HARF NOTU VE ÇAN HAKKINDA

-
-
Okulunda hangi durumlarda çan eğrisi açılıyor bilmiyorum. Bazı okullarda tüm derslerde açılıyor, bazı okullarda hoca isterse açıyor, istemezse açmıyor. Bazı okullarda nerdeyse hiç açılmıyor.
Üniversitede not nasıl hesaplanır?
Diyelim ki vizeden 60 finalden 80 aldın. Vize %40 etkiliyor varsayalım. 100 üzerinden notun önce hesaplanır. 60*0.4+80*0.6=72 Sonra eğer o derste çan eğrisi açılmadıysa fotoğrafını attığın tabloya bakılır. Tabloya bakarsak 72 puana CC notu düşüyormuş. O dersten CC ile geçmiş olursun. CC notunun 4 üzerinden karşılığı 2'dir. Ortalamana o ders 4 üzerinden 2 olarak yansır.
Harf notları vize ve finalin sonrasında oluşur. Çan eğrisi açılmazsa direkt tabloya göre açılırsa çan eğrisi formülüne göre harf notun belli olur. Bu harf notun o dersi geçme notundur.
Ortalama nasıl hesaplanır?
Mesela bir dönemde 3 ders aldın diyelim.
3 kredi CC
5 kredi AA
2 kredi CB
ortalaman şöyle hesaplanır: (3*2.00+5*4.00+2*2.50)/10=3.10
(bu hesapta kredi yerine AKTS kullanan okullar da var.)
Bir de diyelim ki sen 72 aldın ve çan eğrisi açıldı. Çan eğrisi formülüne göre 72 notunun kaça denk geldiği hesaplanır. Eğer sınıf ortalaması çok düşükse 72 nota AA denk gelebilir. Böylece 72 gibi bir notla en yüksek harf notunu alabilirsin ve o ders ortalamanda 4 üzerinden 4 olarak hesaplanır.
Özetle lisedeki gibi 100 üzerinden kaç aldıysan o geçme notun olmuyor. Önemli olan harf notun.
Çan eğrisi açılmazsa da harf notu işi zor. 74 alıyorsun, 74 CC'ye denk geldiğinden 50 almışsın gibi(4 üzerinden 2.00) ortalamana yansıyor.
-
Not hesaplamak zor.
"Katalog" notlandırması ise 90 aldıysan harf notun 90'a karşılık gelen harf notudur, tamam.
Ama genelde bu harf notları aralıkları değişiyor. Çan vb.
Hocalar kafasına göre takılıyor diyeceğim, çok da yanlış olmayacak...
Ünide sevmediğim şeylerin biri bu
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YaralıPanda -- 12 Ocak 2023; 22:16:47 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
peki 90-100 arası aa mı direkt. 90’a 100 aynı mı etkiliyor?
peki 65 ve 75 bb notu olsun, 2.5 etkilesin ben 66 aldım arkadas 74 alsın. ikimizin de aynı mı düşecek? yoksa arkadaşın 3’e daha yakın mı gelecek?
Harf notuna bağlı değil mi direk?
Benim bildiğim evet, öyle.
BB notu 2.5 değil 3 etkiler. Bu çan eğrisine göre değişmez. BB aldıysan 4 üzerinden 3 almışsındır.
Çan eğrisi hesaplandı [65-75] aralığı BB'ye denk geliyor varsayalım.
Sen 65 aldın BB geldi diyelim. Arkadaşın 75 aldı ona da BB geldi diyelim. İkinizin de harf notu aynı olduğundan 65, 75 notlarınızın bir önemi yok. İkinizin de aldığı not 4 üzerinden 3'tür. Aranızda bir fark yok.
-
evet 90 alan da 100 alan da aynı notu almış oluyor. İkisi de AA yani 4 üzerinden 4 almış oluyor.
-
peki az önce hocaya sordum, her derste çan var dedi. sınıf ortalaması 55 olan bir derste 78 ortalamayla kaç verebilirim, var mı bir tahminin?
Her derste çan varsa güzel. Standart sapma da etkiliyor. Tahminimce BA gelir.
-
sırf şuna kafa yormamak için 4.0 alacak kadar çalışılır
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X