Şimdi Ara

HDD Spindle Motor Nasıl Kullanılır??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
3.611
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • HDD motorunu kullanmak istiyorum. Samsung marka bir HDD yi söktüm içinden 4 uçlu spindle diye tabir edilen bir motor çıktı. 4 ucundan biri besleme besleme ucunu buldum ve kalan 3 uçla motoru sürüyorum.Ama istediğim hıza çıkamıyorum ve çok akım çekiyor bu normal mi?

Besleme olarak 5V kullanıyorum 12V kullanmaya korkuyorum bir defa ULN2003 entegremi yaktım. Spindle motorun iç direnci çok düşük olduğu için ULN2003 ile girişlerinde direnç kullanıyorum.

Bu motorları nasıl daha verimli olarak gerçek manada sürebilirim??

• BLDC motor diye ara...
  • L293 kullanarak HDD motorunu sürdüm en sonunda kullanışlı bir şekilde. Piyasada L293B-D falan var ben B olanı kullandım daha ucuzdu.
    L293 ile iki ayrı motor kontrol edebilirsiniz. Çalışma prensipleri çok basittir. Motoru besleyeceğimiz gerilim entegrenin 8 numaralı pinine sağlanır.16 Vcc1 numaralı pini +5V a bağlamanız lazım. Üzerindeki OUTPUT çıkışları, INPUT girişlerine herhangi bir sinyal verilmedikçe 0 Volt durumundadır. Eğer INPUT1 girişine lojik “1” uygularsanız, 8 numaralı pinden gelen besleme OUTPUT1 çıkışına akacaktır. Aynı şekilde INPUT2 girişi, beslemeyi OUTPUT2 ye aktaracaktır. Motor, OUTPUT1 ve OUTPUT2 pinlerine takılır. Bu durumda gerilim hangi çıkışa yönlendirilirse motor o yönde dönecektir.Tabi ki bizim uygulamamızda 3 tane çıkış bacağımız olduğu için bu çıkışlardan üçünü kullanacağız.

Vcc2 ye 5V-36V arasında gerilim verebiliriz.
    Aşağıdaki resimde kurduğum devre görülüyor. HDD motorun 3 tane besleme ucu bir tane de toprak ucu olarak 4 ucu var. Bazı HDD motorlarda bu değişebiliyor ama genel olarak böyle.

Besleme bacakları olan yere 3 adet besleme bacağını doğru kombinasyonu bulana kadar takarak denemeliyiz.Bendeki soldan sağa doğru sıralıydı.
    NOT: Toprak bacağının bağlantısı daha kalın oluyor dikkatli bakarak ayırt edebiliriz.

Besleme bacaklarından verilecek lojik değerler aşağıdaki gibi olmalıdır. Bu saye de dönme hareketi sağlanır.

Şekilden de gördüğünüz gibi toprak ucunda 3 tane 100 ohm luk direnç var onu koyma nedenim eğer onlar olmazsa çok akım çekiliyor ve 7805 ısınıyor. Bu eşdeğer direnci kendim deneyerek buldum. Değişebilir ama ısınmayı ortadan kaldırmak için iyi bir çözüm bence.

16f628 kullandım lojik değerleri üretmek için çok basit bir kodla sağladım bunu istenmesi durumunda paylaşabilirim.

Video : http://img682.imageshack.us/i/04112009054.mp4/

• Merhaba,

bende 7200 devirli bir harddisk söktüm. kendi kartı ile düşük devirde çalışmaya başlıyor kısa bir süre sonra duruyor
    ben sabit 7200 devirde dönmesini istiyorum, bunu nasıl yapabilirim ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.