Şimdi Ara

ileri geri hareket elde etmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.011
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba;

    ileri geri hareket elde etmek

    Resimde gördüğünüz gibi küçük bir kramayer dişli ile ileri geri hareketi sağlamak istiyorum
    hani bilgisayar kontrollü olmasına gerek yok mekanik olabilir
    fazla bir güç harcamayacak 9V bir servo motor kullanıp 5cm bir ileri geri hareket etmek istiyorum.
    Düğmeye bastığımda 5cm ilerleyip belirlediğim noktaya vardığında
    tekrar başladığı noktaya geri gelmesini istiyorum.

    dediğim gibi herhangi bir ağırlık güç falan
    olmayacak. Her tuş a bastığımda bunun tekrarlanmasını istiyorum.
    Buna göre bir devre veya elektriksel olarak nasıl yapabileceğim konusunda yardımcı olur musunuz ?

    NOT: Elektronik bilgim çok fazla yoktur normal derece sayılabilir. elektronik işlem gerektirir ise lehim ve delikli devrelerden yapabilirim.

    Şimdiden teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erkrep -- 4 Temmuz 2017; 15:43:57 >







  • Basit bir ileri geri hareket için sadece selenoid kullanmak yeterlidir. Uygun gerilimi verirsiniz hareket ettirirsiniz.
  • Cevabini icin teşekkürler ancak ben bir motor ve disli ile yapmam ve belirli mesafe gidip eski pozisyonuna gelebilecek yani swivch ve role.kullanarak yapmak istiyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mesafe sınırlamasını mekanik engel koyarak da yapabilirsin.
    cdromun açılma mekanizması sana uygun olsa gerek. Plastikten işini görüyorsa uyarlayabilirsin.
    cdromun iç mekanizmasında lazer gözü oynatan stepli mekanizma aslında daha bi enfes.
    Vida ve somunla da yapabilirsin.

    Ne için olduğu yazılsaydı daha bi nokta atışı yapardık!
  • aslında bir tütün sarma makinesi yapmaya çalışıyorum.
    boş makaron yani filtreyi mekanizmaya yerleştirecek bir şey tasarlamak istiyorum.
  • Pek iyi bişi yapmıyorsunuz ama biz teknik tarafını konuşalım;
    O zaman neden selenoide itiraz ettiniz? Tek başına bu işi bitirecek bir eleman. Siz hareket boıyunu ayarlamak için ön ve arkaya mekanik engel koyarsınız iş biter.

    İş için gereken enerji basit. Ama cdromun hazır sisteminin kuvveti yetmeyecektir. Krameyerlerde de çok düşük adım pek olmuyor. cdrom tipi bir mekanizmanın motor devir oranını düşürerek kuvveti arttırırsınız

    EN başta kuvveti ölçmelisiniz. Bir tartı gibi bişeyle makineyi elle çalıştırırsınız ve ne kuvvet olduğunu ölçersiniz. Cdromun kapak ve ya iç lazer mekanizmaları uygunsa kullanırsınız. eski floppy iç step mekanizmaları da aynen öyle.

    Araba kapılarını kilitleyen mekanizma da ileri geri hareket mekanizması. Elektrikli zımba çakma makinası da öyle. Yalnız elektrikli zımba gayet güçlü.

    Diğer taraftan doğrusal step motorlar ve daha birçok mekanizma üretilebilir. Havalı(pnömatik) kontrol gibi. Lütfen görsel ekleyin konunun kalittesi artsın!




  • aslında araba kapıları için kullanılan pistonlar daha mantıklı geliyor internetten sipariş verip montaj esnasının resimlerini
    paylaşırım.

    ve o pistonlarda belirli mesafeye geldiğinde durması için swichler mevcut diye biliyorum bunu role ile ters tarafa çevirdiğimde sanırım işimi görür.

    yardımlarınız ve önerileriniz için teşekkürler.
  • Araba kapı kilidi olan küçük sistemlerde swtich yok. Olan bi modeli de olduğunu zannetmiyorum. Hareket mesafesi de çok az. Sizin hareket mesafenize yetecek mi?

    Bu araba kilitlerinde benim tahminim; kapatma yönünde elektrik uygulanıyor bir müddet ve kilit kapanıyor. Ama bu uygulanan elektrik mesela 2 saniye sürüyor. Çünkü limit switch felan kullanılmıyor. 2 saniye içinde kapanmış oluyor ve kapandıktan sonra devam eden elektrik kısa bir süre zorluyor sistemi.

    Siz hareket pozisyonlanmasını mekanik bir engelle durdurarak yaparsınız ve bu engeller ayarlı olur istediğiniz zaman ayarını değiştirirsiniz. Alelade bir motorlu ya da havalı sistem sizin işi bitirir.
  • mekanik engel dediğiniz nedir ?

    sıradan bir engel koyarak o noktaya geldiğinde durması mı ?

    ancak benim dediğim butona bir defa basmam ile örnek olarak 5 cm ilerleyip oradan direk olarak geri gelecek.

    hani tek buton ile bu hareketi tekrarlaması gerekiyor.

    basit bir şekilde engele çarpıp oradan akımı terse çevirebileceğim bir düzenek nasıl oluşturabilirim ?
  • Engel vidalı olur istenen yere sabitlenir. Ve ya vidadan mili olur döndürerek pozisyonu değiştirilir.

    Siz çalışma algoritmasını uyarlarsanız isteklerinizi basit mekanik engelle de yaparsınız. Engele çarptığında ani akım artışını fark eden bir sistem de yapılabilir. Bu halde geri çeker sistemi.

    Ancak en basiti; selenoid ile kurarsınız. Engele çarpma zamanını tespit edersiniz. Bu çarpma anında zaten duracaktır. Otomatik geri gelme için çarpmadan çok kısa bir süre gecikme ile geri çekersiniz. Mesela 1 saniyede engele çarpıyorsa siz 1.2 saniye elektrik verir sonra elektriği ters verip geri çekersiniz. Elektriği ters vermek için h birdge de kullanabilirsiniz röleli bir sistem de.

    Tabi bu mekanik engeli aynı zamanda switch de yapabilirsiniz. Yani bu engele baskı uygulanmasını algılayan bir switch de olabilir, engelin hemen ucundaki bir butona basılması da olabilir. Yani ileri hareket ederken engelin önce butonuna basar aynı zamanda da engele çarpmış olur. Tabi butonun bu baskı altında deforme olmaması için birkaç alicengiz yapmamız gerekecektir.




  • butonlu olarak yapmam daha basit sanırım.

    motor dişliyi ileriye sürecek gideceği yerde butonlu engele çarptığında o yöndeki elektirigi keserek ters yöne çevirecek.
    ve geri gelecek arkadada normal bir engel koyarsam işimi görür bunu nasıl yapabilirim kolay bulabileceğim veya kendim mekanik o engele
    bir el yapımı buton tarzı bir şey yapabilir miyim ?
  • ileri giden hareketli kısmın ucunun engele temas ettiğini elektriksel iletkenlikle anlayabiliriz. Mesela engeli yalıtırsınız ve engel ucu iletken bir kısma kablo bağlarsınız. İleri giden hareketli kısma da elektrik verirsiniz. Bunlar temas ettiği anda elektrik akışı olur ve geri hareket yaptırırsınız.

    H birdge de kullanabilirsiniz ters hareket için, röleli bir kombinasyon da ve ya darbe akım anahtarı da.

    Ancak bu iletkenlikle algılama yönteminde; butonb arkı denilen bir sorun vardır. Bu engel ve hareketli kısmın temas anında birden fazla temassı bişeyler olmaması için engeli uygun esneklikte yapmak kaliteyi arttıracaktır.


    Tabi sizin hareket mesafeniz hep aynı kalacaksa aslında krank biyel (yani araba piston-krank) mekanizması daha basit.Mesafeyi ayarlı yapmak bile mümkün aslında ama uğraşmak lazım. Hatta bu krank biyel mekanizması eski eksantirik preslerde kullanılır ki, pedala basınca bir tur atar pres. Çekici aşşağı iner vurur ve geri döner. Bu tip bir mekanizma da sizin işi bitirir. Engele mengele gerek kalmaz.




  • ileri geri hareket elde etmek

    resimdeki gibi bir sistem yapsam motor tek yöne dönecek ters yön hareketine gerek kalmayacak.
    ancak mekanizma iki yöne gidip gelmiş olacak.

    ancak tek tur attığında durması için ne yapabiliriz.
    o motor un ucuna krank a bir elektriği kesecek bir şey yapmak gerekiyor ?
  • erkrep E kullanıcısına yanıt
    https://youtu.be/3gukfTMNGGI yapmaya çalıştığınız sistem bu galiba ama burda her defasında ileri gidip duracak kısım yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tek turda durması için yine mekanik kilit yaparız. Nasıl?
    Yuvarlak yani krank kısmının uygun yerine bir kertik açılır. Bu kertiğe oturacak şekilde bir tırnak yapılır. Bu mekanizmanın ismi ratchet tir. Tırnak dönmeye müsade edilmez. Ne zaman tırnak kaldırılırsa dönme başlar ama tırnak geri bırakıldığından tur tamamlanıp da tırnak kertiğe denk gelince tekrar durur.

    Tabi motorun fazla zorlanmaması için; motor tırnak kaldırıldıktan sonra enerjilenerek krank döndürülür. Ve tırnak kertiğe otururken motorun da enerjisi kesilir.

    Bu kısımlar komple step motorla ve tam otomatik yaptırılabilir ama üstte yazdğımız gayet basit. Hem krank steple döndürülüp herşey kontrol altına alınabilir ve ya cdrom lazer mekanizmasındaki step ve ya floppydeki step tipi mekanizma ile fantastik işler çıkarılabilir. Tabi fantezi bunlar. Aslında lineer step de çok fantastik geliyor kulağa!!!


    Şu halde sizin tütünü basma, bastıktan sonra geri çekilme vb süreleri ve kuvvetlerini tam olarak hesaplayıp yazmanız gerekmekte. Basit bir krank yerine gitme ve gelme süreleri değişik oval bir mekanizma lazım. Oval dişlilerle yapılabildiği gibi slider krank mekanşzması ile de yapılabilir. Planya tezgahlarının gidişi yavaş dönüşü ise hızlıdır. Sizin aletin de tütün basması yavaş geri dönüşü hızlı olabilir. Çünkü dönüş boştayken gerçekleşir.

    Kusura bakmayın "başarılar" diyemiyorum::: tütün gibi bir mamule başarı dileyemiyorum:::.....




  • Hocam Arduino step motor kontrol yazın 10-20 satırlık kod ile dişliyi istediğiniz kadar hareket ettirebilirsiniz. YouTube de birçok video mevcut konu ile ilgili. Bir adet Arduino uno klonu ve bir step motor sürücü işinizi görecektir. Tabi buton vs de gerekecektir hareketi başlatmak adına.

    Step motorlar kontrollü olduğu için istediğiniz kadar adım ileri veya geri götürebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eCCo -- 7 Temmuz 2017; 10:55:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cevaplarınız için teşekkürler.

    şimdilik öyle başlangıç olarak basit ve fazla maliyet gerektirmeyen şeyler yapmaya çalışıyorum.

    ardıono ve step motor konusunda pek bilgim yok ama ancak internette videolar ile hallederim ama biraz maliyetli olur diye düşünüyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.