Şimdi Ara

Hobi olarak Laptop soğutucusu yapacağım ama fana enerjiyi nasıl vereceğiz ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
907
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar laptop soğutucusu yapmak istiyorum malum final haftasına geldik uğraşacak bişeyler lazım ders çalışmadan önce :)

Akasa Viper R fan aldım bununla bi soğutucu yapmak istiyorum şimdi pwm 4 pin bağlantı diyor anakarta bağlamak için bunu. Yanlız ben enerjisini prizden vermek istiyorum 12V olarak bu pwm bağlantıyı adaptöre nasıl bağlayacağım ?

Birde bu ayarlanabilir adaptörlerden vardı önceden şöyle

burdaki gerilim değerini 12 yerine 7 ye filan düşürsem hız kontrolü yapabilir miyim ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emre9110 -- 6 Ocak 2014; 1:18:57 >

İşlemci: Intel i7 11700K | Anakart: MSI Z590-A Pro | İşlemci Soğutucu: Corsair H100i v2 Extreme Performance | Ekran Kartı: Asus TUF RTX 3070 OC | SSD: PNY CS3040 1 Tb | Ram: Crucial 2x8 Gb 3000 Mhz CL15 DDR4 1.35v | Monitör: LG 27GL850-B Nano IPS 27" 144 Hz 1 ms QHD | Kasa: Corsair Carbide 400C + Evga Supernova 850W G2 Full Modular PSU | Klavye: Corsair K55 RGB | Mouse: Logitech G502 | Ses Sistemi: Logitech S220 2.1 | Kulaklık: Corsair H1500 7.1/Platronics Gamecom 780 7.1 | İşletim Sistemi: Windows 10 Pro 64 Bit |

• Bağlantıyı bilen çoktur ama anlatma derdine ve sonuç riskine girmek istemiyorlar :) Fakat gerilimi ayarlama kısmı evet olur.
    En nihayetinde keyif senin ama 20 -30 liraya yapılmışı varken uğraşacak başka bir şey bulsan sanki daha iyi olur
  • quote:

Orijinalden alıntı: arenasss

Bağlantıyı bilen çoktur ama anlatma derdine ve sonuç riskine girmek istemiyorlar :) Fakat gerilimi ayarlama kısmı evet olur.
    En nihayetinde keyif senin ama 20 -30 liraya yapılmışı varken uğraşacak başka bir şey bulsan sanki daha iyi olur

KAtılıyorum

Orijinalden alıntı: arenasss

Bağlantıyı bilen çoktur ama anlatma derdine ve sonuç riskine girmek istemiyorlar :) Fakat gerilimi ayarlama kısmı evet olur.

Laptopu kullandığım masa birazcık kısa o yüzden laptopun seviyesini biraz yükseltmek istiyorum hem bu şekilde daha iyi havalanmasını hem de soğuk hava üfleterek bilgisayarı serin tutmak istiyorum hemde vakit öldürecek bişeyler :) O yüzden bu 4 pinlik kabloyu bu adaptöre nasıl bağlayacağım onu öğrenmem gerek :)
    İşlemci: Intel i7 11700K | Anakart: MSI Z590-A Pro | İşlemci Soğutucu: Corsair H100i v2 Extreme Performance | Ekran Kartı: Asus TUF RTX 3070 OC | SSD: PNY CS3040 1 Tb | Ram: Crucial 2x8 Gb 3000 Mhz CL15 DDR4 1.35v | Monitör: LG 27GL850-B Nano IPS 27" 144 Hz 1 ms QHD | Kasa: Corsair Carbide 400C + Evga Supernova 850W G2 Full Modular PSU | Klavye: Corsair K55 RGB | Mouse: Logitech G502 | Ses Sistemi: Logitech S220 2.1 | Kulaklık: Corsair H1500 7.1/Platronics Gamecom 780 7.1 | İşletim Sistemi: Windows 10 Pro 64 Bit |
  • Emre9110 kullanıcısına yanıt
    Selam
    Elinizdeki adaptörün ayarlı olduğunu yazmışsınız. Buna göre 5 Volt'a kadar elektrik göndererek FAN hızını güşürebilirsiniz.
    Mevcut adaptöre şu şekilde bağlama imkânı vardır.

a) 3 dişi uca erkek jak takarak(ebadına göre)
    b) 2 erkek uca jak takarak(ebadına göre)
    c) 9 Volt pil çıkışı olan uca takarak(yassı olan)
    Ya da 9 Volt yassı ucu kesip, ARTI +, EKSİ - uçlarında fanın ARTI +, EKSİ - uçlarına bağlamak. Eğer adaptördeki uçları tamamen devre dışı bırakmak istiyorsanız, 5-10 cm yanından(ileride tekrar kullanmak istenirse) kabloyu keserek o uçlara direkt fanı takabilirsiniz.

FAN bağlantısı ise şöyle;
    SARI kablo ARTI + 12 Volt
    KIRMIZI kablo ARTI + 5 Volt
    SIYAH kablo EKSİ -
    Şeklinde çalışır...

Siz SARI ve SİYAH kabloları kullanacaksınız. Böylece istediğinizde adaptörden voltajı düşürerek FAN hızını istediğiniz kadar azaltabileceksiniz..
    Kolay gelsin..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bay_KG -- 6 Ocak 2014; 8:10:48 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Bay_KG

Selam
    Elinizdeki adaptörün ayarlı olduğunu yazmışsınız. Buna göre 5 Volt'a kadar elektrik göndererek FAN hızını güşürebilirsiniz.
    Mevcut adaptöre şu şekilde bağlama imkânı vardır.

a) 3 dişi uca erkek jak takarak(ebadına göre)
    b) 2 erkek uca jak takarak(ebadına göre)
    c) 9 Volt pil çıkışı olan uca takarak(yassı olan)
    Ya da 9 Volt yassı ucu kesip, ARTI +, EKSİ - uçlarında fanın ARTI +, EKSİ - uçlarına bağlamak. Eğer adaptördeki uçları tamamen devre dışı bırakmak istiyorsanız, 5-10 cm yanından(ileride tekrar kullanmak istenirse) kabloyu keserek o uçlara direkt fanı takabilirsiniz.

FAN bağlantısı ise şöyle;
    SARI kablo ARTI + 12 Volt
    KIRMIZI kablo ARTI + 5 Volt
    SIYAH kablo EKSİ -
    Şeklinde çalışır...

Siz SARI ve SİYAH kabloları kullanacaksınız. Böylece istediğinizde adaptörden voltajı düşürerek FAN hızını istediğiniz kadar azaltabileceksiniz..
    Kolay gelsin..

Abi çok güzel açıklamaya çalışmışsın ama üst kısımdan hiç bişey anlamadım.

Fanda ayrıca bir de mavi kablo var resimde görebilirsiniz. Zaten 4 pinli olduğu için 4 kablo olmalı. Ek olarak kırmızı kablo ise yok :(

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emre9110 -- 6 Ocak 2014; 8:21:19 >

Selam ve Günaydın..
    Abisi çok basit. Siz fanın SARI ve SİYAH kablo uçlarını kullanacaksınız ve diğerleri devre dışı kalacak. Bunlar bu tür işlemler için gereksizdir.

MAVİ kablo CPU sıcaklığına göre, yani 5 ile 12 Volt dengelemesini sağlayarak CPU sıcaklığına göre hızı ayarlar.. Bir nevi DİMMER vazifesini görür.. CPU sıcaksa voltajı artırarak FAN hızını yükseltir, CPU soğuduğunda da FAN hızını azaltır.
    Bilgine ve kolay gelsin..
    Daha Fazla Göster
  • Bay_KG kullanıcısına yanıt
    Günaydın:)

Fanın siparişini verdik dün gece geldiğinde deneyeceğim inş sıkıntı çıkmaz teşekkür ederim. Peki bu fan için üzerinden yazan değerler 12V 0.28 A diyor. Bunun için sanırım 12 V 300ma lik bir adaptör yeterli. Peki buna 12 V 500 Ma lik adaptörle bağlantı yaparsam sonuçta P=VI dan gücünü arttıracağım lakin içindeki motoru yakar mıyım acaba ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emre9110 -- 6 Ocak 2014; 8:34:17 >
    Siapriş verdiğiniz fanın en az ihtiyaç duyduğu güç 0.28 Amper olarak belirtilmiş. Yani aşağı olursa çalıştıramazsınız. Üstü isterseniz 1000 Amper olsun sorun çıkartmaz.

Amper gücü fark etmez ama Volt verilen değerden yüksek olursa, motoru kısa sürede yakar. Sizdeki adaptör de 12 Volt çıkışlı olduğuna göre bir sıkıntı yaratmaz.
    Kolay gelsin..

Siapriş verdiğiniz fanın en az ihtiyaç duyduğu güç 0.28 Amper olarak belirtilmiş. Yani aşağı olursa çalıştıramazsınız. Üstü isterseniz 1000 Amper olsun sorun çıkartmaz.

Amper gücü fark etmez ama Volt verilen değerden yüksek olursa, motoru kısa sürede yakar. Sizdeki adaptör de 12 Volt çıkışlı olduğuna göre bir sıkıntı yaratmaz.
    Kolay gelsin..

Çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için lakin; amper değerinin neden önemi yok sonuçta ne kadar çok akım geçerse motorun içindeki yalıtkanlara o kadar zarar verir ve motor bozulur. P=VI değil mi en temel elektrik formüllerinden buna göre sıkıntı çıkarması lazım diye düşünüyorum ama amperin önemi yok demenizi neye dayandırıyorsunuz ? Yanlış anlamayın öğrenmek için soruyorum. Bilmediğimiz bişey varsa öğrenelim yanlışımız varsa düzeltin :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emre9110 -- 6 Ocak 2014; 8:54:12 >

Amper gücü dayanıklığı, yani süreyi uzatır.
    Düşünün ki CEP telefonunuzun 1000 Amperlik bir pili var ve bu pil yaklaşık 2 gün idare ediyor. Fakat siz bu pili 2000 Amper ile değiştirdiğinizde bu süre 2 katına çıkar..

Ya da masaüstü bilgisayarların PSU HDD çıkışlarına bağlanan(Molex yada SATA) fanları düşünün. Bu uçlarda en az 20 Amper güç vardır ama sizin sipariş verdiğiniz gibi FAN'ı rahatlıkla bağlayıp çalıştırabiliyoruz. Yanmıyor vede sorun çıkartmıyor..
    Kolay gelsin..

Amper gücü dayanıklığı, yani süreyi uzatır.
    Düşünün ki CEP telefonunuzun 1000 Amperlik bir pili var ve bu pil yaklaşık 2 gün idare ediyor. Fakat siz bu pili 2000 Amper ile değiştirdiğinizde bu süre 2 katına çıkar..

Ya da masaüstü bilgisayarların PSU HDD çıkışlarına bağlanan(Molex yada SATA) fanları düşünün. Bu uçlarda en az 20 Amper güç vardır ama sizin sipariş verdiğiniz gibi FAN'ı rahatlıkla bağlayıp çalıştırabiliyoruz. Yanmıyor vede sorun çıkartmıyor..
    Kolay gelsin..

Bi gariplik yok mu hocam. Telefonların pillerinde yazan 1000 lik 2000 lik filan değerler Mah cinsinden yani 1 saatte verebileceği akımdır. Ayrıca 20 amper dediğiniz şey çok çok büyük değer. İnsanın için tehlikeli olan 30 mA düzeyini düşününce hiç sanmıyorum orada 20 amper olacağını. Bu konuyu birde okuldaki hocalara bi soryaım bakayım çok teşekkürler ilgilendiğiniz için iyi günler dilerim :)

Hiç gariplik yok bu işte. Tamamen doğru ve olması gerektiği gibi yazdım..
    Pekiyi PSU çıkışından yaklaşık 20 Amper güç veren MOLEX uçlara takılan FAN'lar neden yanmıyor acaba?

Amper ile Volt'u karştırdığınız aşikâr. Hocalarınıza benden de selam söyleyin ve doğru yazdığımı söyleyeceklerinden eminim..
    Nokta....

Hiç gariplik yok bu işte. Tamamen doğru ve olması gerektiği gibi yazdım..
    Pekiyi PSU çıkışından yaklaşık 20 Amper güç veren MOLEX uçlara takılan FAN'lar neden yanmıyor acaba?

Amper ile Volt'u karştırdığınız aşikâr. Hocalarınıza benden de selam söyleyin ve doğru yazdığımı söyleyeceklerinden eminim..
    Nokta....

Abicim amperle voltu karıştırdığınız aşikar yazmışsın da hala 20 amper güç yazıyorsun :) gücün birimi wattır akımın birimi amperdir.

Hayır belki söylediğiniz şey doğru olabilir yani 500 mA lik adaptöre taksam da fanı bişey olmaz fakat belki oradan 20 amper geçmiyordur bi yanlışınız vardır. Benimde bi yanlışım varsa düzeltin anlamında yazmıştım yanlış anlamayın beni :) Ama yaptığınız açıklama mantıklı gelmedi.

Belki fanın içindeki motor sadece 300 mA çekiyodur herhangi bir elektronik kontrolcü ile filan. Bahsettiğim adaptöre ise 500 ampere kadar akım verebiliyordur devreye ancak böyle bi durumda dediğiniz mantıklı olur. Fan 300 mA isteyince adaptörde 300 mA gönderir sıkıntı olmaz bu durumda motor için.

Nokta diye belirtmiştim..
    Madem ki o kadar bilginiz var neden böyle bir soru sordunuz?

Hocalarınıza sorun onlar size açıklayacaklardır.. Ben 10 Amper güçlü bir UPS'yi 3 bilgisayarda kullanabildiğime göre burada Amper gücünün sadece dayanıklılık süresini uzattığını söylemek hiç te yanlış bir şey değildir.
    Nokta...
  • quote:

Nokta diye belirtmiştim..
    Madem ki o kadar bilginiz var neden böyle bir soru sordunuz?

Hocalarınıza sorun onlar size açıklayacaklardır.. Ben 10 Amper güçlü bir UPS'yi 3 bilgisayarda kullanabildiğime göre burada Amper gücünün sadece dayanıklılık süresini uzattığını söylemek hiç te yanlış bir şey değildir.
    Nokta...

Bin bilsende bir bilene sor demişler üstad ondan sordum :)

Bu psu olayına filan baktımhttp://forum.donanimhaber.com/m_58983388/tm.htm 18 amper filan dediğine göre haklısınız. Fakat işte anlamadığım nokta şu ki o kadar fazla akım nasıl olurda motoru fana zarar vermez hayret. Yani siz power suply dan gelen kabloları fana bağladınız ve yanmadıysa bişey diyemiyorum haklısınızdır. Lakin nedenini merak ediyorum.

Siz de şuna emin olun amperin dayanıklılık uzun sürmesi filan gibi bi etkisi yok en azından bu fan konusunda öyle bir etkisi yok sonuçta bu bir enerji depolama birimi filan değil.

Yinede ilgilendiğiniz için teşekkür ederim ben öğrenmem gerekeni öğrendim sarı ve siyah kabloları bağlıycaz sonucu buraya yazarım devreyi kurduğumda :)

• Bay_KG kullanıcısına yanıt
    http://forum.donanimhaber.com/m_71460833/f_/key_laptop%252Bso%25F0utucu%252Byapmak//tm.htm#71600395

ayrıca 2. mesajda adam aynen benim dediğimi demiş gereken kadar akım gönderir demiş o halde motora da olumsuz bi etkisi olmaz. Sorunu çözmüş olduk.
    Çok iddialı olduğunuza göre, sanırım elekronik öğreniyorsunuz. Eğer öyleyse derslerinizi canla başla dinleyin ve boş zamanlarınızda da uygulamasını yapın..
    Almanya'da öğrendiğim elektroniği bırakalı 10 yılı aştı. Bazı Türkçe terimleri anlatmasını beceremiyor olabilirim ama Amper güç olduğu kadar, depolama tekniğinde sadece dayanıklılık birimidir.
    Hocalarınıza selam olsun ve bu sayfayı onlara okutun..

Yukarıda CEP telefonu pili örneği vermiştim..
    Nokta...

Çok iddialı olduğunuza göre, sanırım elekronik öğreniyorsunuz. Eğer öyleyse derslerinizi canla başla dinleyin ve boş zamanlarınızda da uygulamasını yapın..
    Almanya'da öğrendiğim elektroniği bırakalı 10 yılı aştı. Bazı Türkçe terimleri anlatmasını beceremiyor olabilirim ama Amper güç olduğu kadar, depolama tekniğinde sadece dayanıklılık birimidir.
    Hocalarınıza selam olsun ve bu sayfayı onlara okutun..

Yukarıda CEP telefonu pili örneği vermiştim..
    Nokta...

üstad şimdi adaptörü kestim dediğiniz gibi siyah uca siyah kabloyu sarı uca beyaz şeritli kabloyu bağladım(kullandığım adaptörü burdan görebilirsiniz bunu kullanıyorumhttp://www.sanalpazar.com/Ataba-At-500-3-12-500ma-Kademeli-Adaptor-At-500__isp6517472 )

Hava akışı fanı aynen resimdeki gibi düşünüreniz ekrandan bize doğru değil de ekranın dışına doğru arka tarafa doğru veriyor hava arkadaki fanı sabit tutmak için duran 4 tane siyah çubuk varya ona çarpıyor ve tahmin ettiğimden fazla ses çıkartıyor. Kabloları değiştirip bi kezde öyle denedim farketmedi havayı atış yönü hala ekranın arkasına doğru. Fanı sökecem diye kırdım zaten yenisini alacağım da şuan kırık olanda bu sorunu nasıl düzeltebiliriz bir fikriniz var mı acaba ?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.