Şimdi Ara

IPv6 İÇİN BASTIRALIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
1.058
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar malum Türk Telekom her konuda olduğu gibi bu konuda da çağın gerisinde kalma ısrarını sürdürüyor. IPv4 sayısı yeterli olmadığı için bir çok kullanıcı CGNAT denen zırvalığa mahkum durumda. Yıllar evvel Telekom’un IPv6 için çalışma yaptığına dair haberler vardı. Ancak aradan geçen uzun zamana rağmen hiçbir gelişme yok. Üstelik Telekom, kullanıcıların en azından dinamik IP kullanma taleplerini de geri çeviriyor. Birçok kullanıcı mağdur ediliyor. Kullanıcıları statik IP satın almaya zorluyorlar ve statik IP ücretleri de oldukça fazla.
    Bu konuda da bir çifte standart söz konusu. Aynı parayı ödeyip aynı paketi satın alan kullanıcılardan bazıları dinamik IP kullanıyorken bazıları CGNAT havuzunda.
    Bu konuda hukuki olarak ne yapılabilir? Belli ki Telekom kendiliğinden bir çözüm üretmeyecek. Telekom’u ancak hukuki olarak sıkıştırabilirsek, satın aldığımız hizmeti tam olarak kullanamadığımız ya da aynı hizmetten farklı şekillerde yararlandığımız iddiasıyla bir kamuoyu oluşturabilirsek Telekom IPv6 için mecbur kalabilir.
    Tecrübeli arkadaşlar ve varsa hukukçular bir el atabilirse çok güzel olur.







  • İpv4 şu an %99.99 umuz için yeterli
    -oyunlar çalışıyor
    -whatsapp Instagram tiktok çalışıyor
    -youtube Netflix çalışıyor

    3-5 tane IP camera kullanıcının sorunu çözülecek diye bütün ülkenin Internet altyapısını kurcalamazlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 26 Eylül 2022; 20:18:48 >
  • Bu tip şeyler ucunda para yoksa ve mecbur kalınmazsa zor. IPv4 adres sayısı artık yetmiyor tabi ama onun da çözümünü buldular. Hepimizi cgnat havuzuna atıyolar ordan dağıtıyolar işte. Bu sayede onların da işi kolaylaşıyor. İstediğiniz şeyin gerçekleşmesi çok zor. Hele ki Türkiye'de.

  • Çok doğru, mesela depremde şebekeler çökene kadar wifi arama istiyoruz diyenlere bu konuda çalışmamız yok diyorlardı, şebekeler çöktüğü gibi en kısa sürede wifi aramayı destekleyen neredeyse tüm cihazlar için aktif ettiler. Çünkü wifi arama kendileri için de maliyet düşüşü, baz istasyonu yoğunluğunun azalması demek. Biraz geç de olsa bu konunun üzerinde durdular.

  • miskindvd kullanıcısına yanıt
    Bu konuda haklısınız. Ancak aynısı fiber altyapı için, upload hızları için vs. de geçerli. Fakat bu konuda interneti yoğun şekilde kullanan azınlık, bir kamuoyu oluşturabiliyor. 24mbps DSL kullanıcıların %99’u için yeterli. Bu konuda da talepte bulunmazsak hiç adım atacakları yok. TurkNet yaptı. Demek ki yapılabiliyor.
  • srvngrc S kullanıcısına yanıt

    İnternet hızı deneyimimizi etkiliyor, ayrıca paket fiyatları ve paket bilgisini de değiştiriyor.

    İnsanlar 24 mbit ve 35 mbit arasında hız farkı olduğunu bilebilir, ama ipv4 ve ipv6 arasında extreme bir kullanıcı değilseniz hiçbir fark yok.

    Mesela benim sistemim ipv6 destekliyor, modem de destekliyor, Türknet kullanıyorum, ama ipv6 geçmiyorum, çünkü ağrımayan başıma dert almaya niyetim yok, adam gibi çalışan bütün siteler programlar hata verebilir

  • Turk telekom sağlamış olduğu eski modemlere bile firmware yayınlayarak IPv6 desteği getirdi. Bu konuda çalışmalarını devam ettiklerini düşünüyorum. Ancak sunucuların ipv6 ya geçişi sağlanmadan son kullanıcıya daha gelmesi zor gibi görünüyor. Altyapı iyi, hızlar mükemmel olsa bile sırf bu CGNAT sorunu yüzünden pingler tavan yapabiliyor.


    IP blokları ve altyapı 2011 yıllarından beri hazır halde ipv6 için. Kurumsal şirket/Metro internet için sağlanan bir hizmet zaten. Bugün bir karar alınsa geçiş tamamlanır. Dediğim gibi çoğu sunucu halen IPv4 ile hizmet verdiği için IPv6 olsada cgnat havuzundan çıkış yapılamayacak yine.

  • cgnat'ın sonunu getirecek şey kullanılabilir ip sayısının daha da azalması ve artık hiç alakasız kullanıcıların saçma sapan bloklar, banlar yemesi, google'a bile girmeye kalkınca karşısına "are you human" diye saçma sapan bir "captcha" gelmesi ile olacaktır. Bu ip adresinden çok fazla giriş denemesi olmuştur vs. E adam tek bir ip üzerinden binlerce insanı internete çıkartırsa başımıza gelecek şey bu işte. O zaman paşa paşa IPV6.

  • Onun olmasına daha çok var, 2013 yılında bile bu ülkedeki herkese IP adresleri yetiyordu, 2014 gibi Telekom CGNAT'a başladı, yani demek ki ellerinde o zamanlarda 10 milyon evi internete sokacak kadar IP adresi varmış. Şu an ülkemizde 20-22 milyon hanede ev olsa bile daha 2-3 kişi ortak kullanır haldeyiz.

    Ülkemizin nüfusu 500.000.000 falan olursa ancak dediğiniz sorunlar oluşur

  • quote:

    Orijinalden alıntı: miskindvd

    Onun olmasına daha çok var, 2013 yılında bile bu ülkedeki herkese IP adresleri yetiyordu, 2014 gibi Telekom CGNAT'a başladı, yani demek ki ellerinde o zamanlarda 10 milyon evi internete sokacak kadar IP adresi varmış. Şu an ülkemizde 20-22 milyon hanede ev olsa bile daha 2-3 kişi ortak kullanır haldeyiz.

    Ülkemizin nüfusu 500.000.000 falan olursa ancak dediğiniz sorunlar oluşur

    Türk Telekom'un elinde 12 milyon civarı IP vardı. Bunlardan 100 Bin'i omurgada kullanılıyordu, 1 milyon civarı mobilde gerisi abonelere statik, dinamik ve metro ethernet için veriyordu. Ama dünyada IP blokları tükenince, döviz yükselip yeni ISS'ler yurtdışından IP alamayınca TT elindeki IP'leri satmaya başladı. En fazla IP sattıkları firma Turksat, sonra D Smart, Vodafone şeklinde gidiyor. Üstelik hala Türkiye'nin tamamı CGNAT'ta değil İstanbul Dudullu ve Kartal'da hala dinamik IP veriliyor, sadece Kartal'da 100 Bin IP tanımlı. 2022 başına kadar Ankara'da Ankara nüfusunun 2 katı kadar IP vardı. Şimdi o IP'leri de çeşitli şehirlere dağıtmışlar. Ben Ümraniye'ye bağlıyım buradaki CGNAT için 64 Bin IP tanımlanmış. BTK kuralı gereği sabitte bir IP en fazla 6 kişiye, mobilde 50 kişiye dağıtılabilir. Lakin bu kuralın çok denetlendiğini zannetmiyorum mesela Türk Telekom Kırıkkale'ye CGNAT'a 1024 IP tanımlamış. Orada 10 Bin abone bile olsa sayı 6'yı geçiyordur. Keza Turkcell'in sadece 1.5 milyon IP'si var 3.5 milyon internet abonesi var. Diğer firmalarda durum daha da felaket.


    Sorun yaşanması için o kadar nüfusa da ihtiyaç yok. D Smart, bir IP adresini 5000 kişiye paylaştırdığı için IP'lerinin bir çoğunu Google, Facebook'tan banlattı. Yani isterseniz nüfusunuz 100 Bin olsun, dengeli bir dağılım yapmazsanız IP'leriniz banlanır. Sonra günlerce ban'ın kalkması için uğraşırsınız, birde acil yana yana IP ararsınız. Üstelik IP'de bulamazsınız, TT önceden Metro Ethernet abonesine direk 256 IP'yi bedava veriyordu. Şimdi tanesi 40 TL'den en fazla 4 tane veriyor.





  • mustifb M kullanıcısına yanıt

    Ben 1 yılı aşkın süredir Telekom'da ADSL kullanıyorum dönüşümü yapmadıkları için. Geçiş yaptığımdan beri dinamik IP kullanıyorum, henüz CGNAT denk gelmedi. Şaşırıyorum buna :D

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.