Şimdi Ara

ilk insanlar nasıl anlaşıyordu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
3.576
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Nasıl iletişime geçerlerdi hep merak ederim ve boyları filan 2 metre üstümüydü

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Basit sesli komutlarla iletişime geçiyorlardır işte, hayvanlar gibi
  • basit ses ve resimlerle, şekillerle anlaştıkları iletiştikleri varsayılıyor
  • Türkçe'de insanlar geniş bozkırlarda at üstünde, soğuk ve elverişsiz yaşam koşullarında oturup konuşmaya pek vakit bulamadığından, eylemleri(gel, git, yap, et, koş, kaç vb.) tek heceli sesler olarak kullanmaya başladı, sonra eşyalara isimler verilmeye başlandı. Benzer yaşam şartlarını paylaşan dillerde de durum böyledir(Korece, Mançuca, Moğolca), dilin oluşumu komşulara, yaşam alanına da bağlıdır. Yanlış hatırlamıyosam Kıpçaklar kitabında okumuştum bunları, aklımda kalanlar bunlar Türk dili için. Diğer diller de yaşam koşullarına uygun olarak gelişimini tamamlamıştır, Türkçeyi baz alarak anlatmaya çalıştım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Aesthetic.

Türkçe'de insanlar geniş bozkırlarda at üstünde, soğuk ve elverişsiz yaşam koşullarında oturup konuşmaya pek vakit bulamadığından, eylemleri(gel, git, yap, et, koş, kaç vb.) tek heceli sesler olarak kullanmaya başladı, sonra eşyalara isimler verilmeye başlandı. Benzer yaşam şartlarını paylaşan dillerde de durum böyledir(Korece, Mançuca, Moğolca), dilin oluşumu komşulara, yaşam alanına da bağlıdır. Yanlış hatırlamıyosam Kıpçaklar kitabında okumuştum bunları, aklımda kalanlar bunlar Türk dili için. Diğer diller de yaşam koşullarına uygun olarak gelişimini tamamlamıştır, Türkçeyi baz alarak anlatmaya çalıştım.

Gerekli cevabı aldım teşekkürler

• İlkel çağlarda insanların boyu ortalama 1,60- 1,65 civarında idi. Zaten o şartlarda uzun boylu olmak bir dezavantajdı. Eski insanların uzun boylu olduğu iddiası bir efsaneden ibarettir.

Yalnız yaklaşık 500 bin yıl önce nesli tükenmiş olan Homo Heidelbergensis diğer adıyla 'Golyath' adı verilen insansı türünün boyu ortalama 1,85 civarındaydı ve 2 metre üzerinde fosilleri bulunmuştur.
  • teşekürler
  • Hayvanlar gibi anlaşıyorlardı, ahh-uhhh- belki de cikkk!
    Yeni bir belgesel izledim şans eseri. Homo Sapiens'e gelinceye kadar insanların doğru dürüst bir ses çıkartabilme yetenekleri nerdeyse hiç yokmuş. Bundan önce insanların doğru dürüst bir ses çıkartmaya yeterli gırtlak yapıları yokmuş, çıkartabildikleri sesler hakkında farklı görüşler var, kükreme benzeri seslerden kuş gibi ciklemeye kadar değişiyor bu görüşler.
    Ancak 200-300.000 yıl kadar önce bir değişiklik gerçekleşmeye başlamış. ( aslında bunun 20 yaş dişi ile ilişkisini biliyordum ama değişikliğin diğer sonuçları hakkında bir bilgim yoktu )
    Beyin büyümeye başlamış! Günümüz büyüklüğüne ulaşmış. Bu arada konuşma için şart olan gırtlak yapısı ( ki bu gırtlak ve ses telleri yapısının benzeri neanderthallerde de var ama çok yukarda olduğundan çıkartılan sesler çok kısıtlı ve yetersiz ) neanderthallerde olduğundan daha aşağılara doğru inmeye başlamış. Bu doğal olarak ses tellerinin ürettiği ses dalgasının gırtlaktan çıkmadan fazla sayıda farklılaştırılabilmesinin yolunu açmış ve konuşma yavaş yavaş başlamış.
    Tüm bu değişkliklerin gerçekleşmesi o sıralarda bir genin etkin hale geçmesiyle başlamış, ama üzgünüm adını unuttum genin!
    Neanderthaller ve diğer primatlarda beyin tabanının ( yani beynin içinde durduğu kemik yapının ) yapısı düz ama homo sapienslerde beyin tabanı hafifçe bir çukurluk kazanarak büyüyen beyne yer açılıyor, dikkat çeken büyük bir farklılık Homo Sapiensler için.

@Huddleston,
    Belki kısmen sorduğunuz sorunun giriş seviyesindeki cevabıdır yazdıklarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neommy -- 15 Ocak 2014; 12:26:51 >

• neommy kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim, aslında kısmen cevabı aldım gibi fakat ben aslında bilimin pekde ilgi alanı olmayan "niye" kısmındayım galiba. Yani mesela, şempanzeler vs. beyin yapısı olarak insanlara çok benzediği söyleniyor. Onların gırtlağı "niye" o şekilde evrimleşmemiş olabilir?
  • Huddleston kullanıcısına yanıt
    Belki de şempanzelerin beyin tabanları çukur değildi! ( ki öyle olmadığını yazdım yukarda ) Şaka bir yana bu konuda kesin bir bilgim yok ve varsayımlar üzerinden akıl yürütmeyi de tercih etmem. Şempanzeleri yeterince tanımıyorum, ama daha sonraları bu konuda bir bilgiye ulaşırsam yazabilirim.
    Tamamdır, beklemedeyim.
  • Bence el hareketleriyle anlaşmaya çalışıyorlardı

FOXP2 geni sanırsam bahsettiğin gen. Bu geni hasarlı olanlarda konuşma bozukluğu olabiliyormuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Slitheen -- 14 Ocak 2014; 20:53:05 >
  • Evet, o gen sanıyorum, bende PAX veya FOX gibi kalmış, ama doğru dürüst hatırlamadığımdan yazamamıştım, FOXP2 olmalı.

Genetikçi veya moleküler biyolog değilim ama çok sayıda değişikliğe yol açan bir gen anlayabildiğim kadarıyla; Tam genom tanımı yapılmış nerdeyse tüm memelilerde bulunuyormuş, beyinde ve sinir sisteminde çok sayıda değişiklikten tutun akciğer gelişimine kadar her konuşma ve konuşmayı olanaklı kılan anatomik değişikliklerle de ilişkili görünüyor. Neanderthallerde, çok sayıda fosilde ve Denisova mağarasındaki fosillerde de bulunmuş. Bu yüzden son 300000 yıldan daha eski tarihlerde bu genin aktifleştiği sanılıyor. Bulunmasıda detektif hikayesi gibi, ve çok yeni.
    http://en.wikipedia.org/wiki/FOXP2

• bencede hayvanlar gibi ve çizimlerle
  • Biz nasıl anlaşıyorsak onlarda öyle. Mağara adamlarının gerçek olduğuna inananlara bende inanamıyorum. Konuşma kabiliyeti nasıl sonradan edinilir ve bir dil nasıl icat edilir?. Çok çok uzun sürecek bir süreç nesiller boyunca nasıl aktarılır, üzerine nasıl inşa edilir (elde hiçbirşey yokken)?
  •  ilk insanlar nasıl anlaşıyordu
  • Bildiğim kadarıyla duvara şekiller çizerek, boylarının uzun olması da efsaneden ibaret bence.
  • Ben hep şunu merak ederim mesela masaya neye göre ve neden masa dediler. Kaleme kalem vb

• quote:

Orijinalden alıntı: göbek deliği pamukçuğu

Türkçe'de insanlar geniş bozkırlarda at üstünde, soğuk ve elverişsiz yaşam koşullarında oturup konuşmaya pek vakit bulamadığından, eylemleri(gel, git, yap, et, koş, kaç vb.) tek heceli sesler olarak kullanmaya başladı, sonra eşyalara isimler verilmeye başlandı. Benzer yaşam şartlarını paylaşan dillerde de durum böyledir(Korece, Mançuca, Moğolca), dilin oluşumu komşulara, yaşam alanına da bağlıdır. Yanlış hatırlamıyosam Kıpçaklar kitabında okumuştum bunları, aklımda kalanlar bunlar Türk dili için. Diğer diller de yaşam koşullarına uygun olarak gelişimini tamamlamıştır, Türkçeyi baz alarak anlatmaya çalıştım.
    ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 22:33:26 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.