Şimdi Ara

içki kötüdür konuları ve ülke gerçekleri (tepkimizin sebebi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
191
Cevap
0
Favori
5.125
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Alkole yeni sınırlamalar geliyor, sporla arasına tam set çekiliyor

    Nurten ERK TOSUNER
    Alkole yeni sınırlamalar geliyor, sporla arasına tam set çekiliyor
    Sektörel Rekabet ve Tüketici Hakları Daire Başkanlığı tarafından hazırlanıp, ilgili birim ve sektörlerin görüşüne açılan "Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Yönetmelik" taslağı, alkollü içki satışına çok keskin sınırlamalar getiriyor. Yönetmelik bu haliyle çıkarsa, sporla alkollü içki üreticileri arasına tam anlamıyla set çekilecek.

    GEÇEN mayıs ayında yürürlüğe giren 5752 sayılı yasanın uygulama yönetmeliği taslağı alkollü içki satışına ’keskin’ sınırlamalar getirmekle kalmıyor, içki üreticilerinin sporu ve spor kulüplerini desteklemesini ve ticari araçlarında marka logosu ve amblemini kullanmasının da önüne geçiyor. Devlet Bakanlığı bünyesindeki Sektörel Rekabet ve Tüketici Hakları Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ’Tütün Mamülleri ve Alkollü İçeceklerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ taslağı, bugüne kadar spor kulüplerine maddi manevi destek veren alkollü içki üreticilerini caydırıcı maddeler içeriyor. Yönetmelik taslağında ’Reklam, Sponsorluk ve Promosyon Uygulamaları’ başlığı ile yer alan 25’inci maddenin özellikle iki bendi, alkollü içki üreticilerinin her türlü sportif ve tanıtım faaliyetlerini kısıtlıyor.

    Alkolle spor bağı kurulamaz

    Taslağın (i) bendinde, "Sportif mekan ve etkinlikler, alkollü içki markaları, markanın alametleri ile üretici şirketlerin ismi ve ticaret unvanlarının alkollü içki markaların esaslı unsuru niteliğindeki kelimeleri içeremez" deniliyor. (j) bendi ise alkollü içki üreticilerinin spor kulüpleriyle ya da taraftarlıkla bağ kurmasını şu sözlerle yasaklıyor: "Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımlarında, ambalaj ve etiketlerinde, fiziksel bir etkinlik, spor, spor kulüpleri ya da spor kulübü taraftarlığı ile alkollü içkiler arasında bağ kurulmasına neden olacak uygulamalar yapılamaz."

    Reklam yapabilir ama

    Yönetmelik taslağının reklam, sponsorluk ve promosyon uygulamalarını detaylandıran 25’inci maddesi uyarınca, her çeşit alkollü içkinin televizyon, kablolu yayın, radyo ve kamu yayın araçlarıyla reklamının yapılması yasak. Bu mecralar dışında yapılacak reklamlara ise sınırlı izin veriliyor. Reklamların ve doğrudan ya da dolaylı reklam içerikli her türlü faaliyetin istismar edici, teşvik edici ve özendirici olmaması, çocuklar ile gençleri etkileyebilecek içerikte bulunmaması zorunlu tutuluyor.

    Yönetmelik, alkollü içki reklam, sponsorluk ve promomosyonuna belli koşullara uyulması şartıyla izin veriliyor. Ancak 25’inci maddedeki kısıtlama ve yasaklar üreticinin satış aracını da yakından ilgilendiriyor:

    Ticari araçlar üzerinde alkollü içki markaları ve bu markaları çağrıştıran logo, amblem, benzeri alametler ile ürün markalarıyla aynı adı taşıyan ya da markanın esası unsuru niteliğinde olan sözcüklerle aynı olan ticaret unvanları ve şirket isimleri bulundurulamaz.

    Ticari araçlar üçerinde, alkollü içki markaları ile bu markaların tanınmasını sağlayacak renk kombinasyonları, logolar, alametler, ek ibare, işaret, resim ve ek görsel figürler kullanılamaz. Ticari araçlar üzerinde yer alan ticaret unvanları ile şirket izimleri, aracın yan yüzey alanının yüzde 10’unu aşmayacak şekilde kullanılabilir.

    Spor kulübü amblemi yasak

    Alkollü içki satışı, ambalajı, sunumu ve tanıtımlarında; din, ırk, bayrak, siyasi parti, teşekkül, dernek ve vakıflar ile spor kulüplerinin amblem, flama, sembol ve alametleri kullanılamaz.

    Spor ve briç kulüplerinde içki satışına izin verilmiyor

    YÖNETMELİK taslağına göre ’Sağlık, spor ve kültür hizmeti verilen yerler ile, dersaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları ve yurtlar dahil olmak üzere, eğitim ve öğretim hizmeti verilen yerlerle bu kurumların kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanları’nda tütün mamülünün perakende satışı yapılamayacak. Perakende ve açık alkollü içki satışı yapılacak yerlere ilişkin olarak da yönetmelik şu maddelerle yasaklar getiriyor:

    Belediye mücavir alanları ve konaklama yerleri hariç, otoyollarda ve devlet karayollarında bulunan yapı ve tesislerde alkollü içki satışı yapılamaz.

    Öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonlarında alkollü içki satışı yapılamaz.

    Akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında ise hacmen yüzde 5’ten fazla alkol içeren yüksek alkollü içkilerin satışı yapılamaz.

    Belediye teşkilatı bulunmayan yörelerde, perakende alkollü içki satışı yapılacak yere ilişkin, o yerin bağlı olduğu mülki amirliğin, turizm, genel güvenlik ve asayiş yönünden yapacağı değerlendirme sonucu olumlu görüşünü belirten yazısı aranır.

    Sinemadaki alkollü içki reklamlarında neler vardı

    Yeni Rakı: İnleyen nağmeler şarkısıyla birlikte nostaljik bir aile mutluluğu anlatılıyordu.

    Bacardi: İçkinin hazırlanış aşamalarında içkinin etrafında gençler dans ediyordu.

    Efe Rakı:Kadehe rakı doldurulup ardından su eklenmesiyle oluşan eğlenceli siluetler yer alıyordu.

    Tuborg Vole: Piyasaya ilk çıktığında "Delikanlı Türk birası" sloganıyla sinemalarda yer alıyordu.

    24 yaşındaki gençler etkilenir diye sinema reklamı da yasak

    TASLAK uyarınca, alkollü içki reklamlarının, sinema salonlarında gösterime sunulan ve ’çocuklarla gençler’in yoğun olarak ilgi gösterebileceği nitelikteki sinema eserlerinin gösterim öncesinde, sonrasında veya gösterim aralarında yayınlanması da yasaklanıyor. Alkollü içkilerin tanıtımına münhasır neşriyat hariç olmak üzere, gazeteler, dergiler ve diğer yazılı kitle iletişim araçları vasıtasıyla yapılacak alkollü içki reklamları, ’gençlerin ve çocukların’ yoğun ilgi gösterecekleri sayfalarda da yer alamayacak. Yönetmelik taslağında yer alan "genç" tanımı, 15-24 yaş arasını içeriyor.

    Fenerbahçe veya 1907 Rakısı çıkarmak yok

    YÖNETMELİK taslağının spor kulüplerinin ad ve amblemleriyle alkollü içkinin piyasaya sürülmesinin önüne set çekmesi, Efe Rakı’yı da yakından ilgilendiriyor. Efe Rakı’yı üreten Elda, Fenerbahçe’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü nedeniyle 1907 Rakısı çıkarmış ve pazarlamıştı.

    Efes’in adı basketten tümüyle silinecek mi

    ALKOL yönetmelik taslağının bugünkü şekliyle geçmesi halinde Efes markasıyla bira üreten ve aynı zamanda Efes Pilsen Spor Kulübü’nü bünyesinde bulunduran Anadolu Grubu doğrudan etkilenecek. Eğer madde aynen çıkarsa, Anadolu Grubu’nun ya Efes Pilsen’in spor kulübünü kapatması, ya da adını değiştirmesi gündeme gelebilecek.

    Alkollü içki ile sağlık arasında bağ kurulamayacak

    ALKOLLÜ içkilerin sağlık sorunlarını engelleyici, azaltıcı veya giderici etkisi olduğu, kişisel sorunların çözülmesinde veya unutulmasında yararı olduğu temaları da reklam veya tanıtımda işlenemeyecek. Yönetmelik taslağı uyarınca, alkollü içkilerin teskin edici, tedavi edici özelliklere sahip olduğu, uyarıcı, keyif ve haz verici, rahatlatıcı etkisinin bulunduğuna dair reklam ve tanıtım yapılamayacak. Bu durumda, Alkollü içkiler ile olumlu karakter özellikleri veya toplumsal değerler arasında bağ kurulacak mesajlar verilemeyecek.

    Bira markaları Avrupa’da hangi takıma sponsor

    Ülke Takım Sponsor firma
    İngiltere Liverpool Carlsberg
    İngiltere Aston Villa Carlsberg
    İngiltere Chelsea Heineken
    İngiltere Manchester City Singha Beer
    İngiltere Manchester United Budweiser
    Almanya Bayern Munich Paulaner
    Almanya Shalke04 Veltins
    Almanya Wolfsburg Wittinger
    Almanya Stuttgart Dinkel Acker
    Almanya Hannover 96 Halleroder
    Almanya Borussia Dortmund Brinkhoff’s
    İspanya Barcelona Estrella Damm
    İspanya Villarreal Estrella Damm
    İspanya Espanyol Estrella Damm
    İspanya Atletico Madrid Mahou
    Hollanda PSV Eindhoven Bavaria
    Hollanda Feyenoord Amstel
    Türkiye’deki sponsorluklar
    TakımFirmaSponsorluk
    A Milli Takım Efes Pilsen Ana sponsor
    Beşiktaş Efes Pilsen Resmi Sponsor
    Fenerbahçe Efes Pilsen Resmi Sponsor
    Galatasaray Efes Pilsen Resmi Sponsor







  • Okul çıkışlarında öğrencilere bedava içki,sigara verilerek bu zararsız tüketimi arttırılmalıdır.?
  • quote:

    Okul çıkışlarında öğrencilere bedava içki,sigara verilerek bu zararsız tüketimi arttırılmalıdır.?


    Allah aşkına şöyle anlamsız çıkışlar yapmayın. Başlığı açan arkadaş saçma bir şey mi yazmışta böyle anlamsız bir tepki veriyorsunuz? Tamam anladık alkol'e karşısınız ama kimse alkol güzeldir iyidir demiyorken böyle çıkışlara ne gerek var? Çıkartılan yasayı savunmak istiyorsanız buyurun mantıklı bir şeyler yazın.

    İçki reklamlarına kısıtlama getirilmesini bende destekliyorum ancak spor ve içkiyi ayırmak adı altında yapılan tamamen saçmalık. Bu haberi okuyana kadar Efes Pilsen'in futbol takımlarına sponsorluk yaptığının farkında değildim. Bir formanın üzerinde veya orada burada "Efes Pilsen" yazısını görüpte kim alkole özenir? O zaman haberlerde narkotik baskını haberleri yapılırken eroin, kokain, ecstasy, esrar isimleride kullanılmasın. Çocuklar bu isimleri duydukca canları çeker. Bu yasa yüzünden bir çok içki firması sponsorluklardan vazgeçecektir.

    Hükümetin bu tür yasalarında amacının alkol olduğunu düşünüyorsanız bence biraz safsınız. Amaç insanımızı alkolden korumak olsa alkol'e getirilen ötv sadece, ülkemizde üretilen ve yurtdışı ile rekabet etmeye çalışan şarap ve rakı sektörünün sırtına yüklenmezdi. Bugün şarap üretip satarsanız litresine 19 lira ötv ödüyorsunuz ama yurtdışından votka ithal edersenizde 6 lira vergi ödüyorsunuz. Şimdi sorarım size bu uygulama size vatandaşı kollamak gibi mi geliyor yoksa yabancı içki ithal edenleri mi? %40 alkol içeren votka'dan 6 lira vergi alınırken %11 alkol içeren şaraptan 19 lira vergi alınıyor. Şimdi düşünün ve cevap verin sizce amaç vatandaşı korumak mı? Amaç vatandaşı korumaksa hiç başarılı olamıyorlar çünkü istatistikler yüksek vergi oranları yüzünden kişi başına kaçak içki tüketiminin sürekli arttığını gösteriyor.




  • konunun başlığı ile konunun içeriği hakkında uzaktan yakından bir bağ kurabilen var mı ?
    konunun başlığına mı yorum yapiyim yoksa konunun içeriğine mi anlayamadım..

    dh spor bölümünde buna benzer bir konu açıp alkol ile spor arasında neden-sonuç ilişkisine göre hiçbir bağının olmadığını belirten bir konu açmıştım..

    spor zaten insanları alkol-sigara gibi kötü alışkanlıklardan kurtarmak ve korumak için yapılan, insanın daha sağlıklı ve fit olmasını, hayata daha pozitif bakmasını sağlayan, paylaşımcılığı artıran ve benimde yapmaya çalıştığım çok güzel bir aktivitedir..

    bu açıdan bakarsak alkol firmalarının spor sayesinde karlarına kar katması, markanın bilininirliğinin yükselmesi ne kadar etik olabilir ?
    spor sektöründe ağırlıklı olarak spor firmalarının sponsor olmaları gerektiğini düşünüyorum..bu biraz da sponsor firmaların gücü ile ilgili birşey..alkol firmaları daha fazla para verince kuluplerde alkol firmalarına yönelioyr mecburen..

    ama yukarıdan bakınca alkol ve spor birbiriyle çok alakasız iki sektör ve bunların aynı karede olması bence yanlış..




  • quote:

    Orjinalden alıntı: soho

    konunun başlığı ile konunun içeriği hakkında uzaktan yakından bir bağ kurabilen var mı ?



    İçki kötüdür diyenler genellikle sadece dini nedenlerle(dinen haram kılındığı için!) bunu söylemektedirler. Ancak burada da takiyye yapıp mertçe bunu söylemek yerine bilimsel, sosyolojik kılıf altında söylemeye çalışmaktadırlar. İktidar da kafasının gerisindeki içki yasağını; vergileri anormal ölçülerde artırarak, kırmızı bölgeler yaratarak veya bu haberde olduğu gibi yasal düzenlemeler yaparak uygulamaya çalışmaktadır.

    Karşı çıkanlarda içki iyi olduğu için(alkole taraf oldukları için) değil bu hinliğe karşı çıkmaktadırlar. Yani bu topic cuk oturmuş. Daha iyi nasıl anlatılabilir ki?




  • İsteyen içer isteyen içmez buna yasak getirmek ülkeyi yönetenlere düşmez. Sağlığa zararlı diye insan sağlığını koruma yalanı altında kendi istediklerini yapamazlar , insanın özgör iradesi var buna onlar karar veremez. Zararına inanan zaten içmez 30 yıllık hayatımda bira bile içmiş değilim bilirim ki sağlığıma zarar verecek ama içen kardeşime de niye içiyorsun demem o onun kendi bileceği iş kendi özgür iradesi var bugün içer yarın içmez.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: 3RS!N

    İsteyen içer isteyen içmez buna yasak getirmek ülkeyi yönetenlere düşmez. Sağlığa zararlı diye insan sağlığını koruma yalanı altında kendi istediklerini yapamazlar , insanın özgör iradesi var buna onlar karar veremez. Zararına inanan zaten içmez 30 yıllık hayatımda bira bile içmiş değilim bilirim ki sağlığıma zarar verecek ama içen kardeşime de niye içiyorsun demem o onun kendi bileceği iş kendi özgür iradesi var bugün içer yarın içmez.

    cok doğrusunuz alttan alttan seriat yasaları gibi bu ne abi ya.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: lehrer35


    quote:

    Orjinalden alıntı: soho

    konunun başlığı ile konunun içeriği hakkında uzaktan yakından bir bağ kurabilen var mı ?



    İçki kötüdür diyenler genellikle sadece dini nedenlerle(dinen haram kılındığı için!) bunu söylemektedirler. Ancak burada da takiyye yapıp mertçe bunu söylemek yerine bilimsel, sosyolojik kılıf altında söylemeye çalışmaktadırlar. İktidar da kafasının gerisindeki içki yasağını; vergileri anormal ölçülerde artırarak, kırmızı bölgeler yaratarak veya bu haberde olduğu gibi yasal düzenlemeler yaparak uygulamaya çalışmaktadır.

    Karşı çıkanlarda içki iyi olduğu için(alkole taraf oldukları için) değil bu hinliğe karşı çıkmaktadırlar. Yani bu topic cuk oturmuş. Daha iyi nasıl anlatılabilir ki?



    ben konuda ne "içki kötüdür konuları" ile ilgili bir yazı görüyorum ne de " ülke gerçekleri " ile ilgili bir gerçek görüyorum..

    konu spor ile alkol arasındaki banada ters gelen sponsorluklar konusu..

    benim görüşlerim ne iktidar görüşü ne muhalefet görüşü ne sağcı ne solcu görüşüdür..benim doğrularım kendime göredir, saplanıp kalarak sağ veya sol görüşleri desteklemem , bana ne mantıklı geliyorsa o şekilde fikrimi beyan ederim ve öyle yaşarım..

    bugünkü bir ksım iktidarın yapmaya çalıştığı içki yasağını çok yanlış buluyorum..ama bunu yanlış bulmam alkolün iyi birşey olduğunu savunacağım anlamına gelmez..

    alkolün beyni küçülttüğü, kanser yaptığı, beyindeki hücreleri öldürdüğü, damarların yapısını bozduğu gibi zararlarını bir kenara bıraktım içki en başta alınan her yudumdan itibaren beyni uyuşturmaya başlar..beyni uyuşan insanın da ne yapacağı kestirilemez..alkol en kötü şeylerin başlangıç noktasıdır..uyuşturucu bağmlısı olmuş, alkol bağımlısı olmuş her kişinin geçmişinde alkol vardır..
    ben az içerim veya az içiyorum bişey olmaz mantığı o an ve o saat için söylenmiştir ve gelecekte o kişinin bir alkolik olmayacağı anlamına gelmez....hiçbir alkolik ben alkolik olmak istiyorum diye alkole başlamamıştır...sık alınan alkol vücudu alkole alıştırır alkol içenler bilir, bugün 2 bira içen biri bir müddet sonra 2 bira kendisini eskisi gibi çakırkeyif yapmadığını görüp 3-4 biraya çıkar..
    az alkol neye göre az alkol ?

    buraya sadece dini yönden haram diyerek konu açan arkadaşlarda o şekilde konu açmasın, zaten alkol kötü birşeyki dinimizde haram kılmış..yukarıda açıkladığım sebeplerden dolayı da haram kılınması gayet mantıklıdır..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soho -- 19 Ekim 2008; 14:21:49 >




  • Simdi ne yapmaya calısıyoruz alkol zararlı degildir demeyemi.

    Rusya dunyanın en fazla alkollu icecek satısı yapılan ulkesidir. insanlar abartısız su yerine bira icerler. birlar sislerde satılan kucuk sulardan bile daha ucuzdur. votkanın gunun her saatinde kahvaltıda bile icildigini gorebilirsiniz.

    yani rusyada icki cok cok COK normal birseydir hatta ve hatta votka bazı insnalar tarafından hastalıkların tedavisinde dahi kullanılır.

    ama buna ragmen bu ulkede İckilerin ve icki reklamlarının uzerlerinde buyuk harflerle yazılmıs "icki saglıga zararlıdır" yazısı bulundurulması zorunludur.



    E simdi bu adamlarmı cok salak bu kadar deger verdikleri bir icecegin uzerine bu yazıyı yazdırabilecek kanunları cıkartabilecek kadar. hani herseyi islama baglayan arkadaslar ben burda alkol zararlıdır dedigimde bize islamı anlatma diyen arkadaslar simdi siz rusyadada bu kanunları muslumanlar cıkartmıstır dersiniz.

    ki islamla ilgili hicbirsey demedim. ki icki icmis ve gaza gelirsem hala icebilecek bir insanım.

    Ama lutfen artık kabul edin:

    AZI YADA COGU HİC FARKETMEZ ALKOL ZARARLIDIR. ALKOLLU İCECEKLER ZARARLIDIR.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: vasago

    İçki reklamlarına kısıtlama getirilmesini bende destekliyorum ancak spor ve içkiyi ayırmak adı altında yapılan tamamen saçmalık. Bu haberi okuyana kadar Efes Pilsen'in futbol takımlarına sponsorluk yaptığının farkında değildim. Bir formanın üzerinde veya orada burada "Efes Pilsen" yazısını görüpte kim alkole özenir? O zaman haberlerde narkotik baskını haberleri yapılırken eroin, kokain, ecstasy, esrar isimleride kullanılmasın. Çocuklar bu isimleri duydukca canları çeker. Bu yasa yüzünden bir çok içki firması sponsorluklardan vazgeçecektir.


    vasago sen mantığına güvendiğim bir insansın ama şu söylediklerine katılmak mümkün değil. ben de bir reklamcı olarak içki ve sigaranın her çeşit reklamda kesinlikle kullanılmaması taraftarıyım. özellike sportif aktivitelerde öyle bir özendirici oluyor ki şaşarsınız. kesinlikle kullanılmamalı zira özendirici etkisi hayal bile edilemeyecek derecededir.
    geçen senelerde f1 takımlarına getirilen sigara logo yasağı mesela. ya da efes basketbol takımının formaları. bunların özendirici olmamaları diye bir şey düşünülemez ve bunları polisin yeleklerindeki asayiş - narkotik gibi yazıların bu maddeleri özendireceği yolunda örnekler vererek sigara içki ile özdeşleştirmek yanlış olur.
    bakınız leonardo di caprio'nun kara elmas filmine, leonardo sigarayı öyle bir içiyor ki o filmde insanın sigarayı üçer beşer yakası geliyor. sin city filmi de öyle. gizli de olsa, tamamen sigara firmalarının sponsorluğunda çekilen filmler bunlar. içki de sigara kapsamında değerlendiriliyor ve tüm dünyada bu yasaklamalar söz konusu. o halde heyula neden kopartılmaya çalışılıyor? uygulamayı yapan akp olduğu için mi?

     içki kötüdür konuları ve ülke gerçekleri (tepkimizin sebebi)

    vasago, tekrarlıyorum ki mantığına güvendiğim bir arkadaşsın sana sorayım o halde; moda iskelesinde cumaları içki yasağını protesto mitingleri düzenleniyor biliyorsun. sebebi de nedir; "bu bir islami fetih harekatıdır, moda iskelesini yobazlara kaptırmayacağız". bakın hele!
    o halde ben de çıkayım diyeyim ki "ben de 40 yıllık istanbulluyum benim de hakkım var o iskelede ben de moda iskelesini içkicilere kaptırmayacağım!". bu mu olması gereken, düşünülmesi gereken, mantık bu mu? o iskele yeni restore edildi ve her tür insan oradan geçiş yapmakta, cafe - restaurantta oturmakta. gençler çocuklar var. eğer dünya içki reklamlarını heryerden kaldırıyorsa, eğer dünya içkiyi belli yerlerde içirtiyorsa artık, biz neden iskelelerimizde içki serbest olmalı diye bayraklar açıyoruz? efendim sebep içki değilmiş sebep bir istilaya karşı durmakmış! ne istilası yahu? adam moda iskelesinde içkiyi kaldırıyor oraya şeriat mahkemesi kurup bir de kadı mı tahsis etmiş? efendim bunun gerisi gelirmiş! gerisi gelirse o zaman pankart açarlar şimdi salt bir içki yasağı dolayısıyla neden gürültü kopartılıyor? kaldı ki orası bir muhit, bir meskun mahal. galata köprüsü gibi turistik bir yer değil ki turisti gelsin vatandaşı gelsin içsin. o halde ben de kartal iskelesine içki isteyeyim, sen pendiğe iste, o bostancıya istensin, diğeri tuzlaya. iskele bu yahu, dediğim gibi galata köprüsü olsa anlarım da moda iskelesi olunca anlamsız oluyor bu protestolar.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: C4
    moda iskelesinde cumaları içki yasağını protesto mitingleri düzenleniyor biliyorsun. sebebi de nedir; "bu bir islami fetih harekatıdır, moda iskelesini yobazlara kaptırmayacağız". bakın hele!
    o halde ben de çıkayım diyeyim ki "ben de 40 yıllık istanbulluyum benim de hakkım var o iskelede ben de moda iskelesini içkicilere kaptırmayacağım!". bu mu olması gereken, düşünülmesi gereken, mantık bu mu? o iskele yeni restore edildi ve her tür insan oradan geçiş yapmakta, cafe - restaurantta oturmakta. gençler çocuklar var. eğer dünya içki reklamlarını heryerden kaldırıyorsa, eğer dünya içkiyi belli yerlerde içirtiyorsa artık, biz neden iskelelerimizde içki serbest olmalı diye bayraklar açıyoruz? efendim sebep içki değilmiş sebep bir istilaya karşı durmakmış! ne istilası yahu? adam moda iskelesinde içkiyi kaldırıyor oraya şeriat mahkemesi kurup bir de kadı mı tahsis etmiş?


    İçki içenler, buraya içki içmeyenler gelemez diyor olmalılar. Öyle ya başka türlü nasıl mantıkla açıklanabilir ki.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: 3RS!N

    İsteyen içer isteyen içmez buna yasak getirmek ülkeyi yönetenlere düşmez. Sağlığa zararlı diye insan sağlığını koruma yalanı altında kendi istediklerini yapamazlar , insanın özgör iradesi var buna onlar karar veremez. Zararına inanan zaten içmez 30 yıllık hayatımda bira bile içmiş değilim bilirim ki sağlığıma zarar verecek ama içen kardeşime de niye içiyorsun demem o onun kendi bileceği iş kendi özgür iradesi var bugün içer yarın içmez.


    Gerçekten çok ilginç bir yaklaşım. Genel olarak garip ama ilk cümle hepsinin içinden sıyrılıp birinciliği almış durumda...




  • Bir işin Avrupa'da yapılması o işin doğruluğunu göstermez. Sporla içki arasında hiçbir bağ yoktur. Bu tamamen maddi bir konudur. Bir taraf reklam yaparken, bir taraf ciddi reklam geliri sağlar.

    İçki yüzünden yapılan kazalar, maddi ve manevi zararlar, yıkılan yuvalar konusunda ciddi bir araştırma yapılsa acaba neler ortaya çıkar?

    Ne olursa olsun içmeye devam edelim. Ancak bu şekilde gelişmiş ülkeler seviyesine çıkabiliriz.

    Kimsenin alkol kullanmadığı bir Türkiye geri, herkesin zil zurna olduğu bir Türkiye ileridir.
  • Şu meşhur özgürlükçülük takiyyesi terk edilmektedir diyebilirmiyiz bu durumda?
  • Alkole gösterilen bu tepkinin bir kısmının belki ondan daha tehlikeli ve yıkıcı olan hırsızlık, iki yüzlülük, adam kayırmacılık, para şehveti gibi en temel ahlaksızlık ve çürüme kalemlerine gösterilmesini dilerdim.

    Ülkede artan ilkesizlik ahlaksızlık kamplaşma ve fitne bolluğu bu anti-alkol hareketinin samimiyetini de sorgulatıyor. Ve ben bu göstermelik hassasiyetin bir çeşit vitrin olduğunu düşünüyorum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: lehrer35

    İçki kötüdür diyenler genellikle sadece dini nedenlerle(dinen haram kılındığı için!) bunu söylemektedirler. Ancak burada da takiyye yapıp mertçe bunu söylemek yerine bilimsel, sosyolojik kılıf altında söylemeye çalışmaktadırlar. İktidar da kafasının gerisindeki içki yasağını; vergileri anormal ölçülerde artırarak, kırmızı bölgeler yaratarak veya bu haberde olduğu gibi yasal düzenlemeler yaparak uygulamaya çalışmaktadır.

    Karşı çıkanlarda içki iyi olduğu için(alkole taraf oldukları için) değil bu hinliğe karşı çıkmaktadırlar. Yani bu topic cuk oturmuş. Daha iyi nasıl anlatılabilir ki?



    evet kısaca işin özü bu. Güzel özetlemişsin tebrikler




  • Dinsel nedenlerle kademe kademe içki yasaklanıyor. Yeni bir yasa daha çıkıyor, şimdi bütün bayilerin içki satış ruhsatlarını iptal ediyorlar. Yeniden ruhsat almaya zorlanacaklar. Tabi yeniden ruhsat almak için bin dereden su getirtileceğini tahmin etmek hiç de zor değil. Dinsel nedenlerden ötürü porno sitelerini de yasakladılar. Çocuk pornosu bahanesi ile araya "çocuk pornosu ve diğer müstechen siteler" diye sokuşturuverdiler. O zamandan bütün porno sitelerinin yasaklanacağını tahmin etmek zor değildi. Nitekim de öyle oldu. Hani sözkonusu olan "porno" diye kimse sesini çıkaramayacak ya. Sesini çıkaran olursa "pornocu musun sen" diyecekler ya. Mesele pornocu olmak ya da olmamak değil. Dinsel bir nedenden ötürü bir yasak geliyorsa bu ülkedeki herkesi ilgilendirir.

    "Üzmez yasası" da denilen bir yasa çıkarıyorlar. 14 yaşındaki kızı istismar eden Hüseyin Üzmez'in de yararlanacağı bir yasa. Tecavüzde şikayet yaşı ve evlenme yaşı 14 e indiriliyor. Yani 14 yaşındaki kıza tecavüz edilince, "evlenme" şartı ile hapse girmekten kurtulunabiliyor. 14 yaşındaki bir kız kendi iradesi ile karar verebilir mi? "Ben evlenmem" diyebilir mi? 78 yaşındaki Hüseyin Üzmez'in birlikte olduğu kız kendi iradesi ile "ben evlenmem" diyebilir mi? Diyemez çünkü döverler öldürürler.

    Zaten dincilerin iki teme hedefi vardır. İçki ve kadın. Bu iki şeyden çok korkarlar. Bu hükümetin neler yapabileceğini tahmin etmek zor değil. Bu gün hayalgücü dediğiniz her şey yarın bir bakmışsınız gerçek olmuştur. Ben şöyle desem. Polis; yolda, parkta, kafede, her yerde başbaşa gördüğü kadın ve erkeğe evlenme cüzdanı sorma yetkisi alacak desem, bu yasanın da sözümona kadınları korumak adına çıkarılacağını, kadının "kaçırılıyor" oluşuna karşı bir tedbir kılıfı ile çıkarılacağını iddia etsem hayal kuruyor dersiniz değil mi?

    Dün "hayal" dediklerimiz birer birer gerçek olmuyor mu. Dinsel devlete doğru gidiyoruz. Bir yasanın hayata geçirilmemesini de tepkiler sağlıyor. Hani şu antidemokrat Ulusalcılar ve Atatürkçüler yok mu, onlar işte.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: KutluhanGüngör


    quote:

    Orjinalden alıntı: 3RS!N

    İsteyen içer isteyen içmez buna yasak getirmek ülkeyi yönetenlere düşmez. Sağlığa zararlı diye insan sağlığını koruma yalanı altında kendi istediklerini yapamazlar , insanın özgör iradesi var buna onlar karar veremez. Zararına inanan zaten içmez 30 yıllık hayatımda bira bile içmiş değilim bilirim ki sağlığıma zarar verecek ama içen kardeşime de niye içiyorsun demem o onun kendi bileceği iş kendi özgür iradesi var bugün içer yarın içmez.

    cok doğrusunuz alttan alttan seriat yasaları gibi bu ne abi ya.

    Gittikçe İranlaşıyoruz diye boşuna demiyorlar.Durmak yok yola devam.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Dinsel nedenlerle kademe kademe içki yasaklanıyor. Yeni bir yasa daha çıkıyor, şimdi bütün bayilerin içki satış ruhsatlarını iptal ediyorlar. Yeniden ruhsat almaya zorlanacaklar. Tabi yeniden ruhsat almak için bin dereden su getirtileceğini tahmin etmek hiç de zor değil. Dinsel nedenlerden ötürü porno sitelerini de yasakladılar. Çocuk pornosu bahanesi ile araya "çocuk pornosu ve diğer müstechen siteler" diye sokuşturuverdiler. O zamandan bütün porno sitelerinin yasaklanacağını tahmin etmek zor değildi. Nitekim de öyle oldu. Hani sözkonusu olan "porno" diye kimse sesini çıkaramayacak ya. Sesini çıkaran olursa "pornocu musun sen" diyecekler ya. Mesele pornocu olmak ya da olmamak değil. Dinsel bir nedenden ötürü bir yasak geliyorsa bu ülkedeki herkesi ilgilendirir.

    "Üzmez yasası" da denilen bir yasa çıkarıyorlar. 14 yaşındaki kızı istismar eden Hüseyin Üzmez'in de yararlanacağı bir yasa. Tecavüzde şikayet yaşı ve evlenme yaşı 14 e indiriliyor. Yani 14 yaşındaki kıza tecavüz edilince, "evlenme" şartı ile hapse girmekten kurtulunabiliyor. 14 yaşındaki bir kız kendi iradesi ile karar verebilir mi? "Ben evlenmem" diyebilir mi? 78 yaşındaki Hüseyin Üzmez'in birlikte olduğu kız kendi iradesi ile "ben evlenmem" diyebilir mi? Diyemez çünkü döverler öldürürler.

    Zaten dincilerin iki teme hedefi vardır. İçki ve kadın. Bu iki şeyden çok korkarlar. Bu hükümetin neler yapabileceğini tahmin etmek zor değil. Bu gün hayalgücü dediğiniz her şey yarın bir bakmışsınız gerçek olmuştur. Ben şöyle desem. Polis; yolda, parkta, kafede, her yerde başbaşa gördüğü kadın ve erkeğe evlenme cüzdanı sorma yetkisi alacak desem, bu yasanın da sözümona kadınları korumak adına çıkarılacağını, kadının "kaçırılıyor" oluşuna karşı bir tedbir kılıfı ile çıkarılacağını iddia etsem hayal kuruyor dersiniz değil mi?

    Dün "hayal" dediklerimiz birer birer gerçek olmuyor mu. Dinsel devlete doğru gidiyoruz. Bir yasanın hayata geçirilmemesini de tepkiler sağlıyor. Hani şu antidemokrat Ulusalcılar ve Atatürkçüler yok mu, onlar işte.



    Engineer In Defence Industry



    elimde misss gibi kırmızı şarabım bu yazının altını imzalıyorum kaotika..teşekkür ederim.. aklımdan gecenleri beden iyi fade etmişsin.




  • Dinine bağlı olduğunu iddia eden ve namazına niyazında olan insanların içkiden tiksinmeleri ve kesinlikle haram olarak görmelerini anlamakta zorlanıyorım açıkçası. Çünkü müslümanların kutsal kitabında alkollü içki ile ilgili kötü birşey göremedim ben. Zadece içkiliyken namaza yaklaşmayın diye bir uyarı görüyorum, bir de tabi kötü olduğu net olarak belirtilmiş hareketlerden kaçınmaktan bahsediliyor. Bu içkiyle direkt alakalı değil ki, direkt alaklı olduğu şey insan iradesi. Alkolün nesi haram? Yediğin ekmekte bile alkol var. Asıl haram olan şey içkiyi içerek ya da içmese bile dini kuralları çiğneyen insandır. İçkiye dokunmayacağınıza o insana dokunmayın, alkol masum çünkü. Hem kutsal kitapta cennetteki şaraplardan da bahsedilmiyor mu? Bilmiyorum ama insanlar bağlı bulundukları dinin kutsal kitabını bile okumuyorlar galiba ya da hiç yorumlamıyor. Var mı o zaman yaptığın işin anlamı kardeş? Ben mi yanlış okuyorum yoksa? Alkolle ilgili farketmediğim ne yazıyor başka kutsal kitapta söylediklerimi saçma yapan?




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.