Şimdi Ara

Kontrast Oranı nedir ?? buldum gerek yok

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
5.864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kontrast Oranı nedir ?? yüksek olanlar mı daha iyi yoksa düşük olanlar mı ??



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OnuR -- 16 Kasım 2006; 18:22:07 >



  • Beyaz ve siyah görüntünün birbirine olan orantısıdır. Yüksek kontrast değeri olan ürünlerde renkler daha canlı görünür.
    ben buldum gerek kalmadı
  • quote:

    Orjinalden alıntı: >OnuR<

    Beyaz ve siyah görüntünün birbirine olan orantısıdır. Yüksek kontrast değeri olan ürünlerde renkler daha canlı görünür.
    ben buldum gerek kalmadı


    daha ayrıntılı bilgi

    onbeş nickli arkadaşın yazısından alınmıştır

    Kontrast nedir?

    Bir görüntünün kontrastı, o görüntüdeki en parlak bölüm ile en karanlık bölüm arasındaki farktır. Örneğin, eğer bir ekran 500cd/m²’lik bir parlak beyaz ölçümüne ve 1cd/m²’lik bir siyah ölçümüne sahipse kontrast 500:1 oranında kaydedilir. Siyah ve beyaz arasındaki kontrast aralığı genişledikçe, iki uç arasındaki gri tonlar ya da ara seviyeler daha rahat görülür. Aslında, bu gri seviyelerin ekranda görüntülenme şekli ekranın görüntüsü üzerinde belirgin faktörlerden biridir, ama bu konunun tam olarak ele alınması bu yazının kapsamı dışındadır.

    Kontrast nasıl ölçülür?
    Bir ekran üzerinde kontrast ölçümü genelde karanlık bir odada yapılır – bu odada tüm ışık kaynakları dışarıda bırakılır. Hatta odanın duvarları bile, ekrandan gelen ışığı yansıtmamaları için siyah renklidir. Karanlık bir ortama olan bu ihtiyacın nedeni, ne kadar parlak ekranlar üretildiği hakkında bir dolu söyleme karşın çoğu elektronik ekranda çok düşük siyah seviyesini almak yüksek beyaz seviyesine ulaşmaktan çok daha zordur. Örneğin, PDP’lerde panelden sürekli bir kırmızılık gelir LCD’lerde ise LCD ve renk filtresinin içinden gelen fon ışığında bir sızıntı olur. Bunlar ekran parlaklığını artırıcı etkenlerdir. Projeksiyon teknolojilerinde, optik yolda aydınlık piksellerden karanlık olanlara bir miktar ışık sızıntısı olduğu anlamına gelen ışık saçılması vardır, bu durum da görüntüdeki siyah kısımların parlaklığını artırır.

    Kontrastın ölçülmesi

    Oldukça farklı sayılar veren birkaç kontrast ölçüm yöntemi vardır. Kontrast ölçümünün en basit yolu tamamen siyah bir ekran göstererek ışık miktarını ölçmek ve ardından tamamen beyaz bir ekran göstererek beyaz seviyesini ölçmektir. Bu tam ekran kontrast ölçümü olarak bilinir. Bu teknik, görüntünün aydınlık ya da karanlık bölümleri arasındaki kontrastı belirgin ölçüde azaltabilecek olan sızıntıyı hesaba katmaz. Bu etkeni hesaba katmak için, VESA Ekran Ölçümü ve ANSI standartları4 gibi ölçüm standartları önerilmektedir.
    Bunlara göre kontrast oranı, siyah ve beyaz karelerden oluşan bir dama deseni kullanılarak ölçülür. PDP’ler gibi bazı ekranlar, ekranın sadece küçük bir bölümü aydınlatıldığında en yüksek parlaklık seviyelerini verebilirler. Bu gibi durumlarda, parlaklık genelde sadece ekranın çok küçük bir bölümünde ölçülür – sıklıkla PDP’lerin ekran alanının %1’i kadar küçük bir alanda.

    Kontrastın artırılması
    Kontrast oranını artırmak için belirgin iki yol vardır. Biri beyaz ölçümünün parlaklığını artırmak, diğeri siyah seviyesini azaltmak. Çoğu durumda, siyah seviyesini azaltarak oranı artırmak daha iyidir. Genelde, parlaklığın artırılması aydınlatmada daha fazla güç demektir ve muhtemelen çevre için zararlı olmanın yanında maliyeti de artırıcı bir etken olacaktır. Dahası, özellikle LCD’ler geniş bir alanda yaklaşık 500 cd/m² parlaklık değerine ulaşabilirler ve bu değer TV izlemek için oldukça yeterlidir. Daha fazla geniş alan parlaklığının izleyicileri rahatsız edeceğine dair bir görüş vardır.

    Öyleyse kontrast oranını geliştirmek için en iyi yol görüntünün siyah seviyesini azaltmaktır ve PDP ve LCD üreticileri bunu elde edecek teknolojiyi geliştirmek için çok yoğun çalışıyorlar. Örneğin, LCD üreticileri, bir iki yıl önceki 1-1.5 cd/m² siyah seviyesinden günümüzdeki 0.5cd/m²'den az – gelecekte daha da az – siyah seviyesine erişmek için gelişmiş renk filtreleri ve polarizörler geliştiriyorlar.


    TV izleme için geleneksel temel noktası olan CRT’ler çok iyi siyah seviyelerine sahiptir, elektron tabancasına gelen akım sadece 0.01 cd/m²’lik çok düşük siyah seviyelerini verecek şekilde kesilebilir. CRT’ler ekranın küçük bir kısmında yüksek parlaklık üretebilirler, bu nedenle geneli karanlık ama küçük bir parçası aydınlık olan bir görüntüde yüksek kontrast oranı verirler. (Örneğin 'Yüzüklerin Efendisi’nin savaş sahnelerini aklınıza getirin). Diğer taraftan, CRT’ler büyük beyaz alanları görüntülemek gerektiğinde çok daha sınırlıdırlar.

    PDP’ler oldukça iyi kontrast oranları verebilirler (daha fazla detay için sayfa 8’e bakın) ama ekranın büyük alanlarını aydınlatma konusunda sınırlıdırlar.
    LCD’ler, her zaman aydınlık olan fluoresan arka aydınlatma kullanırlar. Bunun anlamı maksimum parlaklık seviyesinin, ekranın büyük ya da küçük bir bölümü aydınlatıldığında aynı olmasıdır.

    Dinamik Kontrast Yüzlerini geleceğe dönen bir dizi LCD şirketi, arkadan verilen ışığı kontrol ederek kontrastı geliştirecek yeni teknolojiler arıyorlar. Geleneksel olarak, LCD TV’lerin arka aydınlatması fluoresan lambalar kullanarak üretilir ve büyük TV boyutlu bir panelde (örn. 32inç) bir çok lamba vardır.
    LCD’lerin siyah seviyesini kontrol etmenin bir yolu, ekranda karanlık görüntüler varken arka aydınlatma parlaklığının azaltılmasıdır. Yine de, bu, arka aydınlatma azaltılırken ekrandaki maksimum parlaklığı sınırlar. Bazı şirketler, karanlık sahnelerde çok fazla ışık patlaması yokken daha fazla detay vererek izleme deneyimine küçük bir katkıda bulunabilecek bu tekniği kullanır.
    Bununla birlikte, diğer şirketler bu tekniği arka aydınlatma azaltıldığında siyah seviyesini ve tam aydınlık olduğunda beyaz seviyelerini ölçerek en yüksek kontrast oranını iddia etmek için kullanırlar. Bazı şirketler bunu ‘dinamik kontrast’ olarak ifade eder ama bu biraz yanıltıcı olmalı, zira ölçülen siyah ve beyaz seviyeleri aynı anda ekranda olamıyor.


    Daha yanıltıcı olanı ise çıkan sonucu ‘kontast oranı’ olarak ifade eden şirketlerin olması. Ticari amaçlı büyük LCD’lerde son durum yazma sırasında yaklaşık 800:1, ve bundan büyük rakamlar da, kontrast oranı ‘dinamik’ olarak ifade edilsin ya da edilmesin muhtemelen bu yolla ölçülüyor.


    Teknoloji ve Kontrast

    LCD
    Yazı yazıldığı sırada en iyi LCD teknolojileri için, bir dama deseni kullanılarak ve özel arka aydınlatma teknikleri kullanılmadan ticari TV ürünlerinde ölçülen en yüksek kontrast oranı yaklaşık 800:1’di.
    LCD TV’ler geniş alanlarda parlaklık sunma konusunda özellikle iyiler ve genel olarak 500cd/m² ya da daha fazla tam ekran parlaklığı sunacaklar. DisplaySearch tarafından açıklanan yakın geçmişteki bir ölçüme göre (bir ABD pazar araştırma şirketi), karanlık bir odada 37 inçlik bir LCD TV’un tam ekran parlaklığı için 534cd/m² değeri elde etmiş. 0.47cd/m²’lik siyah parlaklık değeri ile tam ekran kontrastı 1130:1 (tam siyah ekranın tam beyaz ekrana) değerini veriyor.
    Avrupa’da bir evin salonuna eşdeğer 100 lux’lük bir ortam ışığında, bir dama deseni için kontrast 242:1'e düşüyor. 500 lux aydınlatma seviyelerindeki bayi vitrininde kontrast 60:1’e düşüyor.


    PDP (Plazma Teknolojisi)

    PDP teknolojisi arka aydınlatmaya bağlı değil ve ekran üzerinde görüntüyü şekillendiren ayrı pikseller ışık yayıyor. Görüntü uygulamalarında tam ekranın aynı anda aydınlatılması nadirdir (tipik ortalama parlak alan %15 – 20’dir), bu nedenle aşırı maliyeti engellemek için, PDP’lerin güç kaynakları sadece bu seviyeyi karşılayacak kadar güç üretmekle sınırlandırılmıştır. IT uygulamalarında, genelde parlak beyaz bir ekran gereklidir, bu nedenle PDP’ler bu uygulamalar için LCD’ler kadar uygun değillerdir.
    Güçteki kısıtlama PDP’lerin sadece ekranın küçük bir kısmına yüksek parlaklık verebilecekleri anlamına gelir. Yukarıda anlatılan DisplaySearch testinde, ekran üzerindeki %1’lik beyaz bölümün parlaklığı 254cd/m² idi ama tam ekran aydınlatmada bu 50cd/m² değerine düşer, teste giren LCD’deki değerin %10’undan az.
    PDP’ler LCD’lerden daha düşük siyah seviyesine sahiptir, yani siyah parlaklığı 0.12cd/m²’dir ve bu tamamen karanlık bir odada ölçülmüştür, %1’lik bölümündeki kontrast oranı 2,150:1 gibi etkileyici bir değerdir. Yine de, tam ekran kontrast 417:1 olarak ölçülmüştür, LCD’nin yarısından az.
    Dahası, 100 lux ortam aydınlatmasında, PDP’nin fosfor içeriğinin yansıması nedeniyle, dama deseni kontrastı 26:1’e (bir LCD’deki 242:1’le karşılaştırın) ve 500 lux’de 6,2:1’e düşer.

    Sonuç – Sayılara inanabilir misiniz?

    Bir ekranda daha fazla kontrastın genelde tercih edilmesine rağmen, bir TV ya da başka tür ekranın sadece kontrast sayılarını karşılaştırarak satın alınması muhtemelen iyi sonuç vermez. Muhtemelen, özellikle farklı görüntü teknolojileri kullanan iki TV seti, aynı şekilde ölçülen ya da ifade edilen sayılara sahip olacaktır. Her ne kadar zaman içinde bu değişebilecek olsa da, 1000:1 gibi sayılar dama deseni gösteren ekranın gerçek kontrastı için çok temsil edici değildir.
    PDP’lerin ‘x.000:1’ mertebelerindeki kontrast değerleri sadece çok karanlık odaların belirli kesin koşullarında, sadece küçük bir kısmı parlak olan karanlık bir sahneyi izlerken ölçülebilir. Parlak ortam koşullarında, LCD’ler muhtemelen daha yüksek kontrast sunarlar.
    Her zaman en iyi yol, cihazı kullanılacağı ortama yakın ışık koşullarında ve görüntülemek için kullanılacağı materyallerle denemek olacaktır. Bu, ekranın genel kontrastı hakkında bir fikir verecektir.

    Sonuç olarak TV’ler hiçbir zaman sadece sayılara bakılarak satın alınmamalıdır. "


    Bu yazıdan çıkan sonuç:

    Kontrast, aynı anda siyah ile beyaz renk arasındaki değerdir, ne kadar büyükse iki renk arasında kalan gri tonları o kadar çok sayıda olur ve okadar iyi resim verir, yüksek kontrast oranı doğal olarak siyahları tam karanlık gösterir.

    Dinamik Kontrast ise farklı iki andaki siyah ve beyazın ölçümüdür, aynı andaki siyah ile beyazın arasındaki değer olmadığı için "bence" pek itibar edilmemesi gereken bir uygulamadır.

    Ancak; Dinamikde olsa, düz kontrastta olsa, önemli olan en yüksek değere ulaşan lcd/plazma doğal olarak daha iyi görüntü verecektir. Sadece buna dikkat etsek yeterli olacaktır.
    Günümüzde en yüksek değerler, düz kontrastta 1:1600 iken Dinamik kontrastta 1:7000 olarak görülmektedir.

    selamlar




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.