Şimdi Ara

İslam Devrimi'nden önce 1971'de İran (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
169
Cevap
1
Favori
10.552
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
81 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İşin garibi iranda muhalefet bile molla rejimini desteklemişti yani onun yukselmesının temel tası olmuş

  • Kadınlar için evet çok daha iyi İran olsa da önceki dönemde bir diktatörlük vardı, şah lüks için de yaşıyor, muhalifler işkenceye uğruyor, öldürülüyordu. Petrolü millileştirme yoluna giden başbakan CIA darbesiyle devriliyordu. Kısaca şu anki durumda mollalar kadar önceki dönemin aktörleri de suçlu. Şeriatçı olmayan insanlar da zaten bu yüzden destekledi.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kerimcem

    iran fatihi lazer yine döktürmüş dur sana iran günümüzden poz koyayayım belki ikna olursun...





    Bu Partilerin yasal olduğunu mu düşünüyorsun? İslam Devrimi'nden önce 1971'de İran 



    https://www.bizevdeyokuz.com/tahran-gece-hayati/amp//


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • ben iranı beğeniyorum onaylıyorum demedim zaten bu bir ,bizim eleştiri olayımız bambaşka insanlar istediği gibi giyinir diyorsunuz ama bu medeniyet ihlalini yapan baş kadro bu ülkede ortada...İslam Devrimi'nden önce 1971'de İran 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 25 Eylül 2020; 16:11:14 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kerimcem

    ben iranı beğeniyorum onaylıyorum demedim zaten bu bir ,bizim eleştiri olayımız bambaşka insanlar istediği gibi giyinir diyorsunuz ama bu medeniyet ihlalini yapan baş kadro bu ülkede ortada... 

    Yahu Kardeşim, İran'ın şimdiki hali diye bu fotoğrafları atmadın mı? Konuyu saptırma...


    Her şeyin yasak olduğu bir Ülkede, sana o Partiyi yasal olarak yaptırırlar mı? Bak bu Parti ortamlarında yakalanırsan 'hapis cezasından, kırbaçlanmaya kadar' çeşitli cezalar alıyorsun... Belki o resimdekiler bile sonradan ceza aldı!




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Black Code -- 27 Eylül 2020; 18:17:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İranda İslam devrimi tepede inme şekilde gerçekleşti.Şah'ı deviren kitlelerin arasında sadece mollalar yoktu.Sol ve milliyetçi görüşteki insanlar asıl protesto gücünü oluşturuyordu.Zaten Şah'ın ordusu da islam devrimi olsun diye Şah'ı korumaktan vazgeçmiş değildi.Humeyni denen molla Fransa'dan daha özgür ve demokratik İran söylemleri ile İran'a geldi.İlk başlarda sol ve milliyetçi kesimi ürkütmemek için niyetini gizli tuttu.Aynı zamanda ordu ile iyi geçinmeye başladı.Ancak zamanla tüm devlet kurumlarının başına eğitilmez mollaları getirmeye ve ordudan da binlerce subayı 'şahın askerleri' gerekçesi ile tasfiye etmeye başladıkça asıl yüzünü göstermeye başladı ve bir anda ülkede islami rejim kurduğunu ilan etti.Bunu yaptığında çoktan devletin ve ordunun tüm kritik yerlerine kendi adamlarını yerleştirmişti.Sanılanın aksine islam rejimine karşı ciddi direnişler oldu ancak Humeyni kendisine karşı direnen laik,eğitimli ve sol-sağ görüşlü insanları soğuk kanlı bir katil gibi katletmeye başladı.Öyle ki kendi döneminde katledilen insanların sayısı Şah'ın döneminden kat be kat daha fazladır.Bunun sözde molla hakimlerinden biri suçsuz insanların infaz kararlarını ''Eğer astıklarımız suçsuz ise zaten cennete gitmiş olacaklar.Biz onlara iyilik yapıyoruz'' diyerek savunacaktı.Rejimi daha güçlendiren unsur ise Saddam'ın İran'a saldırması oldu.Bir yandan rejime muhalifleri katleden Humeyni bu kez yapmış olduğu katliamlara bu savaşı bahane ederek meşrulaştırmaya çalıştı.Ona göre ve mollalara göre Irak ile savaşılırken rejime muhalefet etmek 'vatana ihanet' idi.Böylece çoğu iranlı aydın,laik ve modern insan 'vatan haini' ilan edilerek katledildi.İran ordusu içinde bulunan laik ve demokratik görüşte olan Subaylarda bu savaşta ileri sürülerek savaşta ölmeleri sağlandı.


    Sonuçta İran'da büyük katliamlarla mollalar kendi rejimlerini kurdu.Ancak bu rejimin nasıl bir felaket getirdiğini günümüzde görmeye devam ediyoruz.Bugün İran Dünya'nın geri kalanından kopuk olan,Dünya'nın dalga geçtiği,rahatça generallerinin öldürülebildiği (Kasım süleymani), ekonomisinin bitik olduğu bir ülke.Mollalar ülkeyi Şah'ın döneminden bir gram ileri götürmeyi başaramadıkları gibi ülkeyi her açıdan rezil etmeyi başardılar.


    Peki İran halkı bu devrimi gerçekten benimsedi mi?Açıkçası benimsediğini düşünmüyorum.Tarafsız bir referandum ile halka islami bir devlet mi yoksa laik bir devlet mi isterseniz diye sorulsa muhtemelen ikinci şık daha ağır basacaktır.Bugün İrandaki islami rejim mollalaların katliamları ve baskısı ile devam ediyor.Tabi bir de devrimden sonra mollaların İran ordusuna güvenmeyip kurmuş oldukları 'Devrim Muhafızları' ile ona bağlı milisler rejimin asıl gücü.Bugün İran gençliğinin çoğu mollalar ile aynı görüşte değil.Dahası genç kızların çoğu yasak olmasına rağmen makyaj yapıyor ve türban giymeyi reddediyor.Bunun yerine başlarına başörtüsünü aksesuar gibi takıyorlar.Devrimin ilk yıllarındaki baskı döneminde yaygın olan kara çarşafı giyen genç sayısı ise bir hayli az.Gençler birşekilde Dünya'nın geri kalanı ile temas kurmayı başarıyor ve laik-demokratik ülkelerde yaşayan insanlara özeniyorlar.Kısacası bugün İrandaki molla rejiminin sanıldığının aksine çok güçlü bir halk desteği olduğunu düşünmüyorum.Mollalar güçlerini halktan ve gençten değil silahlandırdıkları 'devrim muhafızları' ve ona bağlı milislerden alıyor.Bugün bile mollalar İran ordusuna ve İran ordusundaki subaylara güvenmez.Bu bile rejimin aslında güçlü temellerinin olmadığını gösteriyor.


    Son olarak mini etek olayına gelelim.Mini etek evet medeniyet göstergesidir.Medeni olmayan 1.400 yıl öncesinin kara çarşafını halka dayatmaktır.Nasıl ki her konuda ilerliyorsak kıyafetlerde de ilerliyoruz.Bundan on yıl önce giydiğimiz kıyafetlerin hangisini bugün giyiyoruz?Çok değil on-yirmi yıl önce çekilen filmlere,dizilere bakarsanız o dönem Türk insanının 2020 yılına göre çok daha farklı giyindiğini göreceksiniz.Dünya genelinde de durum aynı.Lakin mollalar ve gericiler buna karşı çıkarlar.Onlar 1400 yıl öncesinin kara çarşafını,cübbesini,sarığını halka dayatırlar.İşte bu gericiliktir.Bu nedenle tarihte modernleşmeye başlayan her ulus kıyafet inkılabı da yapmıştır.Mesela II.Mahmut Yeniçeri ocağını kaldırdıktan sonra sırtındaki kaftanı,başındaki kavuğu,ayağındaki çarığı çıkartmış ve Avrupalı hükümdarlar gibi giyinmiştir.Devlet memurlarının da pantolon,iskarpin,ceket ve fes giymesini zorunlu kılmıştı.Japonya'da da İmparator Meji geleneksel Japon kıyafetlerini devlette yasaklamış ve o da çağına uygun giyinmiştir.Çinde de durum aynıdır.Gericilik binlerce yıl öncesi kıyafetleri insanlara dayatmaktır.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mr. Pink

    Etekli kadin var diye 1971 oncesi cok mu iyi oluyor?


    Sahin yemeklerinin Fransa'dan ozel ucakla geldigi, karisinin sut banyolarindan haberin var mi?


    Iran devriminin katilim oranini arastir


    Kac bin insan oldu 30 yillik hukumdarligin iskencesi altinda.

    kaç milyon insan öldü 41 senelik yobazlık zamanında.....

  • zengine(aşırı uç brişey yapmadıysa katil olma gibi) pek şeriat işlemiyor iranda olsa aynı arabistanda olsa aynı arabistanda gay partileri bile var burdan bizim özel gay dj ler gidiyor para kırıyor,oğlancılıkta kokoda ünlüdürler..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 25 Eylül 2020; 17:9:29 >
  • Şeriat altında yaşayanlar nasıl kaçacaklarını şaşırıyorlar. Bizimkiler de şeriat hayallerinde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Youtube'da kısa bir araştırma yapınca 1980 öncesi İrana ait birçok vidyo bulunabiliyor,Tartışmaya girmeye gerek yok,Bilgiye ulaşmak bir tık uzakta.











  • İki ülkenin de iyi durumda olduğunu iddia etmiyorum. Ayrıca ben özgürüm elbet. Siz hangi konuda özgür olmadığınızı düşünüyorsunuz?

  • Mr. Pink kullanıcısına yanıt
    Muslukları da altından mıymış.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • DoğanGörünümlüToros kullanıcısına yanıt

    0




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zero-man -- 18 Ekim 2020; 13:26:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • medeniyeti kadın bedeni üzerinden kıyaslamak bonobo şempanzeleri gibim olmaktır
    dişi diğer maymunların içinde eşine sadakatte taviz vermez
    ancak ilk bulduğu kuytuda başka erkekle çiftleşmekten çekinmez

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kangaetemo

    mini etek giymek degil mini etek giyebilmek medeniyettir

    çok zor bir cümle kurdun. bunu papua yeni gine diline çevirecek de anlayacak da...gerçi çevrince de anlamaz ki sdadjadjasdhaj


    İslam Devrimi'nden önce 1971'de İran



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 25 Eylül 2020; 18:46:17 >
  • Ben fotoğrafta kitap okuyan ve dilediği gibi giyinmiş kadınlar görüyorum. Mini etek görenler, yumurtaları ile beyni yer değiştirmiş olanlardır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İstediğiniz iranlı'ya sorun hiçbirisi bu molla rejiminden memnun değil. Zaten hepsi ülke dışına çıkınca açılıp saçılıyorlar. Ayrıca rüşvet ve ahlaksızlık şimdi daha fazla. Dini nikah adı altında yalandan evlenip ilişkiye giriyorlar. Kadının hiçbir hakkı yok. Çalıştığımız birisi vardı, 20 yıllık karısı varken bırısıyle nikah yaptı sonra o kadını eve getırdı dıger karısını kovdu ve boşadı. Hiçbir hak talep edemedi. Boyle iğrenç bir yapı var.


    Ayrıca ıranlıların %90'nı yalancıdır dıkkatlı olun iş yaparken.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: MRTFR

    Devrim döneminde ölen insan sayısı şah döneminde ölenden daha fazla.


    https://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Iranian_Revolution


    Bu arada medeniyet istediğini giyinebilmek ve milletin buna hoşgörü göstermesidir.



    Alıntıları Göster

    Şah zamanı 20 yıl sürdü

    Devrim 40 seneyi geçti

    Attığın Amerikanci kaynakları kaale almıyorum


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mr. Pink kullanıcısına yanıt

    Ben de senin İrancı kaynaklarını kaale almıyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bazı kişiler tarafından Batı dünyasının dayattığı kültür ve gelenekler medeniyet Arap dünyasının dayattığı kültür ve gelenekler gericilik olarak görülüyor. Ama hiç kendimiz olalım özümüze dönelim diyen yok.

  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.