|
Bu konu hakkında neredeyse gördüğüm her konuya cevap verme gereksinimde bulundum insanların bilinçlenmesi için elimden geleni yaptım. Yine yazayım çekinmeden. Yazılım diye bahsettiğimiz alan çok geniş bir alan Veri Bilimi,Makine Öğrenmesi,Yapay Zeka diye bahsedilen disiplinler ise yazılım sektörünün içinde bulunan alanlar. Günümüz ve geleceğin petrolü olarak nitelendirilen verinin anlamlı hale getirilmesinde istatistik bilimi çok önemli rol oynuyor. Yazılım sektöründe çalışmayı düşünüyorsanız. Veri Bilimi , Makine Öğrenmesi , Yapay Zeka gibi kavramlar ilginizi çekiyorsa bu alanlarda çalışmayı düşünüyorsanız İstatistik bölümünü kesinlikle tercih edebilirsiniz. Çünkü veri bilimi dediğimiz bu alan aslında istatistiğin uygulanması demek sadece metot olarak yazılım dillerine ihtiyaç duyuluyor. YTÜ İstatistik eğitiminin hedefi sektöre donanımlı veri bilimciler kazandırmak. Bu alanda bilgisayar yazılım endüstri matematik mühendisliği gibi bölümler mezunları da çalışsa da bu işin temelinin istatistik olduğunu söylemek gerekir. Yani ne kadar iyi seviyede programlama bilirseniz bilin istatistik bilmeden data scientist,machine learning engineer olamazsınız. Hatta günümüzde data scientist pozisyonlarına çok fazla alandan insanlar başvurduğu için kurumsal ve sağlam firmalar istatistik ya da veri bilimi üzerine yüksek lisans eğitimi almış kişileri tercih ediyor. Bir istatistik mezunu olarak eğer programlama alanında yeterli donanıma sahip olursanız ve üniversite eğitimi boyunca bir şeyler kazanmaya çalışırsanız emin olun veri bilimi alanında mühendislerin bile önüne geçme fırsatınız var çünkü bir bilgisayar mühendisi derslerinin belki de %10 %15'i istatistik disiplinin içeriklerini barındırıyor. Aynı durum diğer mühendislikler için de geçerli elektrik-elektronik mühendisliği okuyup veri biliminde çalışacaksanız tonla elektronik elektrik dersi almanın ne anlamı var ? Kritik noktaysa şu eğitim alacağınız istatistik bölümü donanımlı bir üniversitede olmalı. Mümkünse veri bilimi genel olarak yazılım sektörü de diyebiliriz İstanbul merkezli olduğu için YTÜ ODTÜ'den sıralama olarak çok geride olsa da emin olun eğitim ve iş olanakları açısından ciddi bir fark olduğunu düşünmüyorum. YTÜ İstatistik mezunlarının nerelerde çalıştıklarını linkedin üzerinden incelerseniz dediğimi anlarsınız. Ben veri bilimci olmak istemiyorum backend,front end , web developer , mobile developer gibi alanlarda çalışmak istiyorum diyorsanız bu alanlar için herhangi bir akademik birikim gerekmiyor (matematik,fizik vs.) sadece yazılım dillerine hakim olmanız yeterli bundan dolayı bilgisayar mühendisliği , yazılım mühendisliği bu alanlar için avantajlı. Peki istatistik mezunu olup kendimi geliştirirsem bu bahsettiğimiz veri bilimi dışındaki alanlarda yazılımcı olabilir miyim? Cevap evet ancak eğitim göreceğiniz üniversitelerde bu alanlara yönelik eğitimler çok sınırlı olacak sizin kendinizin dijital platformlardan eğitim almanız gerekecek. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jakuzy -- 11 Haziran 2023; 12:23:13 > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt