Şimdi Ara

İSO'nun standardı var mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.292
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar aklıma takılan bir soru?

X marka bir makinenin 100 isoya verdiği tepkiyle
    Y marka bir makinenin 100 isoya verdiği tepki standart mıdır
    Algılayıcıdaki noise oluşumunu kasdetmiyorum

normal pozlamadaki bir kareyi
    X marka f2.8 1/60sn 100 iso çekerken
    Y marka f2.8 1/100sn 100 iso çekebilir mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blackducati -- 15 Mayıs 2012; 15:04:22 >

F16 Block 30 Savaşan ŞAHiNLER
  • Bazı makinelerde standarttan sapma olabiliyor fakat aynı "olması gerekir" teorik olarak.

EDIT:

Tabii lensin çapına, pozlama türüne vs göre değişkenlik gösterir. Aynı lensle full manuel kontrolde aynı "olması gerekir"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PlutosDaddy -- 12 Mayıs 2012; 0:11:44 >

Orijinalden alıntı: PlutosDaddy

Bazı makinelerde standarttan sapma olabiliyor fakat aynı "olması gerekir" teorik olarak.

EDIT:

Tabii lensin çapına, pozlama türüne vs göre değişkenlik gösterir. Aynı lensle full manuel kontrolde aynı "olması gerekir"
    quote:

Y marka f2.8 1/100sn 100 iso çekebilirmi

Olmaması lazım aynı lenslerle :)

Eğer oluyorsa iki makineden birisi yanlış pozlama yapıyordur :)

Fujifilm X-T4 + Fujinon 35mm f/2 + Fujinon 14mm 2.8f + Mitakon 35mm 0,95F Zhongyi SpeedMaster + Vivitar 55mm 2.8f
  • quote:

Orijinalden alıntı: jimi1984

quote:

Y marka f2.8 1/100sn 100 iso çekebilirmi

Olmaması lazım aynı lenslerle :)

Eğer oluyorsa iki makineden birisi yanlış pozlama yapıyordur :)

Alıntıları Göster
    Bu standart olması gereken degerdir alınan ısıkta standart olmalıdır. Sonuc bu hesap kitap isi. Pro kesim pozometre ile olcum alarak calısır. Pozometrenin verdigi degerleri makinaya girer. Tutarsızlık olmamalıdır. Pozometre 200 iso hesapladıyda makina bu deger sasmamalıdır. Enstantene diyafram iso standarttır. Eger bir farklılık algılanırsa uretim hatasıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 12 Mayıs 2012; 9:01:35 >

• FF sensörlerde iso gereksinimi aps-c sensörlere göre daha düşük diye biliyorum. yani misal normalde iso 400 ile çekebildiğimiz bir fotoğrafı FF ile aynı şartlarda ve perde hızında iso 320 veya 250'de çekebiliriz. doğru mu biliyorum?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ed - -- 12 Mayıs 2012; 9:45:33 >

Orijinalden alıntı: Crosshair

FF sensörlerde iso gereksinimi aps-c sensörlere göre daha düşük diye biliyorum. yani misal normalde iso 400 ile çekebildiğimiz bir fotoğrafı FF ile aynı şartlarda ve perde hızında iso 320 veya 250'de çekebiliriz. doğru mu biliyorum?

Bence bir fark yoktur. Büük bir ihtimal aynıdır.

Ama fark varsa da mantık yürütünce tam tersi olmalıymış gibi geliyor... FF sensör daha büyük daha fazla İsmoil isteyebilir :D

Bir fark olmaması lazım diye düşünüyorum.

Fujifilm X-T4 + Fujinon 35mm f/2 + Fujinon 14mm 2.8f + Mitakon 35mm 0,95F Zhongyi SpeedMaster + Vivitar 55mm 2.8f
  • quote:

quote:

FF sensörlerde iso gereksinimi aps-c sensörlere göre daha düşük diye biliyorum. yani misal normalde iso 400 ile çekebildiğimiz bir fotoğrafı FF ile aynı şartlarda ve perde hızında iso 320 veya 250'de çekebiliriz. doğru mu biliyorum?

Bence bir fark yoktur. Büük bir ihtimal aynıdır.

Ama fark varsa da mantık yürütünce tam tersi olmalıymış gibi geliyor... FF sensör daha büyük daha fazla İsmoil isteyebilir :D

Bir fark olmaması lazım diye düşünüyorum.

Alıntıları Göster
    ama daha fazla ışık topluyor :) bu durumda aynı şartlarda aps-c'ye göre daha fazla ışık toplaması lâzım. sensör daabüyük ya çünkü.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ed -

ama daha fazla ışık topluyor :) bu durumda aynı şartlarda aps-c'ye göre daha fazla ışık toplaması lâzım. sensör daabüyük ya çünkü.

Alıntıları Göster
    Eskiden böyle şeyler yoktu, her şey standarttı.Eğer filmin üzerinde 100 ASA (iso) yazıyorsa,biliyordunuz ki film 100 ASA
    Önce ekmekler bozuldu, sonra.....

Daha fazla ışık topluyor tamam da o zaman daha fazla da İSO ihtiyacı olabilir diyorum APSC'ye göre :)
    senin tam tersin olarak :) Muhalefetim hacı ben :D :D :D

Şöyle düşünüyorum pratik olarak... Büyük sensörü mü ışıkla doyurmak daha kolaydır yoksa küçük sensör'ü mü ?
    Buna istinaden İSO'ya da daha fazla ihtiyaç duyuyor olabilir :)

• quote:

quote:

Daha fazla ışık topluyor tamam da o zaman daha fazla da İSO ihtiyacı olabilir diyorum APSC'ye göre :)
    senin tam tersin olarak :) Muhalefetim hacı ben :D :D :D

Şöyle düşünüyorum pratik olarak... Büyük sensörü mü ışıkla doyurmak daha kolaydır yoksa küçük sensör'ü mü ?
    Buna istinaden İSO'ya da daha fazla ihtiyaç duyuyor olabilir :)

Alıntıları Göster
    ben de ortamdaki ışığı daha çok toplar, o yüzden aynı isoda daha fazla ışık alır diyorum :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Ed -

ben de ortamdaki ışığı daha çok toplar, o yüzden aynı isoda daha fazla ışık alır diyorum :)

Alıntıları Göster
    iso'nun kendisi zaten standart... yani olmaz
    lens çapına göre değişir diyen arkadaşlar çıkmış. Lens çapı büyük olabilir ama Diyafram değerleri de standarttır.
    o nedenle daha fazla ışık girmesi durumu söz konusu değil.

tek sorun algılayıcı ve lensin optik kalitesi olur.
    bu farklılık gösterir.

• quote:

Orijinalden alıntı: mephistopheless

iso'nun kendisi zaten standart... yani olmaz
    lens çapına göre değişir diyen arkadaşlar çıkmış. Lens çapı büyük olabilir ama Diyafram değerleri de standarttır.
    o nedenle daha fazla ışık girmesi durumu söz konusu değil.

tek sorun algılayıcı ve lensin optik kalitesi olur.
    bu farklılık gösterir.

Alıntıları Göster
    Cevaplar için sağolun. Takipteyim

• quote:

Aps-c FF eşitliği sağlamak için birim alana düşen ışık miktarı önemli değilmidir?

• quote:

Orijinalden alıntı: blackducati

quote:

Aps-c FF eşitliği sağlamak için birim alana düşen ışık miktarı önemli değilmidir?

Alıntıları Göster
    Ben de bir yorum yazacaktım ama vazgeçtim yıllar önce bununla ilgili bir yorum yapmıştım da bir markanın fanları yüzünden linç edilecektim...

• quote:

Orijinalden alıntı: Pepsis

Ben de bir yorum yazacaktım ama vazgeçtim yıllar önce bununla ilgili bir yorum yapmıştım da bir markanın fanları yüzünden linç edilecektim...

leica lense laf edin yiyosa, çiğ çiğ yerler...
    hs20 ye toz kondurun, bittik.
    sony nex series'e dokunun öperler.

sonra gün gelir marka değiştirirler..
    sil baştan devam.

Orijinalden alıntı: ŞahEser

Alıntıları Göster
    Yanlış hatırlamıyorsam FF ile APS-C makine ISO testlerinde resimdeki noise durumu değişkenlik gösteriyordu.

5D Mark III 12800 iso testi

İSO'nun standardı var mıdır?

Diğer iso değerleri için
    http://www.letsgodigital.org/tr/32209/canon-eos-5d-mark-iii-resimleri/

• quote:

Her ikisinde de örneğin canon l serisi len kullanın, FF üzerinde düşen ışık daha fazla olur, aps-c üzerine düşen az. Zaten alan küçük olduğu için aynı lens mm özelliklerinde aps-c ler daha dar alan görüyor. Gidip FF üzerine aps-c lens takarsanız işte ozaman ikisinin de yüzeyine düşen toplam ışık aynı olacaktır. Çünkü lens tabanı FF tamamını kapsamaz ve sadece ortada yuvarlan bir alan oluşturur. Burada birim alandaki ışık miktarı önemli.

İsoda markalar arasında farklı ölçüm yaptıklarını duymuştum, canon 200 isoyla nikon 200 iso aynı değil. Ancak bunu kanıtlayamam, sadece işi teknik anlamda bilen biri laf arasında söyleyip geçmişti, aklımında ucunda kalmış.

• quote:

Orijinalden alıntı: Cem

quote:

Her ikisinde de örneğin canon l serisi len kullanın, FF üzerinde düşen ışık daha fazla olur, aps-c üzerine düşen az. Zaten alan küçük olduğu için aynı lens mm özelliklerinde aps-c ler daha dar alan görüyor. Gidip FF üzerine aps-c lens takarsanız işte ozaman ikisinin de yüzeyine düşen toplam ışık aynı olacaktır. Çünkü lens tabanı FF tamamını kapsamaz ve sadece ortada yuvarlan bir alan oluşturur. Burada birim alandaki ışık miktarı önemli.

İsoda markalar arasında farklı ölçüm yaptıklarını duymuştum, canon 200 isoyla nikon 200 iso aynı değil. Ancak bunu kanıtlayamam, sadece işi teknik anlamda bilen biri laf arasında söyleyip geçmişti, aklımında ucunda kalmış.

Alıntıları Göster
    Bazi algilayicilar da digerlerine gore isiga daha duyarli (ornegin Nikon D40 ve D700 ISO200 tabanindan baslar), bunun algilayici boyutuyla ilgisi yok. Algilayicinin yuzey alani buyudukce daha cok isik toplandigi dogru, ama ISO200 hepsinde ISO200. Bazi modellerde ISO100 dedigi gercekte ISO160 veya ISO80 gibi yakin degerler olabiliyor, bunu ozel aletlerle olcebiliyorlar. 2-3 yil onceye kadar bazi siteler bunu da yapiyordu ama artik pek gormuyorum.
    Onerilen yazılar:https://goo.gl/MjvgmHTelefoto lens nedir, nasıl kullanılır:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=9215Hangi tam kare sistemi secmeli:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=8155En iyi 70-200mm lensler:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=9173

• quote:

Orijinalden alıntı: ozturert

Bazi algilayicilar da digerlerine gore isiga daha duyarli (ornegin Nikon D40 ve D700 ISO200 tabanindan baslar), bunun algilayici boyutuyla ilgisi yok. Algilayicinin yuzey alani buyudukce daha cok isik toplandigi dogru, ama ISO200 hepsinde ISO200. Bazi modellerde ISO100 dedigi gercekte ISO160 veya ISO80 gibi yakin degerler olabiliyor, bunu ozel aletlerle olcebiliyorlar. 2-3 yil onceye kadar bazi siteler bunu da yapiyordu ama artik pek gormuyorum.

Alıntıları Göster
    Şu kadarını söyleyim bazı markaların Iso 400 dediği değerin normalde Iso 200 olabileceğini kendimce yaptığım deneme çekimlerinde görmüştüm... Bu nedenle bazı markaların Iso 1600de kumlanma çok az oluyor vs. demeleri de bir bakıma gerçekleri yansıtmıyor diye düşünüyorum... Tüm makinelerin de incelemelerinde düzgünce test edilip hatta kalibrasyonlarının tam yapılıp gerçekte olması gereken değerle arasındaki farkın ne kadar olduğunun da tespit edilmesini isterdim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ŞahEser -- 14 Mayıs 2012; 0:33:12 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ŞahEser

Şu kadarını söyleyim bazı markaların Iso 400 dediği değerin normalde Iso 200 olabileceğini kendimce yaptığım deneme çekimlerinde görmüştüm... Bu nedenle bazı markaların Iso 1600de kumlanma çok az oluyor vs. demeleri de bir bakıma gerçekleri yansıtmıyor diye düşünüyorum... Tüm makinelerin de incelemelerinde düzgünce test edilip hatta kalibrasyonlarının tam yapılıp gerçekte olması gereken değerle arasındaki farkın ne kadar olduğunun da tespit edilmesini isterdim...

Alıntıları Göster
    İki makinenin sensörüde aynı ise sorun var demektir fakat sensörler farklı ise olağan bir durumdur.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.