Şimdi Ara

İç Piyasada Mini-ITX Kasa Sıkıntısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
2
Favori
4.129
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öğrencilik yıllarında büyük ve gösterişli kasa takıntısından ötürü tek 3,5" slotu, stok soğutucu ve tek grafik kartıyla full tower kasa bile kullanmış biri olarak uzunca bir süredir büyük kasaların artık ömrünü doldurması ya da sınırlı bir alana çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Halihazırda Cooler Master Elite-130 kullanıyorum ve inanır mısınız, bu bile büyük görünüyor gözüme. Son zamanlarda iyiden iyiye arttı kitle fonlaması desteğiyle ufacık kasalar geliştiren ve bunları 200 euro civarı fiyatlara satarak sektördeki büyük açlığı küçük çabalarla doyurmaya çalışan girişim ve girişimci sayısı.

    DAN A4-SFX, Sentry 2.0, Kolink Rocket... Bu liste böyle gidiyor ve belki şu anda adını bile bilmediğimiz bir kasa tasarlanıyor birilerinin garajında. Birkaç hafta sonra crowd funding sitelerinde ve SFF donanım forumlarında göreceğiz kendilerini.

    Aslına bakarsanız hepsinin prensibi ortak; ekran kartını anakarta 90 derece açıyla yerleştirerek yarattığımız işlevsiz alanı(soğutma anlamında küçük artı işlevleri olabilir, dramatik farklar yaratmadığı konusunda hepimiz hemfikirizdir sanırım) riser kullanarak sorun olmaktan çıkarmak. Silverstone'un RV serisinde yaptığı gibi Mini-ITX anakartın hemen bittiği yere riser marifetiyle ekran kartını yere paralel şekilde yerleştirme ve ekstra yer kazanma yoluna gidenler de var, ilk defa DAN A4-SFX'te gördüğüm gibi uzunca bir riser kullanarak ekran kartı ve anakartı sırt sırta verdirme ve anakartın ekran kartından kısa kalan bölümünü de PSU ile doldurma yoluna gidenler de.

    Son tahlilde sıkıntının baş gösterdiği yere değinmek istiyorum; bu üreticiler butik üretim yapıyor ve kendileri de gidip sacı Lian-Li'ye falan kestiriyor, hâliyle sürümden elde edilemeyen kâr ürün başına müşterinin sırtına binmiş oluyor. 230 euroya satılan bir kasayı vergisiyle beraber alıp evimize koymak şu günlerde 2000 liranın üzerinde bir meblağ demek.

    Hâl böyle iken Akortek vb. fason üretim yaptıran ve 40-50 dolarlık gayet işlevsel ve yakışıklı kasaları Türkiye pazarına sunabilen firmaların elini taşın altına koymasını bekliyor insanlar. 7-8 litrelik bir hacimde tam boy ekran kartlı bir oyun sistemi toplamak ve bunu estetik kaygılardan ödün vermeksizin gerçekleştirmek her donanım meraklısının ilgisini çeken bir durumdur takdir edersiniz ki.

    Sentinel gibi bir oyuncunun teknik ve görsel anlamda her ihtiyacına yanıt verecek bir ürünü 300 liraya rafa koyabilenler A4-SFX boyutlarında ve öyle uçup kaçan cam panelli işler istemeyen bir modeli 200 liraya rahatlıkla önümüze koyabilir diye düşünüyorum. Haydi riser masrafıyla beraber 300 olsun.

    Elin oğlu 200 tane kasa için aylarca üretim ve kargo bekleyecek alıcılar buluyor, oturup garajında yaptığı prototiple yığınla kitle fonlama desteği kazanıyor, donanım camiasında saygınlık ve hayranlık kazanıyor; koca koca kurumsal yapılar şu işlere el atmadan olanı biteni izliyor yalnızca.

    Oyuncu ekipmanları için geçtiğimiz dönemde bir konsorsiyum oluşturdu birkaç firma, Rampage diye gayet cazibeli ürünler ortaya koyan bir marka çıkardılar. Piyasada çok fazla alıcısı olmayan ve daha niş bir kitleye hitap eden yığınla ürünleri var. Gel gelelim iş Mini-ITX'e geldiği zaman yine gösterişsizliğinin, minimalizminin, tüketicide yarattığı "bu ufak şey alt segment üründür kesin, çok para etmez" algısının kurbanı oluyor girişimci ruhları.

    Aşağıya çoğunuzun aşina olduğu o görselleri bırakıyorum ki birileri görsün, incelesin, "anaaa biz gireriz lan bu işe, çekirdeksiz üzüm resmen" desin.





    --- DAN CASES ---
    https://www.youtube.com/watch?v=s2W0Lsf7hec

    İç Piyasada Mini-ITX Kasa Sıkıntısıİç Piyasada Mini-ITX Kasa Sıkıntısıİç Piyasada Mini-ITX Kasa Sıkıntısıİç Piyasada Mini-ITX Kasa Sıkıntısıİç Piyasada Mini-ITX Kasa Sıkıntısı




    --- KOLINK ROCKET ---
    https://www.youtube.com/watch?v=QFXiG0t_D7c

    İç Piyasada Mini-ITX Kasa Sıkıntısıİç Piyasada Mini-ITX Kasa Sıkıntısıİç Piyasada Mini-ITX Kasa Sıkıntısıİç Piyasada Mini-ITX Kasa Sıkıntısı







  • Mini itx kasa kullanıyorum ( rvz02 ) ne gürültüden ne de sıcaklıktan yana sıkıntım var.



    Extra fan yok. Güç kaynağı ve ekran kartı fanları yük altına girmeden dönmüyor. İşlemci fanı noctua ve yük altına girmeden %10 hızında dönüyor. Yani boşta sıfır ses pc. Oyun oynarken fanlar dönüyor hali ile ama zaten kulaklık veya oyun sesi olduğundan rahatsız edici bir durum yok. Sıcaklık kısmına gelirsek işlemci delidli 7700k 65dereceleri geçmiyor ( stres teste bile max 75 ) ekran kartı da yine maximun 70-75 lerde geziyor.



    Sözün özü itx kasalar korkulacak değil sevilecek ürünler. Arkadaşın dediği gibi keşke şu şekil kasalar ülkemizde üretilse de bizde temin edebilsek.
  • çok küçük mitxlere hayvani donanım koyuyor çoğu youtuberlar ben sağlıklı bakmıyorum sıcaktan haşat oluyor cihazlar uzun vade gideceğini hiç sanmıyorum, küçük ve sağlıklı hava akışı sağlanabilen kasalara yönelmek çok daha mantıklı mesela thermaltake in yeni serisi çok iyi level 20 vt harika duruyor ama dolar yüzünden alınacak gibi değil malesef
  • Ben de bir zamanlar çok niyetlendim SFF kasalara. Ancak hem maliyetler aşırı artıyor, hem seçenekler azalıyor, hem de soğutma işi sıkıntıya biniyor, gürültülü bir sistem hâlini alıyor.

    HAF 912 gibi takoz Mid Tower kasadan, daha kompakt yine Mid Tower kasaya geçtim. O bile soğutma konusunda ciddi dezavantaj yarattı.
  • Mini itx kasa kullanıyorum ( rvz02 ) ne gürültüden ne de sıcaklıktan yana sıkıntım var.



    Extra fan yok. Güç kaynağı ve ekran kartı fanları yük altına girmeden dönmüyor. İşlemci fanı noctua ve yük altına girmeden %10 hızında dönüyor. Yani boşta sıfır ses pc. Oyun oynarken fanlar dönüyor hali ile ama zaten kulaklık veya oyun sesi olduğundan rahatsız edici bir durum yok. Sıcaklık kısmına gelirsek işlemci delidli 7700k 65dereceleri geçmiyor ( stres teste bile max 75 ) ekran kartı da yine maximun 70-75 lerde geziyor.



    Sözün özü itx kasalar korkulacak değil sevilecek ürünler. Arkadaşın dediği gibi keşke şu şekil kasalar ülkemizde üretilse de bizde temin edebilsek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende itx olarak kulanıyordum sistemi açıkcası çok bir sorun yaşamadım Phanteks evolv itx ile tabi ki bu kasa sizin görsellerden büyük. Lakin 5 adet 140mm fan veya öne 240 tavana 280mm sıvı sogutma destegi sunuyor. Isı konusunda bir sorun yaşamadım.
  • Demem o ki; bu konuyla ilgili benimle birlikte bir farkındalık hareketi başlatacak yoldaşlar arıyorum. Destek atar mısınız? :)
  • Ben desteklerim dicem de önceden 6600K z170 itx GTX 970 falanlı bir İTX kasa düşünüyordum şartlar olumsuz gelişti alamadım şimdi 8 yıllık p55, x58 anakartları kovalıyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • TT V51’den Phanteks Evolv ITX’e 1 ay once gectim. TT’de bir egzoz fan ve once iki tane 12cmlik fan vardi. Phanteks’te 1 egzoz fan var kendim bir tane de one taktim. Gpu sicakligi max derecede 2 derece oynadi ancak. İslemci neredeyse oynamadi bile. ITX kasadan en cok korkmamin sebebi sicaklik degerlerinik yuksek olup cihazin omrunu kisaltmasiydi ancak korkum baya yersizmis onu anladim. V51’in neredeyse yarisi oldugunu da varsayarsak baya kucuk sevimli bir kasa kendisi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • milletin ne güzel dertleri var.
  • dark aura 300w slim kasayı gt1030+athlon x4 840 ile kullanıyorum işlemci sıcaklığı bir türlü inmiyor 3.8ghz turboya çıkacak işlemci 3.3ghzde sabit kalıyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShadowWyvern -- 6 Eylül 2018; 9:59:35 >
  • Bir sene kadar Corsair Obsidian 250D kullandım i5 6500 ve GTX1060 sistemle. Kalite anlamında memnundum ama bazı ekran kartları ve işlemci soğutucuları sığmadığından, kasa da biraz geniş olduğundan benim için ATX kasa kadar hatta daha fazla yer kaplıyordu. O sistemi satıp normal ATX'den daha küçük boyutlarda Fractal Design Define C aldım amazon.de üzerinden. Gayet memnunum.

    Kasa ne kadar küçülürse maliyet o kadar artıyor. İçine koyacağın donanım sayısı ve boyutları sınırlanıyor. Özellikle güç kaynağı ve soğutma yönünden Türkiye'de bulunmayan ürünlere yönelmen gerekiyor.

    İmkanın varsa topla sistemini hevesini al ama sonunda ATX boyutlarına döneceksin muhtemelen.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fractal design -- 6 Eylül 2018; 13:0:27 >
  • Silverstone rvz02b kasaya geçmem pc konusunda verdiğim en iyi kararlardan biriydi. Conductonaut uygulayarak da artan sıcaklıklar ciddi düştü. Dikey konulmuş ps4 pro kadar alanda 1080-1080ti kullanabiliyorsunuz daha ne olsun.
  • Benimde hevesim var bu aralar kucuk kasaya ,kocaman kasa alip masanin altina atiyorim deli gibi isitiyor kucuk bir tane alip masanin ustune koymak istiyorum fakat baktigim kadariyla itx urunleri pahali 2 fanli koca ekran karti ile tek fanli mini itx karti ayni fiyat olunca tuketici buyuk olani aliyor performans acisindan cok benzer olsa bile bu yuzden turkiyeye az geliyor bu urunler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Laptoplarin fiyatları belli. Oyun zevki de masaüstünde bambaşka olunca itx kasa mantıklı. Taşınabilirliği daha iyi. Benim aklımda daha iyi bi fikir var aslında YouTube da slaptop portable pc diye bi video izledimhttps://youtu.be/3ZE_2zsuvmA bu olay bambaşka. 21.5 inc monitör paneli ve masaüstü bilgisayar parçaları ile bu şekilde bi makine efsane olur. Aaa oyunları oynamak için Laptop a 5 6k veremem. Ama 1060 6 gb tek fanli karti bu şekilde custom sistem de kullanilabilir hale getirebilirsek süper ötesi olur. Biraz el becerisi ve Sanayi yardımı ile yapılabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Örnek gösterdiğim kasalarda soğutma prensibi o boyut için en uygunu. Bütün bileşenler hemen yanlarındaki ızgara panelden çektiği taze havayla kendisini soğutuyor ve kasa içerisindeki hava ısındıkça yükselerek üstteki ızgara panelden kasayı terk ediyor. Bu tür kasalardaki tek eksiklik havanın çok kısa bir mesafeden çekilmesi ve hareketliliği sağlayacak bir koridorun yaratılamaması. Ancak benim ve güncel minimalist oyuncu eğilimlerinin de ihtiyacı tam olarak hava koridoruna yer ayırmak için büyütülmemiş bir kasa.

    DAN A4-SFX'in v3'ünde su soğutma radyatörü için de yer ayarlandı SFX-L yerine SFX PSU kullananlar için. Kolink zaten 1-2 santim daha geniş ve daha yüksek olduğu için onda seçenekler bir parça daha fazlaydı. Mesela GHOST S1 diye bir model var, onda kasanın çatısı modüler ve istediğiniz yükseklikte bir üst kapak aparatı kullanarak ister 24 santimlik radyatör, ister 1,5 santim kalınlığında fanlar kullanabilirsiniz. 3 yükseklik seçeneği var bildiğim kadarıyla. Onun dışında tam boy ekran kartı kullanma noktasında hiçbiri sorun yaratmıyor, olur da 3 slot kaplayan şişman bir ekran kartı kullanmak isterseniz ona diyecek sözüm yok tabii.

    Sözün hasılı; yerli üreticiye sesimizi ulaştırabilirsek ve forumda ortak akıl ürünü bir soğutma vb. standardı belirlersek herkesin makul bulduğu ölçülerde ve işlevde bir kasa ortaya çıkar. Yalnızca bu forumda konunun tartışılacağı ya da ankete açılacağı başlığı görerek bile yüzlerce kişinin ürünü satın alacağına inanıyorum. Küçük bir sırt çantasına kasamı atıp eşimin dostumun evinde oyun partisi yapmaktan tut evimin oturma odasında insanların gözüne batmadan televizyonun altında yahut yanında muhafaza etmeye kadar türlü çeşit hayalim var ama hiçbiri bir maaşımın tamamı kadar etmiyor :) Hatta uygun SFX PSU, uygun soğutucu ve hepsinin kargo giderleri derken iki maaşa vurur bu hesap. :))




  • emre sönmez kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğiniz kasa sisteminin görseli. Alttan bi adet fan içeri üflüyor her senaryo da. Üste de 2 egzoz fanın olması çok mantıklı.

    İç Piyasada Mini-ITX Kasa Sıkıntısı




    Bu da bugüne kadar gördüğüm en başarılı itx çalışması.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cnytkyz -- 7 Eylül 2018; 10:28:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • sogutma sorun oluyor diyenler ya i9-7980XE calistiracagindan korkuyordur ya da bilgili olmadigindan konu hakkinda.
    bir cok ITX kasada artik 240mm/280mm fan ve radyator takma yerleri var. bu kasalar evet biraz buyuk fakat daha kucuk bir kasa icerisine zaten X299 sigdirilmaz dahili ekran karti olmadigi icin.

    uzun lafin kisasi soyle anlatayim: bendeki phanteks evolvu ilk aldigimda i5-6600k ve 980Ti ile calisiyordu, simdi ihtiyacim olmadigindan sadece G5400 takili arada G4560/GTX770 bile gormus olan bir sistem. hic bir setupta sorun cikmadi isi ve/veya gurultu hakkinda. :)
  • TT Core v1 kasada i7 6700 ve GTX 1080 kullanıyorum. sık sık üstte linki verilen mini itx kasalara bakıp iç geçiriyorum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Buyuk meraklisi toplumuz.

    Satslar dusuk oldugun firmalarda yollamiyor.

    Kendimde min mATX kartli sistem taraftariyim ki onda bile kurcalanma sebebi olmadigi halde hizursuz oluyordum..



    E-ATX candir..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fractal design

    Bir sene kadar Corsair Obsidian 250D kullandım i5 6500 ve GTX1060 sistemle. Kalite anlamında memnundum ama bazı ekran kartları ve işlemci soğutucuları sığmadığından, kasa da biraz geniş olduğundan benim için ATX kasa kadar hatta daha fazla yer kaplıyordu. O sistemi satıp normal ATX'den daha küçük boyutlarda Fractal Design Define C aldım amazon.de üzerinden. Gayet memnunum.

    Kasa ne kadar küçülürse maliyet o kadar artıyor. İçine koyacağın donanım sayısı ve boyutları sınırlanıyor. Özellikle güç kaynağı ve soğutma yönünden Türkiye'de bulunmayan ürünlere yönelmen gerekiyor.

    İmkanın varsa topla sistemini hevesini al ama sonunda ATX boyutlarına döneceksin muhtemelen.
    Hocam eski kasanız satılık mı ?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.