Şimdi Ara

Inception (2010) (34. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.852
Cevap
3
Favori
120.947
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3233343536
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: QuadroFX

quote:

Orijinalden alıntı: diablo12

12:30 da izledim filmi şimdi geldim eve..

Bi kere en başta şunu söyliyim Nolan'ın hiç bir filmini ilk izleyişimde bu kadar etkilenmemiştim.. Prestige'den daha iyi bir film o kesin bana göre. Nolan'ın en çok sevdiğim filmi olan Memento'dan daha mı iyi olduğunu anlamam için birkaç kere daha izlemem lazım Ama Memento'yuda ilk izleyişimde bu kadar çok etkilenmemiştim harbiden.. Filmde o kadar çok ayrıntı varki, girmiyim oraya herkez filmi izlesin sonra konuşuruz..

Rahatlıkla 10/10 diyorum..

Evet ilk yorum gelmiş.
    Heyecan bastı.

Ne ilk yorumu yaw? İlk yorumları yaptık ya geçen hafta :S

• Filmi biraz önce izledim geldim. Sinematik değeri olan bir yazı yazamayacağım. Şunu diyebilirim ki film kesinlikle izlenilmeli. Christopher Nolan bence yine klasını konuşturmuş.

Önce efektlere değineceğim.
    Film için yeterliydi, abartılmadan yapılmış görüntüler, aşırı kaçmadan kullanılan efektler bence filme tam olması gerektiği kada olmuş. Ne eksik ne fazla. Çatışma sahneleri, atlamalar, düşmeler, patlamalar her şey yerli yerindeydi.
    Ama bir sahne vardı ki eminim hepiniz beğeneceksiniz. Ariadne’nin yolu ters katlayıp yukarıya kapatması ve yollar arasında geçişi falan çok etkileyiciydi.

Oyunculuklara gelirsek.
    Öyle ahım şahım oyunculuğun konuşturulacağı sahneler yoktu filmde. DiCaprio’ya birkaç yerde gerçekten iş düşüyordu ki hepsinin de hakkını vermiş. Bu bi kaç duygusal sahnede oyunculuklar hep yeterli seviyedeydi. Diğer bir sürü sahnede zaten ahım şahım mükemmel oyunculuklar gerekmiyordu. Hiçbir oyuncu göze batmıyordu bence. “Yakışmamış” dediğim kimseyi göremedim ya da “oynayamamış” dediğim. Benim kriterlerime hepsi uyuyordu şahsen. Eames ve Arthur karakterlerine bayıldım yalnız. Hele Eames tam benim kafadan biri gibiydi. Onda kendimi buldum nerdeyse.
    DiCaprio’ya duygusal bazı sahnelerde eşlik eden Mal yani Marion Cotillard ise bence diğer oyuncular gibi gayet yerinde bir seçim olmuş. Son kısımda Cobb ile olan diyaloglarında hem Dicaprio hem Cotillard çok iyilerdi.
    Bir tek acaba mı dediğim nokta Ariadne oldu. Acaba daha büyük biri seçilseydi nasıl olurdu? 30’lu yaşlarda bir bayan oyuncu seçilseydi mesela? Ellen Page ufak kalmış sanki?

Gelelim senaryoya.
    Diyecek laf yok. Nolan yine yeni yeniden döktürmüş. Hem yazıp hem yönetmek kolay değil böyle bir filmi. Üstesinden bu kadar da iyi gelmek ise ayrı bir başarı. Kesinlikle mükemmelsin Nolan. Daha çok şey bekliyoruz senden.
    Rüyalara girme, rüyalardan bilgi çalma belki biraz klişeymiş gibi gelebilir. İnsana “haa bu mu yani?” dedirtebilir belki ama Inception fikri yani fikir ekme/yerleştirme filmde çok iyi işlenmiş. Rüya içinde rüya ve onun içinde yine rüya yapısı ise filmde mükemmel ve mükemmeldi gerçekten.
    Rüyada 1 saat gerçek hayatta 5 dakika mantığını rüyada beynin daha hızlı çalışmasına bağlamaları olsun, rüyadan uyanmak için rüyada ölmek gerektiği olsun, fazla yatıştırıcı aldığı için rüyada ölünce Limbo yani Araf’ta kalmak olsun süper fikirlerdi bence.
    Inception’a başlamadan 3 rüya katmanı yaratacaklarını duymamla birlikte katları saymam bir oldu zaten. Her rüya 1er kat daha derine gidiyordu. Sonda 4. kata kadar girdik rüyaya. 1. kat panelvan içinde, 2. kat otel, 3. kat karlı dağlar, 4. kat ise Cobb, Ariadne ve Fischer’ın gittiği Cobb’un hayal dünyası. Bunları takip edince film karmaşıklıktan kurtuluyor neredeyse. Bu kısımlara ufak ufak dikkat ettikten sonra filmin kafa karıştırıcı bi tarafı kalmıyor diyebilirim.
    2. kez izlediğimde eminim daha fazla zevk alacağım ve dikkat etmediğim yerleri göreceğim ama bu hali bile yetti diyebilirim.

Bu paragrafta Shutter Island hakkında da spoiler vardır.
    Mal’un Cobb’un ilk Inception’undan dolayı ölmesi yani karısını kocanın öldürmesi bana biraz Shutter Island’ı anımsattı. Yine DiCaprio yine benzer senaryo. Nedenini bilmiyorum ama çok benzedi.
    Cobb’un ilk Inception’ının Mal’a olması ve ölümünün onun yüzünden olması, Mal’ın Cobb’u ölüme zorlamak için yaptığı plan gerçekten iyiydi. Mal’ı temelde öldürenin Cobb olma sahnesinde iyi afalladım diyebilirim.

Ve tabii ki Nolan klasiği olan sonun şaşırtıcılığı.
    Son sahnede fırıldağın düşmemesini bekliyordum keza öyle de oldu. Bi ara yalpaladı düşecek gibiydi. Bunun amacı elbette sonu seyirciye bırakmak. “Siz hangisine inanmak isterseniz ona inanın” denmek istenmiş filmde. Fırıldağın düşmeyip seyirciye bırakılacağını tahmin etmiştim ama bence fırıldak düştü ve her şey gerçek. Yani tüm bunların da aslında Mal’ın dediği gibi gerçek olmamasını benim bilinçaltım istemiyor buna eminim. Bi Truman Show vakası daha kaldıramam :)
    Truman Show demişken, son sahnesini izleyince direkt aklıma Jim Carrey’in son sahnesi geldi. Sahte bir hayattan gerçekliğe ilk adım. Acaba Cobb gerçekliğe adımını uçakta uyandığında mı atmıştı yoksa halen bir rüyada mı? Bunu bilmiyoruz ama dediğim gibi bence hepsi gerçek. Bir rüya daha yok ortada. Öyle olmasını istiyorum en azından :D
    Fırıldak düşmedi evet, dönüyor ama düşüp düşmediğini bilmiyoruz. O yüzden burası fazla sorgulanmamalı bence. Seyirci hangisini istiyorsa onu almalı.

Ve tabii yine Nolan’ın her zaman yaptığı gibi aslında sonda olan bir sahneyi başta gösterip filmi daha da güzel kılması. Nolan’ın bu karakterini bildiğim için o ilk sahne hep aklımdaydı izlerken. “Acaba nerden, acaba kim” diye düşünüp dururken Araf meselesine girmeleri ve Saito’nun da vurulmasıyla çözdüm o sahneyi. Saito rüyada yıllarca ve yıllarca arafta kalmış. Çünkü rüyada öldü. Aşırı yatıştırıcının etkisinden dolayı arafta kaldı. Cobb ise buna izin vermedi. Rüya’nın 4. katmanından ayrılmadı ve arafta Saito’yu buldu. Ve Saito’yu araftan kurtardı, Saito’nun bağlantıları sayesinde evine dönebildi.
    Gayet mantıklı.

Vel hasılı.
    Filmi beğendim, birkaç kez daha izleyince belki çok daha güzel gelecektir. Nolan’ın izlediğim filmleri arasında sıralama yapmak istesem acaba nasıl bir durum ortaya çıkar?
    Bir kere en başta bence Memento olmalıdır. Memento sinema dünyasında hiç kullanılmayan yepyeni bir teknik. Ardından The Prestige gelir. İşte tam burada Inception devreye giriyor. Acaba The Prestige’den daha iyi mi? Birkaç kez daha izlemem lazım net bir karar vermem için ama Inception 2 numarada sanırım. Evet evet. Memento’dan sonra Inception. Sonra The Prestige. Sonra ise Batman The Dark Knight ve Batman Begins tabii ki. Batman serileri süper kahraman filmi olduğu için sona koymak zorundayım. Ne Begins ne de TDK Memento, Prestige ve Inception ile kapışamaz bence. Kendi kulvarlarında şahane filmler ama hepsini bir arada değerlendirirsek yerleri Nolan sıralamasında sondadır bence.
    9/10 sayın seyirciler bu filme puanım. 10 verseydim Memento’ya haksızlık olurdu.

Ekleme

Inception (2010)

Filmden önce bu resmi görünce "yok olmaz" demiştim ama gerçekten de böyleymiş. Her filmden bir şeyler buluyorsunuz filmde.
    Bi Juno'yu bilmiyorum izlemedim. Onunla nasıl bir bağlantısı var emin değilim.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Arkadaşlar film cidden gösterilen ilgiyi hakediyor. Hayatım boyunca hiç bir filmden bu kadar çok etkilenmemiştim. Bence Nolanın en iyi filmi. Ayrıca filmin karışık olmadığını söyleyenlere kesinlikle katılmıyorum. Memento dan hatta bana göre Nolanın en karışık 2. filmi olan Followingden ( 1. Inception) bile daha karışık. Temel hikayeyi çok zorlanmadan anlayabiliyorsun ama detaylar ve filmin sonu cidden kafa karıştırıyor. BU FİLM KAÇMAZ
  • @PHI Juno bir liseli kızın hamile kalması tarzı bir film gibi kalmış aklımda. Nasıl Inception'la alakası var ben de çözemedim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: smd

@PHI Juno bir liseli kızın hamile kalması tarzı bir film gibi kalmış aklımda. Nasıl Inception'la alakası var ben de çözemedim.

Tek bağlantısı Ellen Page işte.. Sırf Ellen var diye koymuşlar juno'yu oraya
  • quote:

Orijinalden alıntı: diablo12

quote:

Orijinalden alıntı: smd

@PHI Juno bir liseli kızın hamile kalması tarzı bir film gibi kalmış aklımda. Nasıl Inception'la alakası var ben de çözemedim.

Tek bağlantısı Ellen Page işte.. Sırf Ellen var diye koymuşlar juno'yu oraya

Hmm anladım. Ama filmde gözüme bir güzel gözüktü. Ya da filmin güzelliğinden öyle geldi bilmiyorum.

• Akşam gidiyorum gelince izlenimlerimi kısaca yazarım
  • arkadaşlar bu spoiler butonu nasıl kullanılyor çok büyük bir sorum var ve bi türlü beceremiyorum spoiler butonu koymayı
  • yorumları okudukça daha da bir koşup ilk seansa giresim gelmekte ya gerçekten mükemmel bir iş çıkarmış nolan
  • Ben de yeni geldim. Ve denilecek birşey gerçekten yok. Nolan artık bu filmde kurgu nasıl olur herkese gösterdi. Adam resmen kurgunun kitabını yazmış alın izleyin demiş. Film 2 saat 28 dakika ama gereksiz hiçbir şey yok. Herşey birbiriyle bağlantılı. Ben hiç ama hiç sıkılmadım. 4 saat olsa izlerdim yeminle. Fikir mükemmel, oyunculuk mükemmel, kurgu mükemmelin mükemmelinde zaten. Yalnız filmi izlerken sakın kaybolmayın. Sürekli aklınızla oynuyor çünkü bir yerden sonra. Eğer kaybolursanız siz bile nerede olduğunuzu anlayamayabilirsiniz. Ama gerçekten şu filmi tamamen anlayarak izleyen birinin beğenmemesine imkan yok.

10/10

Gel gelelim kuru fasülyenin faydalarına.
    İlk rüya sahnesi rüyaların nasıl olduğu hakkında size biraz bilgi veriyor. Ama herşeyi film ilerledikçe anlıyorsunuz. Daha sonra rüyalara nasıl girileceğini nelerin gerekli olduğunu falan öğrendikten sonra olay başlıyor.

Rüyada 1 saat gerçek hayatta 5 dakika. Mükemmel. Bana en çok heyecan yaşatan sahne bu kuralı gördüğümüz gerilimli sahnelerdi. Özellikle Joseph-Gordor Levitt'in ilk rüyada uyanıp asansöre ulaşmak için korumaları dövdüğü sahneler hani arabanın silahlı adamlar tarafından kovalandığı, yerçekiminin değiştiği rüya. O sahnelerde zevkten dört köşe oldum resmen dramdan değil bu sefer gerilimden gözlerim dolacaktı neredeyse. Tabii bu herkese olmaz benim aşırı Nolan sevgimden kaynaklanıyor kesinlikle. Ama adam hak ediyor yani diyecek söz yok. Rüya içinde rüya olayı müthiş gerçekten filmin asıl karışıklığını bu sağlıyor ama o kadar mükemmel işlenmiş ki arada kendi kendime hangi rüyanın kaçıncı rüya olduğunu falan hatırlamaya çalıştım bu bir o iki şu üç falan diye. Finale gelirsek Dom Cobb gerçek dünyaya gelmiş olmalı çünkü uçakta uyanıyor ve herkes de orada.

Ama dediğim gibi bundan çooooook çooooook daha karışık şeyler oluyor içeride bunlar için biraz daha kafa yormak ve birkaç kez daha izlemek lazım. Bu film kült olmayacaksa ne olacak diye sormadan edemiyorum kendime kurgusu Memento ile yarışır ama diğer birçok özelliği, filmin etkileyiciliği ve aldığınız zevk kesinlikle çok daha öteydi bence.

Hani bazı filmler vardır izledikten sonra zaman kaybı dersiniz ya bu tam tersi. Bu film izlenmeli arkadaş. Son olarak Nolan'ın doğum gününü kutluyorum. Kendisinin bundan sonra bütün filmlerine sinemada izleyeceğim. Umarım böyle filmler çekmeye devam eder ve çıtasını daha da yükseltir de bundan daha öte nasıl yapabilir onu bilmiyorum işte. Helâl olsun diyorum şu filmde emeği geçen herkese özellikle de Nolan'a. Önlerinde saygıyla eğiliyorum. Bravo!

• Şimdi evden çıkıyorum.
  • Filmden yeni geldim ve gerçekten bayıldım Cristopher Nolan klasını konuşturmuş gene ve bilim kurgu filmi böyle yapılır diye ders verilecek cinsten bir film yapmış.

Filmin ilk bölümü daha çok olayların nasıl geliştiği ve insan zihninde neler yapılacağını bize anlatmak için kurgulanmış gibiydi ikinci bölümde ise aksiyon tavan yapıyor ve film bu bölümde baştan sona harikaydı...

Inception (2010)

Bir yönetmenin her filminde senaryo, kurgu, geçişler harika olabilir mi ? Filmin kısaca özetini yaparsak Cristopher Nolan Hayal dünyası ve senaryosu+ yönetmenliği birleşince ortaya bu şaheser çıkmış...Ayriyeten film kesinlikle Memento kadar karışık değil..

9.5/10

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nike -- 30 Temmuz 2010; 19:38:55 >

• film çok güzeldi 8 puan veririm işlenişi çok karışık değildi anlamadığım/kaçırdığım birkaç nokta var sadece phi'nin dediği gibi her şey dengeliydi.

oyunculuk olarak hayran bıraktıracak bir performans yoktu puanımı daha çok hikaye ve kurgu yönünde değerlendirdim
    en çok benzettiğim film the matrix ama matrix kadar başarılı olduğunu düşünmüyorum konu olarak matrix kadar derin değil film seriye dönüştürülürse bence çok daha güzel olur
  • quote:

Orijinalden alıntı: savas tanrisi

fakat okuduğum bazı teoriler dom un sonda rüya gördüğü ve aslında tüm karakterlerin onun bilinçaltından geldiğini söylüyor ve bu teorilerinde haklı olduğu yerler var. ayrıca saito ve mal ın aynı sözleri kullanması bu teoride öne sürülen başka önemli bir düsünce. matrixten buyana hiç bu kadar kafam karışmamıştı

Durup dururken kafam karıştı şimdi iyimi..
  • Filme yarın gideceğim için konuda hiç bir şeyi okumadan çıkmam gerekiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nike

quote:

fakat okuduğum bazı teoriler dom un sonda rüya gördüğü ve aslında tüm karakterlerin onun bilinçaltından geldiğini söylüyor ve bu teorilerinde haklı olduğu yerler var. ayrıca saito ve mal ın aynı sözleri kullanması bu teoride öne sürülen başka önemli bir düsünce. matrixten buyana hiç bu kadar kafam karışmamıştı

keşke bende imdb ye girmeseydim kafam allak bulak oldu

• quote:

quote:

quote:

Bütün bunlar onun rüyası olsaydı karısı onu tamamen uyanık olduğu bölümlerde de takip etmez miydi? Gerçi Cobb'un aklında bunları yapabilecek potansiyel var yani düşünmeden de edemiyor insan. Bilmiyorum ama gerçekten olabilme ihtimali de var diye düşünüyorum. Yıllarca da sürecek sanırım bu düşünceler herkeste. Dediğim gibi kurgu müthiş o kadar derin ki karar veremiyorsunuz. Ben yine de olmadığını düşünüyorum.

Spoiler ön izlemede gözükmez sen spoilera al yanıtlayınca gözükür.

Bu arada kamera arkasını gördüm

O koridorun döndüğü sahnenin nası çekildiğini. Kocaman bir değirmen miş o koridor. Sürekli dönüyordu.

• İş güç yorgunluk anca pazara.
  • quote:

Orijinalden alıntı: DARKRUSE

quote:

quote:

quote:

Bütün bunlar onun rüyası olsaydı karısı onu tamamen uyanık olduğu bölümlerde de takip etmez miydi? Gerçi Cobb'un aklında bunları yapabilecek potansiyel var yani düşünmeden de edemiyor insan. Bilmiyorum ama gerçekten olabilme ihtimali de var diye düşünüyorum. Yıllarca da sürecek sanırım bu düşünceler herkeste. Dediğim gibi kurgu müthiş o kadar derin ki karar veremiyorsunuz. Ben yine de olmadığını düşünüyorum.

Spoiler ön izlemede gözükmez sen spoilera al yanıtlayınca gözükür.

Bu arada kamera arkasını gördüm

O koridorun döndüğü sahnenin nası çekildiğini. Kocaman bir değirmen miş o koridor. Sürekli dönüyordu.

O Sahne çok fenaydı
    nerden izleyebilirim çekim aşamasını?

• ya bu totemlerin mantığı neydi rüyada olup olmadıklarını anlamak içi niye onlarıkullanıyorlardı yanımda oturanlar cobb'un karısına her seslenişinde" Mal Mal "güldükleri için orayı kaçırdım
  • 
Sayfa: önceki 3233343536
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.