Şimdi Ara

İkinci defa kas yapmaya başlamak ve başarısızlık

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
1
Favori
1.059
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar oldukça kısa bir şekilde yazacağım eğer birisi yardım edebilirse çok memnun olurum here türlü fikre açığım

bu spora ilk başladığımda 4-5 ayda gerçekten çok güzel bir hacim yakalamıştım, omuzlarım sırtım vs iyi gelişmişti yani hipertrofik anlamda.
    ancak sporu bıraktım sonradan araya bayağı bir zaman girdi zayıflama şişmanlama vs vs

yaklaşık 7 ay önce tekrar spora başladım ve kas hafızasına çok güvendiğim için salonda kendimi fazla zorlamadım, "ağırlığa elim değer gelişirim" diyordum ama olmadı yani 7 aydır her gün aldığım proteinin haddi hesabı yok ancak gelişme konusunda ilk zamanki verimimi hala alamadım.

herneyse bende araştırmaya başladım bunu ciddi anlamda ve ağırlıklarımı arttırdım diyebilirim.
    mesela şu ana kadar seated row da 35-45 kg arası çalışıyordum 18-10 tekrar arasında

artık 55-65 kg 3 set şeklinde çalıyorum
    yani genel olarak bütün hareketlerde ağırlıklarımı arttırdım ve 6-12 tekrar arasında çalışıyorum
    gelişemememin sebebini de buna bağşıyorum yani onca zamandır kendimi zorlama adına hiç bir şey yapmadım sürekli aynı ağırlıkla yavaş tekrarlar yapmaya çalıştım 4 sn indir 4 sn kaldır gibisinden.

işe bilenlere sorum şu ki gerçekten bu mudur gelişmememin sebebi? vücudumun vereceği tepki değişebilir mi bu şekilde yüksek ağırlık düşük tekrarlar yapınca???

• Yavaş tekrarlar kasa zamana bağıl yüklenene gerili artırır ve gelişmesini tetikler fakat herkes için ya da her kas için geçerli değil.
    Kas lif çeşitleri farklı mesela bacak ve karın-sırt gibi gün içinde sürekli olarak kullanılan kaslar daha dirençli fakat biceps ve triceps daha hızlı kasılabilen ve daha çabuk yorulan kas liflerine sahip olabilir. (Olmayabilirde genetik ve büyüme etkenlerine bağlı)

Ayrıca herkesin vücudu farklı set ve tekrar sayılarına farklı tepki vermektedir. Yüksek tekrarla ağırlık artırabilen ve hipertrofiyi tetiklemekte mümkün.

Fakat genellikle çok çok inanılmaz yavaş yapmak yerine en optimum tek tekrar süresi 3-0-3 ya da 2-1-2 gibi genellikle 2-3sn aralığında değişmekte. (Tabi bu sürelere bağlı olarak kullanılan ağırlıkta artar azalır fakat full eforun%70'i ni kullandığımızı düşünürsek).
    Ve ek olarak vücut geliştirme tarzı sporlarda ilk sene ya da ilk sezon desem daha doğru edinilen kas kütlesi yüksektir ve her sezon/sene bu ivme azalır. Misal ilk sene sadece kas olarak 5kg alan bir adam ikinci sene 3kg kas kazanır gibi düşün. Tabi bu farklı sistemetaikte ilerleyen programlar takviyeler beslenme ve uyku kalitesini artırarak telafi edilmeye çalışılır.

Anladığım kadarı ile güç/ağırlık ölçüt alarak gelişimi saptamaya çalışıyorsunuz. Bencede doğru yapıyorsunuz.
    Fakat çalışma sisteminiz gerçekten dengeli ve uygunmu ve istikrarlı olarak devam ediyor musunuz? Bunlar önemli konular.
    Bir diğer önemli olan şey de 4-0-4 yerine 2-1-2 ya da 2-0-3 gibi azıcık daha hızlı ve daha yüksek ağırlıkta denemeler yapabilirsiniz.
    Set sayınızı ve tekrar sayınızıda 12'nün üstüne çıkarmayın, ters piramit ya da 8-10 aralığı deneyin.

set-tekrar-süre-tekrarların yapıldığı süre-dinlenme arası-hareket arası gibi bir sürü parametreyi tek tek denemek yerine sistematik ağırlık artırarak yavaş yavaş parametreleri birbirine uygurmaya çalışabilirsiniz.

Birde basarkenki kuvvetin %15-20 fazlası inerken kontrol edebilirsiniz. Yani 100kg bench press yukarı çıkarabilirken, indirmeyi 120kg da aynı eforda indirebilirsiniz. O yüzden 2-0-3 fena değil yani patlayıcı çıkarıp , ağırlığı kontrol ederek indirmek hem sinir sisteminizi hemde ağırlık artırmanızı ve vücudu farklı bir ivmeye sokmak için yararlı olabilir. O yüzden yukarıda yazmıştım.

Motivasyon ve gazınız yüksek olsun :) ilerleme gördükçe psikolojik ve fiziksel olarak çok daha iyi gidecektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: ihtiyarjedi

Yavaş tekrarlar kasa zamana bağıl yüklenene gerili artırır ve gelişmesini tetikler fakat herkes için ya da her kas için geçerli değil.
    Kas lif çeşitleri farklı mesela bacak ve karın-sırt gibi gün içinde sürekli olarak kullanılan kaslar daha dirençli fakat biceps ve triceps daha hızlı kasılabilen ve daha çabuk yorulan kas liflerine sahip olabilir. (Olmayabilirde genetik ve büyüme etkenlerine bağlı)

Ayrıca herkesin vücudu farklı set ve tekrar sayılarına farklı tepki vermektedir. Yüksek tekrarla ağırlık artırabilen ve hipertrofiyi tetiklemekte mümkün.

Fakat genellikle çok çok inanılmaz yavaş yapmak yerine en optimum tek tekrar süresi 3-0-3 ya da 2-1-2 gibi genellikle 2-3sn aralığında değişmekte. (Tabi bu sürelere bağlı olarak kullanılan ağırlıkta artar azalır fakat full eforun%70'i ni kullandığımızı düşünürsek).
    Ve ek olarak vücut geliştirme tarzı sporlarda ilk sene ya da ilk sezon desem daha doğru edinilen kas kütlesi yüksektir ve her sezon/sene bu ivme azalır. Misal ilk sene sadece kas olarak 5kg alan bir adam ikinci sene 3kg kas kazanır gibi düşün. Tabi bu farklı sistemetaikte ilerleyen programlar takviyeler beslenme ve uyku kalitesini artırarak telafi edilmeye çalışılır.

Anladığım kadarı ile güç/ağırlık ölçüt alarak gelişimi saptamaya çalışıyorsunuz. Bencede doğru yapıyorsunuz.
    Fakat çalışma sisteminiz gerçekten dengeli ve uygunmu ve istikrarlı olarak devam ediyor musunuz? Bunlar önemli konular.
    Bir diğer önemli olan şey de 4-0-4 yerine 2-1-2 ya da 2-0-3 gibi azıcık daha hızlı ve daha yüksek ağırlıkta denemeler yapabilirsiniz.
    Set sayınızı ve tekrar sayınızıda 12'nün üstüne çıkarmayın, ters piramit ya da 8-10 aralığı deneyin.

set-tekrar-süre-tekrarların yapıldığı süre-dinlenme arası-hareket arası gibi bir sürü parametreyi tek tek denemek yerine sistematik ağırlık artırarak yavaş yavaş parametreleri birbirine uygurmaya çalışabilirsiniz.

Birde basarkenki kuvvetin %15-20 fazlası inerken kontrol edebilirsiniz. Yani 100kg bench press yukarı çıkarabilirken, indirmeyi 120kg da aynı eforda indirebilirsiniz. O yüzden 2-0-3 fena değil yani patlayıcı çıkarıp , ağırlığı kontrol ederek indirmek hem sinir sisteminizi hemde ağırlık artırmanızı ve vücudu farklı bir ivmeye sokmak için yararlı olabilir. O yüzden yukarıda yazmıştım.

Motivasyon ve gazınız yüksek olsun :) ilerleme gördükçe psikolojik ve fiziksel olarak çok daha iyi gidecektir.

çok teşekkür ederim hocam böyle güzel ve detaylı bir cevap beklemiyordum elinize sağlık

benim sorunum anladığım kadarıyla önemsiz parametreleri önemli parametrelerin önüne koymam. ağırlarımı 1rm göre değilde indirme kaldırma süresine göre belirledim mesela. ancak sonradan 1rm imi öğrenince bunca zamandır bütün setlerde %40 - %55 arasında çalıştığımı gördüm ki zaten beni şoke eden olay da bu oldu.

ancak bundan sonra dediğiniz gibi bütün detayları ağırlıklarımı arttırmama göre uygulayacağım.

• En dusuk 65 efor iyidir 65-70 ya da 80

90 a bir sure cikmayip ayda bir kere sinir sistemk aktivasyonu ve deneme icin cikilabilir. Fakat genel olrak 70te 3set 8-10 tekrar hatta ve 2-0-3 surede yada yakin ayarda calismak genel herkesin uyguladigi sistem.

Agirlik artirip tekrar suresi indirmek, ya da dinlenme suresini 1dk dan 1.5dk artirmak gibi bir surur parametre ile gelisim saglanip izlenebilir.

Sistematik ve istekli olundugu surece gelisim hep olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 65 te 12 nin üstüne çıkıyorum hocam, önceden gözümde büyüttüğüm kilolar şimdi hafif geliyor.
    o yüzden %70 den başlayıp %85 civarına geliyorum, genel olarak 3 set ve 6-12 tekrar arasındayım

bu arada failura gitmek hakkındaki düşünceniz nedir?

3 setin hepsinde de failure olunmalı mı yoksa sadece son sette mi yapmalıyım
  • Hic yapmayabiliyorsan iyi olur. Normalde mesela son set son tekrari zorda olsa cikarabilecek sekilde yapiliyor ama tabi dinlenme basma surelerine gore iceride 1-2tekrar birakilabilir aksi son 1-2tekrar da fail olabilir.

Ben genelde soyle ayarliyordum eskiden, mesela son 1fail agirligim, 2hafta sonra icerde 1-2tekrar birakabildiysem bir ust seviye agirlik tekrar 1-2fail.alistiktan sonra 1-2iceride tekrar artir...

Bunu uygulayan var ya da ters piramit var ki bence o daha mantikli 12-10-8-6 diye giderken mesela son 6 tekrardan fazlasini cikarabilecek durumdasin o zaman cikar 8 yap ama sonraki antreman agirlik artir mesela 2.5kg onda da 12-10-8-6 tekrar 8 cikardiginda bir daha yukari atla...

Bir suru varyasyon denenebilir aslinda.

Forumda kivancokten var konusunu gormussundur o bu sekilde calisiyor bir gozatmanizi oneririm.

• Birde zorladikca gelisiyorsun. Zorlamayinca ayni sayiyorsun. Onun icin agirlik artirarak gitme etkili bir yontemdir. Piramit yada ters piramit klasiktir bence.

Ben hic yapmazken 30kg squati 80e cikardim tabi baska bir calisma sistemi o ama yapinca yapiliyor, zorlamayinca oyle kaliyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yas, boy, kilo ve takip ettigin programi paylasabilir misin? Devamli kilo aliyor musun?

• anladım hocam failure konusu da kritik olduğu için sormuştum çünkü kaslar daha çok uyarı sinyalleri gönderiyor diye okumuştum bir yerde faile gidince.
  • Pazartesi

Deadlift - 4 (ısınmalı)
    Leg Press - 4
    Calf Rise - 4
    Shrug - 4
    Dumbell Incline Curl - 4
    Consantration - 4

Salı

Barfiks - 3
    Bent over row - 4 (ısınmalı)
    Seated row - 3
    Cable pulldown - 3 (hafif ısınmalı)
    Military press - 4 (ısınmalı)
    lateral - 3
    Triceps kablo - 3 (ısınmalı)
    Extention - 3
    Dips - 3

Perşembe

Deadlift - 4 (ısınmalı)
    Barfiks - 3
    Seated row - 3
    Cable pulldown - 3 (hafif ısınmalı)
    flat Dumbell Press - 3 (ısınmalı)
    Incline Dumbell Bench Press - 3
    Military press - 3 (ısınmalı)
    D lateral - 3

Cumartesi

Barfiks - 3
    Cable pulldown - 3 (ısınmalı)
    Bent over row - 4 (ısınmalı)
    Seated row - 3
    shrug - 3
    D lateral - 3 (ısınmalı)
    Triceps kablo - 3 (ısınmalı)
    Extention - 3
    Dips - 3

programım böyle hocam üst alt vücut karışık, ağırlıklı olarak sırt bölgesi çalışıyorum haftada 3 kez diyebilirim,daha 1 hafta oldu başlayalı
    setler 6-12 arasında
    %70-85 1rm ile çalışıyorum ve 2-0-2 2-0-3 2-1-3 vs şeklinde tempo kullanıyorum
    bu arada programımı kendim hazırladım yani mutlaka hatalar vardır işin uzmanı değilim ama dediğim gibi ağır kilolarla girmeye başladığım için mutlaka bir değişim göreceğimi düşünüyorum

• -öglena- - kullanıcısına yanıt
    Ara verip uzun sure gitmeden bu programi uyguluyorsan sakatlanabilirsin. Ayrica 1 hafta sonra mi fark yok diyorsun? 1 ay gitmeyince kuvvet %10 geriliyor. Daha uzun gitmediysen, cok kuvvet kaybetmis olabilirsin. Eski kuvvete ulasmak 3-4 hafta alabilir, 1 hafta degil. Yani cok moral bozma. Dogal bir sey.

Alt/ust olmasi iyi ama bu kadar cok hareketle kaslarin iyilesemiyor. Bir de haftada 2 defa deadlift cekilir mi. O kadar cok hareket koymussun ki hangisini takip edeceksin? Hangisi senin kuvvetini temsil edecek? Ki hepsinde ilerlemeye calisiyorsan bir yere varamazsin, net. Direk overtraining. Bu program icin 'vitamin' lazim .

Asagidakiler sadece bir oneri. O sekilde yapinca bile ilerlemek zor oluyor.

Ilerlemen gereken hareketleri ilk siraya al, mumkunse ters gelenleri, mesela bench/rows, 2. Siraya rahat calisacagin hareketleri sec, mesela incline dumbell/lat pulldown. Bunlarda ilerlemesen de olur. 4 set falan koyma, 3 yeterlidir.

Kisaca, volumu kendine gore dusur ve 1 antremanda zorlaycagin 2 hareket sec. Sadece 2. Alt icin sadece 1.

Upper a

Bench/rows

Lower a

Deadlift

Upper b

Chins/military press

Lower b

Squat

Yanlarina diger hareketleri de koy.

Kollari yakma, upper icin 2-3 set bi+tri yeterli. Lowerde hic calisilmayacak.

Detay istersen yardimci olabilirim.

• Hocam ben bile gelisebildiysem herkes gelisebilir. Ciddi bir hastaligin yoksa mutlaka yanlisin vardir.

Bende birkaç gün önce buna benzer birkaç şey okumuştum hatta daha önce Alx hocamıza hipertrofi sayıca olur mu diye makale bile sormuştum kendisi muhtemelen hatırlayacaktır. :)

Hatırladığım kadarı ile zorlama/efor ve kas gelişiminde şu şekilde bir sistem var:
    Kas lifleri 3 tip , 1-2A ve 2B (2C'de varmış akademik kaynaklarda fakat yok denecek kadar az olduğundan bahsedildiği için pek adı anılmaz)
    glikojen-aerobik ve anerobik özelliklere girmeden yalnızca şöyle kısa bir sınıflandırma var,
    1: yavaş kasılan, az güç veren dirençli, (büyüme potansiyeli var)
    2A: kısa süreli(1-2dk) kasılan , orta-yüksek güç veren, (büyüme potansiyeli yüksek,hacmi 1'den büyük)
    2B: çok hızlı kasılan, çok güç veren, çabuk yorulan patlayıcı kas lifleri (büyüme potansiyeli yüksek,hacmi 1'den büyük)

Şimdi bunlar harcanılan efora göre çalışma dengeleri şı şekilde değişiyor:
    -Küçük kas gruplarında %50 üstü eforda ilk tekrar 1.tip ile başlatılır, güç yetersiz geleceği için 2A'dan bir kısım lif kullanılır, tekrar sayısına göre yoruldukça 2A nın diğer demetlerine geçilir, son güçte ise 2B devreye girer. 2A nin kalan demetleri devreye girerken 1 ve ilk kullanılan 2A demetleri dinlenir. En son tükenme noktasında 2B-2A ve 1 (dinlenen kadarı) ile kullanılır.
    -Büyük kas gruplarında ise de aynı sistematik %85 gibi yüksek eforlarda hepsi kullanılıyor.
    (not: %60 eforlarda olabilir kas lif dağılımı, genetik ve sinir sistemine görede değişkenlik gösterir.)

Bu yüzden genellikle %70 yakınları optimal 1-2A ve belki son 2B döngüsü için istatistiki birçok kişide hipertrofi sağlıyor.

Diğer yandan efor %90'üstü ise ya da one rep max gibi durumlarda 2B geride kalmaktan çok çekinmeden doğrudan 3 tip birden yoğun olarak kullanılıyor.

Yani normal çalışma için 70'ler 80'ler güzel giderken arada bir ya da güç programlarında 90'üstü eforlarda iyi gelişim getirebiliyor.
    Zaten doğru olmasa idi powerlifterlarda 0 hipertrofi olurdu (birçoğunun vücudu VG'ciler gibi estetik görünmemesi farklı bir konu, pump yapmıyorlar kalori fazlasıyla alıyorlar vs vs.)

Özet olarak efor 70'ler bence iyi aralık son tekrarı zor çıkarmak yerine başka bir sistematik ile 90'lar yada one rep max'ler programa nadiren dahil edilebilir. (Merkezi sinir sistemi ateşleme ve patlayıcı kuvveti bir ortaya çıkarabilmek için).

Bu gelişim sana kas hacmi (içindeki sarkoplazma, aktin ve miyozin yoğunluğu miyofibriler kalınlık olarak geri dönecektir.)
    Miyofibril sayısı artışıda önceleri sayı genetiktir artmaz dense de yoğun çalışmalarda hiperplazi tanımı ile miyofibril boydan yarılarak sayı artırabildiği gözlenmiştir.
    (Alx hocam, uludağ üni, kas fizyolojisi sunumu bulmuştum internette hatırlarsınız konuyu mümkünmüş sayıda artıyormuş yani)

Mesajı şöyle bitirmek istiyorum, yaptığımız herşey beynimizi eğitmekten ve spordan zevk almaktan geçiyor. Beyin yorgun ve gaza gelmemiş isek motivasyonumuz yok ise merkezi sinir sistemide kasları düşük modda kullanır. Ama aksi olurda yardırırsak kaslarda ona paralel olarak gelişecektir.

Egzersiz dağılımı konusunda yorum yapamam üstadlar burda :)

Not: ekleme olarak da 2.tip yani 2A ve 2B'lerin gelişebilme kapasitesi 1'den daha yüksek, bazı çalışmalarda 2A ve 2B %20 oranında birbirine dönüşebiliyor. Ya tamamen VG yerine Max'larda güç odaklı çalışmak(powerlifter ya da halter gibi) ya da klasik 70 civarı eforlarda makul süre ile optimal gelişim ( sistematik vg programları gibi) çalışmak mantıklı.
    Diğer türlü çok yavaş, düşük ağırlık ya da çok yüksek tekrarlar ile çalışmak yolu uzatmak anlamına geliyor. ( bu cümleden time under tension'ı ayırıyorum o farklı birşey diğer parametreler ile tolere edilerek daha uzun süreli stress iyi bir tekniktir hep olmamak kaydı ile)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ctauren -- 30 Ocak 2017; 22:51:25 >

• HOcam hiç üşenmiyomusum yazarken

• Nehoo kullanıcısına yanıt
    son zamanlarda kendimi eleştire eleştire doğrusunu araya araya gelişim elde ettiğim için hazır gaza gelmişken forumu ve paylaşmayı bırakmıyorum.
  • Bunu yarin sakin kafayla okumak lazim . Cok guzel ve detayli yazmissin. Ozet olarak 6-8 tekrar araligi cok etkili, ama arada 2-3 ve 8-12 de yapmak gerekiyor gerekiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Alx

Ara verip uzun sure gitmeden bu programi uyguluyorsan sakatlanabilirsin. Ayrica 1 hafta sonra mi fark yok diyorsun? 1 ay gitmeyince kuvvet %10 geriliyor. Daha uzun gitmediysen, cok kuvvet kaybetmis olabilirsin. Eski kuvvete ulasmak 3-4 hafta alabilir, 1 hafta degil. Yani cok moral bozma. Dogal bir sey.

Alt/ust olmasi iyi ama bu kadar cok hareketle kaslarin iyilesemiyor. Bir de haftada 2 defa deadlift cekilir mi. O kadar cok hareket koymussun ki hangisini takip edeceksin? Hangisi senin kuvvetini temsil edecek? Ki hepsinde ilerlemeye calisiyorsan bir yere varamazsin, net. Direk overtraining. Bu program icin 'vitamin' lazim .

Asagidakiler sadece bir oneri. O sekilde yapinca bile ilerlemek zor oluyor.

Ilerlemen gereken hareketleri ilk siraya al, mumkunse ters gelenleri, mesela bench/rows, 2. Siraya rahat calisacagin hareketleri sec, mesela incline dumbell/lat pulldown. Bunlarda ilerlemesen de olur. 4 set falan koyma, 3 yeterlidir.

Kisaca, volumu kendine gore dusur ve 1 antremanda zorlaycagin 2 hareket sec. Sadece 2. Alt icin sadece 1.

Upper a

Bench/rows

Lower a

Deadlift

Upper b

Chins/military press

Lower b

Squat

Yanlarina diger hareketleri de koy.

Kollari yakma, upper icin 2-3 set bi+tri yeterli. Lowerde hic calisilmayacak.

Detay istersen yardimci olabilirim.

hocam bu programı 1 haftadır uyguluyorum yani 7 aydır başka bir programdaydım ancak gelişim olmadı beklediğim gibi. halbuki ilk başladığımda 4-5 ayda çok iyi bir hacme gelmiştim. ben de bunun sebebini ağır kaldırmamama bağladım. yeni bir program oluşturdum bu sefer set, ağırlık vs tüm kriterlerimi değiştirdim.

bu arada dediklerinizi dikkate aldım yani sonuçta işin uzmanlığıyla bir alakam yok, sadece yabancı kaynaklardan bayağı okudum ve benzer birşey hazırladım.

sizden rica etsem sırt ve omuz ağırlıklı, özellikle de yan lateral kısmı için bu programı biraz kırpar mısınız çünkü bende biliyordum fazla hareket yaptığımı ama açıkçası neleri çıkarmam gerektiğine dair bir fikrim yoktu, sadece ana hareketleri 3 er setten koydum

• yok hocam çok şükür bir hastalığım yok zaten bu benim ikinci kas yapma girişimimim.

dediğin gibi yanlışım vardı ve bu yanlışımda büyük ihtimalle ağır kilolarla çalışmamaktı. yani 1repmaxin %40-55 iyle çalıştım bunca zamandır ama yukarda da deidğim gibi hareketleri çok yavaş yedire yedire yapıyordum (3-4 sn indir 3-4 sn kaldır) ve iyice yakıyordum kasları bu şekilde büyüyeceğini düşünmüştüm ama yanılmışım malesef
  • Dogal çalışan biri bence temel hareketlerde agir çalışmalı. 1RM'nin en az yuzde 70 ile. Izole hareketlerde 15-20 tekrar yapilabilir onlar daha cok pump için ve kası iyice yıkmak için. Ancak asıl kas kütlesini belirleyen temel hareketlerdeki gücümüzdür

Ill 4-5 ayda butun programlar calisiyor. Noob gains. Uygun bir zamanda bakarim.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.