Şimdi Ara

İstanbul'da kış lastiği şart mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
5.030
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Malum istanbulda hava koşulları çok sert değil. Geçen kış kar yağmadı mesela. Ama 3 sene önce yollar tıkanmıştı. Neyse.
    Zincirle falan idare edebilir miyiz kışın sizce? Kış lastiğine para ayırmak istemiyorum, daha araba taksitleri var. Bi de zincirin ön takıma falan bi zararı olur mu?

Ben kar lastiği kullandım. Gerçekten kim icat etmişse büyük bir kolaylık. Zincire mahkum olmaktan kurtarmış.
    Üstelik Kasımdan itibaren mart sonuna kadar takılan kar lastiği normal lastiklerinin ömrünü de uzatıyor. Tek dikkat etmen gereken kar lastiğiyle sürat yapmayacaksın.
    100KM nin üzerine çıkmayacaksın.

Edit: yazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Polemik -- 28 Ekim 2007; 20:29:16 >

fakat yine de bilemiyorum. Polislere gostermelikte olsa zincir takımı araçta bulundurmanız şart.

Fakat araca zararı cok. Duruma gore karar verirsiniz bence...

İlla kar yağmasına gerek yok buzlu ve yaş yolda da güzel ttutunma saglıyor. Alınabilir diye dusunuyorum.

fuzuli olmaz bence :)
    Keçi, bu sakalları boşuna ağartmadı.
  • Kış lastiği sadece karda kullanılmaz. +7 derecenin altında kış lastikleri özel yumuşak hamurları sebebiyle daha iyi yol tutuş ve daha iyi frenleme performansı sağlar. Yani bnce İstanbul gibi yağmurunda bol yağdığı (bu sene istisna olabilir) yerlerde güvenlik amacıyla mutlaka kullanılmalı.
  • ortalama sıcaklığın 7 derecenin altında olduğu her kış koşulunda kış lastiği gerekli. yollarda kar buz hatta yağmur bile olması gerekli değil. mühüm olan sıcaklığın ortalama 7 derecenin altında olması. zira yaz ve 4 mevsim lastiklerinin hamuru bu derecelerde frenajı olumsuz etkiliyor.

ha bu fark dağlar kadar değil ama bazen 1 metre bile bir insanın haytı ile ölümü arasındaki mesafe olabilir.

tabi elbette şart değil.

şart dendimi kanuni zorunluluk ( bazı iskandinav ülkelerinde olduğu gbi) olması lazım.

şayet maddi durumunuz elveriyorsa ve kış şartlarında araç sürmeniz gerekecekse yani arabanızı bırakıp işe otobüsle gitme şansıznız yoksa 4 adet ( asla 2 adet değil bu zincir değil kış lastiği) kış lastiği almanızı tavsiye ederim.

2 marka model öneririm.

michelin alpin veya bridgestone lm25 blizzak.

hayırlı günler.
    2 kış lastiği yeter mi?
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • 4 adet yaz lastiğinin yanında 4 adet de kış lastiği alıp 6 ayda bir değiştirerek kullanınca 4-5 sene lastik için para harcamaya gerek kalmıyor. 5 sene sonra da lastikler hem süre, hem de km olarak ömrünü doldurmuş oluyor zaten. Tabi 5 senede 2 takım lastiği eskitemeyecekseniz (yani arabayı biraz kapı önü aksesuarı olarak aldıysanız ) biraz fuzuli masraf gibi gelebilir.

Kış lastiği kesinlikle gereksiz bir harcama değildir. Kış çok karlı geçmese de lastiğin adı kar lastiği değil, kış lastiği zaten. Bu kadar hayati bir şey için de araca verilen paranın %1-%2'sini vermekten imtina edilmemeli.

Orjinalden alıntı: oflazca

5 sene sonra da lastikler hem süre, hem de km olarak ömrünü doldurmuş oluyor zaten.

Michelin lastikleri tam 8 yıl kullandım. Servis uyarmasa daha da kullanırdım.
  • ben istanbulda olsam 4 mevsim lassa lastik alırım..
    hem uzun ömürlü olur hem kardan fazla yagmur yagıyor istanbulda hemde parke yol yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zocorfort -- 28 Ekim 2007; 8:03:26 >
  • Yazın kullandığınız ayakkabıları kışın da kullanır mısınız? Peki tam tersi, kışın kullandığınız ayakkabıları yazın kullanır mısınız? Lastiklerin ne farkı var? Aynı... Yazlık lastikler ısıya dayanıklı ama soğuğa dayanıksızdırlar. Kışlık lastikler de soğuğa dayanıklı, sıcağa dayanıksızdırlar...

Orjinalden alıntı: resmonse

Yazın kullandığınız ayakkabıları kışın da kullanır mısınız? Peki tam tersi, kışın kullandığınız ayakkabıları yazın kullanır mısınız? Lastiklerin ne farkı var? Aynı... Yazlık lastikler ısıya dayanıklı ama soğuğa dayanıksızdırlar. Kışlık lastikler de soğuğa dayanıklı, sıcağa dayanıksızdırlar...

altı kalın yazlık ayakkabı var dimi

neden hafif kış koşularına dayanıklı kundura olmasın

yazın illaki timberland kışında illaki harley botmu giymek gerekiyor
  • daha önceki cümlemi tekrar ediyorum 1 metre bile hayat kurtarabilir.

aracım yaz lastiğine göre kışın 1 metre bile daha önce duracaksa; ki bu kış lastiklerinde 6 metreye kadar çıkabiliyor ve benim buna bütçem varsa; bu parayı harcarım arkadaş.

bir düşünün; kışık yolda ilerliyorsunuz; bir den karşınıza bir yaya çıktı. frene bastınız. ama hava 7 derecenin altında olduğu için 4 mevsim lastikleriniz beklenilen performansı gösteremedi ve arabanız tahmin ettiğinizden daha geç durdu ve yayaı ezdiniz. ama kış lastiğiniz olsaydı bu acı olay gerçekleşmeden aracınızı durdurabilecektiniz. kış lastiğini sadece kış koşullarında rahat ilerlemeyi sağlayan bir lastik olarak düşünmeyin.; aynı bağlamda kış koşullarında daha erken durmanızı sağlayan bir lastik. bu özelliği için bile değer.

hem kendi güvenliğim hemde diğer kişilerin güvenliği için. uyduruk aksesuarlara milyarlar harcıyoruz, nisbeten faydalı bir şey olan kış lastiği içinse gerek varmı yokmu tartışması yapıyoruz.

şahsen; bütçesi olduğu halde kış lastiği almayan kişilere tedbirsiz davranıyor derim.

hayırlı günler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tasshelhoff -- 28 Ekim 2007; 13:28:14 >

• Kış lastikleri sadece kar için değil ki. Hava sıcaklığı belli bir seviyenin altına düştüğünde yaz ve 4mevsim lastiklerinin karışımı sertleşir, bu da yol tutuşu olumsuz etkiler. Bu lastikler, genelde ısındıkça tutuş özellikleri artar. Kış lastikleri ise, düşük sıcaklıklarda tutuş sergilemek üzere özel karışımlar ile imal edilmişlerdir.

Her ne olursa olsun, yağmur-kar ya da kuru zemin; sıcaklık düşük ise standart yaz lastiği kış lastiklerine göre daha az yol tutar. Kış lastiklerinde daha derin tahliye kanalları bulunduğundan, özellikle yağışlı havalarda yere daha sağlam basarsınız. Bu durum özellikle de fren mesafenizi kısaltması bakımından hayatidir.

Yaz ya da 4 mevsimlastikleri de idare eder mi? Evet eder ama özellikle de karlı ve soğuk günlerde emniyet açısından büyük taviz verirsiniz. Tabi bu aşamada kullanım durumunuz ve genelde seyahat ettiğiniz güzergah da önemli. Örneğin Üskidar, Bebek gibi bol yokuşlu semtlerde ikamet ediyorsanız kış lastiği bence vazgeçilmezdir. Ancak Göztepe sahil tarafı, Yeşilköy gibi düz ve kar yağışından genelde daha az etkilenen bölgelerde ikamet ediyorsanız, her gün otoyol ve çevreyoluna çıkmıyorsanız ve ''Çok kar yağarsa arabayı çıkartmam'' diyorsanız kış lastiği almayabilirsiniz.

Ben Moda' da ikamet ediyorum; buraları bilirsiniz daracık sokaklar ve yokuşlar vardır. Kışın hafif kar yağsa ya da hafif bir buzlanma olsa dahi her zaman kayma ihtimali var. Ayrıca iş gereği sürekli çevreyolunu kullanıyorum, İzmir-İstanbul arası seyahat ediyorum. Dolayısıyla hem kendi canıma ve aracıma hem de başkalarının mal ve can güvenliğine halel getirmemek adına kış lastiği kullanıyorum.

Çok da rahat ediyorum açıkçası. 2cm kar yağdığında millet zincir takmak için yerlerde helak olurken ben kontağa basıp gidiyorum. Bu vesileyle yukarıdaki bir yanlış ifadeyi de düzeltmek lazım; kış lastikleri bu tür hafif kar koşulları için güvenlidir. Yoksa yerde 10cm kar varken bu lastikler de kurtarmaz, zincir takmak durumunda kalırsınız.

Mesela kışın 3ay kar altında olan yerlerde yaşayanlar çivili lastik takıyorlar, ama epi topu 2-3haftayı karlı geçiren İstanbul' da bu kadarı fuzuli. Takarsınız kış lastiklerini; hafif karda, yağmurda güvenle aracınıza binersiniz. Çok ağır yağışta da zincir takarsınız.

Bence kış lastiği İstanbul için elzem bir ihtiyaç. Ama yine de kişiye kalmış bir seçim...

• kış lastiklerinin 7-8 derecenin altındaki sıcaklıklardaki başarısı gerçekten çok önemli...
    ancak 7-8 derecenin üstündede tam tersi oluyor....normal lastiklerden daha kötü oluyorlar...
    lastikleri alıp aralık ocak gibi kışın en sert zamanları takıp mart gibi çıkarmak lazım heralde ist için...

http://www.meteoroloji.gov.tr/2006/tahmin/tahmin-iller.aspx?m=ISTANBUL

1975 - 2006 arası....
    --------------- kasım -- aralık -- ocak -- şubat -- mart
    ortalama sıcaklık 11.2 --- 8.0 --- 6.1 --- 5.9 --- 7.7

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whisper911 -- 28 Ekim 2007; 20:16:34 >

• quote:

Orjinalden alıntı: zocorfort

quote:

Orjinalden alıntı: resmonse

Yazın kullandığınız ayakkabıları kışın da kullanır mısınız? Peki tam tersi, kışın kullandığınız ayakkabıları yazın kullanır mısınız? Lastiklerin ne farkı var? Aynı... Yazlık lastikler ısıya dayanıklı ama soğuğa dayanıksızdırlar. Kışlık lastikler de soğuğa dayanıklı, sıcağa dayanıksızdırlar...

altı kalın yazlık ayakkabı var dimi

neden hafif kış koşularına dayanıklı kundura olmasın

yazın illaki timberland kışında illaki harley botmu giymek gerekiyor

kardeşim amacım polimik yaratmak değil. canın ne istiyorsa onu kullan. ama unutma ki yazın altı kalın ayakkabı ile ayağın gereğinden fazla terler ve sıkılır, kışın da harley olmasa bile bot tarzı bir şey giymek gerek ki ayağın üşümesin... lafı fazla uzatmaya gerek yok. anlayan anlamıştır...

• bu lastikler ithal ediliyor

memlekette üretilen lastik değil ..

istanbul deniz kenarında bir şehir.. ılıman iklim sibirda değil orası senede 3-5 gün kar kalacak diye kışlık lastik alınmaz el insaf yani

alırsın 4 mevsim lastik hatta markada vereyim lassa alırsın binersin paşalar gibi 40-50 bin km..

bak bakalım kaç tane ortalama 7 derece altı sıcaklık var ..
    hem ben bu 7 derece altı kışlık lastik gerekli sözünede inanmıyorum .. bilimsel kanıt varsa yapılmış test varsa gösterin lütfen

bence pazarı genişletmek için çıkartılmış bir demagoji

yaz lastiği kışın kullanılmaz dogru olabilir ama alt limitin + 7 derece olduguna inanmıyorum

ISTANBUL Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
    Uzun Yıllar İçinde Gerçekleşen Ortalama Değerler (1975 - 2006)
    Ortalama Sıcaklık (°C) 6.1 5.9 7.7 12.1 16.7 21.5 23.8 23.5 20.0 15.6 11.2 8.0
    Ortalama En Yüksek Sıcaklık (°C) 9.0 9.2 11.6 16.6 21.3 26.2 28.5 28.3 24.9 19.9 14.8 10.7
    Ortalama En Düşük Sıcaklık (°C) 3.6 3.2 4.6 8.3 12.4 16.8 19.4 19.5 16.0 12.3 8.3 5.4
    Ortalama Güneşlenme Süresi (saat) 2.3 3.1 4.6 6.0 8.0 9.8 10.5 9.4 7.9 5.2 3.3 2.2
    Ortalama Yağışlı Gün Sayısı 17.3 14.9 13.0 11.3 7.6 6.4 3.9 5.6 7.0 11.3 13.7 16.9

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zocorfort -- 29 Ekim 2007; 12:29:22 >

• ISTANBUL
    Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
    Uzun Yıllar İçinde Gerçekleşen Ortalama Değerler (1975 - 2006)
    Ortalama Sıcaklık (°C) 6.1 5.9 7.7 12.1 16.7 21.5 23.8 23.5 20.0 15.6 11.2 8.0

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zocorfort -- 29 Ekim 2007; 12:57:43 >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.