|
Bir insan neden inandığı bir dini anlamaktan bu kadar korkar anlamıyorum.Yani neden?Nedir bu korku?Nedir bu güvensizlik? Türkçe kuran okunurken arapçasından farklı olarak Allah yok mu deniyor?Peygamber yok mu deniyor?Cennet ve cehennem yok mu deniyor?Bunlar mı söyleniyor da bu kadar tepki topluyor?Hayır yani bir insan neden inandığı dini anlayarak inanmak istemez gerçekten anlamıyorum.Arapça istediğin kadar Allah'ı an,ibadetini yap fakat onu anlamadıktan sonra neye yarar bu?Şekilcilik değil midir bu? Ben de müslümanken namaza giderdim.Her gittiğimde en az yarım saat hocanın arapça sure okumalarını ve kuran okumalarını dinlerdim.Hayır dinliyorsun ama sadece dinliyorsun anlamıyorsun ki.Hani şu ingilizce bilmediğin halde sırf kulağa hoş geldiği için ingilizce şarkı dinlersin ya aynı durum bunda da geçerli.Hocayı dinliyorsun ama hiçbir şey anlamıyorsun.Bunun adı şimdi ibadet mi oluyor?Anlamadığın şekilde sadece ezberlediğin arapça sureleri namaz esnasında içinde okuyorsun ama sadece okuyorsun.Bunun anlamı ne?Şimdi kimse bana 'O zaman anlamını öğren' demesin.Mesele o değil.Ben neden namaz esnasında okuduğum surenin bir yandan manasını düşünmek zorunda kalayım?Zaten namazın anlamı o esnada okuduğun surelerin anlamını idrak etmek değil midir?Okudukların üstüne düşünmek demek değil midir? Bir de Türkçe ezana düşmanlar.Üstüne bir de buna 'zulüm' diyorlar.Asıl zulüm müslüman Türk insanını anlamadığı bir dille namaza çağırmaktır.Yanılmıyorsam ilk mescit inşa edildiğinde müslümanları ibadete nasıl çağrılacağı üzerine düşünülüyor.Kimisi hrıstiyanlarda olduğu gibi çan çalmayı öneriyor kimisi ise yahudilerin yaptıkları gibi boru sesiyle müslümanları ibadete çağırmayı öneriyor.İçlerinden biri ise insanları insan sesiyle çağırmayı önerince bu öneri peygamber tarafından daha makul görülüyor ve ilk ezan Bilal tarafından okunuyor.Hatta yanılmıyorsam bu sahne 'Çağrı' filminde de bulunuyor. Şimdi ezanın çıkış noktası müslümanları ibadete çağırmak.Adı üstünde 'çağırmak'.Şimdi arap ülkelerinde müslümanları elbette 'arapça' ile namaza çağırmak daha mantıklıdır ancak ana dili arapça olmayan ulusları 'arapça' ile namaza çağırmanın anlamı ne?Bu mantık ezanın ruhuna da aykırı zira farklı ana dilde olan insanları ibadete arapça ile çağırmanın çan çalmakla ve boru üflemekle çağırmaktan ne gibi bir farkı olabilir?Amaç zaten Allah'ın birliğini,tekliğini vurgulayarak insanları ibadete çağırmak değil mi? Bir de bazıları da 'İngilizce nasıl evrensel dilse arapçada islamın evrensel dilidir' diyerek buna mantık oturtmaya çalışıyor.İngilizceyi farklı uluslarla konuşurken kullanıyorsun ama kendi milletinle olan kişilerle yine kendi ana dilini konuşuyorsun.Kalkıp 'İngilizce evrensel dildir' diyerek günlük hayatta herşeyi ingilizce konuşmuyorsun değil mi?Dahası İngilizceyi anlayarak konuşuyorsun.Yani konuştuğunda ne dediğini biliyorsun.Cümleleri kendi kafanda kuruyorsun.Lakin arapça ibadette bu söz konusu değil.Önceden ezberlediğin arapça duaları sadece okuyorsun.Anlamını dahi bilmiyorsun.Bu mu dinin evrensel dili yani? Bu anlayışta sadece araplar kendi dinlerini anlayarak ibadet ediyor diyebiliriz.Hangi ülkeye gitseler tüm dualar arapça yapılıyor.Yerel halk ise anlamadan ibadet ediyor.Bunun neresi evrensel? Türkçe ezan eğer Demokrat Partinin yobaz tutumu ile kaldırılmasaydı bu memlekette Türkçe ezan ile büyüyen nesiller olacaktı.Doğal olarak bir süre sonra insanlar Türkçe ibadet etmeye alışmış olacakları için 1000 küsur yıldır devam eden bu kendi dinini anlamadan ibadet etme mantıksızlığı ortadan kalkacaktı.Tüm herkes inandığı dini kendi lisanıyla tam anlamıyla öğrenmiş olacaktı.Ancak DP sağolsun sırf dincilerden oy almak için milletin kendi dinini öğrenme imkanını ellerinden aldı.Bir de utanmadan bunu büyük bir başarı olarak ibadetlerini kendi lisanıyla anlama imkanını ellerinden aldıkları millete yutturmaya çalışıyorlar. Son olarak bir kere daha gördük ki bunların amacı İslamın anlaşılması filan değil.Adamların mantığına bak '1000 küsur yıldır uygulanan kurallar nasıl yıkılırmış?' zaten İslam Dünyası bu kafa yüzünden geri kalmadı mı?Diğer uluslar eskimiş düşünce yapılarını değiştirirken bunlar inat ettikleri için bugün tüm İslam Dünyası perişan halde.Eğer bugün Türkiye'de bu islam ülkelerine göre bir nebze olsun ilerideyse hakaret ettikleri o inkılap yılları sayesiyle olmuştur. |
| _____________________________ |

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki

kullanıcısına yanıt

Hızlı