< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edlerbest1907 -- 30 Mayıs 2020; 13:57:11 > < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edlerbest1907 -- 30 Mayıs 2020; 13:57:11 > < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
kurtul gitsin 9600k fln hayırlı işlemciler değil ucube işlemciler arkada discord açmaya bile korkarsın boşver
ayrıca forumca şu konuda tanımını yaptığınız şey stutter değil. sizler freeze, yani donmanın tanımını yapıyorsunuz. stutter bambaşka bir şeydir. kare atlamadır. kare atlamasını çoğu insan perceive edemez. bazı ağır stutterlar hissedilebilir. ama bunlar oyun keyfini baltalamaz. stutter ve freeze aynı şey değildir. stutterın tonla sebebi vardır, genelde de işlemciden ziyade vsync, no sync, ekran yenileme hızı, motion blur, monitörün persistent oranı gibi şeylerle ilgisi vardır. derine girmicem. gidin öğrenin. bilmemek değil öğrenmemek ayıp. bir diğer husus, kimi oyunda %100 cpu kullanımı olması da gerekmez donma olması için. ryzen 3600'ü masaya koyup "oo %100 olmuyor" demekle olmuyor. orada kimi çekirdek yine %100 kullanılır siz göremezsiniz. akılsız windows gider o çekirdeğe bir iş atamaya çalışırsa sizin oyununuz yine donar. hiçbir işletim sistemi ve işlemci kusursuz verime çalışamaz. ne stutterların ne de freezlerin önünne hiçbir şekilde geçemezsiniz. 3600'ün 9600k'ye göre avantajı daha çok thread resource'ü olduğu için arkaplanda birkaç ek program açma konusunda biraz daha rahatlık sunar. ama salt oyun için bi fark yapmaz. ben 3600 öneriyorsam günümüz ekosistemi için öneriyorum. artık discordu kullanmayan, arkaplanda tarayıcı açık bırakmayan veya bu tür şeylerden feragat etmek istemeyen pek oyuncu kalmadı. haliyle de limitli tüketim kaynağı olan 6/6 işlemciler artık günümüz oyun ekosisteminde önerilmez bir halde. donma da sadece %100 kullanımla olmaz. %100 kullanımın üzerine arkaplanda program açarsanız ve bu program, oyunun talep ettiği işlem gücünü interrupt eder, cycle kullanırsa olur. özetle hepiniz yalapşap yarım yurum bilgilerile bir şeyler yazmışsınız. şu konularda gidin adam akilli araştırma yapın öyle gelin. bu konuda mesaj yazan asko56 dahil hepinizedir bu mesajım. -- diğer bir özetle, git iade et. aynı paraya biri smt sunuyor biri sunmuyor. ne aynı parası, 9600k astarıyla daha pahalıya geliyordur. 3600'a dön para cebine bile kalır. yapılacak hata değil şu noktada. 9600k çok ekstrem niş bir işlemci. 6-7 sene gitmesi imkansız. pc'yi konsol gibi kullanacaksan ve illaki o ekstra fpsleri istiyorum diyorsan, tamam. buyur devam et. ama kendini de kandırma. hiçbirimiz pcleri konsol ortam olsun diye kullanmıyoruz. asıl sorun da burada başlyor. sen arkaplan programlarını kapatsan bile, windows yer yer kaafasına göre "şöyle gizli gizli bi iki iş yapayım eheh" der, yok bilmem ne hizmeti yok bilmem ne procedure'ü der işlem sokar. işte böyle şeyleri kıçını da yırtsan engelleyemezsin. yani istesen de konsol ortamı oluşturamıyor ve kimi zaman donmalardan kaçamıyorsun. tüm bu bilgiler çerçevesinde benim ve biçok arkadaşın yaptığı hatayı yapma. modern pcler için 6 thread artık yetersiz. yoluna bak, 3600'e dön |
nosky, bu nası bi karşılaştırmadır? youtube'da açtığın witcher 3 videosu o attığın yerde mi geçiyor acaba? oyunun başındaki bomboş 2-3 npcli kale haritasıyla, şehir, kasaba bölgesindeki kullanımı bir mi tutuyorsun? hele bi novigrada git o zaman görelim %30-40'ı... (hakeza, bomboş kalede bile %30 40 kullanım çıkarması, işlemciyle ilgili bazı gerçekleri yine gün yüzüne vuruyor. o işlemciyle witcherda istesen de stutter )
9600kyla da 3600la da bizatihi bi derdim yok ama meramını çok yanlış anlatmışsın. savunacaksan sorunsuz diye savun, biosla çok uğraşmıyorum diye savun, cartla curtla savun. tek çekirdekle savun. ama kullanım üzerinden 9600k'yı hiçbir şekilde savunamazsın, mümkünatı yok... https://www.youtube.com/watch?v=nA861R2dgKU&feature=youtu.be&t=33 al... rastgele adamın teki. işin içine hile hurda karıştıracak hali yok. bununla uğraşacak bir mantalitesi de yoktur. attığım saniyede işlemci %100ü görüyor %50-80 arası dolaşıyor. ki bu gpu gtx 1060. yani adamın o ayarlarında daha fazla frame pompalayamadığı için işlemci kullanımı baskılanıyor. ona rağmen oyun işlemciyi agresif bir şekilde o bölgede kullanuıyor. sen aynı yerde aynı ayarlarda 2060 superle dolaş bakayım. kullanım neymiş ne değilmiş görürsün... (test etmek için oyunda da ilerlemen gerekmiyor. yalnızca dlc başlangıcı yaparsan hemen ilk kasabadaki fast travel noktasından şehre ışınlanabilirsin.) -*-- bu mesajımdan 9600kyla wiçır oynanamaz mı lafını çıkarmayın. ben burada defalarca kez söyledim. işlemcinin %100 olması ne oyunda stuttera sebep olur, ne donmaya, ne de gpu düşmesine. bunların hepsi hurafe. witcher 3 çekirdek fonksiyonlarıyla beraber 4 çekirdek kullanan bir oyun. üstüne koyduğunuz çekirdekleri ise yine opsiyonel olarak çitler. ama bu oyun 4 çekirdeklerde bile sorunsuz çalışır. donması için, fonksiyonel olarak minimum 8 thread isteyen bf5 gibi oyunlara bakmanız lazım. orada %100 görürseniz ve bu temel fonksiyonların hepsini aynı anda simültane yapabilecek 8 threadiniz yoksa oyununuz donar. ama witcher 3 ve ac odyssey temel fonksiyon olarak 4 çekirdek isteyen oyunlar. bu oyunlar 6 ve 8 çekirdeklerle scale olsalar da bu paralel bir scale olmak değil. haliyle "şart" değil. "donma"ya da sebep olmazlar. ama %100 görür müsün? görürsün. hoş bir şey mi? değil. ryzen 3600'ün 2600'ün %100 olmaması matah bir şey mi? yine değil. onlar da iç çekirdek mekaniklerinde %100 görürler. yine aynı kapıya çıkar. bir işlemcinin 12 thread olması onu mucizevi bir şekilde havaya uçurmuyor. oyunlar sanal çekirdeklere yan işleri offload edebiliyorlar sadece hala. temel fonksiyonlar sanal threadlere aktarılamıyor. 6/6 işlemcilerin 4/8 işlemcileri, 8/8 işlemcilerin de 6/12 işlemcileri brüt fps olarak yenebilmesinin temel sebebi bu. ryzen 1700 ve 1600'ün ac odyssedeki performans kıyaslarına bakarsanız olayın bu olduğunu görürsünüz. yoksa 8 cekirdek ile scale olan ac odyssey 6/12 işlemci gerçekten bir 8 çekirdek performansı çıkarabilseydi 1600 ve 1700 o oyunda eşit performans gösterirdi. ama kazın ayağı öyle değil. 1700 dövüyor 1600'ü ac:o'da. neyse ne. bu konular çok uzun anlat anlat bitmiyor. anlatsam da bir işe yaramıyo zaten. herkes ezbere bilgilerile bildiğini okumaya devam ediyo. gg wp |
Gururla 9600KF konusunu açtı dediğin kişi benim sanırım
![]() Darboğaz nedir bilmiyorum evet :/ Hatta ipc, frametime, cache bunlardan da bi haberim :/ ![]() İnternetten, sağdan soldan kulaktan edindiğin bilgilerle tanımadığın bir insanı "cahil" sanmak keyifli oluyor sanırım :) Mesela beni cahil yerine koyabilecek adamın; bir işlemci nasıl tasarlanır bunu biliyor olması lazım. Mesela ben sana gelip; stack, registers, instruction decoder gibi kavramları sorsam, internetten araştırmadan bana cevabını verebilecek misin? von neumann mimarisinin işleyişini anlatmanı istesem anlatabilecek misin? Ya da CPU'deki flagların ne işe yaradığını biliyor musun? fetch, decode ve execute aşamaları hakkında bir bilgin var mı? Pipelined ve Non-pipelined execution hakkında bir bilgin var mı? Bak bu yukarıda sorduğum şeylerde, daha sadece işlemcinin temel işleyişi ve makina kodunun yönlendirilmesi ile ilgili en basit kavramlar. Sen internette 3-5 youtuber'dan duyduğun "darboğaz" kelimesi ile, hangi meslekle ilgili olduğunu bilmediğin birine "birşeyden anlamıyor" muamelesi çekiyorsun. Önceki mesajlarıma da dön bak; kimseye de bilgeçlik taslamamışımdır. Çünkü bizim Türk insanı, her zaman bildiğini okur. Sen istediğin kadar bu şöyle, şu şöyle desen de. "Sadece FPS'e bakıyor" lafın ise aşırı komik. Oyun için bilgisayar toplayan biri neye bakmalı acaba? Çok merak ettim. Madem önemli olan işlemcinin kullanım oranının düşük olması, FPS değil, neden Ryzen 1600 AF alıp geçmiyorsunuz? Ryzen 3600'e 1300 TL vereceğine, 600 lira verip 1600 AF alsanıza. 6c 12t sonuçta? :) 9600KF'de işlemci kullanımı %90-100 oluyormuş! Aman tanrım ne yapacağız şimdi! İşlemci kullanımının %100 olması ise "çoğu zaman" bir sorun yaratmaz. Önemli olan özetle işlemcinin kendisine grafik kartından gönderilen bilgiyi (frame)'i işleme süresidir. Ve işlemci kendisine gönderilen bu bilgiyi, sürekli olarak "benzer" sürelerde işlediği sürece "stutter" denen, bizlerin ise "anlık takılma, donma" diye bahsettiğimiz olay yaşanmaz. Bu işleme süresi "frametime" olarak adlandırılır ve oyunlardaki o anlık takılmalar "frametime" yani işleme süresinin gecikmesiyle yaşanır. GPU, sürekli olarak işlemciye işlemesi için yeni bilgi (frame) gönderirken, işlemci grafik kartından aldığı bir önceki veriyi işlemeyi henüz bitirememiştir ve bu nedenle grafik kartının yeni gönderdiği veriyi o an işleyemez. Yani islemcin %100 kullanimdaysa oyun oynarken, ama istikrarli bir frametime sagliyorsa ortada çok da bir sorun yoktur ki cok kolay bir sekilde 9600K veya 9600KF, 5.0 ghz’e overclock edilebiliyor. Corsair H100 gibi, aio diye tabir edilen bir sogutucuyu kullanarak, sadece çok az bir voltaj degisimiyle 5.0Ghz’e ulasmis ve stabil bir sekilde 9600KF kullanan bir kullanici olarak soyluyorum bunu. Bu frekansta saatlerce suren Prime95 testinde (avx kapali), islemcinin ulastigi peek sicaklik 72C. Ki bu sicakligi asla oyunlarda gormuyorum. Ama mesela, 9400F aldim iade etmeli miyim olsaydi su konu, cevapla ilgili hic suphe olmazdi. Peki Ryzen neden hala az da olsa oyun performansında Intel'in arkasında? Aslında "genel" anlamda bir işlemci için, her ne kadar çok fiziki core ve thread'a sahipse, o kadar iyi performans göstermesi beklenir. Tabi ki işlemcinin sahip olduğu IPC vs. gibi mimari özellikleri de önemli fakat çoğu zaman göz ardı edilen bir nokta vardır. "Yazılım". Ryzen'in Intel'e göre daha fazla threade sahip olmasına rağmen, Intel'in oyun performasında daha iyi olmasının tek sebebi basitçe söyleyecek olursak, kaynak kullanımı ve optimizasyon. Hepimiz diyoruz ki mesela; artık neredeyse bütün işlemciler 6 çekirdekli fakat oyun geliştiricileri neden 6 çekirdeği de kullanmıyor? ![]() Sebebi şu ki; multithreading bir uygulama geliştirmek kolay değil. Bunun sebebini anlamak için ise yazılım dünyasındaki; cost, complexity, debugging, managing concurrency, testing gibi kavramlara hakim olmanız lazım. Battlefield V, Shadow of Tomb Raider gibi oyunlarda Ryzen'in Intele kafa tutmasının sebebi de, bu oyunları ortaya çıkartan firmaların devasa bir geliştirici ekibine sahip oldukları için bu zorlukların üstesinden gelebiliyorlar ve işlemcinin kaynaklarını daha iyi kullanabilen bir yazılım geliştiriyorlar. Ryzen'in Intel'i oyun performasında geçmesi için daha yüksek IPC'ye sahip olması, daha yüksek frekans hızına sahip olması gerekli. Ya da oyun motoru ve oyun geliştiricilerinin, işlemci kaynaklarını daha iyi kullanmaya yönelmeleri lazım. Fakat şu anda zaten para akıyorken ceplerine, bunu neden yapsınlar düşünmek lazım :) Sonuç olarak; bilgisayarda almaktaki amacınız oyun oynamak, oyun oynarken bi yandan discord ve chrome vs. kullanmak ise Intel 9600K. İşlemciyi de çok rahat bi şekilde 5.0Ghz yaparsınız. Isı değerleriniz de ortalama bir soğutucu ile çok iyi değerlerde olur. Ama bilgisayarı iş amaçlı kullanacaksanız, Ryzen 7 3700X alıp geçin. "Ama ben hem oyun oynayıp hem yayın açıcam" diyorsanız da, lütfen açmayın. Nedir bu yeni nesildeki yayın açma sevdası... O twitchte gördüğünüz elemanlara gelen bağışlar, abonelikler size gelmeyecek. Kolay para kazanmanın peşine düşmeyin. Nitelikli olmayan çalışın. Güzel meslekler öğrenin. Kendinizi 40-45 yaşınızda, çocuğunuzun yanında oyun yayını yaparken görebiliyorsanız devam edin ne diyim? Twitch boş iş, boş mecra. |
9600KF kullanıyorum. Ekran kartım RTX2060 Super. 1080P'de oynuyorum. Hiçbir şekilde stutter, takılma yok. Youtube'deki oyun fps benchmarklarının çoğu yanlış. Hatta youtube'de oyun içinde testleri yapılmış ve en çok görüntülenme alan Ryzen 3600 vs i5 9600K diye bir video var. The Witcher 3'te %85 cpu kullanımı gösteriyor 9600K için. Aynı oyunu ben açıyorum işlemci kullanımı %30-40 arasında. (OVERCLOCK YAPMADAN)
![]() Bu forumda ryzen'i savunanlara ve benchmark testi atanlara bakma. Sanırsın hepsi video renderi alıp, bütün çekirdekleri kullanan işler yapıyorlar. Oyun oynuyorsan, Intel. Bir de şu soğutucuyu alıp işlemcini çok rahat 5.0Ghz yaparsın;https://www.hepsiburada.com/arctic-freezer-34-esports-duo-beyaz-cpu-sogutucu-pm-HB00000KLN2U Ki yukarıda bahsettiğim youtube videosunda, adam o kadar taraflı ki Ryzen 3600'ün sıcaklık değerlerini OSD'de göstermiyor. Ryzenler'de voltaj düşürmezsen, işlemci sıcaklığı 70 dereceleri geçiyor. Anca çok iyi bir soğutma alırsan, biraz daha düşük sıcaklıklar görüyorsun. Konu konu dolaşıp, Ryzen'i adam etmeye çalışıcam diyorsan; kimse birşey diyemez. Intel alırım, oyunuma bakarım kafam rahat olur diyorsan da en doğru tercih olur. Önceki açtığım konulara bak. Ben de çok arada kaldım. Hatta Ryzen 3600 alıp, iade ettim ve Intel 9600KF aldım. Ben oyunu açıp oynamak istiyorum abi. BIOS'da zaman öldürüp, sıcaklıkları voltajı adam etmek istemiyorum. Bu forumda gereksiz bir Ryzen taraftarlığı var. |
9600K overclocksuz stok ayarlarda
Ryzen işlemcilerle performansı aynı oc ile ryzenleri geçer 9600K nın dezavantajı soğutucu olmaması oc yapmayacaksan B365 yongalı anakart alabılırsın |
9600kf sipariş verdim hocam. r5 3600'ü sattım. Bir daha yolum muhtemelen düşmez. Belki ryzen 5 serisinin sıcaklık sıkıntısı olduğundan dolayı beni kendinden vazgeçirmiştir. Düzeltirlerse eyvallah ama bilmiyorum İntel'den şaşmam açıkcası. isterse 50 ye 100 çekirdek versinler.
![]() |
Dostum 9600KF işlemcisine niye bu kadar düşmanlık besliyorsun onu çözemedim. Ben aldım şimdi düşünüyorum aa bu adam niye böyle yorum yapmış diye. Sanki paramız var 10600kf çıktığı gibi alalım, almaya çalışalım. AMD sevmiyorum bu bir gerçek. Gerekirse i5 4670k kullanırım ama AMD Çöpünü kull-annnn-mammmmmm. Sanki hepiniz render yapıyorsunuz, 100gb video editliyorsunuz da multicore önemliymiş gibi... Ne alalım hocam? O fiyat bandında? 1,500 Tlye 9600KF aldım. O fiyata AMD'de ryzen 5 3600 mü alayım? Güldürmeyin.
|
İade etme, intel'i kullan.
Ryzen 5 3600 performaans vs iyi görünüyor ama intel de sorunsuz ve zayıf işlemci falan değil, sıcaklık vs. problemi genel olarak yok. 20 yıldır intel kullanıyorum hiç bir sorun yaşatmadı, bir kere açıp termal macun, soğutucu derdi olmadı, ayar istemedi. Ryzen alacaksın yok voltaj ayarı onu kapat bunu aç olmadı şunu yap, soğutucu al sonra olmadı sıvı soğutucu tak. Bir sürü dert... Ayrıca herkesin ryzen i farklı sanki standart birşey yok. biri bir test yapıyor derece yüksek, başka biri aynı ekipman ile farklı sıcaklıklar buluyor, başka biri voltaj ayarı yapıyor sistem kapanıyor, diğeri devam ediyor. Yani kime ne şans vurduysa o şekilde Bu da ilginç. intelde bu sıkıntılar olmaz. Şu an R5 3600 kullanıyorum... |
Donanımları neden bu kadar yüzeysel değerlendiriyorsun. B365in neresi B450 ile aynı. Ortalama bir B450 r7 3700x çalıştırırken iyi bir B450 r9 3900 ve 3950x çalıştırabilir. Ortalama bir b365 i9 9900kf yi çalıştırabilir mi? Bir B450 ile ramler CL14 3733mhz de ramleri kullanırken b365te ne rame ne de işlemciye oc yapabilirsin. Üstelik stok halinde all core boost da yapmaz b365 dediğin board ile.
X570 anakartlar da z390 anakartlar ile benzerlik göstermesine rağmen x570 ler z390 emsallerine göre çok daha üstün vrmler kullanmaktadır. Asus x570 p ile z390 maximus hero aynı vrmleri kullanır. Genel olarak donanımları z390 emsallerine üstün olup fiyatı da ona göredir. Kısaca fanboylar öyle söylüyor diyip boş boş şeyler yazacağına söylediklerini destekleyecek argumanlarla birşeyler paylaş. Öteki türlü sen de fanboyluktan öteye geçmemiş oluyorsun. Ben şahsen i5 9600k alan adama b365 board önermeyen utanırım. Neyse. Arkadaşım sorununun cevabını bir çok arkadaş verdi. R5 3600 her türlü daha mantıklı bir alternatif senin bütçe açısından sınırlı olman ve rtx 2060s gibi bir gpu kullanmayı düşünmen sebebiyle. |
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asko56 -- 22 Şubat 2020; 12:42:22 > |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asko56 -- 22 Şubat 2020; 13:41:0 > |