Şimdi Ara

Hollanda, çip yapım araçlarına yönelik ihracat kısıtlamalarını genişletiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
313
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hollanda, çip yapım araçlarına yönelik ihracat kısıtlamalarını genişletiyor
    Hollanda hükümeti, yarı iletken üretim ekipmanlarına yönelik ihracat kısıtlamalarını genişletme kararı aldı. Bu adım, özellikle dünyanın en önemli yarı iletken ekipman üreticilerinden biri olan ASML'nin makinelerini daha da fazla etkileyecek. Yeni düzenlemeyle, belirli çip üretim ekipmanlarının ihracatı için şirketlerin Hollanda hükümetinden lisans alması gerekecek.



    Hollanda, ASML’yi etkileyen yeni kısıtlamaları duyurdu



    ASML’nin ürettiği daha fazla makine türü artık bu kısıtlamalara tabi olacak. Böylece, şirketlerin ekipmanlarını ihraç edebilmesi için ABD hükümeti yerine Hollanda'dan lisans alması zorunlu hale gelmiş oldu. Hollanda, tıpkı diğer ülkeler gibi, bu kısıtlamaları ulusal güvenliğin önemli bir unsuru olarak görüyor. Hollanda dış ticaret ve kalkınma bakanı Reinette Klever yaptığı açıklamada “Bu kararı güvenlik nedeniyle aldım.” dedi.



    ASML, olumsuz etkilenmeyeceğini söylüyor



    ASML, Hollanda'nın en değerli teknoloji şirketlerinden biri olarak, gelişmiş çip üretiminde kullanılan makineler üretiyor. Ancak şirket, hükümetin yeni önlemlerinin finansal görünümünü etkilemeyeceğini belirtti. ASML yaptığı açıklamada, son alınan kararların "teknik bir değişiklik" olduğunu ve 2024 için mali öngörülerini ya da uzun vadeli senaryolarını etkilemesinin beklenmediğini ifade etti. ASML, özellikle gelişmiş çiplerin üretiminde kritik bir rol oynayan makineleriyle, dünya yarı iletken endüstrisinin merkezinde yer alıyor. Firmanın mevcut EUV ve High-NA EUV gibi litografi makinelerini üreten başka bir firma bulunmuyor. Bu çip üretim makinelerinin tanesi 150 milyon ila 400 milyon dolar arasında değişiyor.



    Hollanda’nın kararı ABD’nin hemen ardından geldi



    Bu genişletilmiş kısıtlamalar, ABD'nin aynı gün kritik teknolojiler, özellikle kuantum bilişim ve yarı iletken ürünlere yönelik yeni ihracat kontrolleri getirmesinin hemen ardından geldi. 2022'nin sonlarında ABD, Çin'e yönelik gelişmiş çip ve yarı iletken ekipman ihracatını kesmek amacıyla geniş çaplı kurallar getirmiş ve müttefik ülkeleri de bu kısıtlamalara uymaya zorlamıştı. ASML'nin gelişmiş çiplerdeki kritik rolü, Hollanda'yı ABD'li politika yapıcılar için kilit bir odak noktası haline getirmişti.



    [bkzdh=



    Hollanda, yeni kısıtlamaları dururken açık bir şekilde bir ülkenin adını vermezken bu kuralların Avrupa Birliği dışındaki ülkelere yapılacak ihracatlar için geçerli olduğunu belirtti. Ülke adı verilmese de buradaki birincil hedef, Çin’in bu ekipmanlara erişimini kısıtlamak.



    Hollanda, çip yapım araçlarına yönelik ihracat kısıtlamalarını genişletiyor
    ASML iki tür araç üretiyor: aşırı ultraviyole (EUV) litografi makinesi ve derin ultraviyole (DUV) litografi makinesi. TSMC, Intel, Samsung ve diğer önde gelen yarı iletken üreticilerinin tamamı tarafından kullanılan EUV litografi makineleri, en ileri teknoloji çipleri üretmek için gerekli. DUV litografi makineleri ise dizüstü bilgisayarlardan telefonlara kadar her şeyin içine giren bellek çipleri gibi diğer yarı iletken türlerini üretmek için kullanılıyor.



    Her iki makine grubu da geçen yıl Hollanda hükümetinin kısıtlamaları altına alınmıştı. ASML, yaptığı açıklamada, genişletilen kısıtlamaların TWINSCAN NXT:1970i ve 1980i DUV litografi sistemlerinin ihraç edilebilmesi için artık Hollanda hükümetinden lisans alınması gerektiği anlamına geldiğini belirtti.




    Kaynak:https://www.cnbc.com/2024/09/06/netherlands-expands-export-curbs-on-advanced-chip-tools.html







  • İstedikleri kadar yırtınsınlar, ekonomik zulüm ittifakı gidici, zaman meselesi. Dünya Savaşı çıkarmadan marifet.

  • Bu ambargolar ile Çin i bir süre yavaslatır sın ama durduramazsınız eu,us ve türevleri.

    Çin aşmış artık,kuralları Çin belirliyor.size kalsa dünyanın vay haline

  • xxxx1 kullanıcısına yanıt
    bu savaşın kazanano yok.

    kaybeden amerikan anglakson tüketicisi ve çinli çip üreticileri başta huawei olmak üzere.

    ancak şöyle de bi durum var, başta bbk electronics olmak üzere,
    vivo, oneplus, oppo, techno, xiaomi, redmi, asus, poco,tcl, realme, ve tabi ki de huaweinin eski yan markası (satıldı artık!) HONOR. İşte saydığım tünm bu markaların, arm mimarisine tamamen iletişimi var vbe bunu kullanan, qualcomm, meditek tüm bu saydıım firmalara erişim izni veriyor. Eğer abd huaweiye kendi kirin işllemcisi üretmesine izin verseydi, kardeş kardeş üretecekti huawei bu çipi ve ama asla snadpragon ve şu anki mediatek işlemcileri ile başabaş olamayacaktı. maalesef bi de samsung un acınası durumu var. onca desteğe ve teşviğe rağmen işlemcisi yerlerde sürünüyor.

    ha Şu an için Amerika Birleşik devletlerinin yaptığı şey çin'e göz dağı vermekti. Hangi konuda göz dağı vermekti? Tabii ki de Tayvan.

    Eğer, sen geliip tayvana müdahale yapmaya kalkarsan seni elektronik harp gereği olarak etkisiz hale getiririm. Ya da soğuk savaş spnrası olduğu gibi, ticaret savaşları başlatırım. trump ın yaptıı buydu.

    Abd'nin politikası, çinin bu çipleri ihtal etmesine sonsuz izin vermesi, karşığında ise kendi ekosistemi içerisisnde çinli elektrikli arabaların
    ithalatını engellemek. taib bunun yansımları da olacaktır çin tarafında.





  • şunu onlarda biliyor ki, çin için kafaya takması halinde bir asml yapmak mümkündür.

  • Windows 11 kullanıcısına yanıt

    Mediatek, ASUS ve Acer Tayvanlı firmalar. Onların bu yaptırım ile pek ilgileri yok.

    Zaten ABD şu an ASML'nin itici tek güç olmasından ve TSMC'nin döküm kalitesinden rahatsız.

    İki firma da Philips destekleriyle bugünlere gelmiştir. ASML; ASM + Philips Semi. TSMC ise Philips destekleri ve yatırımları ile bugünlere gelebilmiştir.

    Aslında iki firmanın da bugünlere gelip ABD, Japon, G. Koreli firmaları geçmesinde ABD'nin payı büyük.

    ASML zamanında ABD'li döküm makinesi üreticisi Silicon Valley Group'u satın almasaydı bu kadar ilerleyebilir miydi, 7nm eşiğini geçebilir miydi? Bilemiyorum. Şu anda Litografi makinesi üretiminde ASML yüzde 60'tan fazla pasta payı ile 1., Canon ve Nikon da çok küçük paylar ile pazar payını belirliyor.

    TSMC de ABD'de Ti ve Intel'in yüksek maliyetlerle ana karada ürettiği çiplerin üretim maliyetini dibe çektirerek pazar lideri olmayı başardı. Herkes uygun fiyatlı fakat kaliteli çip tasarımına rağbet eder. Tabi üretim döküm kalitesi tartışılamaz bile en yakın rakiplerine göre.

    ABD şu an tek çare olarak TSMC'ye karşı çip döküm işinde uzman 4 firmayı ana karaya davet edip ortak çip geliştirme çalışmalarına sokmaya başladı. (Intel, Ericsson, IBM, Samsung). ASML karşısında da yapılabilecek pek bir şey yok diye düşünüyorum.

    Huawei bu hikayede zarar gören taraf olsa da SMIC ile birlikte geliştirdiklerini 7nm ++ sürecinden çıkan Kirin 9000S ve 9010 çipleri ile piyasada varlığını sürdürmeye çalışıyor.

    Oppo Marisilicon adındaki ses ve kamera görüntü yardımcı çiplerini üretiyor. Ki üretimi devam ediyor mu bilmiyorum.

    Xiaomi, UNISOC ile bir olup 8 Gen 1 performansında 4nm üretim sürecinden geçmiş Surge serisi çiplerinin yanına yeni bir çip tasarımı çıkaracak şeklinde haberler yayınlanmıştı.

    Aslında Çin'in piyasa büyükleri dediğiniz gibi bu durumdan haberdar. O yüzden çip geliştirme işinde hızlandı.

    Bu işte kritik kilit firma Huawei ile SMIC. Eğer bu yasakları delebilirseler ve 5, 4, 3 ve 2nm gibi önemli döküm süreçlerine erişim sağlayabilirse global pazarda rakip olabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi High Sierra -- 8 Eylül 2024; 9:29:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Amerikan kuçukuçusu bir devlet olmanın bedeli de bu oluyor herhal :) :)



    Ticaret bile yapamazsın

    Neden

    Ben öyle istirem

    Tamam efendimis kıymetlimiss sen yeterki iste sıcmam bile hazretlimisss :)

    Herkese "yasakçı zihniyet, baskıcı rejim" diye çemkirenlerin artık yasaklardan söz ederken tek akla gelen ülkeler olmaları en komiği oluyor. Liboşizmin tanrılarına sesleniyorum "yavaş dönün liboş müritlerinin hızınıza yetişemiyor"
    :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 8 Eylül 2024; 12:2:46 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sultan Süleyman zamanında Fransa'da dans denen, kadınla erkeğin birbirine yakın temasta bulundukları bir şey çıkmış. Sultan'ın kulağına kadar gelmiş bu dans.

    "Bir mektup yazdırmış; ben ki sultanlar sultanı, hakanlar hakanı, Allah'ın yeryüzündeki gölgesi, krallara taç giydiren, Akdeniz'in, Karadeniz'in, Rumeli'nin, Anadolu'nun, Karaman'ın, Erzurum'un, Dulkadir'in, Kürdistan'ın, Diyarbakır'ın, Acem'in, Şam'ın, Azerbaycan'ın, Mısır'ın, Mekke'nin, Kudüs'ün, Medine'nin, Yemen'in, Arap diyarlarının ve daha nice memleketlerin ki ulu atalarımın karşısında durulamaz kuvvetleriyle fethettikleri ve benim muhteşemliğimle fethettiğim nice memleketin sultanı ve padişahı olan Sultan Bayezid Han oğlu Sultan Selim Han oğlu Sultan Süleyman Han'ım.

    Sen ki Fransa vilayetinin kralı olan Fransuva'sın."

    Aklıma hep bu mektup gelir ABD ve onun kuklalarıyla ve onun gazabına uğrayanlarla ilgili bir haber olunca.

    Hollanda dediğin ülkenin herhangi bir iradesi ve karar alma yetisi mi var? Belçika'nın var mı? Avusturya'nın var mı? Yunanistan'ın var mı? Norveç ABD isteklerine karşı gelebilir mi? Kore mesela ABD ima bile etmeden her istediğini yapmak zorunda olduğunun farkında değil mi? Japonya? Daha 70 sene önce 2 atom bombası yedikleri ülkenin sarsılmaz müttefiki gibi rol yaptığını herkes bilmiyor mu? Mecburlar.

    Çünkü mühür kimdeyse Süleyman odur. Mühür Birleşik Devletler'i yöneten Yahudilerde. O yüzden onlar ne derse diğerleri yapmak zorunda. Yapmak için emir gelmesine bile gerek yok. Hissetmek zorundalar yapmaları gerekeni.





  • Hollanda kendi ayağına sıkıyor. şuan tekel olabilirsiniz ama Çin bunun altında kalmaz, yarın bir gün bu alanda da Çin dünyaya hakim olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 8 Eylül 2024; 14:13:27 >
  • High Sierra kullanıcısına yanıt

    Evet Mediaitek, Asus, Acer ve tsmc tayvanlı. eski tabirle milliyetçi çinlilerin oluşturduğu ülke.


    eğer abd bu firmalara. çinli firmalara çip verilmeyecek derse, vermezler. abd bunu bir koz olarak kullanıyor. aynı şey elektrikli araç konusunda var ama orada herşey karşılıklı. onlarda kocaman çin pazarını kaybediyorlar. eskiden olsa afyon savaşları gibi çine saldırırdı ama hem onlar çok güçlü hem askeri hem ekonomik olarak.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.