Şimdi Ara

hangisi doğru ; ev sahibi olmak, veya ev alabilecek parasıyla kirada yaşamak !? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
2
Favori
2.677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git

hangisi doğru ; ev sahibi olmak, veya ev alabilecek parasıyla kirada yaşamak !?

(En Son Oy Tarihi: 4.4.2025)
Giriş
    İstanbul'da ev almak ne kadar mantıklı mesela?
    Ege-akdeniz tarafında 3 milyona ev almak varken, İstanbul'dan 9 milyona ev almak mantıklı mı?

6 milyonu faize koyup yaşayamaz mısın?
    Tabi depremin nerede hangi zamanda olacağını bilemeyiz, o ayrı konu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • EcZaNeT kullanıcısına yanıt
    Yatırımın tuzla buz olabilir onu demek istiyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ev alınabiliyorsa alınmalı ki kişi kendi zevkine göre mağarsını düzenlemeli. Fayansından zemin kaplamasına kapısına duvar oymalarına tavan sarkıtlarına kadar herşeyi keyfince yapabilmeli.

• Bugünlerde çok kafamı kurcalayan bir konu zamanında nasip oldu gözümüzü karartıp girdik krediye başımızı sokacak bir yuvamız oldu çok şükür ama şuan malum ev fiyatları da uçtu faizlerde, doğal olarak içeride çektiğim kredi de pul oldu.

Oturduğum evi satsam yarısını faize atsam kiraya çıksam, yarısı ile de bir iş kursam diyorum fakat;

1. Bir daha ev almak hayal gözüküyor.
    2. Kiracı psikolojisini iyi bilirim en kralıda olsa berbat bir durum ev sahibinin iki dudağı arasında olmak.
    3. Bu piyasada ne iş yapacağım bir türlü güvenebileceğim bir şey göremiyorum.
    4. Faizleri çıkarttıkları gibi indirirlerse faizdeki anaparada erir gider diye olduğum gibi kaldım.

Bu konuda da tavsiyelerinize açığım..

• C hiçbiri. Türkiye'de 3 artı bir ev fiyatına ABD den bahçe içinde ev alınır kiraya verilir dolar ile kira toplanır. TL ile kazanıp dolar ülkesiyle eşdeğer fiyata 4 duvar ev mi alınır. Madem çalışırken köle standartlarında para kazanıp satın alırken ABD standartlarında ev fiyatlarına bakıyorum evi de abd den alırım. Parası olana duyrulur. ABD de yabancıya emlak satışı serbest.

Örnek :

https://www.zillow.com/homedetails/6203-Starboard-Ln-Tampa-FL-33611/2055306478_zpid/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoSSgO -- 2 Ekim 2023; 21:0:9 >
  • GoSSgO G kullanıcısına yanıt

Başkan örnekteki ilan 5milyon yapıyor. Kirası ne kadar peki ?

• Evin yoksa ev al, ev sahibiyle uğraşılmıyor.

Geçen sene bir eve girdim başladı yedinci ayda satıcam diye ve bir yıl dolunca sattı..

... evladı madem satacaksın niye kiracı alıyorsun? anan baban sakat kalsın .. oğlu it

Bir de girerken diyor iki üç sene oturursunuz en azından...

Emlakçısı ayrı lavuk, alan ayrı satan ayrı. Çıktım ve 40000 lira para gitti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 5 Ekim 2023; 14:0:25 >
  • Rindaman kullanıcısına yanıt

Siz iyi insanmışsınız.

Burada bir kiracı var, 15 binlik evde 4 bine oturuyor, artırmam diyor, çıkmam diyor, ev sahibi kiracı yüzünden evi satmak istiyor, kiracı evi göstermiyor, ev almaya gelene, " evi alsanız da çıkmam, avukatım, yıllarca uğraşırsın" diyor... eve talip çıkan da vazgeçiyor.

Ev sahibi birgün cinnet geçirecek, ondan sonra forumdaki bu konuların mudavimi sorunlu arkadaşa yeni bir konu çıkacak.

• Navi kullanıcısına yanıt

Ben hiçbir zaman ev sahibine zorluk çıkarmam, %25 falan da hikaye.

%70 zam yaptım eve çok iyi baktım eksikleri düzelltim, ev satıldıktan sonra ertesi gün emlakçıyla alan adam geldiler kapıma yok şöyle yok böyle..

Evi satan kitapsız sadece ev satılana kadar diyalogdaydı sonra alacağımı istedim bana tek cümle yazdı bitirdi.

Satarken demedi ki bu adam geçen ay %70 zam yaptı sözleşmemiz var ona göre evi alıyorsanız alın, yeni kontrat da isteyemezsiniz..

Bir de hemen çıktım daha altı ay falan sürem de vardı.

Umarım emlakçı da ev sahibi de alan da ömür boyu çoluk çocuğunun hastalığıyla uğraşır. Hepsi birbirinden şerefsiz insanlar.

• Hocam ilandaki belirlenen kira piyasasina göre 2300 dolar yazıyor aylık kira getirisi. 300.000 dolarlık evlerin 2500 - 4000 dolar arası kira getirisi var. Bence en kötü 1700-1800 dolar. Eğer sitedeki veriler doğru ise 2000 dolar neredeyse 60.000 TL yapar aylık.

Bulunduğum bölgede o fiyata iki daire alınır. İkisinin toplam kirası 30bin lira eder. Eğer değerler gerçekse yurtdışından ev almak çok daha mantıklı. O zaman bu bir dünya gurbetçi adam neden Amerika da Almanya da çalışıp çalışıp Tr den ev alıp kiraya veriyor. Kafaları hiç çalışmıyor mu acaba ?

• Hocam ABD de yabancıya emlak satışı serbestisi çok fazla bilinmiyor. Bir de kafalarda hep ABD de ev sahibi olan unlu sanatçı imajı var. İnsanlar araştırmıyorlar. ABD de kredi skoru olmadığı için evi nakit almak zorundalar.

Birşey olsa, mesela kiracı tadilat istese çıkıp her seferinde ABD ye mi gidicem kaygısı da var. Halbuki ABD de bu işleri sizin adınıza yapan evi kiraya verip kiracı şikayetleri ve her türlü tamiratla ilgilenen şirketler var. ABD yasalarına göre evde kiracı var ise her sorunu çözmek zorundasınız. Bu insanları korkutuyor. Halbuki bu işlere bakan Türk sirketler bile var.Turk veya ABD li şirket farketmeksizin gayrimenkul işletmeciliği zaten orada bir iş dalı. Tabi bu işin komisyonu da var. Ayrıca abd de bir de emlak vergisi var. Söz konusu örnekteki evin mesela, emlak vergisi bulunduğu bölge için aylık 130 dolar civarı. Bu vergiyi yılda bir beyan yapıp ev sahibi yatırmak zorunda. Bunun için online işlem yapılabilir zaten. Biraz yol bilmeyiz iz bilmeyiz birşey olsa orda hakkımızı kim arar durumu var. Halbuki ABD de parayı veren düdüğü çalar. Bir avukat her işi çözer bir sorun olursa. Ki siz yasal yukumlulukleriniz ile ilgili kiracı karisinda böyle bir şirketi sorumlu tuttugunuzda zaten sorun yaşamanıza izin vermeden tavan aktı, ısıtma bozuldu demeden her konuda tamiratı yaptırıp size gönderdikleri komisyon kesintili kiradan hizmetin faturası ile bedelini düşerler. Ayrıca çok durust insanlar yüksek fatura gösterip kazık falan atmazlar. Kafaları öyle bizim buradaki gibi pis islere çok çalışmaz. 1 yıl yaşadım ordan biliyorum. Tamiratı yaptırır teknisyen gönderen şirketin kestiği faturayı aynen sizden düşerler.Boyle bir deneyimim tabi ki olmadı ama kulağa öyle geliyor ki Türkiye'de ev sahibi olsam bu konularda daha çok basım ağrır gibi.

ABD de ev sahibi olan zengin ünlü imajı insanları incelemekten alıkoyan en önemli etken. Hepimizin kafasında ABD den ev alabilecek adam Uber zengin olmalı imajı var. Ancak şu gerçek ki 6-7 yıl önce tr dr evler 100.000 - 300.000 TL ye alınırken ABD de o evler pahalıydı.

Türkiye yüzyılı sayesinde artık hepimiz milyonlari konuşuyoruz. Bir Türk gibi kazanıp 4 duvar 2 göz oda bir eve bir ABD linin dolarla kazandığı paraları ödüyoruz. Artık buralardan bir ev almanın bir esprisi kalmadı. Buradaki alım gucumuzu ev fiyatları öyle bir aştı ki artık bir ABD linin evini satın alabilecek kadar para veriyoruz Esenyurt'taki bir eve. O halde neden ABD de almayayım ? Aynı kira getirisi bile olsa en azından beni dolar gelirine sabitlemis oluyor. İkincisi gitmek istesem mulk sahibi olmam nedeniyle çok rahat vize sahibi olabiliyorum. Oturduğum dairem 4,5 - 5 milyon. Şu an ben Florida gibi biryerde çok rahat bu paralara nezih bir semtte bahçe içinde özel garajlı 3 veya 4 oda 2 banyo, basement ( depo ve çamaşırhane gibi işlere kullanılan zemin altı kat ) eli yüzü düzgün iyi komşularla çevrili bir bölgede ev alabilirim. Annemin evi olmasaydı bu konuyu derinlemesine araştırırdım. Bir de orada emlak fiyatları böylesine yükselmiyor. Enflasyon çok düşük. Ancak zaten hayatımızı alım gucumuzu TL nin değer kaybı direk etkilediği için, ben ABD çöküp büyük bir kıyamet yaşamadığı sürece dolar geliri ile zaten enflasyonu hep altediyorum. Çünki bende yüzde 70 enflasyon varsa dolar zaten en az yüzde 70 yükselmiş oluyor. Bizimkiler evin değeri artınca malım degerlendi para kazandım saniyor. Halbuki o evi satınca eline geçen para yine aynı ton eti, aynı litre benzini veya aynı evim muadilini satın alıyor. Elimdeki ev 2 milyondan 4 milyona çıkınca aylık harcamaları 15.000 den 30.000 e çıkan bir adamın sevinmesi kadar gerizekalı ve küçük dusurucu bir durum yok.

Yani önyargı, algı, para kazandigini zannettiren cehalet, bilgi eksikligi, ve tabular etken. Sonuçta fiyatları görünce siz de şaşırdınız. Çünki oralardaki hayatı gormemis olsam ben de aynı önyargı ile orada ev sahibi olmayı ulaşılamaz bir hayal gibi gorecektim. Aynı toplumsal algı, ve bilgi eksikligi bende de vardı işte. Bütün bunlar bir etken bence. Bir de ait oldugun, kanununu nizamini bildiğin güvenli bolgende mala yatırıp yapmak insanlara kendini daha konforlu ve risksiz hissettiriyor.

Benim sorduğunuz soru ile ilgili acizane gozlemim budur.

Ha gurbetçiler için bir ekleme de yapayım; onlar da emekliliklerini kendi ülkelerinde yapmak istiyorlar aslında ve Orada kazandıkları parayı buraya yatırmayı tercih ediyorlar. Bir de TV den ekonomi haberi izleyip herşey iyi sanıyorlar. Burada alınan bir evin TL getirisi ile oradan gelen Euro kira arasındaki farkı algılamakta çok uzaklar. Çoğu Türkiye gerçeklerinden kopalı yıllar oldu. 5000 Euro bozdurup burada holding sahibi gibi takıldıkları için çoğu bu insanlar ne yer ne içer diye düşünmüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoSSgO -- 7 Ekim 2023; 0:50:44 >

• Koç ve Sabancı hisselere başta olmak üzere sağlam hisse bulup almaktır.

6-7 yıl önce değil.

2021 yılında 3+1 deniz manzaralı daire 250.000₺’idi.

Konu sahibine;

Ev alacak paran varsa evi al, o standarda eriş. Parayı çarçur etme kira mira deyipte.

• mystiery_ kullanıcısına yanıt

-0- ev alacak para olsa 1 saniye durmam !

istanbulun laneti ; çürük evler bile 1,5 tan başlıyor !

2 kuruş daha olsa istanbul dışı tercihlere bakarsın

ama o da eğer emekliliğini kazanırsan

paran olsa bile istanbula yatırım yapmak dert

en nizamlı yerde bile binaların arası

3 metre bahçe

2 bina 3+3=6 metre

ama şu lanet çıkma 1 metre izin verildiği için

aradaki mesafe 4 metre ortalamaya düşüyor.

binalar ortalama : 6 kat x 3 metre kat yüksekliği çatı dahil 21 metre yüksekliği var

yan bina depremde gitse senin binan sağla bile olsa

yandaki yıkılırken seninkini çürüğe çıkarıyor.

herkes deprem yasasını bekliyor

5 katı yıkıp ? milyon tl verip aynı alanı kazanmak bir kazanç veya fayda değil

deprem yasası çıkarsa ada bazında yapılaşma ve ara sokapı adaya katma olursa diye

herkes yaptıracağı kentsel dönüşümü bile durdurmuş bir şekilde bekliyor.

şehrin yenilenmesi lazım bu bir günde olacak iş değil bu gün başlasa

10-15 yıl sürecek deprem kurultayı bazı kararlar almış işlerin hızlanması için

3te2 çoğunluğu yerine 50+1 çoğunlukla kentsele gidilecek

birde itiraz davaları için özel bir alt mahkeme mi ne kurulacakmış

işler hızlansın diye bir de tebligat kanunu güncellenecek miş

20 yıl sistemdeki bu açıktan yararlananlar varmış

yerim küçük bu işten bana fayda yok diyenler süreçi uzatamayacaklar artık.

bu işler iktidara geldikleri günlerde yapacaklardı

şu an her yer pırıl pırıl hazırda ve boşta milyon tane konut olacak tı

kiracı ev sahibi sorunları olmayacaktı.

seçimlere 6 ay var show devam ediyor bakalım ne olacak !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 7 Ekim 2023; 7:37:8 >

• Çürük, çarık, ilk 6.0 şiddeıinde depremde yıkılacak eski bir daireye paranız yetiyorsa, yeni yapı, depreme dayanıklı dairede kirada oturmak daha iyidir. Para birikir, sağlam bi daire zamanla alınır ama sahip olduğunuz çürük evde ölürseniz, son pişmanlık fayda etmez, ailenizi de katletmiş olursunuz para için.

Hatay da kışın olan depremde, o çocuklar, yıkıntı altında donarak öldüler, çocuklarınızı aklınıza getirin, para yerine gelir ama giden canlar geri gelmiyor maalesef.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Esenyurt pınar Mh. 10 Sene önce yeni yapılan binadan daire aldım 20 yaşımdayken 100k ya.

Hadi çıkıp biri desin Esenyurt dan evmi alınır diye ben her ay mal gibi gidip ev sahibine 10k 15k para veremem.

Akşam kapımı kitlediğimde kapımı çalan biri yok abi en azından. Ben şuan Esenyurt ev sahibi olmak yerine başka sempten kira otursam hamım la suan daha mutlu olucaktık her akşam kavga gürültü Evlilikte aşk bir yere kadardır rahat bir yaşamın yoksa. Akşam işteng gelinc ekapatırız kapımızı en çalan var ne soran var.

İmkanı olan ev alsın. Almayan ölene kadar para ödeme mahkum. Belli yaşagelip çalışamayacak durumunuz oldugunda Aşağıdaki gibi bir haber ajansı haberinizi sunar geçer.

hangisi doğru ; ev sahibi olmak, veya ev alabilecek parasıyla kirada yaşamak !?

• ev kiraları düşükkende istatiktiksel olarak vakalarda düşüş yok !

ne var ki ev mimarileri insanların insan gibi sosyalleşip kendini insan gibi hissede bileceği alanlar azalıyor

uzun lafın kısası insanlar yaşamaktan mutlu olup olmadıklarıyla ilgili bir durum bu

şu an gelecek için tek umutlu olduğum nokta

yapay zekanın ileride yaygınlaşmasıyla toplumun daha mantıklı yaklaşımlarda bulunacağını düşünüyorum.

dahası eskiden 3+1 lüks tü şimdi ise 1+1 doğru düzgün bir yerde ev bula bilen şanslı noktasına gelindi.

kentsel dönüşümlerde bile 3+1 den 2+1 (+) 1+1 ile evini yeniden yaptıranlar var.

bu şekilde ceplerinde para çıkmıyor gibi ! aslında bu bile hane sayısının artması açısından iyi

dahası mülteciler 1+1 lere pek girmiyorlar onlar daha çok koğuş sistemi girebileceği yerlere odaklı !

özetle sistem bir şekliyle kendi mantıksal reflekslerini geliştiriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 11 Ekim 2023; 6:47:0 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.