Şimdi Ara

İmar Barışı Yardımlaşma 2018 (21. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.537
Cevap
37
Favori
182.911
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: igdirnet

Yapı Kayıt Belgesini aldım.Ama Kat Mülkiyetine geçmeyi düşünmüyorum.Evime Elektrik çektirmekle meşgulüm.Elektrik Dağım şirketi Yapı Kayıt Belgesini,Ev için Elektrik Projesi(2 kat 150 tl),Deprem Sigortası(139 tl) istedi.Elektrik sayacı ücretsizmiş.Su aboneliği için Belediyeye gideceğim.

Alıntıları Göster
    Hayırlı olsun. Hangi ilde ikamet ediyorsunuz? Ben izmirdeyim ve bizim dağıtım şirketi gediz, onların sitesine baktım bu konu ile alakalı herhangi bir belge,proje bahsetmemiş. Bizzat gidip sormadım belki onlar da isteyecektir.

• Kucuk tek katli bir evimiz var 30 m2 evin onunde de 10 m2 bir kaydirma var 3 tarafi acik sundurma. 30m2 icin mi yoksa 40m2 icinmi basvurmak gerekir. Sundurma insaat alanina dahilmidir??

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Arkadaşlar binamızın müteahhidi 8 yıl önce binadaki daireleri kat irtifakıyla satmış.Ancak en üsteki kaç kaçak atılmış.Bizim durumumuzda olanlar mutlaka vardır.Kat mülkiyetine geçmek için sırasıyla ne yapmamız gerekiyor?

Orijinalden alıntı: centaur3535

Hayırlı olsun. Hangi ilde ikamet ediyorsunuz? Ben izmirdeyim ve bizim dağıtım şirketi gediz, onların sitesine baktım bu konu ile alakalı herhangi bir belge,proje bahsetmemiş. Bizzat gidip sormadım belki onlar da isteyecektir.

Alıntıları Göster
    Teşekkür ederim.Iğdır'da ikamet ediyorum.Başvurduğunuzda aynı belgeleri isterler.

.Bizler de apt. Olarak basvurduk. Cok yuklu bir miktar cikti. Apt da bu rakami odemem diyenler var. Bu kural cok sacma olmus. Nasil ikna edelim milleti. Bireysel basvuru acilmali.apt %50si tamam diyor digerleri pahali diyor..Bireysel hak verilmezse hicbir apt. Alamaz. 40 dairenin 20 si de magdur oluyoruz onlar yuzunden.

Gerekli demek yanlış olur. Bu ev tek katlıysa zaten elektrik su sorununuz yok. Yapı kayıt ile de bina resmiyet kazanmış oldu. Kat mülkiyeti isteğe bağlı gibi. Çok katlı ise tek tek kat tapunuzu çıkarabilirsiniz ya da bu hakkınız her zaman saklı kalmakla birlikte herhangi bir şey yapmayabilirsiniz.

Alıntıları Göster
    evet üstad tek katlı bina

şuan imar yok bu bölgede 18.madde uygulanacak acaba yarın imar gelince tapusuz olduğu için sıkıntı çıkar mı acaba

Orijinalden alıntı: sakalak

bizim bahçe içinde 75m2 bir ev var bahçenin tapusu var evin elektrik suyu var.

ev için başvuru yapıp yapı kayıt belgesini aldım

şimdi yapı kayıt belgesini tapuya çevirmek gerekli mi acaba ne yapmak gerekli şu aşamada
    Bizimde aynı durum var. Köyde bahçe içinde evimiz var elektrik ve su aboneliğide mevcut.
    Yapı kayıt belgesini bizde aldık. Sizin gibi aynı durumdayım. Ancak tapuya çevirmek gerekli mi kısmında benim cevabım evet gerekli şeklinde ama şuan bir adım atmıyorum, bir süre takip edip olan bitenleri izlemeyi ve sonrasında tapu için adım atmayı planlıyorum.

Orijinalden alıntı: sakalak

evet üstad tek katlı bina

şuan imar yok bu bölgede 18.madde uygulanacak acaba yarın imar gelince tapusuz olduğu için sıkıntı çıkar mı acaba

Alıntıları Göster
    Çıkmaz diye düşünüyorum şöyle ki: Evimin olduğu yer hisse tapulu ve imarsızdı, biz ev yaptık o zaman ve sonra hem resmi tapu hem de imar geldi. Şuan imarlı yapılan yapılar da var çevremizde. Biz de bu belgeyi ve sonrasında kat mülkiyetini alarak aynı seviyede olacağız. Sizinki de benzer bir durum. Sizin ev hem 75m2 hem tek kat çok bişey ödememişsinizdir zaten yapı kayıt belgesi için. Aynı tutarı kat mülkiyeti için de ödeyin, alın ruhsatınızı kafanız rahat olsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: igdirnet

Arkadaşlar binamızın müteahhidi 8 yıl önce binadaki daireleri kat irtifakıyla satmış.Ancak en üsteki kaç kaçak atılmış.Bizim durumumuzda olanlar mutlaka vardır.Kat mülkiyetine geçmek için sırasıyla ne yapmamız gerekiyor?
    Bizim diğer evin durumu benzer sizinle. İlk iki katın yapı kullanma izin belgeleri, plan projeleri v.s var sadece kat mülkiyeti alınmamış. 3 ve 4. kat kaçak. Biz burası için başvuru yaptık sadece kaçak olan 3 ve 4 için. Bağımsız bölüm için başvuru oluyor adı. Sizde Kaçak kat yazdığınız kısım kaç m2 ise onu yazacaksınız ona göre tutar çıkacak. Sonrasında yapı kayıt belgeniz ve diğer istenen evraklarla (proje v.s.) tapuda işlemleri tamamlayacaksınız diye biliyorum.

• Konuya ortadan girdim ama tapu parasi nekadar isteniyor

• Merhabalar benim bir sorum olacak bizim ters dübleks bir dairemiz var binanın imarı ve kat irtifakı de var alt kat ve üst kattın dış kapıları da mevcut biz bu dubleksi aldıktan sonra iki katı bağlayan merdiveni kırıp iki ayrı daire yaptık şimdi de tapuları ayırmak istiyoruz imar barışı ile bu halledilebilirmi nasıl bir yol izlemem lazım yardımcı olursanız sevinirim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dursunfaz -- 10 Temmuz 2018; 21:3:20 >

Orijinalden alıntı: Seancu01

Batmanzek kardesim, haklisin.Muthis bir firsat ama tuhaf adam cok...anlatamiyoruz..magdur oluyoruz..

.Bizler de apt. Olarak basvurduk. Cok yuklu bir miktar cikti. Apt da bu rakami odemem diyenler var. Bu kural cok sacma olmus. Nasil ikna edelim milleti. Bireysel basvuru acilmali.apt %50si tamam diyor digerleri pahali diyor..Bireysel hak verilmezse hicbir apt. Alamaz. 40 dairenin 20 si de magdur oluyoruz onlar yuzunden.
    Çok doğru söylüyorsun ama şu an için bir çözüm yok gibi. Ben 186 m2 arsa üzerine,3 kat yapı kayıt belgesi var. 4. kat için 118 m2 daire için 4056 tl ödedim.Arsa rayiç bedeli 370 tl. Sizin dairelerde ne kadar çıkmakta acaba.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi batmanzek -- 11 Temmuz 2018; 8:17:38 >
    Yapı kayıt için başvuruyu belediye ye mi yaptın. Bizim İzmir'de tek tapu "4 katlı ev ve avlusu" olarak geçiyor. Dedem vefat etti ve mirascıları olan çocukları kat mülkiyeti çıkartmak istiyor. Kendim şehir dışında olduğumdan ne belediye nede çevre md'lüğü kesin bir bilgi vermiyor. Onu bırak iskan varmı oturduğumuz evde bilmiyoruz.. İmar durduruldu diye söyledi belediye.. bu arada bina 40 yıllık kadar.. Kimse birşey bilmiyor. İmar affı na mı giriyor benim dururmum da? Amacımız sadece kat mülkiyeti çıkartmak. Saygılarımla..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi If you my star -- 11 Temmuz 2018; 15:36:32 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

İstanbul - Üsküdar ilçesinde 5 daire 1 dükkandan oluşan 3 katlı bir apartmanda bir adet evim mevcuttur. Evimin kat mülkiyet tapusu vardır. Bina yaklaşık 30-35 yıllık bir yapıdır. Bulunduğumuz mahallede neredeyse tüm apartmanlar kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmeye başladı, hatta bir kısmı tamamlandı. Apartmanımızın eski ve depreme karşı dayanıksız olduğunu bildiğimiz için kentsel dönüşümden faydalanmak istedik ancak imar planına baktığımızda binanın otopark alanı olarak gözüktüğünü/dönüştürüldüğünü ve yıkılıp yerine yeniden inşaat yapılamayacağı bilgisine ulaştım.
    Böyle bir durumda nasıl bir yol izlemeliyim?
    İmar barışında bu durum için başvuru yapılabilir mi?

Konu hakkında bilgi sahibi olan tüm arkadaşlarımın değerli görüşlerine ihtiyacım var. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. Saygılar

• Arkadaşlar merhaba, bugün e-devlet üzerinden 30 yıllık gecekondumuz için başvuruda bulundum,30 yıl önce verilen vergi kağıdında arsa metre karesi 250 yazıyordu o yüzden 250 yazdım bende ve başvurumu öyle yaptım.Bu metrekare ölcümünü internetten bakabileceğim bir yer var mı? Kağıt 30 yıllık olduğundan çok eski ona dayanarak başvuru yaptık ama e-devlet üzerinden vs. bunu kontrol etme imkanım var mı?

Bana 5.700 tl çıkardı sistem,eğer metrekare alanım 250 değilde 200 çıkarsa bir sorun olur mu? (Böyle düşünmemin sebebi 30 yıl önce ara sokağıda arsaya katmış olabilirler diye düşündüm. )

5700 tlyi yatırmadan mail ile kayıt belgesini yolluyorlar mı ? yoksa önce yatırmak mı gerekiyor?

Yapı kayıt belgesini aldıktan sonra tapuya çevirebiliyormuyuz? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim

Orijinalden alıntı: huseyin_elk

Selam,
    Yapı kayıt için başvuruyu belediye ye mi yaptın. Bizim İzmir'de tek tapu "4 katlı ev ve avlusu" olarak geçiyor. Dedem vefat etti ve mirascıları olan çocukları kat mülkiyeti çıkartmak istiyor. Kendim şehir dışında olduğumdan ne belediye nede çevre md'lüğü kesin bir bilgi vermiyor. Onu bırak iskan varmı oturduğumuz evde bilmiyoruz.. İmar durduruldu diye söyledi belediye.. bu arada bina 40 yıllık kadar.. Kimse birşey bilmiyor. İmar affı na mı giriyor benim dururmum da? Amacımız sadece kat mülkiyeti çıkartmak. Saygılarımla..
    Arkadaşım merhaba,
    Öncelikler mirasçı olarak bir kişi E-devlet şifresi edinecek. İzmir'de oturman gerekmez. E-devlet ten başvuru yapabilirsin.
    1- Kaç daire için yapı kullanım belgesi alacaksın önce onu tespit etmelisin.
    2- Arsa rayiç bedele İnternet ten bağlı bulunduğun belediyeden sorgulayabilirsin. (Gerekli)
    3- Yapı kayıt belgesi alacağın katım m2 si. (Gerekli)
    4- 4 katlı evin toplam m2 (4 katın tamamının) (Gerekli)
    5. Arsa m2. (Gerekli)
    6. Başvuru yaparken (3-7 katlı 1000 tl/m2 alanı seçeceksin)
    Eğer bir kattan fazla başvuru yapacaksan her kat için yeni bir başvuru yapacaksın. Yapı kayıt belgesinden sonra kat mülkiyeti için süreç başlatabilirsin. Kat mülkiyeti için herhangi bir süre kısıtlaması yok. Bu sürece istediğin zaman istenilen belgeleri hazırlayarak başlayabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi batmanzek -- 12 Temmuz 2018; 8:29:42 >

• Aşağıdaki gazete haberini okumanızı tavsiye ederim. Burada yazmaya çalıştığım olaydan bahsetmişler. Yapının tamamı sorunlu olan durumlarda kafamıza göre başvuru yapmak kat mülkiyeti çıkarımında sorun olabilir.

İmar Barışında, Tapu ve Kadastro süreci netleşti

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, İmar Kanunun geçici 16'ıncı Maddesi uyarınca düzenlenen İmar Barışında netleşen Tapu ve Kadastro sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mustafa Hakan Özelmacıklı, "İmar barışında, yapı kayıt belgesi alındıktan sonra, Tapu Sicil Müdürlüklerinde işlemlerin nasıl ilerleyeceği yapılan düzenleme ile netleşmiş oldu. TKGM tarafından dün yayınlanan 1787 sayılı genelge ile öncelikle zemin tespit tutanağı hazırlanması gerekiyor. Gerekli diğer evrak ve kontroller sağlandıktan sonra, maliklerin tamamının muvafakati ve imar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edilmesi halinde, iskan aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek" dedi.

"KAT MALİKLERİNİN OY BİRLİĞİ YOKSA BİNA KAT MÜLKİYETİNE GEÇEMEZ"

Müracaatta yapıya ilişkin tüm bilgilerin doğru verilmesi gerektiğinin altını çizen Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Öncelikle zemin tespiti şart. Sonrasında ise yapının toplam inşaat alanın brüt olarak yani ortak alanlar ve tüm aykırılıklar dahil edilerek ölçülmesi gerekiyor. Bu aykırılıklara göre çizilmesi gereken de bir mimari proje söz konusu. Eğer kat maliklerinin oy birliği yoksa bina kat mülkiyetine geçemez" açıklamasında bulundu.

"ÖNCELİKLE ZEMİN TESPİT TUTANAĞI DÜZENLENMELİ"

İmar Barışı sürecinde, yapının tamamını ilgilendiren aykırılıklarda, yapı kayıt belgesine başvurmadan önce inceleme yapılması gerektiğini belirten Özelmacıklı "Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendislik Büroları (LİHKAB) veya Serbest Harita Kadastro Mühendislik ve Müşavirlik Büroları (SHKMMB) tarafından, yapı için zemin tespit tutanağı düzenlenmelidir. Eğer bu aşamada imar planında umumi hizmet alanında kalan yerler varsa, bunların terki gerekir. Bu belgede yapının kat adeti, cinsi, köşe noktaları gibi bilgiler yer alır. Eğer yapı üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde yer alıyorsa bu yerlere belge düzenlenmez" ifadelerini kullandı.

DOĞRULUK DENETİMİ MİMARLARDA

Yapı kayıt belgesinde beyan edilen yüzölçümlerin doğruluk denetiminin de mimarlar tarafından yapılacağını belirten Hakan Özelmacıklı, "Zemin tespit tutanağını hazırlayan mühendisler bu belgenin içeriğinden ve doğruluğundan yapı malikleri ile birlikte hukuken sorumlu. Mimarlar da yüz ölçümden sorumlu. Bu nedenle beyanları hatalı vermemek büyük önem yaşıyor" diye konuştu.

Zemin tespit tutanağının Kadastro Müdürlüklerince onaylanması sonrasında sürecin artık Tapu Müdürlükleri üzerinden devam edeceğini belirten Özelmacıklı, "Yapı kayıt belgesi, zemin tespit tutanağı, kat mülkiyetine geçilecek ise tüm maliklerin onayladığı bağımsız bölüm numaraları ve arsa paylarını içeren mimari proje, yönetim planı, DASK poliçeleri talep edilecek. Bu aşamada yapı kayıt belgesi ödenen tutar kadar bir bedel daha Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yatırılacak. Ayrıca döner sermaye ve her bağımsız bölüm için 179,10 TL tescil harcı alınacak" şeklinde konuştu.

• Arkadaşlar aşağıda linkini verdiğim, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yeni çıkardığı, bir önceki mesajımda habere konu olan genelge ve kat mülkiyeti çıkarma esnasındaki istediği eklere ulaşabilirsiniz.

Duyurular kısmındaki 10 Temmuz tarihli genelge linki:

www.tkgm.gov.tr
    3194 Sayılı İmar Kanununun Geçici 16. Maddesi (İmar Barışı) Uyarınca Yapılacak Olan İşlemler Konulu 2018/8 Nolu Genelge (1787) | Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
    https://www.tkgm.gov.tr/tr/icerik/3194-sayili-imar-kanununun-gecici-16-maddesi-imar-barisi-uyarinca-yapilacak-olan-islemler

• quote:

Aşağıdaki gazete haberini okumanızı tavsiye ederim. Burada yazmaya çalıştığım olaydan bahsetmişler. Yapının tamamı sorunlu olan durumlarda kafamıza göre başvuru yapmak kat mülkiyeti çıkarımında sorun olabilir.

İmar Barışında, Tapu ve Kadastro süreci netleşti

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, İmar Kanunun geçici 16'ıncı Maddesi uyarınca düzenlenen İmar Barışında netleşen Tapu ve Kadastro sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mustafa Hakan Özelmacıklı, "İmar barışında, yapı kayıt belgesi alındıktan sonra, Tapu Sicil Müdürlüklerinde işlemlerin nasıl ilerleyeceği yapılan düzenleme ile netleşmiş oldu. TKGM tarafından dün yayınlanan 1787 sayılı genelge ile öncelikle zemin tespit tutanağı hazırlanması gerekiyor. Gerekli diğer evrak ve kontroller sağlandıktan sonra, maliklerin tamamının muvafakati ve imar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edilmesi halinde, iskan aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek" dedi.

"KAT MALİKLERİNİN OY BİRLİĞİ YOKSA BİNA KAT MÜLKİYETİNE GEÇEMEZ"

Müracaatta yapıya ilişkin tüm bilgilerin doğru verilmesi gerektiğinin altını çizen Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Öncelikle zemin tespiti şart. Sonrasında ise yapının toplam inşaat alanın brüt olarak yani ortak alanlar ve tüm aykırılıklar dahil edilerek ölçülmesi gerekiyor. Bu aykırılıklara göre çizilmesi gereken de bir mimari proje söz konusu. Eğer kat maliklerinin oy birliği yoksa bina kat mülkiyetine geçemez" açıklamasında bulundu.

"ÖNCELİKLE ZEMİN TESPİT TUTANAĞI DÜZENLENMELİ"

İmar Barışı sürecinde, yapının tamamını ilgilendiren aykırılıklarda, yapı kayıt belgesine başvurmadan önce inceleme yapılması gerektiğini belirten Özelmacıklı "Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendislik Büroları (LİHKAB) veya Serbest Harita Kadastro Mühendislik ve Müşavirlik Büroları (SHKMMB) tarafından, yapı için zemin tespit tutanağı düzenlenmelidir. Eğer bu aşamada imar planında umumi hizmet alanında kalan yerler varsa, bunların terki gerekir. Bu belgede yapının kat adeti, cinsi, köşe noktaları gibi bilgiler yer alır. Eğer yapı üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde yer alıyorsa bu yerlere belge düzenlenmez" ifadelerini kullandı.

DOĞRULUK DENETİMİ MİMARLARDA

Yapı kayıt belgesinde beyan edilen yüzölçümlerin doğruluk denetiminin de mimarlar tarafından yapılacağını belirten Hakan Özelmacıklı, "Zemin tespit tutanağını hazırlayan mühendisler bu belgenin içeriğinden ve doğruluğundan yapı malikleri ile birlikte hukuken sorumlu. Mimarlar da yüz ölçümden sorumlu. Bu nedenle beyanları hatalı vermemek büyük önem yaşıyor" diye konuştu.

Zemin tespit tutanağının Kadastro Müdürlüklerince onaylanması sonrasında sürecin artık Tapu Müdürlükleri üzerinden devam edeceğini belirten Özelmacıklı, "Yapı kayıt belgesi, zemin tespit tutanağı, kat mülkiyetine geçilecek ise tüm maliklerin onayladığı bağımsız bölüm numaraları ve arsa paylarını içeren mimari proje, yönetim planı, DASK poliçeleri talep edilecek. Bu aşamada yapı kayıt belgesi ödenen tutar kadar bir bedel daha Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yatırılacak. Ayrıca döner sermaye ve her bağımsız bölüm için 179,10 TL tescil harcı alınacak" şeklinde konuştu.
    Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Herkes görmeli birçok şeyi değiştirebilir.

Şimdi bizim evin belediyedeki planında evin bir kısmı otopark ve çocuk parkı gözüküyor o yüzden biz kat mülkiyetine başvuramıyoruz anlaşılan. Ama yapı kayıt belgesi alınabiliyor mu o soru işareti?

Onun dışındaz zemin tespitini yanlış anlamadıysam öyle kafaya göre değil bir topografın gelip kesin ölçü vermesi gerekiyor. O kadar insan başvurdu ve topograf getirdiklerini zannetmiyorum. Ne olacak o kadar insana.

Yine kafalarda bir sürü soru işareti. Bunun için hizmet veren danışman firmalar yok mu gidip parası neyse halletirsek. Kimse bilmiyor tam anlamıyla ne olacağını.

• 
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.