Şimdi Ara

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım (34. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
718
Cevap
26
Favori
250.072
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3233343536
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • merhaba hocam.test sonuçlarını değerlendirir misiniz lütfen?
    bilgisayarım oldukça yavaş disk kullanımı 100 de 100 görünüyor ve formatlamama rağmen düzelmedi. şimdiden teşekkürler

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • DarkGuardian06 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle disk kullanımın %100 olduğu durumların nedeni çok çeşitlilik arz ediyor ve anlamak, çözüm getirmek uzaktan çok zor oluyor. Genel manada disk çalışmasının bu denli yüksek olmasını bir kaç neden bağlayabiliriz ancak bunların haricinde de pek çok durumun olabileceğini unutmamak gerekir diyede belirtmekte fayda var.

    1- Yetersiz ram miktarı. Bunun için görev yöneticinizden basitçe değerlendirmede bulunabilirsiniz. Mevcut, kullanımda, ayrılmış olarak detaylı şekilde gözlemleyebilir ve yetersiz olması durumunda bütçenize, sisteminze uygun ram takviyesi yapabilirsiniz. Ardından "disk belleği dosyasını" kapatmak belki disk belleği dısyası için ram üzerinde bir bölüm ayırmakta düşünüleiblir.

    2- Diskin olağan performansının ötesinde iş yüküne maruz bırakılması. Her şey tasarlanırken belirli ölçülere göz önüne alınıyor. Diskiniz 7200 RPM olmasına rağmen nihayetinde 2.5" formunda bir disk. 16 MB tampon belleği ve muhtemelen tek işlemci kontrolcüsü düşünüldüğünde yüksek perfromans gerektiren uygulamalar (orta hali aşan oyunlar, çizim, tasarım programları vs gibi) da teklemesi olağan karşılanmalıdır. Bu tarz uygulamalar yoğunlukta ise ssd ile sorun giderilmeye çalışılabilir.

    3- Bazı zararlı yazılımlar da bu tür sorunlara yol açabiliyorlar ki bazıları diskimizin mbr olarak adlandırdığımız disk kaydı bölümüne yerleşebiliyorlar, bu durumda atılacak format dahi diski bu zararlı yazılımlardan kurtarmaya yetmeyecektir. Uygun bir (mbr taraması da yapabilen) (combofix vb gibi) program ile diskin kontrol edilmesi yerinde olacaktır.

    4- Arka planda çalışan hizmetler görünmeseler de diskimizi gereğinden fazla meşgul ediyor olabilirler. Bunların akla gelen ilk sorumlusu windows updateleridir. Özellikle yeni işletim sistemi kurulumlarında sıklıkla güncelleme yapma zorunluluğu ortaya çıkabilir. Belki bir süre updatelerin tamamlanması için bilgisayar kullanımına ara vermek sorunu hafifletmede yardımcı olabilir.

    5- İnsanlar nasıl yaşlandıkların da 20 yaşında ki delikanlılar gibi sahada 90 dakika top koşturamıyorlar ise disklerimizde belirli bir kullanım ömründen sonra 20'lik delikanlılar gibi çalışmıyorlar. Maalesef bu tür durumlar için uygulanabilecek bir çözüm yok. Ya yeni bir disk ile ya da ssd takviyesi, ram takviyesi, disk belleğini kapatmak, ram üzerine kadyırmak gibi destekleyici yollar ile sorun aşılmaya çalışabilir.

    6- Arızalı diskler. Disk tamiri yapılmıyor, varsa agranti değişimi düşünülmeli veya bu hali ile kabullenip kullanmaya devam edilmeli veya yeni bir tane satın alınmalı.

    7- Bu sayılanların dışında nedenler.

    Gelelim gönderdiğiniz testlere. Gönderilen sıra ile bilebildiklerimi yazayım, böylece karışıklığa mani olmuş oluruz inşallah.

    1- Numaralı resim sıralı random benchmark file testine ait. Açıkcası bunalrın tek başına çok fazla anlamı olmuyor benim açımdan. Çünkü karşılaştırabilecek test bulmak çok zor oluyor. Sizde anlayış ile karşılarsınız ki piyasada onlarca disk var ve her diskin yazım hızlarını bilmek, hafızada tutabilmek pek mümkün değil. Testten yalnızca 100 mb/s bir yazım hızının bizim tarfımızdan görülmesi, okuma ve yazma hızları arasında derin ayrılıkların olmadan sabit bir çizgi çerçevesinde olması bizim açımızdan anlamlı ve güzel ama bunun ötesinde başka bir anlam içermiyor maalesef.

    2- Random access ve iş yükü parçacığı sayıları testini bulmak ve karşılaştırma yapmak randım file testine nazaran daha kolay ama yinede çok sık bulunubilen bir test değil. Diskinizin sağlıklı bir kardeşine ait sonuçları görerek değerlendirme yapmak mümkün olabildi. Kabaca değerler sağlık diskle örtüşüyor, dosya boyutu büyüdükçe maksimum acces time süresinde gözle görülür sıkıntıların çıktığı rahatlıkla görülebiliyor ancak bu testten bunun nedenine dair bir bilgi öğrenmek mümkün değil ama dosyalar büyüdükçe erişim süresinin artıyor olması işlemci kontrolcüsünün yeterli olmadığı, yıpranmış disk yüzeyi olasılığı ve yıpranmış/arızalı okuyucu kafası üçleminde bir sorunun olabileceğini düşündürtüyor. Yalnızca 64-1 Mb ve random testlerde max access time süresinin sağlıklı diskten 3-4 kat daha yavaş çalıştığını gözlemleyebiliyoruz.

    İşin tuhafı bilgisayarda %90 oranında işlenilen dosyalar 4 Kb ile 1 Mb 512 KB boyutundadır. 1 Mb ve üzeri dosyalarda i,şlenir ancak bunlar hem oranca düşüktür hemde çok sık işlenmedikleri için diskin bize görünür performansını oluştururken pek kaale alınmazlar. Göründüğü kadarı ile 4 Kb -512 Kb sürelerinde ve işlem parçacıklarında bir aksaklık yok.


    3- Benchmark testinde mak. min ve ortalama okuma değerleri, access time süresi, burst rate ve cpu muhtaçlığı değerleri normal görünüyor. Access time sarı nokta grafiğide gayet düzenli ve olağan. Grafikte ki tek göze çarpan sıkıntı okuma yazama kafanın çizdiği grafik şekli. Çok meşgul görünen disk kafası ile birlikte az miktarda da yalpalayan bir izlenim veriyor. Yalpalama kısmı tartışılır ama çok meşgul göründüğü her halûkârda belli. Buda diskin bu sistemin beklediği perfromansı gösteremediğinin bir işareti. Okuyucu/yazıcı kafada ki durum ise teyide muhtaç ama sağlıklı disklerde görülen bir eğri olmamakla birlikte sağlıksız disklerde görülen bir eğri olmadığını da belirtmek gerekir. Disk kafasından şüphelenmek için daha çok şikayet ve bulgu elde etmeli yoksa tek başına bu grafik ile okuyucu/yazıcı kafayı suçlamak doğru olmaz.

    4- Errorscan taraması görüldüğü üzere kötü bir blok saptamış, smart kaydının olup olmadığını ve nedenini kesin teyit edebilmek için health sekmesine bakılmalı. Varlığı üzücü ama bir adet olması varlığına nispeten sevindirici diyebiliriz ancak yolda var olup olmadığı varsa gidişatın nasıl olduğu konusu havada kalmış. Keşke Errorscan yaptığınızda birde Speed MAp haritalanmasını çıkartmış olsaydınız diyorum yalnızca. En azından yakın zamanda olası artış var mı tahmin yönünü görebilirdik.

    5- Bir başka file benchmark testi daha. Bundan önceki D sürücüsü için yapılmış, bu ise C sürücüsü için. Doğrusu C sürücüsü testi, D sürücüsünden daha iyi çıkması beklenirken daha düşük çıkmış. Normalde disk testleri yapılırken tamamı ile boş olması ve sisteme ikincil disk olarak takılıp öyle test edilmesi gerekir. Yoksa sonuçları analiz etmek güçleşiyor, analiz sonucu çıakrılan varsayımların doğruluk oranıda düşük oluyor. İki testin karşılaştırmasından performans düşüklüğünün nedeni olarak anlık işlem yükünün C sürücüsünde fazla olması olarak görülüyor.

    6- Health sekmasinde current pending hemen göze batıyor. Diskin okumakta zorlandığı bir bölüm olduğu notu düşülmüş. Sayı olarak çok düşük ve 750 GB disk üzerinde bu noktaya ne zaman gelinir belli olmaz ama gelindiğinde yeni bir sınama gerçekleştirilip sorunlu ise reallocated event count hanesine yazılır yanlış bir anlaşılma ise current pending hanesinden silinerek işlem sonlandırılır. Genelde Hdtune testleri yanılmaz, okuyucu kafa bu nokta üzerinden ne zaman geçer, sınama ne zaman yapılır bilinmez ama Hdtune Errorscan sonucunun yanlış olma olasılığı son derece düşük. Muhtemelen ikinci sınamadan sonra sorunlu bölüm notu düşülecektir.

    Health verilerinde bozuk kesimin oluşmasını, hangi parçasında olası problemin var olabileceğini açıklayacak hiç bir veri maalesef bulunmuyor. Diskin üretimden hatalı, eksik, yeteri kadar üretim normlarına erişememiş düşük kalitede veya arızalı bir şekilde çıktığı varsayılmalı diye düşünüyorum.

    7- Extra test yapmışsınız ancak bunu karşılaştırabileceğim sağlıklı bir diske ait test sonucu olmadığı için değerlendiremiyorum.


    Genel manada diskin sisteme ayak sağlamada bir miktar yetersiz kaldığı görülebiliyor, ayrıca testlerde nedeni tespit edilemeyen erişim süresinde bir yavaşlamanın olduğu, bir soruna işaret etmesede pekte istenilmeyen okuyucu-yazıcı kafa grafiğinin varlığı göze çarpıyor. Bunların yanında dsik yüzeyinde fiziksel bir hasarın oluştuğu da gözlemlenebiliyor. Tek bir madde ile açıklamaktan ziyade multi/çoklu sorun yumağından kaynaklı bir ızdırap çektiğinizi söylemek daha uygun olur. Bu meyanda yukarıda ki çözüm önerilerinin uygun olanlarını hayata geçirmeniz sıkıntınızı çözebilir diye düşünüyorum. Ayrıca diskteki fiziksel hasarın ileriki zamanlarda artacağı düşünülerek üzerindeki verilerin yedeklenmesi, duruma göre şimdi veya ileriki bir tarihte garanti kapsamında değişim hakkından yararlanmak için satın aldığınız veya Türkiye distiribütörüne göndermeniz gerekeceğinide hatırlatmak isterim.

    Şahsi düşüncem diskten beklentinizin bir miktar fazla olduğu yönünde. Diskteki fiziksel hasarın nedeni olarak da okuyucu-yazıcı kafanın, yine olağan olmayan düşük performansın bir miktarınında okuyucu-yazıcı kafadan kaynaklı olduğu kanaatindeyim. 5 Yıl garantili bir disk olduğu, garanti kapsamında değiştirmeniz daha basit olacaktır diye kabaca 1 yıl civarı bir kullanıma sahip olan diskiniz için herhangi bir çözüm önerisinden bulunmuyorum. Geçmiş olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 12 Ekim 2016; 18:31:22 >




  • 1tb lik toshiba sizce sadece veri depolamak içi kullanılabilirmi ? kısaca Güvenilirmi küt diye gidermi
    1-2 adet kırmızı sector cıkıyordu testte low level format ile uzun süren yöntemle fotmat attım şuan hepsi yeşil....

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lord_keles -- 17 Ekim 2016; 19:13:00 >




  • lord_keles kullanıcısına yanıt
    Diskin benchmark, errorscan, speed map testlerini de eklerseniz uygun bir zamanda bakıp bilebildiğim kadarını paylaşabilirim.

    NOT: Lütfen test resimlerini hunharca kırpmamaya özen gösteriniz, belki testi yapan arkadaş için önemli olmayan bir bölüm (örneğin sıcaklık değeri) teste bakan ilgili kişi için önem arz edebilir.
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Buyrun hocam (Ek olarak hdd pc den cıkartılıp bir hdd kutusuna takıldı low level format atıldı ve 2 bölüme ayrıldı)

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lord_keles -- 18 Ekim 2016; 21:54:10 >




  • lord_keles kullanıcısına yanıt
    Harddiskin hiç ama hiç güvenilir değil. Acilen yedek alıp low level format atmanızı öneririm. (Low level formatı windowsta yapamazsınız parted magic ile yapmanızı öneririm.)
  • hgwxx/7 kullanıcısına yanıt
    2 defa low level format attim hocam badsector yok ama bu durumda

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lord_keles

    2 defa low level format attim hocam badsector yok ama bu durumda

    Şuan düzgün gösteriyor mu? Her program low level yaptığını iddia etsede yapamaz. "Hardware" level atmanız lazım.
  •  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    Arkadaşlar merhaba ASUS X550JX notebookumda son 1 aydan bu yana kasma,takılma,görev çubuğu düğmelerinin görev yapmaması yada çok geç tepki vermesi,Görev yöneticisinde %100 HDD fiziksel kullanımı vs gibi sorunlar yaşıyorum.Son bir ayda en az 15 kez format çektim İlk başlarda sorun yok gibi ama 1-2 gün sonra güncelleme veya proğramlar kurduğumda bu sorunları tekrar yaşamaktayım.

    HD Tune ile test proğramı yapıyorum şu anda ön bilgi olması açısından bu resmi ekledim.
    Tavsiyeniz ne olur Bilgisayarın henüz 1 yılı dolmadı garanti devam ediyor.

    HDD bad sector nedeniyle garanti değişirmi HDD mi.
    Birde en önemlisi bu soruna sebep olan şey nedir.Virüs yapabilirmi.Yoksa farklı neler.
    Teşekkür ederim yardımlarınız için.




  • chess5 C kullanıcısına yanıt
    Servise verip sor, tabi bizde hemen kullanıcı haatası deyip garantiden çıkartmaya çalışırlar ama belli de olmaz, harddiskten bahsetmeden ne gibi şikayetin olduğunu anlat baksınlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cmldrs

    Servise verip sor, tabi bizde hemen kullanıcı haatası deyip garantiden çıkartmaya çalışırlar ama belli de olmaz, harddiskten bahsetmeden ne gibi şikayetin olduğunu anlat baksınlar.

    Hocam merhabalar az önce test bitti resmini ekleyorum.HD tüne ile yaptığım bu test bana ne anlatmak istiyor.Yazarsanız sevinirim.Bu arada dün format çektim.disk 1 tb diski C,D,E şeklinde 3 e böldüm.ve windowsu E' ye kurdum. şuan stabil çalışıyor bilgisayar ama biliyorumki o bozuk sektörlere dnk gelirse yine donma kasma olacak şeklinde yorumluyorum.Doğrumu acaba. HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • chess5 C kullanıcısına yanıt
    Diskinde kısaca görünen 35 tane bad sectör var ve resimde henüz tarama bitmemiş, bunlar bazı programlar ile atlanabiliyor ama yok edilemiyor.
    Laptop'unun garantisi devam ettiği için, bence hiç kurcalamadan servise ver eğer ki servisten olumsuz yanıt gelirse o zaman bakarsın. Tabii en kesin çözüm hard diski değiştirmek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cmldrs -- 21 Ocak 2017; 17:11:21 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: forumcu89

    500 gblık lacie'nin harici hardiskini yaklasık 8 yıldır kullanıyorum. Test sonuçlarım bu şekilde yorumlarsanız sevinirim. Teşekkürler.
    https://www.amazon.ca/LaCie-301302U-External-Design-Poulton/dp/B0010YYPCY

    http://i.hizliresim.com/8Mgm3Q.jpg
    http://i.hizliresim.com/7qk2pW.jpg
    http://i.hizliresim.com/5gdp3j.jpg
    http://i.hizliresim.com/r3QYzm.jpg
    http://i.hizliresim.com/QaA1OZ.jpg
    http://i.hizliresim.com/O0qJ4D.jpg


    Kullanırken biraz sarsmış gibisin. bad sector ve weak sector var. Ancak yakın zamanda bozulması mümkün görünmüyor.
    Birde şu programla bakar mısın?
    http://www.hdsentinel.com/








  • quote:

    Orijinalden alıntı: forumcu89

    anladım. bahsettiğiniz programda da sonuçlar bu şekilde.

    http://i.hizliresim.com/ojgYD2.jpg
    http://i.hizliresim.com/ld70ab.jpg
    http://i.hizliresim.com/nR751l.jpg
    http://i.hizliresim.com/gq54d3.jpg
    http://i.hizliresim.com/aL5yV5.jpg
    http://i.hizliresim.com/37D1rA.jpg
    http://i.hizliresim.com/m3PrVR.jpg

    Diskin sağlığı yerinde ancak veri iletiminde çok sayıda sıkıntı yaşanmış.. Kopyalama yaparken kabloyu mu çektiniz ya da güvenli kaldır yapmadan mı çektiniz aygıtı?

    Ancak gene de sağlıklı bir disk dikkatli kullanılırsa daha uzun yıllar kullanabilirsiniz.




  • diske cok sayıda oyun,film,resim yuklediğim icin belki dosya aktarımı sırasında elektrik kesintilerinden dolayı olmuş olabilir. ilk aldıgım zamanlar pek bilinçli olmadıgım icin guvenli kaldır pek yapmazdım. Birde son zamanlarda haricidiskimde adaptor takılı oldugu halde calısmadıgı oluyo. kabloyu biraz oynadıktan sonra çalıstırabiliyorum. aynı lacienin adaptorünü 3 tblık segate hardiskimde kullanıyorum onda sorunsuz çalışıyor. verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
  • Bu ise diğer 2 tb'lık samsung harici diskimin sonuçları.(Model:HD204UI) Harici Diskimi windowsta hızlı biçimlendirmiştim. içinde hiç bir veri yok. Bad sectorler var onu yok etmek mümkün değilmiş sadece ayırarak gizleyip yok sayabilirsiniz demişlerdi. Diskin garantisi bittiği için tavsiyelerinizle halletmek isterim. Harici diskimi daha güvenli kullanmam için sizin önerileriniz nelerdir? teşekkürler.

    Hd Tune testleri
    http://i.hizliresim.com/ojZjPk.jpg
    http://i.hizliresim.com/9Q5Q83.jpg
    http://i.hizliresim.com/Ly4yPG.jpg
    http://i.hizliresim.com/7qbqmW.jpg
    http://i.hizliresim.com/5gkg9j.jpg
    http://i.hizliresim.com/1LkLjA.jpg
    http://i.hizliresim.com/Qala1k.jpg

    Hard Disk Sentinel testleri
    http://i.hizliresim.com/ZZVZgA.jpg
    http://i.hizliresim.com/Ly4y71.jpg




  • forumcu89 F kullanıcısına yanıt
    Diskin daha çok yeni ya da az kullanmışsın. Ayrıca şuan bozuk sektör yok, bozulmak üzere olan sektörler var. Yani düzeltebilir de, bozulup bad sector halini alabilirde. (Kırmızı bloklar)

    İki seçenek var biri olmazsa diğerini denemeni tavsiye ederim:

    1. Hddsentinelin full versiyonunu indirip "Surface Test" menüsünde "Write Test" yapmalısınız. Full versiyonu için şu konuda link olması gerekiyordu:

    https://forum.donanimhaber.com/hard-disk-sentinel-bedava--123584155

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    ya da (ki bence daha sağlam yöntem)

    2. Parted MAgic adlı linux sürümünü indirip "HArdware level format" atmalısınız. Şuraya dikkat: Internal olanı seçmelisiniz resimde de işaretledim:

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  •  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    Her uptade ye bastığımda artıyor. yazılımsal olma ihtimali var mı? bir yerde 2000 çıkan kişiye yuh dediler ben bunu görünce ne yapacağımı bilemedim. :D




  • 
Sayfa: önceki 3233343536
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.