün gidelim 3000im çapa yazcam cerrahpaşa umut yok bari o gelsin.Bide reyiz marmara yı da anlatsana ben marmara ege arasında kaldım??
  • Herkes okulunu övmeden objektif bir sekilde anlatsa sorun çıkmaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İssiz Adam kullanıcısına yanıt
    Hocam sizin zamanınız ne zamandı bilmiyorum ancak ben şu an internüm.Dönem dönem yazın cerrahpaşanın çapadan ne artısı varsa herkes görsün ne güzel işte.Kendi zamanımda gördüm ve tartıştık o kadar c.paşalı arkadaşlarım ile o tartışmalara göre yazdım her şeyi ve kızışan konuları yazmadım bileben çapada 3 teyken daha 4.sınıf stajlarında yeni görürdü ev arkadaşlarım beraber çalışırdık hatta dönem dönem.Ben yazın son sınavlara hazırlanırken 1 ay önceden biten okulları nedeniyle gelir dalga geçerlerdi benimle.Cerrahpaşada çalışkan arkadaşlarımın okulun %80-90 ı çıkmış olan soruları nedeniyle nasıl dert yandığını biliyorum.Hatta şikayet eden bir arkadaşım üzerine sınav tekrarlanıp yeni sorularla tüm grubun nasıl dağıldığını biliyorum.Şimdi öyle yuhlu muhlu girersek olmaz.Sen de dediğim gibi çapadan artılarını yaz cerrahpaşanın.Ayrıca ilk 3 sene hala 40 gün ara 3 ay yaz tatili var anladığım kadarıyla.onları yaz işte ne olduğunu değiştireyim ben de ana yazı üzerinde.
    Taşınma mevzusuna gelirsek onla ilgili de yazdım.İnşaat konusunda hiçbir şey söylememişsiniz.1-2 seneye hastane tarafı yıkılırken bilgilendirme yazısı da yazmanızı isterim.




  • okadar13 O kullanıcısına yanıt
    Yahu zaten çapanın artısının daha fazla olduğunu belirtip çapa tercih edilsin diye yazdım ben bunu.İyi adam burayı yazsın öne diye yazdım.Çapa hala pratikte ve teorikte daha yoğundur,tatillerden de bellidir zaten.Cerrahpaşalı bir arkadaşım da artık öyle değil cerrahpaşa şu şu nedenlerle çapadan daha iyi deyip kendi okuluna yönlendirsin.millet de kendince hangisi iyi hangisi ekstra ne katar görüp tartsın işte.
    Herkese hayırlısı olsun diyeyim son olarak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guytoncan -- 23 Temmuz 2017; 16:11:31 >
  • Guytoncan G kullanıcısına yanıt
    3081 im çapa gelse kına bile yakarım ya :))
  • Son 3-4 yıldır Ctf-capa karşılaştırması ile ilgili birçok yazı okumuştum. Ama ilk defa bu kadar detaylı olanını gördüm. Emeginize sağlık. Ayrıca yazida hata varsa uygun bir üslupla belirtmek daha doğru olur. Kimseye hakaret etmeye gerek yok.



    Zaten yazıyı yazan kişi Tr 247. olduğunu ve intorn olduğunu belirtmiş. Zannediyorum ki kimseye yalan söylemeye ihtiyacı yok .



    Ayrıca ctf capa tercihinde kolaylık isteyenlerin ctf yi eğitim kalitesi isteyenlerin de capayi sectigi aşikar. Zaten çoğu tercih eden de puan sıralamasına göre listeyi hazırlıyor.



    Not: capa tıp. Ayrıca ctfden de yaklasik bi 20-30 kişi tanıdığım var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BuI -- 23 Temmuz 2017; 19:53:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Açıkçası ben ilk tercihime Cerrahpaşa 2.ye çapa yazmıştım. 2 sene once. Sadece puanı yuksek ve rahat diye. Çapa gelince şaşırmıştım. Birazda üzüldüm. Ama zaman geçtikçe iyiki çapa gelmiş diyorum. Çünkü hocalarıyla arkadaşlarıyla bir aile gibi okulumuz. Size katacağı çok şey var. Cerrahpasadakiler yatarken sadece çıkmışla geçerken biz bir şeyler öğrenmek için gayret ediyoruz. Tartışmalarımizda bile bu belli oluyor. Okul seçerken rahatlığı yatmayı baz almayin derim. Çünkü hekim olacaksınız. Bunu unutmayın. Kolay meslek değil. İnsan hayatı elinizde olacak. Son senelerde rahat bırakması tus çalıştırması kriter olmasın asla. O dönem öğrendikleriniz çok hayati kurtaracak emin olun. Ama siz derseniz ben tus çalışayım hasta görmeyeyim tercih sizin. ŞUAN TERCİH YAPSAM 1.TERCİH ÇAPA YAZARİM . İTFLİ OLMAK AYRİCALİKTİR

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İşinin ehli Prof.Dr. Hüseyin Oflaz hocamızın yazısını bırakıyorum buraya.



    Çok ciddi bir sorun: Yakınlarımdan tıbbı kazananlar var ve nereyi yazayım diye soruyor(ilk 2800 giriyor). İyi bir dr olmanın kriterleri genelde bellidir. Dünya bunu belirlemiştir. Ülkelere göre kısmen değişir. Ama maalesef konuşulanlara bakıyorum tabiki önemli ama mekanı güzel olan ve TuS için fakültenin son 2-3 yılı boş bırakıp hadi serbest serbest ders çalışın diyen fakülteler tercih ediliyor gibi. Hasta görmeden, dokunmadan Tus doktoru yetişecek yani. Anne babası ve kendindeki kalp krizini dahi anlamayan ama Kala azar ın yedi sülalesini ezberleyen yani trikobezoar bilgi ile donatılmış nesil. Akut mi, diseksiyon, pulm emboli, pnömoni, akut batın, inme, sle vb tanımayan her gelene myalji yada reflü yada nöroz veya meteorizm diyen bir nesil olacak. Tus kazanarak sadece ORGAN DOKTORU yetişecek yani. Yani ftr ise sadece kemik eklem hast bakarım diyor ve hasta FTR servisinde yatağında akut mi yada pulm emboli, hipoglisemi komasına giriyor ama anlamıyor. Sonuçta Tus dersanelerine feda edilen 5-6. sınıf tıbbın en değerli seneleri. Ama günümüzde eğitimi dolu dolu olan, bol hasta görülen yani pratikle dolu fakülteler tercih edilmesi gerekirken, maalesef daha çok hangi fakülte boş bırakıp gidin tus çalışın diyorsa orasının tercih edilmesi bir paradoksluk. Bunun zararı ileride inanın hem hekimde hemde tedavi ettiği hastalarda çıkacak. Adli vakalar artacak. Davası olan dr meslekten soğuyacak belki. Tabiki tus çalışacağız. Benim tanıdığım yüzlerce kaliteli öğrencim hem hastane içinde çalışıp kaliteli stajer ve internlük yaptılar hemde tusda çok iyi yer kazandılar. Göreve başlayan ve Hekimlikte zorlananların dediği keşke internlükte kaçmayıp daha verimli geçirseydim de tus 6 ay sonra olsada olurdu diyen çok var. Çünkü bu meslek bir bütün ve 40 yıl yapacaksınız. Geriye dönüp düzeltemeyiz. Sonuç; Hekimlik bir sanattır. Bir bütünlük vardır. Ben ortopedistim ve sadece kemikten anlarım demekle olmaz. Bu yaklaşım zararlı. /--------------------------------------Fakülte seçerken, zevkli ve öğretici ders ve pratik yapılan, teknolojiyi kullanan, öğrencinin her an öğrenme-merak duygusunu aşılayan, bilimsel merakının indüklendiği, yormadan eğlenerek-severek eğitim öğretimin olduğu, hoca-öğrenci ilişkisinde gradient yani mesafe olmayan, öğrenci işlerinin öğrenciyi ezmediği, her hoca ile rahat görüşülen, öğrenciye bir devletin-anne babaların emaneti gibi bakan ve onlar kötü yetişirse ve ileride yapacakları her hatadan bizde mesulüz diyen bir öğretim üyesi düşünce formatının olduğu, yani önce muayenehane değil önce öğrenci-asistan ve eğitim diyen ve 7/24 öğrenci için daha ne yapsak da daha başarılı olup tüm insanlığa faydalı olabiliri düşünen öğretim üyelerinin olduğu ve bunu amaç edinen bir fakülte tercih edilmeli. Aslında tus sınav heyetininde özellikle bazı Özel tıp fakülltelerinin tus bazlı başarı oranını ve eğitim sisteminin olumsuzluklarını dikkate alarak Tus sınavını tamamen pratik yapan ve derse giren ve kitap textbook okuyan öğrenciye göre yani vaka bazlı ve bu çerçevedeki temel tıp bilimleri sorularının sorulduğu bir sınav olmalı. Hastalığın fizyopatolıjisini düşünen bir eğitim modeli olmalı. Yani fakültenin en değerli yıllarını yani 4-5-6 yı tus dersanelerine ayırıp sonrada bak bu kadar asistanlık kazandırıyoruz demek bir fakültenin temel başarı ölçeği olamaz. Ama maalesef oluyor. Sanki teog sınavı. Sonrada acilde gördüğü ani nefes darlığında pulm emboli yerine bronşit başlangıcı düşünen, diseksiyona bel fıtığı diyen, lenfomaya diş absesi diyen, gebeliğe gaz diyen, af ve akut mi ekg sini tanımayıp reflü tedavisi ile eve gönderen bir nesil olursa sorumlusu kim..ve düşünün 40 yıl bu şekilde meslek yapacak. Yani 40 yıl boyunca kaç kişide tm/akut mi/emboli atlayacak Allah bilir. Tus un ay geç kazansın ama hekimliğin geri kalan 39.5 yılını kaliteli yapsın çok daha iyi olur. Defibrilatöre dokunmadan bitiren var.d dimeri soran var. Ekg deki parazite VF diyen var. olmazki böyle

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bende çapa ve Ankara arasında kaldım. Açıkçası Ankara da eğitimin zorluğu beni korkutuyor. Fakat bende Kocaelide oturuyorum ve Çapanın eğitimi de beni kendine çekiyor. Aklıma takılan bir soru daha var. İstanbulda öğrenci olmak bana pahalıya patlar mı? Birde ben kyk yurtlarında kalmayı düşünüyorum. Çapa ya yakın mı bir bilgisi olan varsa lütfen yanıtlasın. Öğrenciyim ve burs bulmam zor maddi açıdan da pek iyi sayılmayız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gayeyagmur G kullanıcısına yanıt
    Kyk yurtları hakkında bilgim yok malesef.Bildiğim bir tanesi çapaya 5-10dk yürüme mesafesinde.Çapa çevresinde ev kiraları da biraz tuzlu ancak mezunların çıkma dönemiyle birlikte özellikle haziran sonu gibi araştırmaya başlamanızda fayda var,bir kaç arkadaş beraber çıkarak biraz daha uyguna halledebilirsiniz sanıyorum.Maddi açıdan pek iyi sayılmayız demişsiniz,bursları kovalarsanız büyük ihtimalle bir tanesi çıkar.
    Aile yanı gibi olmadığından haliyle her türlü pahalı gelir.Size bağlı ortalama 600-1000 tl gibi aylık masraf olur heralde.Kyk yurtları çok daha uygun olur sanıyorum.
  • Guytoncan G kullanıcısına yanıt
    Sanırsam Çapa'dansınız. Ben Ankara ve Çapa arasında kaldım. Çapa da herşey çok Karışıkmış ve fakülte ile hastane birleşik olduğu için biraz sıkıntılıymış. Siz ne diyorsunuz. Eğitimi daha rahat ve daha Köklü diye Çapa mı yoksa daha ucuz ve ortamı daha rahat diye mi Ankara?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gayeyagmur G kullanıcısına yanıt
    Fakülte ile hastanenin birleşik olmasının sıkıntılı olduğuyla ilgili ilk defa bir şey duydum.Fakülte zaten komple orası
    Cerrahpaşada da böyle bu diğer fakültelerde de böyledir heralde.3.sınıftan itibaren zaten servis uygulamaları,vizitler,poliklinik uygulamaları derken neredeyse full hastane içindesiniz.
    Öyle lise gibi değildir ki tek bir bina olsun dersler hep bir yerde olsun.
    İkisi de köklü fakülte ikisinin de ortamı rahat(Ankara ucuz mu bilmiyorum ki sanmam şehrin ortası orası).Daha önce de yazdım Ankaranın eğitimini bilmem iyi olduğunu duyarım sürekli.Çapanın eğitimi hakkında garanti veririm sana.İstanbul farkıyla İTF yaz derim.




  • Arkadaşlar konu açıldığından beri sıkı bir şekilde takip ediyorum çok faydalı oldu tercih yaparken ama size de sorabilirmiyim nereleri kazandınız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tanıtımı ve Cevap Hakkı (1.BÖLÜM)

    Bu yazının ilk kısmında detaylı bir Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tanıtımı vardır. İkinci kısmında ise hakkımızdaki yanlış bilgilendirmelere karşı doğan cevap hakkımızdan oluşan maddeler bulunmakta olup yazının alt kısımlarındadır.
    Bu yazı Cerrahpaşa İngilizce Tıp 5. sınıf ve Cerrahpaşa Türkçe Tıp 5. Sınıf öğrencisi olan iki forum takipçisi tarafından aday öğrencilerin doğru bilgilendirmesi amacıyla hazırlanmıştır. İntörnlük ve Akademik çalışmalar kısımlarında ise intörn hekimlere ve bir Prof.Dr. hocamıza danışılmıştır.

    -Cerrahpaşa Eğitim Sistemi

    A-) TEMEL BİLİMLER EĞİTİMİ (1-2-3. sınıflar)

    Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Tam Entegre Eğitim Sistemi uygulanmaktadır. 2009 yılında klasik eğitimden geçiş yapan fakülte bu seçimiyle İstanbul’da öncü fakülte olmuştur. Ardından farklı yorum ve ufak nüanslarla birçok fakülte de bu sistemi tercih etmiş olup artık klasik sistemle eğitim veren tıp fakültesi yok denecek kadar azdır.

    Öncelikle klasik tıp eğitimi ve entegre sistemden bahsetmek gerekli. Daha iyi anlaşılması açısından Anatomi(yapı) Fizyoloji (işleyiş) ve Patoloji(hastalıklı yapı) branşlarını ele alalım. Klasik eğitim sisteminde bu branşların program ayarlaması ve sınavlarının yapılması o branşın kendi anabilim dalına bağlıdır. Bir ders gününde anatomi hocalarınız size bacak anatomisi anlatırken fizyoloji hocanız ertesi ders sinir sistemi ve beyin işleyişini anlatabilir ; sınavları da birbirinden bağımsız olarak yapılır. Herhangi bir dersten kalmak kredisine bağlı olarak( ki genelde kalmaya yeterli) sizin bütün seneden kalmanıza sebep olur.

    Bu sistem tıp eğitimini nesiller arasında efsaneleşmiş zorluk ünvanına kavuşturan en büyük etkendir.
    Şimdi Entegre Eğitim Sistemine gelelim. Bu sistemde yine aynı 3 branşı düşünelim. Buradaki durum farklı branşların aynı ders kurulları içerisinde paketler halinde ve ortak konular baz alınarak birleştirilmesidir. Mesela Kalp Damar ve Dolaşım Kurulu’nu aldığınızı varsayalım. Burada kurulun bir dersinde Anatomi hocanız size kalbin anatomisini anlatacaktır, bir sonraki ders ise fizyoloji hocanız size kalbin çalışma mekanizmasını anlatacaktır. Patoloji dersinde de kalbin çalışma ve yapı bozukluklarını dinlersiniz, aynı şekilde birkaç gün sonra farmakoloji de bunun ilaçlarını anlatır. Yani tıp sistemler şeklinde ele alınıp etrafı branşlarla doldurulmuştur demek yanlış olmaz. Sınavlara gelecek olursak da bu bahsettiğim ders paketi halindeki kurulların bir vizesi bir de finali olmaktadır. %40 vize %60 final puanları alınarak 60 olan geçme notuna göre akıbetiniz belirlenmektedir.
    Şimdi burada farklı ekollerin yorum farkları devreye girdiği için bunlardan bahsetmek önemli. Çünkü tercihi de oldukça etkileyen bir parametredir.

    Bu entegrasyon sistemi ilk olarak Hacettepede uygulanmaya başlamıştır. Her ders kurulunun bir vizesi olması standart uygulamadır ancak final sınavı konusunda bir yaklaşım farklılığı söz konusudur.

    Örneğin :

    Hacettepe Tıp Fakültesi Eylül ayında eğitime başladıktan sonra seneye yayarak 5 kurul verir ve 5 adet vize sınavı yapar. Ancak tüm kurulların kendi vizesi varken final sınavı ise tek ve ortaktır yıl sonunda yapılır. Bu şu anlama gelir :
    Eylül ayında gördüğünüz bir konudan on ay sonra final sınavında sorumlusunuzdur.
    Bütün bir senenin kurulları tek finalde karşınıza soru olarak gelir.
    Tek sınavın kötü geçmesi ve hazırlanamamanız demek kalmanız demektir.
    Bu nihai büyük finale çalışmanız için temmuz ayına sınav tarihi verilir ve tatiliniz bir ay kısalır.
    yukarda bahsettiklerimize ek olarak bir de her kurul her vize için ayrı bir final yapma anlayışı olup bu 2009 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin getirdiği yorumdur. Vize ve finallerde soru sayısı dağılımının ders sayıları ve ağırlığa göre olduğuna değinelim tipik bir ygs modeli düşünebilirsiniz.

    Aynı örnekten gidelim Cerrahpaşa’da 3ü ilk dönem 2si ikinci dönem olmak üzere 5 ders kurulu aldığınızı varsayalım. 3 kurulun vizelerine eylül kasım aralık gibi ayrı ayrı girdiniz. Sonra ocak ayında bir final döneminde 3 kurulun ayrı ayrı final sınavlarına giriyorsunuz ve dönemi bitiriyorsunuz. Cerrahpaşa’da her kurul ve dönem kendi içerisinde değerlendirilmektedir. Diğer sistemin aksine tüm kurullarınızın ortalaması 60 üzerinde iken sadece birisi 60 ın altında ise sadece o kuruldan kalırsınız üst sınıfa geçersiniz ve o kurulu alttan alarak sene kaybı yaşamamış olursunuz.

    Bir yerine beş sınava girersiniz evet ancak öğrenciler asla bundan yakınmaz ve stresin ders yükünün homojen dağılmasını memnuniyetle karşılarlar.

    Ayrıca 60 geçme sınırı iken 50 ise şartlı geçme sınırıdır. Eğer genel not ortalamanız 2.00 üzerinde ise ve bir kuruldan notunuz 50-60 aralığında kalırsa Cerrahpaşa size bu kurulu şartlı olarak geçme imkanı verir.
    Yani bu şu demektir : Sen iyi bir öğrencisin ve bunda sınıra kabul edilebilir derecede yakınsın sana bu kuruldan geçme hakkı veriyorum. Ancak bu her kurul yapılabilir bir şey değildir çünkü birkaç kez 50-60 arasında kalırsanız genel ortalamnız düşer ve şartlı geçebilme gibi bir hakkınız olmaz.

    --- Şimdi birkaç önemli yorum farkından daha bahsedip klinik eğitime geçeceğiz.

    Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde gireceğiniz sınavlarda

    1-) 4 yanlış 1 doğruyu götürür kuralı yoktur.
    2-) Ders barajı kuralı yoktur. ( Ders barajı : Mesela 5 farklı branştan soru geliyor ve toplam 100 soru var. Ders barajı kuralı der ki her dersten gelecek soruların yarısını doğru cevaplamak zorundasın. Diyelim ki 68 doğru 32 yanlışın var. 60 netin kalır geriye ve anatomideki 20 soruda 9 doğru yaptın diyelim. Anatomideki 10 soruluk ders barajının altına 1 soru inmen senin 60 puanından 1 puan daha götürür ve 59a düşersen de kalmış olursun)
    ders barajı kuralı kısaca sorularımın yarısını yapmazsan yapamadığın kadarını hak ettiğin puandan alırım demektir.

    Bu bahsettiğimiz ders barajı ve doğrunun yanlışı götürme kuralı sadece öğrenci aleyhtarı ve mevcudu zorlaştırma, zorlayarak iyi hekim yetiştirme tipi çağ dışı düşüncelerin bir parçası görülerek fakültemizce uygulamadan kaldırılmıştır.
    Yani Cerrahpaşa öğrenci taraftarı ve gereksiz zorlama üsluplarından arındırılmış bir sınav sistemine sahiptir. Bilgi sahibi olmaksızın “Kolay” yaftası vurulmasına binaen böyle bir açıklama gereği duyulmuştur.

    --- Bu bahsettiklerimiz fakültenin eğitim sistemi konusundaki “üslubudur” kısaca içerikten bahsedecek olursak da :
    Önce Pratik ile başlamak istiyoruz. Günün bir yarısı teorik bir yarısı pratik eğitiminizle geçmektedir her zaman. Pratik eğitimler laboratuvarlarımızda yapılmaktadır. İlk 3 sene en çok anatomi fizyoloji biyokimya ve histoloji laboratuvarlarında eğitim göreceksiniz.

    Anatomi Anabilim dalımız eğitimine geçici binamızda devam etmektedir. Cerrahpaşa Kadavra Merkezi diye nitelendirilen bir kurumdur. Yani İstanbul ile perifere(İstanbul Ankara İzmir hariç şehirlerin tıbbi ismidir bu tabire alışınız bkz. perifer) kadavra gönderen bir merkezdir. Kadavra sayımız ve çeşidimiz yeterli olup her sene mutlaka disseksiyon(taze kadavra açılması) yapılır. 10 adet Profesör 1 adet Doçent ve 2 uzman hekim ile İstanbul’daki tıp fakülteleri arasında en güçlü akademik kadroya sahip olan Anatomi Anabilim dalımız temel bilimleri bitiren her öğrencinin çok sevdiği hocaları, unutamadığı anıları olarak hafızamızda yer eder ve kaliteli bir klinik anatomi eğitimi ile geride kalır. Övgüye değer ve takdire şayan Anatomi Anabilim dalımızı biraz da özlemin etkisi ile anmış ve anlatmış olduk.
    Fizyoloji ve Patoloji pratik eğitimlerinizi de çok tecrübeli bir akademik kadrodan ve devletin sağladığı, yeterli ancak mükemmel olmayan laboratuvarlarda alırsınız. Histoloji pratiklerinde mikroskop sayısı fazlaca yeterlidir. Tavsiyemiz tercih döneminde gelip mutlaka kampüsümüzü gezmenizdir. Şimdi temel tıp teorik eğitimi ile devam edelim.

    1.sınıfta tıp tarihi biyoistatistik etik gibi tıbba giriş kıvamında yumuşak zemin dersler varken tıbbi genetik biyokimya anatomi biyofizik fizyoloji gibi en klasik dersler mevcuttur. Ancak Cerrahpaşa’yı bu noktada ayıran önemli bir diğer farklılık patoloji farmakoloji psikiyatri(evet psikiyatri) gibi klinik branşlara girişin yapıldığı ve temel düzeyde eğitim verilen bir kurulun da bulunmasıdır.

    2. ve 3. sınıflarda kurullar anlatılırken Kardiyoloji Beyin Cerrahisi Nöroloji gibi klinik branşların da dersleri olur ve bu derslerde halihazırda anatomisi fizyolojisi patolojisi anlatılmış öğrencilere temel klinik yaklaşım da anlatılır. Yine bu yaklaşım da Cerrahpaşayı eğitim sistemi olarak diğer fakültelerden ayıran önemli bir detaydır.
    Ancak temel bilimler eğitiminizin bir diğer çok önemli parçası ise Tıbbi Beceri ve İlkyardım uygulamalarınızdır. 2. Sınıftan itibaren primer sütur,kan alma gibi temel beceri dersleri ve ilkyardım gibi hayati önem taşıyan dersleri uygulamalı olarak Tıp Eğitimi Anabilim dalı ve Anestezi Reanimasyon Anabilim dalı ortaklığında görürsünüz. Napayım ben 2. sınıfta bu dersleri demeyiniz hepimizi duygulandıran ve 2. sınıfta iken bir dönem arkadaşımızın başına gelen bir olay linktedir.
    https://www.haberhurriyeti.com/hakemden-futbolcuya-yasam-167566.html


    Geldik 3. sınıfa. Bu sene sizin için bir geçiş dönemidir. Yine ders kurullarınız ve teorik pratik eğitimleriniz aynı şekilde devam eder. Ancak bu seneyi farklı kılan ve tıbbın gerçek yüzü, köklü okulların da kalesi olan, Klinik Eğitimine hazırlık sağlayan bir kuruldur. 3000 : Dahili Tıp Pratiğine Giriş.
    Bu kurul 3. sınıfın Eylül ayından Ocak ayına kadar süren ve diğer kurullara paralel yerleştirilmiş her hafta diğer derslerinize devam ederken bir yandan da kliniklere dağılarak eğitim aldığınız bir kuruldur. Amaç uzun bir rotasyonu geniş bir süreye yaymak ve bunu haftalık bir alışkanlık haline getirmektir.
    Geniş bir rotasyonla Dahiliye Kardiyoloji Pediatri gibi branşlarda hocalarla ve asistanlarla pratikler yapmaya başlarsınız. Burada hastaya temel yaklaşım, anamnez almak(hastanın medikal geçmişi ve tıbbi ipuçlarını toplamak) ve en önemlisi de muayene tekniklerini öğrenirsiniz. Kurul verdiği teorik ve pratik eğitim ile öğrencileri 4. sınıftaki Staj serüvenine başarılı olarak hazırlamaktadır.

    Klinikle önce teorik sonra pratik olarak tam entegre edilmiş ve ilkyardım becerileri kazandırılmış bir Cerrahpaşalı olarak vakit staj ve klinik vaktidir.


    B-) KLİNİK EĞİTİM (4-5-6. Sınıflar)

    Tıp eğitimi iki yönlü ve iki kademelidir. Teorik ve pratik yönü; Temel tıp ve klinik eğitim kademeleri.
    4. Sınıfta klinik eğitime Dahiliye Pediatri Kadın Doğum gibi stajlarla devam edersiniz. Stajlarda öğleden sonra teorik eğitimlerinizi amfilerde alırsınız, sabahları ise hocalarınızla pratik yaparsınız. Bu sabah pratikleri çok çeşitli, yoğun ve gerçekten keyiflidir. Çünkü doktorluğu gerçekten hissetmeye başladığınız zamanlar gelmiştir.

    Mesela bulunduğunuz rotasyonda serviste yatan bir hastanız vardır sabahları gidip onu muayene edersiniz anamnezini alırsınız sonra vizitte hocanıza anlatırsınız, size sorular sorar koca bir asistan uzman hoca kafilesi önünde bilemezsiniz, yere bakarsınız utanırsınız ama sonuçta çok güzel öğrenirsiniz; herkes de bu yollardan geçmiştir zaten çok samimi bir ortamı vardır.
    Veya sabahları çok erken saatlerde hocaların vaka toplantıları ve konseyleri olur. Burda komplike vakaların tedavi kaderi belirlenir hem çok öğretici hem de çok keyiflidir özellikle derbi havasında geçen meme konseyinin bu konuda yeri ayrıdır.
    Onun dışında hocanızla veya uzman asistan hekimlerle poliklinik yaparsınız, hastaya nasıl yaklaşılır muayene teknikleri veya tanıya nasıl adım adım gidersiniz gibi.

    Hocalarınızın odasına gidersiniz hoca size konu anlatır veya birlikte servise gidersiniz hasta başında pratik yaparsınız eğer Cerrahi bir branşta iseniz tabiki hocalarınızla ameliyata girersiniz hoca size ameliyatta anlatır gösterir.
    Ayrıca bazı hocalar sizden epikriz ister bunu bir hastayı takip formu olarak düşünebilirsiniz orda bulunduğunuz süre boyunca bir hastayı takip etmeniz demektir.

    Staj sonlarında sözlü ve yazılı sınavlar olur bunların ortalaması ile geçersiniz ancak bu sistem biraz anabilim dallarının inisiyatifindedir mesela ürolojide sadece sözlü sınav olur ve 3 haftanızı birlikte geçirdiğiniz hocanız sözlü ile karar verir ( burada hoca sayısı ve kariyerleri ile Cerrahpaşa Üroloji ekolüne özellikle DaVinci Robotik Cerrahi’yi İstanbula getiren Prof.Dr.Veli Yalçın’a bir göz atmanızı öneririz.)

    Ayrıca tüm 6 sene için geçerli olan bir bilgi : Önlük sizin için bir anahtardır, her kapıyı açarsınız. yaz kış gece gündüz demeden nöbet ameliyat dikiş laboratuvar nasıl bir pratik istiyorsanız önlüğünüzü giyin ve istediğiniz yere gidip öğrenci olduğunuzu bir şeylerin ucundan tutup öğrenmek istediğinizi söyleyin, istediğinizden fazlası için yeterlidir.

    Burada 6. Sınıfa yer vermek gereklidir.
    6. sınıfta yani İntörn doktorluğunuzda herhangi bir sınav yoktur artık sadece hastanede doktor gibi çalışır ve nöbet tutarsınız biz bu döneme kaşesiz doktor deriz. Maalesef Türkiye’de oturmuş klasik anlayış intörnlerin kontrolsüzce kas gücü olarak kullanılmasıdır. Burada yine Cerrahpaşa’ya ait bir yorum farkından bahsetmek çok önemlidir. İntörnlük konusunda yine öğrenci aleyhtarı ve iyi niyetli olmayan yaklaşımların kaldırılması Cerrahpaşa’nın esas amacıdır. Bu amaçla diğer fakültelerde 5 intörnün nöbete bırakıldığı bir yerde Cerrahpaşa’da 2 intörn nöbete kalmaktadır. Temel tıbbi becerilerin kazandırılması amaçlanırken bu alanda sizin emeğinizin sömürülmesinin önüne geçilmiştir. Mesela 50 kez damar yolu açmakla 500 kez damar yolu açmak arasındaki fark çok mükemmel damar yolu açıyor olmanız değil bu anlamda sizin haksız şekilde iş gücü olarak kullanılıyor olmanızdır. Nitekim zaman ve stres olarak sadeleştirilmiş intörnlüğünüz size uzmanlık sınavı için hareket alanı tanımaktadır. Ayrıca çok yoğun ve verimli geçen dahiliye, acil tıp ve özellikle pediatri intörnlükleri tıbbi beceri ve mecburi hizmet konusunda Cerrahpaşalıları yeteri kadar hazırlamaktadır yeni mezun her üst dönemimizden de bu konuda olumlu geri dönütleri alırız.
    Ki çok önemli bir detay da her yıl yatay geçiş döneminde Cerrahpaşa’ya Türkiye’nin her yerinden özellikle de muadil okullarından yatay geçiş başvuruları olurken Cerrahpaşa’dan dışarı yatay geçiş başvurusu olmamasıdır. Genel bir kanıdır. Cerrahpaşa’dan geçmezsiniz Cerrahpaşa’ya geçersiniz. Ki birçok spekülasyonun yapıldığı şu içerisinde bulunduğumuz günlerde de yatay geçiş başvurusu sayımız geçen senin bir tık üzerinde seyretmektedir söylemekte fayda var.

    İntörnlüğünüz haziran başında vakitlice biter arkadaşlar diğer fakültelerdeki temmuz ayını bulma sendromunu yaşamazsınız ve diplomanız vakitlice Sağlık bakanlığına gider siz bu arada ağustos TUSuna girersiniz ve mesleki hayata atılırsınız.

    Burada tatiller ve ders programı konusundan bahsetmekte fayda vardır.

    Öncelikle 1. sınıfta Cuma günleri boş değildir. Bu sene nadiren uygulamalar ve seçmeli derslerle devam edecek olup diğer günlere nazaran daha hafiftir. Amaç kendinize zaman ayırmanızdır.

    1 2 ve 3. sınıflarda 1 ay sömestr tatili ve 3 aylık yaz tatiliniz vardır. Özellikle yaz tatilinizin bu şekilde ayarlanmasında tasarlanmış ve teşvik edilmiş şekilde amaç yurtdışı yaz stajları yapmanızdır. Ki gerçekten bu çok yaygındır Cerrahpaşa’da TurkMsic Öbak kulüplerinin çalışmalarıyla veya daha yaygın olarak kendi beğendiğiniz bir fakülte ile iletişime geçip hocalarınızdan aldığınız tavsiye referans mektuplarıyla gitmeniz şeklindedir. Burda okulunuzun adı ve hocalarınızın research gate gibi uluslarası akademik indekslerdeki tanınırlığı anahtar noktalardır.

    4 ve 5. sınıflarda tatilleriniz daha kısa olup 6. sınıfa geçerken 3 haftalık bir tatil yapar ve son senenize başlarsınız.

    Ders Programları

    Yine üzerinde durulması gereken ve fakültemizi tercih sebebi yapan bir başka önemli husus ise ders programı programlılığıdır. Çünkü Cerrahpaşa’da taslak programlar 2 yıl önceden, nihai ders programları ise 1 yıl önceden açıklanmaktadır. Şimdi bu ne demek diye sorabilirsiniz. Bu şu demek : 1 yıl önceden günü gününe ders programını ve daha önemlisi sınav tarihlerini bilmek demek sene başından itibaren bütün programlarını yapmak demek memleketine uçak biletlerini çok uyguna almak demek yaz tatilini ve stajlarını aralık ocak aylarında planlayabilmek demek, sınavlarının tarihini çok önceden bilerek programlarını ayarlamak demek. Bunun ne kadar önemli olduğunu ancak geldiğinizde veya bir başka fakültede temmuz ayındaki sınavınızın net tarihini mayısta öğrendiğinizde, temmuz ayı ortasına kadar hiçbir plan yapamadığınızda anlayabilirsiniz. Biz vurgulamak istedik çünkü hep çok faydasını gördük.

    Akademik Kadro ve Başarılar

    Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yüzyıllardır süregelen bir bilimsel geleneğin mirasçısıdır. Üniversitelerin öğrenci yetiştirmek kadar büyük bir misyonu ise akademik çalışmalar yapmaktır. Yani bilim üretmek, patentler almak, makaleler yayınlamak ve bunlar sonucu uluslararası atıflar almaktır. Bu parametrelerle ve akademik veri sisteminin resmi verileri ışığında : Cerrahpaşa Tıp Fakültesi akademik anlamda İstanbul’un en başarılı tıp fakültesidir.

    Öncelikle akademik kadromuzun durumundan ve mevcut sürekliliğinden bahsetmek istiyoruz: 322 Profesör ve 61 doçent doktordan oluşan 383 kişilik bir hoca kadrosunun yanında 513 uzmanlık öğrencisi asistan doktor, 62 yan dal öğrencisi uzman doktor, 29 öğretim görevlisi, 14 doktor öğretim üyesiyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesinde toplamda 1020 kişilik dev bir akademik kadroyu bulundurmaktadır. 322 profesör ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkiye’nin en çok profesör doktorunun görev yaptığı tıp fakültesidir. Ve önemli bir bilgi olarak 23 Temmuz 2018 tarihi itibariyle yaz döneminde sadece 2 hocamız emekliliğe ayrılmış olup; akademik kadromuz ve hocalarımız büyük bir arzu ve aidiyetle Cerrahpaşa kariyerlerine devam etmektedirler.

    Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, akademik anlamda yalnızca sayısal olarak nicel verilerle değil nitel sonuçlarla da başarısını kalifikasyon olarak kanıtlamış olan bir fakültedir.

    Fakültemiz, akademik üretkenlik anlamına gelen bilimsel makale sayısında İstanbul’daki tıp fakülteleri arasında 1. Türkiye’deki tıp fakülteleri arasında 2.dir.

    İstanbul’da bugüne kadar Klinik Tıp Alanında h-indeksi (Araştırmacının yapmış olduğu çalışmanın almış olduğu atıf sayısı. Bilimsel üretkenlik ve verimlilik için kullanılan evrensel bir ölçüttür) en yüksek olan 20 akademisyenin 11’inin görev yapmakta olduğu fakültedir.

    Ayrıca yine İstanbul’da bilimsel yayınlarına en çok atıf almış olan ikinci fakülte olma özelliğine sahiptir. (Birinci fakülte ise Mühendislik Fakültesi’dir).

    Ek olarak fakültemiz yapmış olduğu bilimsel çalışmalarla İstanbul’da en fazla ödül alan 3. fakülte olma özelliğine de sahiptir.

    Bilimsel çalışmalar ve akademik üretkenlik konusunda lider tıp fakültesi olan Cerrahpaşa’nın Aves bilimsel veri sistemine ait resmi tablo ve verileri aşağıdadır.

    Fakültelerin Aldığı Atıflar (Üniversite Kapsamında)
    İstanbul Tıp Fakültesi(Çapa) mi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mi

    Fakültelerin Tüm Akademik Hayatı Boyunca Aldığı Atıf Sayıları
    İstanbul Tıp Fakültesi(Çapa) mi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mi

    Fakültelerin Atıf Sayılarına Göre Sıralaması
    İstanbul Tıp Fakültesi(Çapa) mi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mi
    İstanbul Tıp Fakültesi(Çapa) mi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mi

    Bilimsel Çalışmaların Aldığı Ödül Sayılarına Göre Fakültelerin Sıralaması
    İstanbul Tıp Fakültesi(Çapa) mi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mi

    GÖNDERİNİN DEVAMI İÇİN YANITA BAKINIZ.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UgurDerman -- 24 Temmuz 2018; 13:21:36 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.