Şimdi Ara

<<Insan doğuştan İyimidir,Kötümüdür yoksa Boşmudur?>> (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
3.854
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Kötü insan yoktur. Davranışı kötü olan insan vardır. Bu kavramlar karıştırılıp çorba gibi geçmişten bugüne durmadan kullanılır. Kavramları doğru yerde kullanmak gerekir. İnsan İyi ya da kötü doğamaz. Devamı açık heralde..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dreaMMaster -- 2 Ağustos 2005, 9:58:14 >
  • 1-)İyi Doğar, Çevre onu kötüleştiren faktorlerdendir.
  • quote:

kaotika
    Yüzbaşı

22 Mart 2005, 20:26:28

--------------------------------------------------------------------------------

Bakın şimdi. İnsan doğuştan kötüdür çünkü insana has kültür ve bilinç henüz oluşmamıştır. Çocuklara dikkat edin. Şiddeti, hayvanlara eziyet etmeyi, bencilliği matah bir şey zannederler ama büyüdükçe vicdan, ve bilinç sahibi olurlar.
    Çocuklar masumiyeti felan temsil etmez. Bu, büyüklerin kendilerinde görmek istedikleri bir yakıştırmadır.
    Önemli günlerde her nedense sevgi, barış, kardeşlik mesajlarını hep çocuklara verdirirler, oysa çocuklar ne anlar sevi barış kardeşlikten.
    Çocuğun masumiyeti ise gücünün az olmasından kaynaklanır. Bir bebek neden masumdur çünkü gücü azdır çevresine zarar veremez de ondan
    sana hiç katılmıyorum?Çocuk ilk doğduğunda hiçbir bilgi sahibi olmadığı için eziyet ve bencilliği severler....

• quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact

İnsan iyi fıtrat üzerinde doğar daha sonra onu çevresel faktörler iyi insan ya da kötü insan yapar .

Hocam benim anlayamadığım bir durum söz konusu.Şimdi bir insanı iyi ya da kötü yapan çevresel faktörler ise, bir insanın gerçek anlamda günahkar yapan nedir?Bir kasabaya musallat olmuş bir hırsız düşünün.Öncelikle bu adamı hırsız yapan nedir sorusunu sormak lazım.İşte burada çevresel faktörler devreye giriyor.Neden?Şimdi azıcık analiz edelim bu adamın (en kötüsünden) tahmini bir yaşantısını:

Bu adam kimsesizler yurdunda doğmuştur.Belli bir yaşa gelinceye kadar o yurtta belli ölçüde şiddete maruz kalmıştır.Daha sonra yaşı dolduğunda bu adam yuttan çıkarılıp hayatın soğuk parmaklarına teslim edilmiştir.Ardından bu adam iş aramıştır ve kasabadaki kimse ona iş vermemiştir.Bu adam açlıktan hasta düşmek üzereyken bir simitçi görür ve ağzı sulanarak simitçiye yaklaşır.Simitçi adamı kovarak uzaklaştırır.Ardından bu adam artık ölmemek için ilk hırsızlığına soyunur ve o artık bir "hırsızdır."

Şimdi yukarıdaki hayat örnek bir yaşantı olsun diyelim.Kasabakiler sıcak evlerinde o adamın neler yaşadığıyla pek ilgilenmezler.O adam onların gözünde pis bir hırsızdır.Şimdi soruyorum bu adamı hırsız yapan koşullar nelerdir diye?Elbette ki çevresel faktörler.Peki şimdi soruyorum bu adamın pis bir hırsız olmasında kasaba halkının ne kadar etkisi vardır?Şimdi asıl soruyu soruyorum.Bu adam günahkar mıdır?Yaptığı hırsızlıklar nedeniyle ellerinin kesilmesi ihtimali var mıdır?Peki soruyorum bu adam yaptığı hırsızlıklar nedeniyle cehennemin en kötü yerinde yanma ihtimali var mıdır?Ben burada böyle bir duruma tarafsız bir yaklaşım ile bakıyorum.Böyle bir yaşantısı olan bir insanın analizi başka nasıl yapılabilir?Açıklayan olursa teşekkürü borç bilirim.

• arkadaslar bir hadis(önmli bulanlar için ve konuyla ilgili) her insan islam fıtratı üzerine doğar .daha sonra ailesi ve cevresinin etkisiyle bir kısmı ateist bir kısmı yahudi........olur.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.