Şimdi Ara

<<Insan doğuştan İyimidir,Kötümüdür yoksa Boşmudur?>>

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
3.854
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Sorum şu:
    Bir kişi doğdugunda Sizce Nasıl doğar ??

1-)İyi Doğar, Çevre onu kötüleştiren faktorlerdendir.

2-)Kötü Doğar , Çünkü hayatın içinde belli bir acımasızlık ve mucadele vardır. Bu Mucadele, İlk spermin yumurtaya ulaşması ile başlar.

3-)Boş doğar, Iyı ve kotu kavramlarını daha sonradan edinilir...

Cevaplarınızı bekliyorum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zero01 -- 2 Ağustos 2005, 4:36:43 >

• İnsanlar bence her ikisinede sahip olarak doğarlar.Bunu kullanma biçimi olarakta iyi huylu insan yada kötü huylu insan olarak sıfatlar alırlar.İyilik yada kötülük diye olgular yoktur bence.Özde davranışta gelişimdir bu kavramlar.İyi huy sergileyen bir insan kötü bir şey yaptığında kabaht olarak düşünülür ama oysaki o içindeki farklı biçimleri gösteriyordur.
  • İnsan iyi fıtrat üzerinde doğar daha sonra onu çevresel faktörler iyi insan ya da kötü insan yapar .

tabii ki tek faktör çevre değil bir de insanın kendi fıtratı vardır. Bu fıtrat ile çevreyi değerlendirerek insan karşımıza çıkar.

hayata bakış açımız hayatın bir mücadele mi yoksa yardımlaşma mı olduğuna yardımcı olur. Hedefsiz gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez...
  • hem çevresi hemde genetik yapısı insanın iyi veya kötü olmasını belirler ,mesela babası sinirli bir adamında çocuğu sinirli olabilir, veyahutta annesi geveze ise huyu annesine benzeyebilir ,

insan ebeveyninden aldığı huylarını kolay kolay değiştiremez ,eğer sinirli bir yapıya sahipse ,etrafınıda mutsuz eder,kavga gürültü ,derken adam çeker birini öldürür al sana günah !!!!!!

yani insan çevre ve kendi tecrübeleriyle yoğrulmalı ,iyilik üzerine çalışmalı

bir insanın kötü huylu doğması onun suçu veya günahı değildir ,veya o bebek kötü ve günahkar değildir ,dinimize göre masumdur

yok eğer günahkar dersek biz hristiyanız demektir çünkü insanın doğuştan günahkar olduğunu hristiyanlar savunur

• Kesin olna şey şey;insanın doğuştan bencil olduğuudr.

Bencillik iyi ise;insan doğuştan iyidir.

Bencillik kötü ise;insan doğuştan kötüdür.
  • Bence genetiklede alakası var tabiki ama bu kadar basit değil.Benim babam yapı itibariyle çok ama çok asai ancak ne ben nede kardeşim onun kadar sinirli bir yapıya sahip değiliz.Kişinin bu dürtüsünü yenme yeteneği vardır diye düşünüyorum .Yani çevre bilincide insanı davranışlarında düzenlemeye yöneltir
  • Ya arkadaşlar yapmayın, şu kastalianın resmine bi bakın. Acaba bu masumun içinde kötülük adına ne olabilir? En ufak bi kötülük dahi olsaydı Allah buna böylesi bir güzellik verir miydi? Boşuna demiyolar "nur topu" diye.. Nurda zerre miktar siyah nokta yoktur. Bunda da zerre miktar kötülük olamaz............... Diye düşünüyorum.....
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • İnsan zaman içerisinde yaşadığı olaylara dayanarak içindeki duyguları biçimlendiriyor.İyi şeyler yaşayan bir insan ile kötü şartlarda yaşayan arasında davranış farkı olacaktır .Ama bu şu demek değil illa ; katiller yada caniler haklıdır.Onu o noktaya getiren sebebe bakmak lazım diye düşünüyorum .Ancak her biri zaman içinde değişime uğruyor bu yaşanan bir gerçek benim kanaatimce
  • Mustafa hocam ben senin şu imzana takıldım yaw.

Bir köy muhtarsız olmaz filan demişsin.

Olmaz mı sence?

Sen hiç anarşizm diye birşey duymadın mı..Tarihte anarşist milletlerin olduğundan haberin yok mu?

Her iğnenin bir ustası vardır,doğru.Ustanın bir ustası vardır.

Ama öyle lazım gelir ki,iğnenin ustasının ustasının ustası da olması lazım.

İş b.ka sarıyor o zaman da...

Yanlış anlama.Öyle gözüme takıldı şimdi.
  • Elbette insanı hayatı boyunca etkileyen kader unsuru vardır. Kader, bizim karşımıza çeşitli sorular çıkartır. Tercihlerle muhatap oluruz. Her tercih hayatımızın gidişatını etkiler. Ve günün birinde hiç olmak istemediğimiz bir yerde kendimizi buluveririz. Ama o durumda tek sorumlu biziz. Çünkü bizi oraya getiren yanlış tercihlerdir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kastalia

İnsan zaman içerisinde yaşadığı olaylara dayanarak içindeki duyguları biçimlendiriyor.İyi şeyler yaşayan bir insan ile kötü şartlarda yaşayan arasında davranış farkı olacaktır .Ama bu şu demek değil illa ; katiller yada caniler haklıdır.Onu o noktaya getiren sebebe bakmak lazım diye düşünüyorum .Ancak her biri zaman içinde değişime uğruyor bu yaşanan bir gerçek benim kanaatimce

kastalia buna en büyük Örnek Hitler diyebiliriz. Toplum tarafından terkedilen bir çocugun canavara dönüşmesi gibi...
  • quote:

Orjinalden alıntı: babydoll

Mustafa hocam ben senin şu imzana takıldım yaw.

Bir köy muhtarsız olmaz filan demişsin.

Olmaz mı sence?

Sen hiç anarşizm diye birşey duymadın mı..Tarihte anarşist milletlerin olduğundan haberin yok mu?

Her iğnenin bir ustası vardır,doğru.Ustanın bir ustası vardır.

Ama öyle lazım gelir ki,iğnenin ustasının ustasının ustası da olması lazım.

İş b.ka sarıyor o zaman da...

Yanlış anlama.Öyle gözüme takıldı şimdi.

Bir köy muhtarsız olmaz. Eğer muhtar yoksa, muhtarlık işini mutlaka başkası yapar. Eğer o da yoksa başka bir muhtarlığa verilir. Dolayısıyle DÜZEN altındaki bir köyde mutlaka muhtar bulunur. Anarşizmde ise düzen yoktur bi kere. Anarşizm olan bir ülke mutlak baskı ile yönetilir. Biz düzenli bir toplumdan bahsettiğimiz taktirde bu geçerlidir. Varmak istediğin noktayı anlayamadım.

İğnenin ustası meselesine gelince, evet mutlaka bir ustası olmalı. Evet ustanın da ustası olmalıdır. Bu böyle gider. Taa ki ustaya ihtiyacı olmayan birisine kadar. Bunu bi örnekle açıklayım: Bir sandalye iki ayaklı ise dik durmaz, düşer. O sandalyenin dik durması için mutlaka tek başına dik durabilen bir şeye, örneğin duvara yaslanması gerekir. Şimdi düşünelim ki art arda dizilmiş iki ayaklı sandalyeler birbirine yaslanmış bir şekilde gözümüzün göremeyeceği kadar uzak bir yere uzayıp gidiyor. Bu gösterir ki mutlaka bu sandalyelerin ucu bir yerde bir duvara veya sabit bir yere, yani kendi kendine dik durabilen birşeye yaslanıyor. Yani bu sandalyeler kendi kendine ayakta durmuyor. Bu örneği anladıysanız, Bu iğne meselesini de anlamışsınızdır diye düşünüyorum.

Bu kainatla alakası ise: Görüyoruz ki kainatta hiçbirşey bizzat yapmış gibi gördüğümüz işlere sahip bir yeteneğe, güce, iradeye sahip değil. Örneğin bir ağaçta meyveyi imal edebilecek bir zeka, kuvvet, irade görünmüyor. Veya bir inek, samandan, ottan süt gibi gıdalı bir içeceği imal edebilecek bir zeka irade vb sahip değil. Demekki bu mahlukatın dayandığı bir şey var. Bu yaptıkları işi mutlaka bu işleri yapan birinin sayesinde yapıyolar....

Umarım açıklayıcı olmuştur...

• Anlattığın için sağol da hocam,ben kas kafalıyım.Anlamadım yani.

Neyse zaten öyle dikkatimi çekti de ondan yazdım.Boşver yani.

Ayrıca aslında anladım.Ama meseleyi uzatmayalım gereksiz yere.
  • BEN BU TARZ KÖTÜ ÖRNEKLER DÜŞÜNMEMİŞTİM SEVGİLİ ARKADAŞIM AMA FARKLI BİR DEĞERLENDİRME OLMUŞ

quote:

Orjinalden alıntı: zero01

quote:

Orjinalden alıntı: kastalia

İnsan zaman içerisinde yaşadığı olaylara dayanarak içindeki duyguları biçimlendiriyor.İyi şeyler yaşayan bir insan ile kötü şartlarda yaşayan arasında davranış farkı olacaktır .Ama bu şu demek değil illa ; katiller yada caniler haklıdır.Onu o noktaya getiren sebebe bakmak lazım diye düşünüyorum .Ancak her biri zaman içinde değişime uğruyor bu yaşanan bir gerçek benim kanaatimce

kastalia buna en büyük Örnek Hitler diyebiliriz. Toplum tarafından terkedilen bir çocugun canavara dönüşmesi gibi...

• GENETİK FAKTÖRLER+ÇEVRESEL FAKTÖRLER
  • Bakın şimdi. İnsan doğuştan kötüdür çünkü insana has kültür ve bilinç henüz oluşmamıştır. Çocuklara dikkat edin. Şiddeti, hayvanlara eziyet etmeyi, bencilliği matah bir şey zannederler ama büyüdükçe vicdan, ve bilinç sahibi olurlar.
    Çocuklar masumiyeti felan temsil etmez. Bu, büyüklerin kendilerinde görmek istedikleri bir yakıştırmadır.
    Önemli günlerde her nedense sevgi, barış, kardeşlik mesajlarını hep çocuklara verdirirler, oysa çocuklar ne anlar sevi barış kardeşlikten.
    Çocuğun masumiyeti ise gücünün az olmasından kaynaklanır. Bir bebek neden masumdur çünkü gücü azdır çevresine zarar veremez de ondan
  • hiç kimse doğşutan iyi veya kötü olmaz.
    çocuğu nasıl yetiştirirsen ekseriyetle o tarzı giyer
    hangi çevrede yetiştiği de önemli bir faktördür.
    aynı tohumun farklı türdeki topraklarda
    farklı sonuçlar vermesi gibi.
  • bu konu hakkında yazılmış bişeyler varmı.
    tekrardan ilgimi çekti...
  • quote:

Orjinalden alıntı: 17_Ocak

hem çevresi hemde genetik yapısı insanın iyi veya kötü olmasını belirler ,mesela babası sinirli bir adamında çocuğu sinirli olabilir, veyahutta annesi geveze ise huyu annesine benzeyebilir ,

insan ebeveyninden aldığı huylarını kolay kolay değiştiremez ,eğer sinirli bir yapıya sahipse ,etrafınıda mutsuz eder,kavga gürültü ,derken adam çeker birini öldürür al sana günah !!!!!!

yani insan çevre ve kendi tecrübeleriyle yoğrulmalı ,iyilik üzerine çalışmalı

bir insanın kötü huylu doğması onun suçu veya günahı değildir ,veya o bebek kötü ve günahkar değildir ,dinimize göre masumdur

yok eğer günahkar dersek biz hristiyanız demektir çünkü insanın doğuştan günahkar olduğunu hristiyanlar savunur

vay bea ne edebiyat yapmışım

• Zero, çok iyi olmuş bu topiği hortlattığın.

İnsanın iyi yada kötü olarak doğmasını bırak, yetişkin olarak bile ele alırsak öyle bıçakla ayrılmış gibi, iyi insan, kötü insan diye belli bir ayrım yoktur. Kimine göre iyi olan diğerine göre kötü olabilir. Sen ne kadar iyi olmaya çalışırsan çalış, muhakkak birilerine kötüsündür. sana kötü gelen birisini de iyi olarak tanımlayan birileri çıkacaktır.

Peki iyi insan ve kötü insanın tanımı nasıl olmalıdır? İşte bu noktadan sonra tanımlar görecelidir kişiye göre değişir.
    ben tanım yapacak olursam:
    Bana göre mutlak kötü insan zevk için başkalarına acı çektirendir. İyi insan ise başkalarının fikrine saygı gösterendir. Cahil insandan, ne kadar çabalarsa çabalasın iyi insan olmaz, çünkü bir noktadan sonra sabir fikirleri onu yönlendirmeye başlayacak, sağlıklı düşünemeyecektir.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.